Μετάβαση σε περιεχόμενο

Στη Βρετανία βάζουν φόρο στα αναψυκτικά με ζάχαρη για να αντιμετωπίσουν την παιδική παχυσαρκία


admin

Recommended Posts

Η Βρετανία έθεσε σε εφαρμογή μια στρατηγική που έχει στόχο τη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας.

Μέσω της φορολόγησης εταιρειών που πωλούν αναψυκτικά με πρόσθετη ζάχαρη και της επένδυσης των χρημάτων που θα συγκεντρωθούν από τον φόρο αυτό σε προγράμματα για την ενθάρρυνση της σωματικής δραστηριότητας και της ισορροπημένης δίαιτας των παιδιών σχολικής ηλικίας.

Καλώντας εταιρείες τροφίμων και αναψυκτικών να δράσουν γρήγορα για να μειώσουν τη ζάχαρη στα προϊόντα τους, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών ηλικίας 2 έως 15 ετών στη Βρετανία είναι ήδη υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

"Η παχυσαρκία είναι μια απειλή τόσο για την υγεία των παιδιών όσο και για την οικονομία μας, καθώς κοστίζει στην NHS (Εθνική Υπηρεσία Υγείας) δισεκατομμύρια λίρες κάθε χρόνο", αναφέρει σε δήλωσή της η υφυπουργός Οικονομικών Τζέιν Έλισον.

"Ο φόρος στη βιομηχανία των αναψυκτικών είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη μάχη για να τερματιστεί η κρίση παχυσαρκίας που αντιμετωπίζουμε", πρόσθεσε.

Επιλέγοντας να επιβάλει τον φόρο για τη ζάχαρη στα αναψυκτικά, η Βρετανία ακολουθεί το παράδειγμα του Βελγίου, της Γαλλίας, της Ουγγαρίας και του Μεξικού, που έχουν επιβάλει κάποιας μορφής φορολογία στα αναψυκτικά με πρόσθετη ζάχαρη.

Οι σκανδιναβικές χώρες επιβάλλουν παρόμοιους φόρους εδώ και πολλά χρόνια, με διαφορετικούς βαθμούς επιτυχίας.

Η Βρετανία θα επιβάλει έναν φόρο στα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη πάνω από 5 γρ. ανά 100 ml, ο οποίος θα είναι υψηλότερος για τα αναψυκτικά που περιέχουν ακομη περισσότερη ζάχαρη.

Ωστόσο ο Γκάβιν Πάρτινγκτον, γενικός διευθυντής της βρετανικής ένωσης παραγωγών αναψυκτικών, υποστήριξε πως ο φόρος είναι "τιμωρητικός" και πως θα "προκαλέσει απώλειες χιλιάδων θέσεων εργασίας, χωρίς να καταφέρει να επιδράσει σημαντικά στα επίπεδα της παχυσαρκίας".

Η υπηρεσία υγείας της βρετανικής κυβέρνησης έχει ανακοινώσει πως τα ζαχαρούχα αναψυκτικά είναι η μεγαλύτερη πηγή πρόσληψης ζάχαρης για τα παιδιά και πως ένα παιδί μπορεί να λάβει περισσότερη ζάχαρη απ' όση συνίσταται να καταναλώνει σε μια ολόκληρη ημέρα πίνοντας μόνο ένα κουτί αναψυκτικού το οποίο περιέχει εννέα κουταλιές του γλυκού ζάχαρη.

Η κυβέρνηση θέλει από τη βιομηχανία να εργαστεί για να μειώσει κατά 20% τη ζάχαρη που χρησιμοποιεί σε προϊόντα δημοφιλή στα παιδιά. Μια μειωση κατά 5% θα πρέπει να υπάρξει από την πρώτη χρονιά.

Η πρόοδος που θα πραγματοποιηθεί από τη βιομηχανία θα εξετάζεται από την κυβερνητική υπηρεσία υγείας, την Public Health England, η οποία θα δημοσιοποιεί ενημερώσεις κάθε έξι μηνες.

