Μετάβαση σε περιεχόμενο

15 Λανθασμένες οδηγίες που βλάπτουν το μητρικό θηλασμό


Recommended Posts

ΒΡΗΚΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ!!

Ο θηλασμός αποτελεί μια πρακτική για την οποία όλοι – επαγγελματίες υγείας, ειδικοί και μη, φίλοι και συγγενείς – έχουν τις απόψεις τους, απόψεις όμως που συχνά αντικρούουν η μία την άλλη και φέρνουν τη θηλάζουσα μητέρα σε σύγχυση. Δίνονται συχνά παραπλανητικές συμβουλές που έχουν ως αποτέλεσμα την πρόωρη διακοπή της γαλουχίας. Δυστυχώς το επιστημονικό πεδίο της γαλουχίας, παρό,τι γεμάτο με σύγχρονες ανακαλύψεις και τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα, δεν έχει φτάσει στα αυτιά της πλειοψηφίας των επαγγελματιών υγείας – μαιευτήρων, παιδιάτρων, μαιών, νοσοκόμων – , σημαντικών δηλαδή ανθρώπων που επηρεάζουν την πρακτική του θηλασμού. Ως αποτέλεσμα, πολλές από τις επικρατούσες ακόμα οδηγίες που παρέχονται προς τις λεχώνες, στα μαιευτήρια ή και αργότερα, είναι ανακριβείς, μη έγκυρες, ξεπερασμένες και επιστημονικά μη τεκμηριωμένες. Ας αναφέρουμε μερικές:

1η Λανθασμένη οδηγία: Μη θηλάζεις κατά τις πρώτες 2-3 ημέρες μετά τη γέννηση του παιδιού, γιατί δεν έχεις ακόμα γάλα.Η επιστημονική αλήθεια: Για να ξεκινήσει η γαλουχία, είναι σημαντικό ο θηλασμός να ξεκινήσει κατά την πρώτη ώρα από τη γέννηση του παιδιού και να συνεχιστεί ελεύθερα, συχνά, ανάλογα με τα σημάδια πείνας του παιδιού, κατά τις πρώτες κρίσιμες ημέρες. Όσο περισσότερο ερεθίσει το μωρό το στήθος, τόσο περισσότερο και πιο γρήγορα θα παραχθεί μητρικό γάλα (κανόνας της ζήτησης και προσφοράς). Αντίθετα, εάν αφήσουμε το στήθος της μαμάς χωρίς ερεθισμό για ώρες ή και για μέρες, όπως συχνά δυστυχώς γίνεται στα ελληνικά μαιευτήρια, η παραγωγή της μαμάς θα αδρανήσει και θα υπάρξει δυσκολία στο θηλασμό κατά την επιστροφή της στο σπίτι. Εξάλλου, το μητρικό πρωτόγαλα είναι σπουδαία τροφή και ένα πανίσχυρο εμβόλιο για το βρέφος, η μόνη τροφή που χρειάζεται το ανθρώπινο νεογέννητο κατά τα πρώτα του 24ωρα, λίγη, αλλά επαρκής και ανεκτίμητη.

2η Λανθασμένη οδηγία: Θήλασε 10 λεπτά από το ένα στήθος, έπειτα 10 λεπτά από το άλλο.Μήπως εσείς τρώτε για 10 λεπτά γιουβέτσι και για 10 λεπτά σαλάτα; Πως είναι δυνατόν, χωρίς καμία επιστημονική απόδειξη, να ταίζουμε τα μωρά μας σα να ήταν αυτόματες μηχανές ομοιομορφίας;

