Μετάβαση σε περιεχόμενο

Αλλαγές στην κλινική πρακτική του καρκίνου του μαστού


admin

Recommended Posts

Στην εποχή του big bang της γνώσης, η επικαιροποίησή της σε συνδυασμό με την ήδη θεμελιωμένη πρακτική είναι επιβεβλημένη στον τομέα της Ιατρικής, αρκεί να σκεφτεί κανείς πως κάθε εξέλιξη συμβάλλει στη σωστή πρόληψη, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην αύξηση του χρόνου επιβίωσης των ασθενών.

Προς την κατεύθυνση της διασποράς της γνώσης αναφορικά με τις παθήσεις του μαστού εργάζεται συστηματικά στη χώρα μας η Ελληνική Χειρουργική Εταιρεία Μαστού (ΕΧΕΜ), που αριθμεί αρκετά χρόνια δράσης και στις 24-25 Ιουνίου 2016 διοργάνωσε το 4ο συνέδριό της με θέμα: «Αλλαγές στην κλινική πρακτική του καρκίνου του μαστού».

Παρόμοιες δράσεις διεξάγονται κάθε χρόνο ανοιχτές για το κοινό, που έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τη διάγνωση και θεραπεία, αλλά και να υποβληθεί σε δωρεάν εξετάσεις πρόληψης (υπέρηχο, μαστογραφία) από τους ίδιους τους ειδικούς – ενεργά μέλη της ΕΧΕΜ.

Ο πρόεδρός της, Δρ. Βασίλης Βενιζέλος (Διευθυντής του Κέντρου και Χειρουργικής Μονάδας Μαστού Θεραπευτηρίου Μετροπόλιταν), με βάση τα νέα δεδομένα συντάσσεται με την πολυπρισματική προσέγγιση των παθήσεων του μαστού από όλες τις εμπλεκόμενες ειδικότητες, προκειμένου η αντιμετώπιση κάθε ασθενούς να είναι ολιστική, εξατομικευμένη και αποτελεσματική.

Έτσι, σε αυτό το συνέδριο σε συνεργασία με την οργανωτική επιστημονική επιτροπή, μεθόδευσε το άνοιγμα του βήματος σε πλειάδα καταξιωμένων επιστημόνων από τον ελληνικό και διεθνή χώρο, με αποτέλεσμα ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι ιατροί, φοιτητές ιατρικών και νοσηλευτικών σχολών και το κοινό να ενημερωθούν σχετικά με τα συμπεράσματα επίκαιρων ερευνών και διεθνών συνεδρίων, να παρακολουθήσουν τράπεζες συζητήσεων και debates, να εκφράσουν εμπειρίες, απορίες και ερωτηματικά πάντοτε με ζητούμενο να καταστούν αποτελεσματικά έμπειροι σε όλο το φάσμα της πρακτικής αντιμετώπισης των παθήσεων του μαστού.

Στο συνέδριο εξετάστηκαν καίρια θέματα : οι δυνατότητες χειρουργικής του μαστού όπως της μερικής μαστεκτομής, ο ρόλος της βιοψίας του φρουρού λεμφαδένα, η συμβολή της επικουρικής θεραπείας, ο συσχετισμός της χημειοθεραπείας με τη βιολογική συμπεριφορά του καρκίνου, η χρησιμότητα παράτασης της ορμονικής θεραπείας πέραν της πενταετίας, περιπτώσεις ασθενών που έχουν όφελος από την ακτινοθεραπεία, απεικονιστικές μέθοδοι και νέα γενετικά τεστ ως μέθοδοι πρόγνωσης, η εξέλιξη των επανορθωτικών επεμβάσεων που εγγυώνται εξαιρετικά αποτελέσματα.

Τα συμπεράσματα του συνεδρίου επιβεβαίωσαν τα προτάγματα της Ευρωπαϊκής κοινότητας ογκολόγων πως αποτελεί προτεραιότητα η επικαιροποίηση της γνώσης να να είναι διαρκής και να διαχέεται στους ιατρούς, τους φροντιστές υγείας, τους ασθενείς και το κοινό.

Λεπτομέρειες θα βρείτε στους εξής δικτυακούς τόπους:

http://www.exem.gr/

http://www.esmo.org/content/download/20122/337223/file/ESMO-Patient-Guide-Personalised-Cancer-Medicine.pdf

Πηγή: eleftherostypos.gr


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

×
×
  • Προσθήκη...