Μετάβαση σε περιεχόμενο

Οι κίνδυνοι της εγκυμοσύνης σε μεγάλη ηλικία


admin

Recommended Posts

Κοινωνικοί και οικονομικοί λόγοι ωθούν ολοένα και περισσότερες γυναίκες στη Δύση να αποκτούν παιδιά σε προχωρημένη ηλικία.

Στην Αυστραλία για παράδειγμα, έχει σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία 25ετία το ποσοστό των γυναικών που αποκτούν παιδί μετά την ηλικία των 30 ετών (από 23% το 1991 ήταν 43% το 2011).

Στη χώρα μας το 2012 περισσότερες από μία στις δύο γεννήσεις (το 56,5%) αφορούσαν γυναίκες ηλικίας 30-39 ετών και στο 5% οι μητέρες είχαν ηλικία πάνω από 40 ετών, όταν το 1980 στο 77,9% των γεννήσεων οι μητέρες είχαν ηλικία έως και 29 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Οι πιθανές επιπλοκές 

Πόσο ασφαλής όμως είναι μια εγκυμοσύνη σε πολύ προχωρημένη ηλικία; Οπως γράφει στην επιστημονική ιστοσελίδα «The Conversation» η δρ Χάνα Μπράουν, ερευνήτρια στον τομέα της Αναπαραγωγικής Επιγενετικής στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, λίγες γυναίκες κατορθώνουν να μείνουν έγκυοι αργά στη ζωή δίχως τη βοήθεια της εξωσωματικής και ακόμα λιγότερες έχουν την πρώτη εγκυμοσύνη σε πολύ προχωρημένη ηλικία. 

Οι γυναίκες αυτές συνήθως μπαίνουν αργά στην εμμηνόπαυση και διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας και οστεοπόρωσης.

Παρ’ όλα αυτά, «η αναπαραγωγική ικανότητα των γυναικών έχει αρχή και τέλος, διότι εξαρτάται από τον αριθμό των ωοθυλακίων με τα οποία γεννιούνται και τα οποία μειώνονται αργά αλλά σταθερά έως ότου αρχίσει η εμμηνόπαυση» προσθέτει.

Στις προχωρημένες ηλικίες υπάρχει διπλάσιος κίνδυνος επικίνδυνα αυξημένης αρτηριακής πίεσης και προεκλαμψίας (οι πιθανότητες είναι 5% έναντι 2% στις νεότερες γυναίκες) και διπλάσιος έως τετραπλάσιος κίνδυνος διαβήτη (πιθανότητες 5-10% έναντι 1-2,5% στις νεότερες γυναίκες), κατά την δρα Μπράουν.

Ανω των 40
 
Επιπλέον, περισσότερες από μία στις δύο μητέρες ηλικίας άνω των 40 ετών πρέπει να γεννήσουν με καισαρική τομή, ενώ αυξάνονται κατά τρεις έως έξι φορές οι πιθανότητες να εκδηλώσουν μετά τη γέννηση του μωρού σοβαρές επιπλοκές, όπως αιμορραγία και θρομβώσεις.

Η δρ Μπράουν προσθέτει ότι οι μητέρες άνω των 40 ετών έχουν επίσης υπερδιπλάσιες πιθανότητες να χάσουν το μωρό τους, διότι καθώς μεγαλώνει η γυναίκα φθίνει η ποιότητα των ωαρίων της και η πτωχή ποιότητα ωαρίων σχετίζεται με γενετικά σφάλματα που οδηγούν σε αυτόματες αποβολές.

Τα μωρά που γεννιούνται από μεγάλης ηλικίας μητέρες εξάλλου έχουν μιάμιση έως δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να γεννηθούν πρόωρα (πριν από την 36η εβδομάδα της κύησης) και με χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης – καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη των πνευμόνων και τη μελλοντική υγεία τους.