Η επιστημονική αλήθεια: Κατά τις πρώτες κρίσιμες έξι εβδομάδες της γαλουχίας, το μωρό πρέπει να φτάνει στο στήθος, με σωστή τοποθέτηση και σύλληψή του, χωρίς καθόλου χρονικούς περιορισμούς. Η διάρκεια των γευμάτων αλλάζει ανάλογα με την πείνα του, τη διάθεσή του, την ώρα της ημέρας και τον επιτυχή ή όχι τρόπο ταΐσματος. Δηλαδή, ένα μωρό που δεν έχει μάθει να καταπίνει γάλα στο στήθος ή δε βρίσκει γάλα, μπορεί να βρίσκεται για μία ώρα πάνω σε αυτό και να μην έχει φάει τίποτα. Ένα άλλο μωρό μπορεί να έχει μάθει πώς να θηλάζει, να βρίσκει άφθονο γάλα και να τελειώνει το γεύμα του μέσα σε πέντε λεπτά. Δεν μετράμε λοιπόν λεπτά της ώρας με το ρολόι, αλλά παρατηρούμε το παιδί μας. Καταπίνει; Πόσες φορές κατάπιε; Έχει γάλα στο στοματάκι του; Αδειάζει το στήθος μας; Φαίνεται χορτάτο και χαλαρωμένο στο τέλος; Η επιστήμη είναι κατηγορηματική: στο θηλασμό πετάξτε τα ρολόγια!

3η Λανθασμένη οδηγία: Θήλασε όπως παραπάνω, έπειτα δώσε στο παιδί «συμπλήρωμα» ξένου γάλακτος, ώστε να βεβαιωθείς ότι χόρτασε.

Η επιστημονική αλήθεια: Χορήγηση «συμπληρώματος» προληπτικά, χωρίς να υπάρχει πραγματική ιατρική ένδειξη, εμποδίζει τις προσπάθειες της μητέρας να εγκαταστήσει το θηλασμό. Οποιαδήποτε ποσότητα ξένου γάλακτος πιει το βρέφος αφαιρεί από την παραγωγή γάλακτος της μαμάς, γιατί το μωρό δεν ζητάει από το στήθος την ποσότητα που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα η μαμά τελικά να οδηγηθεί σε μειωμένη παραγωγή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά αποκλειστικό θηλασμό των βρεφών μας για 6 μήνες. Ο,τιδήποτε άλλο όχι μόνο δεν είναι απαραίτητο αλλά και βλαπτικό, καταστροφικό για την επιτυχία της γαλουχίας.

4η Λανθασμένη οδηγία: Θήλασε το μωρό σου κάθε τρείς ή τέσσερις ώρες, όχι συχνότερα.Σου επιτρέπεται να τρως κάθε 6 ώρες, όχι συχνότερα. Πως θα κρίνατε μια τέτοια οδηγία σχετικά με το φαγητό σας;

Η επιστημονική αλήθεια: Η αλήθεια είναι ότι το στομάχι του μωρού είναι πολύ μικρό, το μητρικό γάλα εύπεπτο και η ανάγκες του μωρού για επαφή μεγάλες. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα φυσιολογικά μωρά ζητούν να ταϊστούν κάθε 2 ώρες, αν βέβαια δεν τους δίνεται το δύσπεπτο ξένο γάλα. Επιπλέον, πολλά φυσιολογικά μωρά περνούν διαστήματα της ημέρας τρώγοντας σχεδόν συνεχώς ή με διάλλειμα μισής ώρας, κάτι εντελώς αναμενόμενο και φυσιολογικό. Τέλος, κανένα μωρό δεν είναι ίδιο με άλλο, κάθε ένα έχει την προσωπικότητά του όπως κι εμείς. Η ποικιλία στον τρόπο λήψης της τροφής είναι τεράστια για τα βρέφη, όπως και για εμάς. Εάν θέλουμε να το χειριστούμε ως ανθρώπινο όν, είναι θεμελιώδες να ακούσουμε και να σεβαστούμε τις ιδιαίτερες ανάγκες του μωρού μας.

5η Λανθασμένη οδηγία: Άφησε το μωρό σου να κλαίει και μην το παίρνεις συνέχεια αγκαλιά, για να μην «κακομάθει».Η επιστημονική αλήθεια: Η βασική ανάγκη των βρεφών είναι το χτίσιμο εμπιστοσύνης με το περιβάλλον τους, δηλαδή με τη μητέρα και τον πατέρα τους. Επειδή η όραση είναι φτωχά ανεπτυγμένη τον πρώτο καιρό, οι κύριες αισθήσεις, ο «μπούσουλας» του μωρού είναι η όσφρηση και η αφή. Ένα νεογέννητο απομονωμένο στο κρεβατάκι του, μακριά από ανθρώπινη επαφή, είναι σαν τον τυφλό στην απομόνωση. Η αγκαλιά είναι βασικό στοιχείο της γονεικής φροντίδας, της αγάπης. Η αγκαλιά είναι επίσης απαραίτητο συστατικό του επιτυχημένου θηλασμού, ο οποίος, ως φυσική διαδικασία, περιέχει και προϋποθέτει άφθονη, συχνή επαφή.

