Μετάβαση σε περιεχόμενο

Ο παιδίατρος:


Recommended Posts

Ο παιδίατρος θα μπει στη ζωή σας μαζί με το μωρό σας και θα είναι κάτι σαν φύλακας-άγγελος για το βλαστάρι σας, ώσπου να φτάσει σχεδόν στην ενηλικίωση. Θα βρίσκεται κοντά σας όποτε τον χρειάζεστε και θα καθησυχάζει τους φόβους των πρώτων ημερών. Θα σας δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα και στις δικαιολογημένες απορίες σας για την υγεία, τη διατροφή και την περιποίηση του παιδιού σας. Ο παιδίατρος έχει πάντα τη λύση. Οι περισσότεροι παιδίατροι σήμερα επιδιώκουν τη συζήτηση και τη συνεργασία με τους γονείς, για να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν από κοινού τις αρρώστιες και να μεγαλώσουν μαζί γερά και ευτυχισμένα παιδιά. Ο παιδίατρος, λοιπόν, σήμερα παίζει το ρόλο του οικογενειακού γιατρού, ο οποίος παρακολουθεί και εξετάζει το μωράκι αλλά και τη μαμά και τον μπαμπά (ενίοτε και τον παππού και τη γιαγιά). Ειδικά τον πρώτο χρόνο η σχέση σας μαζί του θα είναι πολύ στενή. Εκτός από τα συχνά (μεταμεσονύχτια) τηλεφωνήματα για κάποιον ανεξήγητο πυρετό ή έναν εμετό του μωρού, ο παιδίατρος πρέπει να βλέπει το παιδί σας μία φορά το μήνα, για να παρακολουθεί την υγεία του, να εξετάζει την ψυχοκινητική του ανάπτυξη, να το ζυγίζει, να μετρά το ύψος του και την περίμετρο του κεφαλιού του. Η ευθύνη, όμως, για την υγεία του παιδιού δεν εναπόκειται μόνο στον παιδίατρο. Είναι μια καθημερινή και επίπονη προσπάθεια, για την οποία εσείς και ο μπαμπάς του έχετε τον πρώτο λόγο και την ουσιαστική ευθύνη. Ο παιδίατρος έχει την υποχρέωση να στέκεται κοντά σας για να λύνει τα προβλήματα, όταν το παιδί είναι άρρωστο, αλλά και για να σας συμβουλεύει. Όμως, οι γονείς είναι εκείνοι που θέτουν τους δικούς τους κανόνες.

Πώς να διαλέξετε τον παιδίατρο

Ο παιδίατρος πρέπει να είναι κοντά σας, όταν τον χρειάζεστε. Πρέπει να είναι πάντοτε διαθέσιμος στο ιατρείο, στο σπίτι ή στο κινητό τηλέφωνο.

Πρέπει να μπορείτε να τον πάρετε τηλέφωνο ακόμη και στις δύο τα ξημερώματα, είτε επειδή το μωράκι σας ανέβασε απότομα πυρετό είτε επειδή άρχισε να πνίγεται από το βήχα. Ο παιδίατρος που εξαφανίζεται ή σας δημιουργεί τύψεις όταν τον ενοχλείτε, δεν σας καλύπτει. Αρκεί, βέβαια, να μην είστε υπερβολικοί στις ανησυχίες σας και τον ενοχλείτε με το παραμικρό. Πρέπει να είναι υπομονετικός μαζί σας, να κατανοεί τις ευαισθησίες σας, να δέχεται τους ενδοιασμούς σας, να σας απαντά με σαφήνεια σε όλες τις απορίες και τα ερωτηματικά που αναμφίβολα προκύπτουν. Πρέπει να αφιερώνει χρόνο για να συζητήσει μαζί σας διάφορα θέματα, όπως η υγεία, η ασφάλεια, η διατροφή του παιδιού, αλλά και η πειθαρχία, η σημασία των εμβολίων, ο αντιφατικός ρόλος των αντιβιοτικών.

