Μετάβαση σε περιεχόμενο

oorixia


MARIA17

Recommended Posts

Τι είναι η ωορρηξία;

Ωορρηξία έχετε όταν ένα ωάριο (και μερικές φορές περισσότερα του ενός ωάρια) απελευθερώνεται από τις ωοθήκες. Η ωορρηξία αντιπροσωπεύει το γόνιμο διάστημα του εμμηνορροϊκού κύκλου σας. Κάθε μήνα ένα ωάριο ωριμάζει μέσα σε μια από τις ωοθήκες σας. Μόλις φθάσει ένα ορισμένο μέγεθος, το ωάριο απελευθερώνεται από την ωοθήκη και μέσω των σαλπίγγων κατευθύνεται προς τη μήτρα. Το ποια ωοθήκη είναι εκείνη που απελευθερώνει το ωάριο του μήνα είναι κάτι μάλλον αυθαίρετο και οι ωοθήκες δεν εναλλάσσουν υποχρεωτικά αυτό το ρόλο μεταξύ τους σε κάθε κύκλο.

Πώς η ωορρηξία ορίζει πότε μπορώ να μείνω έγκυος;Για να μείνετε έγκυος πρέπει να έχετε σεξουαλική επαφή τις μία δύο μέρες πριν την ωορρηξία καθώς και μέσα σε 24 ώρες μετά. Αυτό γιατί τα σπερματοζωάρια παραμένουν ζωντανά για δύο ή και τρεις ημέρες, αλλά το ωάριο δεν επιβιώνει πάνω από 24 ώρες μετά την ωορρηξία – εκτός φυσικά κι αν υπάρξει γονιμοποίηση. Εάν έχετε σεξουαλική επαφή κοντά στο χρόνο της ωορρηξίας, αυξάνετε τις πιθανότητές σας να μείνετε έγκυος.

Στα φυσιολογικά γόνιμα ζευγάρια, υπάρχουν 20% πιθανότητες εγκυμοσύνης σε κάθε κύκλο. Το 85% των γυναικών που έχουν ελεύθερες σεξουαλικές επαφές μένουν έγκυες μέσα σε ένα χρόνο. Μπορείτε όμως να αυξήσετε τις πιθανότητες εγκυμοσύνης αν μάθετε να ξεχωρίζετε την ακριβή μέρα της ωορρηξίας σας και εξοικειωθείτε με τις κυκλικές ορμονικές και φυσικές αλλαγές που σημειώνονται στο σώμα σας κάθε μήνα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτές τις γνώσεις σας για να αποφύγετε την εγκυμοσύνη, αποφεύγοντας τις σεξουαλικές επαφές κοντά στις μέρες της ωορρηξίας. Αλλά αυτή δεν είναι η πιο σίγουρη αντισύλληψη και μπορεί εύκολα να αποτύχει.

Πώς μπορώ να ξεχωρίζω την ωορρηξία και τις γόνιμες μέρες μου;Ξεκινώντας από την πρώτη μέρα της περιόδου, μετρήστε 12 έως 16 ημέρες προς τα πίσω. Αυτή είναι η μέρα που κατά πάσα πιθανότητα έχετε ωορρηξία. Στις γυναίκες με κύκλο 28 ημερών, η μέρα της ωορρηξίας είναι συνήθως η 14η. Για να χρησιμοποιήσετε αυτή την μέθοδο, πρέπει να ξέρετε πόσο κρατάει συνήθως ο κύκλος σας. Ο καλύτερος τρόπος να βρείτε τις γόνιμες μέρες σας είναι, πάντως, να παρατηρήσετε το σώμα σας ώστε να μάθετε να εντοπίζετε τα σημάδια μιας επικείμενης ωορρηξίας.

Μεταβολές στην τραχηλική βλέννη.

Καθώς προχωρά ο κύκλος σας, η τραχηλική βλέννη αυξάνεται σε ποσότητα και αλλάζει υφή. Οι μεταβολές αντανακλούν τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα σας. Είστε πιο γόνιμη όταν η τραχηλική βλέννη γίνεται διάφανη, γλιστερή και ελαστική. Πολλές γυναίκες παρομοιάζουν την τραχηλική βλέννη τους σε αυτή τη φάση με ωμό ασπράδι αυγού. Κανονικά η βλέννη λειτουργεί ως προστατευτικό φράγμα, αλλά τις γόνιμες μέρες του κύκλου, επιτρέπει στο σπέρμα να περάσει τον τράχηλο, φτάνοντας ως τη μήτρα, κι από εκεί στις σάλπιγγες για να συναντήσει το ωάριο.