Μολονότι η πρόοδος στις τεχνικές της εξωσωματικής καθιστούν εφικτή την απόκτηση μωρού με δωρεά ωαρίων, η μεγάλης ηλικίας γυναίκα και πάλι περνάει από μία ιδιαίτερα απαιτητική για τον οργανισμό της διαδικασία (την εγκυμοσύνη) η οποία καταπονεί το καρδιαγγειακό της σύστημα κι ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες. 

Τα στοιχεία αυτά εξηγούν γιατί οι μεγάλης ηλικίας μητέρες χρειάζονται στενή ιατρική παρακολούθηση και να τηρούν κατά γράμμα τις συμβουλές των γιατρών τους, ώστε η εγκυμοσύνη τους να έχει τις περισσότερες πιθανότητες να εξελιχθεί χωρίς απρόοπτα.


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • Απαντήσεις

    • Εντάξει μπορείς να φας λίγο πιστεύω εμένα με αφηνε η Ενδοκρινολογος να φάω μου είχε πει ποσότητα αλλά δεν θυμάμαι ποσο μου είχε πει 🤔  αλλά εγω να πω την αλήθεια το παγωτο λαχταρουσα πιο πολύ το καλοκαίρι  😂
    • Ναι θυμάμαι κορίτσι μου την περίπτωση σου ... πραγματικά λυπάμαι πολύ 😥είμαι σίγουρη όμως ότι θα καταφέρεις σύντομα να πιάσεις στα χέρια σου ένα γερό και δυνατό μωρό όπως εσύ!! 🙏🙏 Στο εύχομαι από την καρδιά μου 🫶🏼🫶🏼 μέσα σε όλο αυτό υπάρχει κ ένα καλό ότι τουλάχιστον με την σπερματεγχυση είχες αποτέλεσμα! Άντε να περάσει ο καιρός να πας να δούμε πως θα κινηθείτε!! ❤️
    • Χαχαχαχα εντάξει δηλαδή αν αντέξεις μέχρι της 5/6 τι να πω μπράβο για την υπομονή σου εγω δεν θα άντεχα με τίποτα κορίτσι μου να περιμένω 😂
    • Έχω ΣΠΩ! Οι εξετάσεις μας γενικα είναι καλές εκτός από την καμπύλη ινσουλίνης λόγω ΣΠΩ και τα ανδρογονα μου που έπεσαν στις τελευταίες εξετάσεις! Δεν εχουμε ανακαλύψει κάτι άλλο και ο γιατρός μας είπε ότι αυτό που μας δυσκολεύει είναι το ΣΠΩ! Μέχρι  τώρα δεν είχα φυσιολογική συλληψη παρά μόνο μόνο με σπερματεγχυνση! Τον Δεκέμβρη του 23 πρώτη συλληψη αλλά ήταν βιοχημικη και τον Φεβρουάριο δεύτερη συλληψη αλλά παλινδρομησε στην 9η εβδομάδα και έκανα απόξεση 3/4 🥲! Με έβαλε να κάνω κάποιες εξετάσεις για αυτοάνοσα και δυο για θρομβοφιλια και ευτυχως βγήκαν καλές και τώρα περιμενω να βγουν οι καρυοτυποι οι δικοί μας και του μωρού που χασαμε! Μετά το πασχα έχω ραντεβού με τον γιατρό για να μου δώσει κάποια αγωγη ( μάλλον για τα ανδρογονα ) θα μας πει στο ραντεβού!
    • Thank you!! Αν το βγάλω μετά τις 24 Οκτώβρη πάντως, θα έχει Αφροδίτη στον τοξότη κ θα βγει ταξιδιάρικο οπότε θα μπορεί να μας ακολουθεί!! 😁 Εμ βέβαια αφού πήραμε εμείς τα αγόρια εσείς θα βγάλετε τα κορίτσια τώρα!!!  Από 18η βδομάδα κ μετα λένε κάποιες το νιωθουν! Αντε να δούμε εμείς!!  Κορίτσια εν τω μεταξύ έχω κάνει μια κοιλια τεράστια!!! Εσείς φουσκωσατε πολύ?
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...