6η Λανθασμένη οδηγία: Πάρε ξένο γάλα για να υπάρχει στο σπίτι, στην περίπτωση που χρειαστεί να το χρησιμοποιήσεις.Η επιστημονική αλήθεια: Ο θηλασμός είναι παιχνίδι αυτοπεποίθησης για τη μητέρα. Μια λεχώνα που πιστεύει ότι δεν υπάρχει άλλο γάλα που μπορεί το παιδί της να πιει εκτός από το δικό της θα θηλάσει επιτυχώς το μωρό της. Αντίθετα, εκείνη που έχει κάθε στιγμή, στο πίσω μέρος του μυαλού της, στην παραμικρή δυσκολία, την εικόνα της σκόνης στο ντουλάπι είναι πολύ πιθανό να χάσει το παιχνίδι. Ειδικοί που προωθούν κουτιά ξένου γάλακτος στα χέρια της θηλάζουσας μητέρας κλονίζουν την αυτοπεποίθησή της και βλάπτουν το θηλασμό, άρα και την υγεία της δυάδας.

7η Λανθασμένη οδηγία: Δώσε στο παιδί καθημερινά τσάι, άλλα αφεψήματα ή νερό

Η επιστημονική αλήθεια: Οποιοδήποτε υγρό πέραν του μητρικού γάλακτος όχι μόνο δεν είναι απαραίτητο για το παιδί αλλά και βλάπτει. Οι ποσότητες αυτές αφαιρούν από την παραγωγή γάλακτος της μητέρας, εμποδίζουν την εδραίωση του θηλασμού. Το τσάι προκαλεί διούρηση, εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου και δεν ασκεί καμία θετική επίδραση στους κολικούς.

8η Λανθασμένη οδηγία: μη θηλάζεις το παιδί το βράδυ, ώστε να ξεκουραστείς.Η επιστημονική αλήθεια: Ο θηλασμός την νύχτα είναι, τουλάχιστον κατά τον πρώτο καιρό, εντελώς απαραίτητος για την εδραίωση της γαλουχίας. Οι ορμόνες της γαλουχίας βρίσκονται τότε στα ύψη, το μωρό τρώει πιο ήρεμα και συνεχίζει τον τακτικό ερεθισμό του στήθους, αυξάνοντας έτσι την παραγωγή γάλακτος. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι γυναίκες που θηλάζουν επιτυχώς τα παιδιά τους δεν κουράζονται περισσότερο από εκείνες που δίνουν μπουκάλι. Αντίθετα, η προετοιμασία των μπιμπερό είναι εκείνη που είναι χρονοβόρα και επίπονη.

9η Λανθασμένη οδηγία: να καθαρίζεις το στήθος σου κάθε φορά που θηλάζεις (με χαμομήλι, νερό, σαπούνι κα)Η επιστημονική αλήθεια: Το μητρικό γάλα περιέχει ένα θαυμαστό συνδυασμό από αντιμικροβιακούς παράγοντες, οπότε δεν χρειάζεται κανένας πρόσθετος καθαρισμός του στήθους. Οι οδηγίες αυτές μάλιστα στέκονται εμπόδιο στο θηλασμό, γιατί απαιτούν από τη μητέρα χρόνο και κόπο άσκοπα, μετατρέποντας αναίτια μια φυσιολογική διαδικασία σε «δύσκολη», «ιδανική».

10η Λανθασμένη οδηγία: τήρησε μια συγκεκριμένη, περιοριστική διατροφή, εάν θέλεις να θηλάσεις.

Η επιστημονική αλήθεια: Δεν είναι απαραίτητος κανένας ιδιαίτερος περιορισμός στη διατροφή της λεχώνας. Οι οδηγίες αυτές προσθέτουν δυσκολίες στη ζωή της χωρίς λόγο. Η αλήθεια είναι ότι ένα μωρό που θηλάζει μια μητέρα η οποία δεν έχει και την «τέλεια» διατροφή είναι πιο πιθανό να είναι υγιές, σε σύγκριση με εκείνο που πίνει μπιμπερό από τη μαμά του. Μια φυσιολογική, ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία είναι το μόνο που χρειάζεται. Οι σούπες, τα άνοστα, η αποφυγή ενός τεράστιου καταλόγου συγκεκριμένων τροφίμων δεν έχουν καμία επιστημονική βάση.