Άνοδος στη θερμοκρασία του σώματος. Μετά την ωορρηξία, η θερμοκρασία σας μπορεί να αυξηθεί από 0.4 έως 1 βαθμό. Δεν θα νιώσετε τη διαφορά, αλλά θα τη δείτε αν χρησιμοποιήσετε ένα απλό θερμόμετρο. Αυτή η μικρή αύξηση της θερμοκρασίας δείχνει ότι είχατε ωορρηξία, επειδή η απελευθέρωση του ωαρίου προκαλεί την παραγωγή της ορμόνης προγεστερόνης, που αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος. Είστε γόνιμη τις δύο - τρεις μέρες προτού φτάσει η θερμοκρασία του σώματός σας στο υψηλότερο της σημείο. Κάποιοι λίγοι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να έχετε άλλες 12 ως 24 γόνιμες ώρες στη διάθεσή σας μετά την αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, αλλά οι περισσότεροι θεωρούν ότι τότε πια είναι πολύ αργά για να συλλάβεις ένα μωρό.

«Μπορεί να χρειαστεί μια - δύο μέρες μετά την ωορρηξία για να αυξηθεί αρκετά η προγεστερόνη ώστε να ανεβάσει τη θερμοκρασία του σώματος. Καθώς όμως το ωάριο επιβιώνει μόνο 24 ώρες, τότε είναι πολύ αργά πια για γονιμοποίηση», λέει η Τρέσι Τέλες, γυναικολόγος της ιατρικής ομάδας του Walnut Creek της Καλιφόρνια.

Γι’ αυτό οι ειδικοί συστήνουν να παίρνετε τη θερμοκρασία σας κάθε πρωί για κάποιους μήνες προκειμένου να βρείτε τους ρυθμούς του σώματός σας και να εντοπίσετε, έτσι, την πιθανή μέρα της ωορρηξίας σας. Και κατόπιν να προγραμματίσετε ώστε να έχετε σεξουαλικές επαφές εκείνες τις δύο - τρεις μέρες που προηγούνταν της μέρας που ανέβαινε η θερμοκρασία σας. Ήπιες κοιλιακές ενοχλήσεις. Γύρω στο ένα πέμπτο των γυναικών νιώθει πραγματικά την ωορρηξία του, με τρόπους που μπορεί να κυμαίνονται από ήπιες ενοχλήσεις μέχρι ξαφνικά πονάκια και που διαρκούν από λίγα λεπτά έως μερικές ώρες.

Πώς λειτουργούν τα τεστ πρόβλεψης ωορρηξίας;Στα φαρμακεία υπάρχουν και διατίθενται χωρίς συνταγή γιατρού τεστ πρόβλεψης ωορρηξίας που ανιχνεύουν την αύξηση της ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH) στα ούρα σας αμέσως πριν την ωορρηξία. Είναι εύκολα στη χρήση και σας δίνουν ακριβέστερη πρόβλεψη από τη μέθοδο της θερμοκρασίας, καθώς μπορούν να προβλέψουν την ωορρηξία 12 έως 36 ώρες πριν, βοηθώντας σας να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες σύλληψης από τον πρώτο κιόλας μήνα χρήσης τους. Αλλά βέβαια δεν είναι αλάνθαστα. Γιατί ναι μεν μετρούν την LH (εσείς παίρνετε θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα, όχι κανέναν αριθμό), αλλά δεν μπορούν να δείξουν εάν όντως έχετε ωορρηξία μετά από μια θετική απάντηση Η ορμόνη LH μπορεί να φτάσει στην αιχμή της με ή χωρίς την απελευθέρωση του ωαρίου. Είναι επίσης δυνατό να έχετε μια ψευδή αιχμή της LH πριν την πραγματική. Για να μεγιστοποιήσετε την ακρίβεια των αποτελεσμάτων, ακολουθήστε τις οδηγίες του τεστ. Αν όμως σας γράφουν να κάνετε το τεστ με τα πρώτα ούρα της μέρας, καλύτερα να το κάνετε με μια δεύτερη λήψη. Η συγκέντρωσή των ούρων όλη τη νύχτα μπορεί να σας δώσει ένα ψευδές θετικό αποτέλεσμα.

Ο κύκλος σας αρχίζει την πρώτη μέρα της περιόδου σας. Αν έχετε κύκλο 28 ημερών, αρχίστε να χρησιμοποιείτε το τεστ την 11η μέρα του κύκλου και χρησιμοποιήστε το για έξι συνεχόμενες μέρες ή όσες συνιστούν οι οδηγίες. Αν ο κύκλος σας είναι μεταξύ 27 και 34 ημερών, η ωορρηξία σας θα είναι μεταξύ της 13ης και της 20ης μέρας του κύκλου. Αρχίστε το τεστ την 11η μέρα και συνεχιστείτε το μέχρι την 20η ή κάπου εκεί. Αν έχετε ακανόνιστο κύκλο, ίσως αυτός να είναι ο λιγότερος ικανοποιητικός τρόπος για να βρείτε την ωορρηξία σας, επειδή ένα κιτ – που κοστίζει από 35 ως 55 ευρώ – έχει μέσα πέντε ως δέκα καθημερινά τεστ. Που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να αγοράζετε παραπάνω από ένα κιτ το μήνα.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • 2 weeks later...