Η υπουργός Δημόσιας Υγείας Νίκολα Μπλάκγουντ δήλωσε πως στο πλαίσιο της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας θα ζητηθεί επίσης από τα Δημοτικά σχολεία να βοηθήσουν κάθε μαθητή να επιδίδεται σε μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα τουλάχιστον 60 λεπτά κάθε ημέρα -- τουλάχιστον 30 λεπτά από τα οποία στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος.


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • Απαντήσεις

    • Μας βλέπω όλο για φαγητά να λέμε 😄😄 Να πάνε όλα καλά να τρώω μετά του σκασμού! Αυτό λέω στον άντρα μου, θέλω μια φορά να φάω έτσι να σκάσω από το φαγητό 😄😄 Άσχετο, πήγαμε σήμερα να δούμε για κούνια και συρταριέρα γτ δεν έχουμε κάποιον να μας δώσει δυστυχώς.. Μας άρεσαν δύο κούνιες αλλά η μία διπλάσια τιμή από την άλλη..Η ακριβή μας είπε ότι ήταν από ξύλο οξιάς και η οικονομική από mdf. Η αλήθεια είναι ότι η οικονομική πέραν από την τιμή της μας άρεσε  πιο πολύ και σαν σχέδιο, πειράζει λέτε που είναι από mdf? Θα εκπέμπει βλαβερές ουσίες κτλ;
    • Γειά σου κορίτσι μου, φυσικά κ επιτρέπεται..έχω μια πρόωρη γήρανση ωοθηκών.🥺🥺🥺 Είμαι 38 χρόνων και το ξέρω αυτό απ τα 34, που ήταν και η 1η φορά που κάναμε κουβέντα με τον γιατρό μου για το εάν θέλω να αποκτήσω παιδί. Εκείνη την περίοδο δεν ήμουν σε τέτοια φάση και η αλήθεια είναι ότι όταν το έμαθα μου κόπηκαν λίγο τα πόδια..😟☹️ Τέλος πάντων μην στα πολυλογώ.. Η μία μου ωοθήκη δείχνει αρκετά γερασμένη και δεν κάνει αυγουλακια ενώ η άλλη κάνει αλλά μάλλον όχι και πολύ καλά (τουλάχιστον αυτό επιβεβαίωσαν κ οι ορμονολογικες που έκανα). Γιαυτό λέω ότι δεν ξέρω τι ελπίδες έχω, αλλά σίγουρα θέλω να κάνω τις απαραίτητες ενέργειες για να βοηθήσω όσο μπορώ την κατάσταση. Επίσης πόσο πολύ χάρηκα που μοιράστηκες μαζί μας την δική σου εμπειρία με την σπερματεγχυση γιατί είναι κ αυτό στα άμεσα πλάνα μου. 
    • Σε ευχαριστώ πολύ κορίτσι μου❤️και σε εσενα εύχομαι πολύ συντομα μα έρθει το μωρακι σου🙏❤️ η αλήθεια είναι πως  είναι πολύ θετικο που κάνω συλληψη έστω και με σπερματεγχυνση 🙏 μέσα στο καλοκαιρι θα κάνω πάλι σπερματεγχυνση καθώς μου έδωσε το οκ ο γιατρός ! Θα του πω αν είναι να την κάνω τον Ιούνιο πρώτα ο θεος🙏
    • Εντάξει μπορείς να φας λίγο πιστεύω εμένα με αφηνε η Ενδοκρινολογος να φάω μου είχε πει ποσότητα αλλά δεν θυμάμαι ποσο μου είχε πει 🤔  αλλά εγω να πω την αλήθεια το παγωτο λαχταρουσα πιο πολύ το καλοκαίρι  😂
    • Ναι θυμάμαι κορίτσι μου την περίπτωση σου ... πραγματικά λυπάμαι πολύ 😥είμαι σίγουρη όμως ότι θα καταφέρεις σύντομα να πιάσεις στα χέρια σου ένα γερό και δυνατό μωρό όπως εσύ!! 🙏🙏 Στο εύχομαι από την καρδιά μου 🫶🏼🫶🏼 μέσα σε όλο αυτό υπάρχει κ ένα καλό ότι τουλάχιστον με την σπερματεγχυση είχες αποτέλεσμα! Άντε να περάσει ο καιρός να πας να δούμε πως θα κινηθείτε!! ❤️
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...