11η Λανθασμένη οδηγία: Αν πονέσουν οι θηλές σου, πρέπει να διακόψεις το θηλασμό

Η επιστημονική αλήθεια: Τις περισσότερες φορές οι θηλές πληγώνονται λόγω κακής στάσης, τοποθέτησης και σύλληψης του στήθους από το μωρό. Η λύση στα προβλήματα αυτά είναι να βελτιώσουμε την τεχνική του θηλασμού, να λάβουμε οδηγίες από ειδικό για την αντιμετώπιση του πόνου με συνέχιση παράλληλα του θηλασμού, όχι να τον σταματήσουμε με την πρώτη δυσκολία.

12η Λανθασμένη οδηγία: Μετά την έξοδό σου από το μαιευτήριο, δες κάποιον επαγγελματία υγείας στις σαράντα ημέρες από τη γέννηση του παιδιού.Η επιστημονική αλήθεια: Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει επίσκεψη της λεχώνας από ειδικό μέσα στις πρώτες 2-3 ημέρες από την έξοδό της από το μαιευτήριο. Η υποστήριξη πρέπει να συνεχιστεί κατά τις πρώτες εβδομάδες της γαλουχίας με τουλάχιστον άλλες μία με τρεις επισκέψεις, ανάλογα με τα προβλήματα που προκύπτουν. Πολλές γυναίκες παλεύουν να διατηρήσουν τη γαλουχία στο σπίτι, μέσα σε περιβάλλον μη υποστηρικτικό και χωρίς να έχουν λάβει σωστές οδηγίες. Αρκετές από αυτές δυστυχώς έχουν καταλήξει στο μπιμπερό όταν φτάνουν για πρώτη φορά στην πόρτα του παιδιάτρου, σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση του παιδιού.

13η Λανθασμένη οδηγία: Εάν το μωρό σου «δεν παίρνει ικανοποιητικά» βάρος, πρέπει να του δώσεις συμπλήρωμα ξένου γάλακτος.

Η επιστημονική αλήθεια: Πολλές φορές επαγγελματίες υγείας «τρομοκρατούν» τη λεχώνα για το βάρος του μωρού της, χωρίς να υπάρχει στην πραγματικότητα κανένα πρόβλημα. Άλλες φορές πάλι υπάρχει πρόβλημα, όμως καταφεύγουν εύκολα και αμέσως στη λύση του ξένου γάλακτος, χωρίς προηγούμενα να δώσουν οδηγίες για αποτελεσματικότερο θηλασμό, χρήση θηλάστρου από τη λεχώνα κα.

14η Λανθασμένη οδηγία: Σταμάτησε να θηλάζεις το παιδί, εάν χρειάζεται να πάρεις κάποιο φάρμακο, όπως παυσίπονο, αντιβίωση κα.Η επιστημονική αλήθεια: Αυτή η οδηγία είναι εννιά στις δέκα φορές λανθασμένη. Υπάρχει πολύ μεγάλη άγνοια των επαγγελματιών υγείας σχετικά με το θέμα, για αυτό η μητέρα πρέπει να συμβουλεύεται ειδικό γαλουχίας όποτε κάποιος της απαγορεύει το θηλασμό του παιδιού της επειδή εκείνη παίρνει κάποιο φάρμακο. Η αλήθεια είναι ότι τα συνήθη φάρμακα είναι συμβατά με το θηλασμό, υπάρχουν ελάχιστα φάρμακα που πραγματικά βλάπτουν το παιδί μέσα από το μητρικό γάλα. Η αλήθεια είναι τέλος ότι το μωρό κινδυνεύει συνήθως πολύ περισσότερο από το μη θηλασμό, παρά από την απειροελάχιστη δόση κάποιου φαρμάκου.