Είναι αναγκαίο να αφιερώνει αρκετό χρόνο για να εξετάσει το μωράκι. Δεν αρκεί να το βλέπει πέντε λεπτά και να σας διαβεβαιώνει ότι είναι καλά στην υγεία του. Σε κάθε προγραμματισμένη επίσκεψη ο παιδίατρος πρέπει να ελέγχει όχι μόνο τη σωματική υγεία του παιδιού, αλλά και την ψυχοκινητική του ανάπτυξη, καθώς επίσης τη συναισθηματική και πνευματική του υγεία.

Πρέπει να είναι επιμελής. Ο καλός παιδίατρος οφείλει να καταγράφει κάθε φορά στο προσωπικό του αρχείο, αλλά και στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού, όλα τα στοιχεία που αφορούν στην υγεία, το ύψος και το βάρος του, την περίμετρο του κεφαλιού αλλά και τα εμβόλια που έχει κάνει.

Πρέπει να ενημερώνεται διαρκώς για τα καινούρια επιτεύγματα της ιατρικής, να παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις στον τομέα του, τις νέες μεθόδους θεραπείας, τη νέα γενιά αντιβιοτικών και εμβολίων.

Οφείλει να μιλά γλυκά στα παιδάκια, να παίζει μαζί τους, να είναι ευχάριστος και τρυφερός.

Επιβάλλεται να αποφεύγει τη συχνή χορήγηση αντιβιοτικών.

Πρέπει να καταλαβαίνει από τα συμπτώματα την ασθένεια και να κάνει σωστή διάγνωση. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να τον εμπιστευτείτε Αν διαπιστώσετε ότι άλλα λέει και άλλα συμβαίνουν, αν έχετε την αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά, δεν έχετε παρά να αλλάξετε παιδίατρο, αναζητώντας κάποιον που θα σας εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Μη φτάσετε, όμως, και στο άλλο άκρο και περιμένετε να βρείτε κάποιον παιδίατρο-θαυματοποιό.

Δεν πρέπει να σας αφήνει να περιμένετε στον προθάλαμο του ιατρείου του πολλή ώρα. Αν κάτι τέτοιο σας ενοχλεί, φροντίστε να βρείτε έναν παιδίατρο που να κάνει επισκέψεις στο σπίτι, ώστε να μην είστε αναγκασμένοι να περιμένετε με το μικρούλι μωράκι σας στον προθάλαμο του ιατρείου, όπου όσο πιο μικρό σε ηλικία είναι το μωρό σας τόσο πιο εύκολα θα κινδυνεύει να κολλήσει διάφορα μικρόβια από άλλα άρρωστα παιδάκια που περιμένουν μαζί σας.

Καλό είναι το ιατρείο του να βρίσκεται κοντά στο σπίτι σας και να μπορεί να σας επισκέπτεται στο σπίτι, όταν υπάρχει ανάγκη ή όταν εσείς το προτιμάτε.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Καλημέρα Τζοάνα, και στις υπόλοιπες μανούλες και υποψήφιες μανούλες!!

Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου, αλλά να θέσω και εγώ ένα ερώτημα...

Είμαι στον 7ο μήνα και έχω αρχίσει να σκέφτομαι για παιδίατρο. Δε ξέρω αν πρέπει να ψάξω απο τώρα, να τον γνωρίσω να δω αν μουκάνει αυτό το κλίκ,μιας και θεωρώ οτι είναι πολύ σημαντικό ο παιδιάτρος να σου κάνει κλικ όπως και ο γυναικολόγος.Ταυτόχρονα δε ξέρω πως να κινηθώ ώστε να βρούμε παιδίατρο κοντά στο σπίτι μας.Νίκαι ή Κορυδαλλό, που να μπορει να έρχεται αν το θεκήσω ή να μπορώ να πάω με το καρότσι αν δε μπορεί ο άντρας μου να πάμε μαζί.