ναι, απ΄ότι έχω διαβάσει αυτά τα υγρά είναι τα γόνιμα υγρά. Βοηθούν το σπέρμα να κολυμπήσει καλύτερα προς τη μήτρα. Διαρκούν περίπου 3 μέρες, οι οποίες ενδείκνυνται για επαφές.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Απαντήσεις

    • Οπότε @Ersi85 αν κατάλαβα καλά δεν έχεις γυρίσει στη δουλειά που έλεγες; Είχα μείνει στο ότι θα γυρνουσες στους 3 μήνες περίπου.
    • Καλώς σε βρήκαμε πάλι @Ersi85! Α έχετε πολλά δοντακια εσείς! Κανένα ψωμί του δίνεις; Ξεκίνησε τον έστω πατημένα γιατί συνηθίζουν λένε τα αλεσμένα και μετά δυσκολεύονται πολύ να περάσουν σε κομμάτια. Εγώ της έκανα μικτή διατροφή. Της έδινα και κομμάτια να εξερευνά και αλεσμένα για να τρώει 😅 8 μηνών την ξεκίνησα πατημένα και επειδή τα πήγαινε πολύ καλά μετά από μια εβδομάδα την ξεκίνησα κανονικά κομματάκια. Γενικά με τα φρούτα με έχει "βασανίσει" που δεν τα τρώει αλλά τώρα που μπήκε στον 10ο μήνα σαν να ξεκίνησε να της αρέσουν. Αφού πλέον της δίνω την μπανάνα και τρώει σχεδόν μισή μόνη της, ενώ πριν έκανε γκριμάτσα αηδιας και την πετούσε κάτω 🤣🤣 🤣 Αλλά τα πάει εξαιρετικά με τα κομμάτια από την αρχή, ούτε gagging ούτε τίποτα. Αχ κορίτσια εγώ το σκέφτομαι για 2ο αλλά λέω να περάσει λίγο ο καιρός γιατί 1) θέλω vback 2) ε να γυρίσω λίγο δουλειά να βρω τα πατήματα μου πριν έρθει η καταιγίδα του 2ου 😅 Να έχει μεγαλώσει λίγο και η μικρή να καταλαβαίνει περισσότερα. Κι εμείς μόνοι μας την μεγαλώνουμε, αλλά ευτυχώς έχω πολύ βοήθεια από το σύζυγό ❤️ Αφού καμία φορά που δεν την παλεύω του την δίνω 7 το πρωί που ξυπνάει η κυρία να μου την κρατήσει μέχρι τις 8 που φεύγει για δουλειά για να κοιμηθώ 😅 Τώρα ο ύπνος... Μία έτσι μία αλλιώς. Νομίζω έχω συνηθίσει πια και δεν με ενοχλεί 😅 Κάνει και ψιλοστανταρ αφυπνίσεις (12-4-6-7)  οπότε ίσως έμαθε ο οργασμός μου 🤣  Από κατορθώματα μπέμπας , έτοιμη είναι να περπατήσει 😅 Έχει ξεκινήσει να πατάει όλο το πέλμα (τόσο καιρό κινείται μόνο με τις μύτες) και κάνει πρόβες να σταθεί χωρίς να ακουμπάει κάπου! Έχω τρελαθεί! Δεν το περίμενα τόσο νωρίς. Καλά εννοείται θέλει καιρό ακόμα, αλλά μου κάνει εντύπωση πως προπονεί τον εαυτό της! Όταν ξεκινάει κάτι καινούργιο το κάνει συνέχεια μέχρι να το τελειοποιήσει και μου φαίνεται τόσο υπέροχο όλο αυτό!(Φαντάζομαι όλα τα μωρά το ίδιο κάνουν 😅)
    • Η αλήθεια είναι ότι πας με άλλο αέρα...και μπορώ να καταλάβω πόσο κουραστική είναι αυτή η διαδικασία...φτάνεις πολλές φορές σε σημείο να το κάνεις με το ζόρι, χωρίς να το απολαμβάνεις.. Και να ξέρεις ότι θα έρθει την πιο κατάλληλη στιγμή!!! Να ξεκουράζεσαι και να κάνεις πράγματα που απολαμβάνεις!!! Και μόλις έρθει θα τα ξεχάσεις όλα 🥰🥰
    • Καλά θα κάνεις κορίτσι μου!! Εύχομαι όλα καλά να πάνε! Είναι από μόνη της όλη αυτή η διαδικασία και η αναμονή στρεσογόνα οπότε τουλάχιστον να ξέρεις ότι είσαι σε καλά χέρια και πως έχεις έναν γιατρό που θα σε βοηθήσει να τα καταφέρεις! Θα δεις ότι θα κάνεις τα επόμενα βήματα και θα έρθει το μωράκι σου!! 
    • Ναι εγω τόσο έδωσα την τελευταία φορά αφού παίρνει 50 ευρώ επίσκεψη + 50 για το παπ 🤷‍♀️  Εσυ 40 ευρω πληρώνεις σε ιδιώτη γιατρό Αθήνα ; 
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...