15η Λανθασμένη οδηγία: Μη θηλάζεις μετά τους έξι μήνες της ζωής του μωρού, δεν του προσφέρεις τίποτα.Η επιστημονική αλήθεια: Κάθε μέρα θηλασμού παραπάνω είναι κέρδος για μωρό και μητέρα. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί διαβεβαιώνουν ότι ο θηλασμός έχει μεγάλη αξία και μετά τους έξι μήνες της ζωής του μωρού, ενώ συστήνουν την συνέχιση της γαλουχίας για τουλάχιστον δύο χρόνια, χωρίς ανώτερο όριο, για όσο θέλουν μητέρα και παιδί.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

επίσης έχω ακούσει ότι σε περίπτωση μαστίτιδας ο θηλασμός πρέπει να σταματήσει κάτι που φυσικά δεν υφίσταται γιατί ο θηλασμός βοηθά στο άδειασμα του μαστού και στην ανακούφιση και οι αδένες που παράγουν το γάλα δεν επηρεάζονται από τον ιό.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

επίσης έχω ακούσει ότι σε περίπτωση μαστίτιδας ο θηλασμός πρέπει να σταματήσει κάτι που φυσικά δεν υφίσταται γιατί ο θηλασμός βοηθά στο άδειασμα του μαστού και στην ανακούφιση και οι αδένες που παράγουν το γάλα δεν επηρεάζονται από τον ιό.

Όντως αυτό είναι μια τραγικά λάθος οδηγία των γιατρών! Πέρασα 6 μαστίτιδες εκ των οποίων οι δύο ήταν σε ελληνικό έδαφος και φυσικά ήταν από τις χειρότερες. Οδηγία παιδιάτρου να σταματήσω αμέσως τον θηλασμό. Τα άκουγε αυτά η μητέρα μου και άντε να με αφήσει να πράξω όπως ήξερα.

Προσωπικά με βοήθησε ο ασταμάτητος θηλασμός, οι αντλήσεις με νοσοκομειακό θήλαστρο, τα ζεστά μπάνια, το γιαούρτι στο στήθος (!) για να φύγει το οίδημα και κάποια ομοιοπαθητικά χάπια που βοηθούσαν να ανοίξουν οι φραγμένοι πόροι. Όλα αυτά εφόσον ο πυρετός παρέμενε χαμηλός. Αλλιώς αντιβίωση....

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΜΑΣΤΕ ΣΩΣΤΑ..ΓΑΤΙ ΜΙΑ ΛΑΘΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΗ Η ΟΔΗΓΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ!!ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Πώς γίνεται αυτά τα άρθρα να τα βρίσκουμε εμείς και να ενημερωνόμαστε ενώ αυτοί που πρέπει να μας τα διδάσκουν είναι τόσο ανενημέρωτοι;; Σοβερά τώρα υπάρχει λόγος που γιατροί κ παιδίατροι είναι τόσο αρνητικοί;; Τι τους ενοχλεί αλήθεια να προωθήσουν κάτι τόσο φυσιολογικό και ευεργετικό;;

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

θελω να κανω μια χαζη ερωτησουλα.... 8-}8-}8-}8-} Οταν θηλαζεις αν φας κατι που σε πειραξει και κανεις διαροιες,τι γινεται τοτε?Ρωταω γιατι εχω ενα θεμα με τις διαροιες κατι με πειραζει που τρωω δεν ξερω τι και κανω διαροιες...Αν οταν θηλασω το παθαινω και τοτε τι γινεται?Η' και διαροια να μη ειναι και ειναι ας πουμε μια γριπη?τοτε τι?

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

2η Λανθασμένη οδηγία: Θήλασε 10 λεπτά από το ένα στήθος, έπειτα 10 λεπτά από το άλλο.Μήπως εσείς τρώτε για 10 λεπτά γιουβέτσι και για 10 λεπτά σαλάτα; Πως είναι δυνατόν, χωρίς καμία επιστημονική απόδειξη, να ταίζουμε τα μωρά μας σα να ήταν αυτόματες μηχανές ομοιομορφίας;