Είμαι λίγο αγχωμέη με το θέμα...και όχι μόνο!!!Είναι νωρίς που ψάχνομαι?? Να περιμένω να γεννήσω πρώτα....??? Το ίδιο το άγχος είμαι!!!απαπαπα!!!

Ευχαριστώ!!!!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Καλό μεσημέρι!

Ζένια, η γνώμη μου είναι να ψάξεις απο τώρα αν έχεις το χρόνο να το κάνεις. Έχεις δίκιο που λές ότι πρέπει να σου κάνει κλίκ. Ρώτα γνωστούς και φίλους που μένουν κοντά σου αν έχουν να σου συστήσουν κάποιον παιδίατρο στην περιοχή σου και προσπάθησε να έρθεις σε επαφή μαζί του προκειμένου να ξεκαθαρίσεις όλες σου τις απορίες και προπάντων να δεις αν σου ταιριάζει. Δυστυχώς έγω δεν το έκανα αυτό πριν γεννήσω και μέχρι να γίνουμε 1 έτους αλλάξαμε 3 γιατρούς.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Tzoanna se eyxaristoume

gia to themataki!!!

Kai egw den exw idea apo paidiatrous...

To thema einai pws oloi oi giatroi mou

pou ws twra exw epileksei me poly PROSOXI

((pathologos gynsikologos orthopedikos))

einai skorpismenoi stous 5 anemous

kai kanenas konta sto spiti mou...

Den me apasxolise pote i apostasi,

efoson exw empistosyni...!

Pws tha vrw omws paidiatro, oeo???

Tha psaksw sta voreia proastia kai TELOS???

Den mporw na talaipwrw to mwraki mou

me apostaseis

alla poses pithanotites exw na mou kanei KLIK

"kontinos" iatros?!?

Ok, agxwthika apo twra kai eimai akoma

ston 3o' ! ! ! ! ! ! ! !

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Καλημέρα!!!

Δε χρειάζεται άγχος! Δεν υπάρχει κανείς γνωστός στη γειτονιά ή στην ευρύτερη περιοχή που να χει παιδιά? Ακόμη και μεγάλα σε ηλικία? Αν ναι ρωτήστε τους ποιον παιδίατρο έχουν, δεν χρειάζονται ντροπές!!! Εμείς καταλήξαμε στον κοντινότερο γιατρό και αυτό τυχαία από μια γειτόνισσα που τα παιδιά της είναι πλέον 16 και 18. Όταν πρόκειται για τα παιδιά σου, θέλεις ότι καλύτερο μπορείς να έχεις και στο θέμα του γιατρού επιθυμείς τον καλύτερο. Μόνο απο συζητήσεις με άλλες μανούλες θα τον βρείτε. Δεν χρειάζεται ΝΤΡΟΠΗ, ρωτήστε όποιον γνωρίζεται ότι έχει παιδιά. Στο φαρμακείο, στο Σούπερ-Μάρκετ, στο Φούρνο της γειτονιάς! Κάποια στιγμή συνάντησα μια μητέρα με το μικρό της κοριτσάκι στο Σούπερ Μάρκετ της γειτονιάς, σημειώνω ότι δεν την γνώρισα παρά μόνο εξ όψεως. Πιάσαμε κουβεντούλα στο άσχετο, και μετά ήρθε η ερώτηση σε ποιον παιδίατρο πάμε. Ανακαλύψαμε ότι ξεκινήσαμε με τον ίδιο παιδίατρο για τα παιδιά μας και καταλήξαμε στον ίδιο. Ο πρώτος, γνωστός γιατρός στην περιοχή μας με καλό όνομα. Καμιά μας δεν έμεινε ευχαριστημένη από τον επιστήμονα και καταλήξαμε στον άνθρωπο! Συγγνώμη αν σας ζάλισα.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Προσθήκη...