Η επιστημονική αλήθεια: Κατά τις πρώτες κρίσιμες έξι εβδομάδες της γαλουχίας, το μωρό πρέπει να φτάνει στο στήθος, με σωστή τοποθέτηση και σύλληψή του, χωρίς καθόλου χρονικούς περιορισμούς. Η διάρκεια των γευμάτων αλλάζει ανάλογα με την πείνα του, τη διάθεσή του, την ώρα της ημέρας και τον επιτυχή ή όχι τρόπο ταΐσματος. Δηλαδή, ένα μωρό που δεν έχει μάθει να καταπίνει γάλα στο στήθος ή δε βρίσκει γάλα, μπορεί να βρίσκεται για μία ώρα πάνω σε αυτό και να μην έχει φάει τίποτα. Ένα άλλο μωρό μπορεί να έχει μάθει πώς να θηλάζει, να βρίσκει άφθονο γάλα και να τελειώνει το γεύμα του μέσα σε πέντε λεπτά. Δεν μετράμε λοιπόν λεπτά της ώρας με το ρολόι, αλλά παρατηρούμε το παιδί μας. Καταπίνει; Πόσες φορές κατάπιε; Έχει γάλα στο στοματάκι του; Αδειάζει το στήθος μας; Φαίνεται χορτάτο και χαλαρωμένο στο τέλος; Η επιστήμη είναι κατηγορηματική: στο θηλασμό πετάξτε τα ρολόγια!

3η Λανθασμένη οδηγία: Θήλασε όπως παραπάνω, έπειτα δώσε στο παιδί «συμπλήρωμα» ξένου γάλακτος, ώστε να βεβαιωθείς ότι χόρτασε.

Η επιστημονική αλήθεια: Χορήγηση «συμπληρώματος» προληπτικά, χωρίς να υπάρχει πραγματική ιατρική ένδειξη, εμποδίζει τις προσπάθειες της μητέρας να εγκαταστήσει το θηλασμό. Οποιαδήποτε ποσότητα ξένου γάλακτος πιει το βρέφος αφαιρεί από την παραγωγή γάλακτος της μαμάς, γιατί το μωρό δεν ζητάει από το στήθος την ποσότητα που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα η μαμά τελικά να οδηγηθεί σε μειωμένη παραγωγή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά αποκλειστικό θηλασμό των βρεφών μας για 6 μήνες. Ο,τιδήποτε άλλο όχι μόνο δεν είναι απαραίτητο αλλά και βλαπτικό, καταστροφικό για την επιτυχία της γαλουχίας.

αυτα μου πε ο παιδιατρος μας :evil::evil::evil: ,και αρχισα το ξενο,αλλα σκοπευω να το κοψω,σιγα σιγα ;)

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Πολυ ενδιαφερον το αρθρο. Πραγματικα μου ανοιξε τα κουταβισια ματια μου! :):):):)

Αληθεια ρε κοριτσια με τα διδυμα τι γινεται;;; Ποσο εφικτος ειναι ο θηλασμος και μαλιστα ο αποκλειστικος;

Με αγχωνει το θεμα γιατι πρωτα ο Θεος τον Μαρτιο θα εχω 2 ζουζουνια.

vaster πεθαινω με την φατσα του νινιου σου!!!!!!!!!!!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Πολυ ενδιαφερον το αρθρο. Πραγματικα μου ανοιξε τα κουταβισια ματια μου! :):):):)

Αληθεια ρε κοριτσια με τα διδυμα τι γινεται;;; Ποσο εφικτος ειναι ο θηλασμος και μαλιστα ο αποκλειστικος;

Με αγχωνει το θεμα γιατι πρωτα ο Θεος τον Μαρτιο θα εχω 2 ζουζουνια.

vaster πεθαινω με την φατσα του νινιου σου!!!!!!!!!!!!

:D:D:D ευχαριστω!!!!να εχεις μια τελεια εγκυμοσυνη!! :x:x

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Μια μητέρα μπορεί να θηλάσει και με πυρετό και με διάρροια. Δεν "χαλάει" το γάλα, ούτε "καίγεται/ κόβει" όπως μου είπαν!!!

Μια μητέρα με επίπεδες θηλές όπως εγώ μπορεί να θηλάσει άνετα χωρίς ψευδοθηλές.

Κορίτσια στη Γερμανία όλες οι γυναίκες θηλάζουν. Οι γιατροί ποτέ δεν συστήνουν κάτι άλλο και αν προκύψει πρόβλημα... το αντιμετωπίζουν! Δεν δίνουν χάπια!

Ο θηλασμός των διδύμων είναι εφικτός. Φυσικά η μητέρα κουράζεται περισσότερο, αλλά γίνεται.

Εμπειρικά, στο πρώτο παιδί δεν ήξερα γερμανικά και είχα ελληνικές επιρροές. Θήλασα 6 μήνες γιατί έτσι έπρεπε και ακολουθούσα τους ελληνικούς - τραγικούς κανόνες που μου έλεγαν συγγενείς και φίλοι!

Στο δεύτερο παιδί απόλαυσα αμέτρητους θηλασμούς γιατί απλά ακολούθησα το μωρό μου. Πήγα όπου με πήγε! Και όταν πλέον σταμάτησα τον θηλασμό πριν από 2 μήνες, ένιωθα γεμάτη από αγκαλιές, βλέμματα, χαμόγελα και πολλά άλλα. Φαντάζομαι αν εγώ ένιωσα έτσι, το μωρό μου θα κέρδισε πολλά περισσότερα!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Πολύ καλό άρθρο!

Κρίμα που δεν το είχα διαβάσει νωρίτερα...δεν θα έχανα τον αποκλειστικό θηλασμό...

Στα επόμενα παιδάκια μου θα ξέρω!!!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

κοριτσια καλησπερα και απο μενα! ;) συμφωνω και εγω με τις οδηγιες που δινει το αρθρο. και κυριως μην ακουτε κανεναν..εσεις/εμεις ξερουμε τι το καλυτερο για τα μωρακια μας. στο νοσοκομειο δυνοπαθησα μεχρι να κατεβασω γαλα γιατι (οπως μου εξηγησε μια νοσοκομα) οταν πας προγραμματισμενα με καισαρικη δεν κανει συσπασεις η μητρα και ετσι το σωμα δεν 'παιρνει εντολη' να στειλει γαλα. ετσι πρεπει να βαζετε το μωρο στο στηθος συνεχεια γιατι θηλαζοντας δημιουργουνται συσπασεις της μητρας και ετσι θα κατεβει γαλα. εγω κατεβασα γαλα την τριτη μερα..αλλα κουραστηκα παρα πολυ και πονουσα υπερβολικα γιατι ημουν καθηστη για να θηλασω και απο την πολυ ωρα που ημουν καθηστη μετα ποναγα οταν ηταν να σηκωθω..επισης ποναγα οταν εκανα συσπασεις. καθε φορα που εβλεπε το μωρο η παιδιατρος στο μαιευτηριο μου ελεγε οτι πρεπει να φαει και συμπληρωμα..γυρναγα στο δωματιο με τον αντρα μου κλαιγοντας γιατι ενιωθα ενοχες οτι δεν εκανα το σωστο για το παιδι μου. τη δευτερη μερα πια πησμωσα τοσο πολυ που εκατσα 2,5 ωρες και θηλαζα για να κατεβασω γαλα και οταν την εβγαλα απο το στηθος ακομα εκλαιγε..την επομενη μερα την ειδε η παιδιατρος και μου λεει "οποσδηποτε ξενο γαλα σε ολα τα γευματα!!!" επεσα απο τα συννεφα της λεω να ερθω τωρα..μου λεει οχι θα θηλασεις πρωτα και μετα..παμε θηλαζω και παω να της δωσω ξενο..με το που παω να ετοιμασω το γαλα βγαζει γουλιτσα η μπεμπα..μου λεει η νοσοκομα αφου βγαζει γουλια με το δικο σου γαλα κοπελα μου τι πας να της δωσει κι αλλο?? και πιεζει το στηθος μου και βγηκε τοσο πολυ γαλα που δεν το περιμενα! :D και απο εκεινη τη μερα θηλαζουμε αποκλειστικα.

η πρωτη παιδιατρος οταν ηρθε να δει το μωρο μετα απο μια βδομαδα που βγηκαμε απο το νοσοκομειο μου λεει ποση ωρα θηλαζει το μωρο? της λεω αλλες φορες μιση ωρα, αλλες φορες μια ωρα οσο καθεται την αφηνω..μου λεει δεν χρειαζεται τοσο πολυ το μωρο παιρνει το 80% απο αυτο που χρειαζεται τα πρωτα 10 λεπτα..εννοειται δεν την ακουσα..σκεφτομουν οτι αν μειωσω το χρονο θηλασματος θα εχω και λιγοτερο γαλα..οποτε αφηνα το μωρο να θηλαζει οσο ηθελε για να κατεβασα περισσοτερο γαλα. και μου ελεγε η πεθερα μου μα κικη αφου την ακουσες την παιδιατρο δεν χρειαζεται τοσο..και δεν της εδινα σημασια :lol:

βεβαια τα βραδια ειναι κουραστικο..εγω θηλαζα και κοιμομουν ορθια :roll: συνηθεια ειναι..και ετσι θηλαζουμε ακομα αποκλειστικα. το καλο σε ολο αυτο ειναι οτι με υποστηριζει ο αντρας μου μεχρι εκει που δεν παιρνει και ειλικρινα με εχει βοηθησει παρα πολυ! :mrgreen: οταν νοσηλευτηκε η μπεμπα μου 2 βδομαδες στο νοσοκομειο και εβγαζα με το θηλαστρο ενιωθα τοσο ασχημα που λεω στον αντρα μου δεν αντεχω θα τα παρατησω..μου λεει ουτε για πλακα..χρειαζεται το γαλατακι σου η μπεμπα περισσοτερο απο ποτε τωρα που επαθε και ουρολοιμωξη!

δεν ειναι και το ευκολοτερο πραγμα ο θηλασμος αλλα ειναι τρομερη εμπειρια! εγω απολαμβανω καθε στιγμη με τη μπεμπα μου! :mrgreen: μην το βαζετε κατω ουτε στιγμη!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

κοριτσια να σας ρωτησω εσεις που θηλασατε ή θηλαζετε ακομα,το μωρακι σας το δινατε και ενδιαμεσα τσαγακι?Ή αποκλειστικα και μονο στηθογαλατακι?

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ΑΝ ΒΓΑΛΩ ΕΚΤΟΣ ΤΟ 7 ΚΑΙ ΤΟ 8 ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΑ ΕΠΑΘΑ ΟΠΩΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΤΙ ΑΝ ΒΓΑΖΕΙΣ ΜΕ ΘΗΛΑΣΤΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΤΟ ΜΟΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ!!!!!! ΤΟ ΜΟΝΟ ΝΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΗΤΑΝ ΝΑ ΘΗΛΑΣΩ ΓΙΑ ΚΑΜΙΑ 20 ΜΕΡΕΣ ΕΝΩ ΕΙΧΑ ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΠΟΛΛΥ ΚΑΙΡΟ!!!!!

ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΜΠΕΝΑ ΣΤΟ ΦΟΡΟΥΜ ΠΡΙΝ ΓΕΝΝΗΣΩ Κ ΝΑ ΕΙΧΑ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΙΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΣΑΣ!!!!

ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΟΜΩΣ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΩ!!!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

καμια απαντηση?ρωταω γιατι εχω μια διαφωνια με μια κοπελα,ο παιδιατρος την ειπε να δινει στο μωρακι της -ειναι 2 μηνων- και τσαγακι ενδιαμεσα,εγω απο οτι ξερω δεν κανει αν θες αποκλειστικα να θηλασεις,αλλα αυτη ακουει τον παιδιατρο..

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Κι εμένα μου είπαν ότι δεν κάνει γιατί το μητρικό γάλα έχει ότι χρειάζεται για το μωρό δεν οτιδήποτε άλλο είναι περιττό.

Αδικα θα γεμίσει την κοιλιτσα του μωρού με νερό που δεν χρειάζεται να πάρει και μπορεί να χάσει και γεύμα...Εκτός των άλλων θα μειωθεί και η παραγωγή της...

Άλλωστε όλα τα τσαγάκια εκτός των βιολογικών έχουν μαλτροδεξίνη που είναι σαν την ζάχαρη και θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να δίνουμε...

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

εγω δεν δινω τιποτα στη μικρη μου εκτος απο το γαλατακι μου..στην αρχη οταν ειχε κολικους της εδωσα μια φορα χαμομηλακι αλλα εκτος απο το οτι δεν ηπιε σχεδον καθολου μου ειπανε οτι δεν κανει γιατι χαλαει το στομαχακι του μωρου. αν εχει κολικους και κλαιει το μωρο σιγουρα θα της εχει μιλησει για το Infacolic ο παιδιατρος της..δινει ενα δυο σταγονουλες πριν το γευμα και ηρεμει το μωρο. ;)

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Προσθήκη...