Μετάβαση σε περιεχόμενο

πληροφοριες για πολυκυστικες ωοθηκες


Recommended Posts

κοριτσια μου,βρηκα αυτο το αρθρο και πιστευω οτι ειναι πολυ κατατοπιστικο...και σας το παραθετω να το δειτε και εσεις :) φιλιαααα:kiss:

Το 1936 οι Stein και Leventhal περιέγραψαν το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (Polycystic ovarian syndrome-PCO), που χαρακτηριζόταν από παχυσαρκία, υπερτρίχωση, ανωοθυλακιορρηξία και διογκωμένες σαν μπάλες μπιλιάρδου ωοθήκες. Σήμερα, αν κάποιος επέμενε στα ευρήματα αυτά, ένας μεγάλος αριθμός πασχουσών θα διέφευγε τη διάγνωση και τη σωστή θεραπεία του PCO...

Η συχνότητα του συνδρόμου είναι αρκετά υψηλή: έξι στις δέκα γυναίκες πάσχουν από αυτό, ενώ πολλές από αυτές ούτε καν το γνωρίζουν. Παρά το γεγονός ότι το σύνδρομο είναι ένα από τα συχνότερα αίτια στειρότητας, εντούτοις οι γιατροί συχνά το παραβλέπουν.

Όταν, για παράδειγμα, η Ιωάννα έκλεισε τα 20 χρόνια της, άρχισαν να εκδηλώνονται κάποιες αλλαγές στο σώμα της. Στην αρχή σκούρες, τραχιές τρίχες εμφανίστηκαν στην κοιλιά της. Οι καταμήνιοι κύκλοι της παρατάθηκαν, ώσπου έφτασε στο σημείο να έχει περίοδο μόνο κάθε τέσσερις με έξι μήνες. Παρουσίασε ακμή στο πρόσωπό της και πήρε βάρος που δεν μπορούσε να χάσει. Με τον άνδρα της προσπαθούσαν χρόνια να αποκτήσουν παιδί, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η Ιωάννα ταλαιπωρήθηκε αρκετά, ώσπου, σε ηλικία 30 ετών, ένας ειδικός τής ανέφερε ότι μπορεί να πάσχει από το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών. Σήμερα, ακολουθεί μια δίαιτα φτωχή σε υδατάνθρακες και παίρνει μετφορμίνη. Έχασε περίπου 12,5 κιλά. Η περίοδός της ρυθμίστηκε και τα επίπεδα της τεστοστερόνης έπεσαν στο μισό. Η κατάλληλη θεραπεία αποκατάστασης της γονιμότητας της έδωσε την ευκαιρία να γεννήσει ένα όμορφο και υγιέστατο κοριτσάκι.

Τι είναι το PCO;

Ο γυναικείος γεννητικός κύκλος είναι ένα δυναμικό σύστημα με μηνιαίο ρυθμό, που περιλαμβάνει μηχανισμούς με λεπτές ορμονικές διακυμάνσεις που λαμβάνουν χώρα από στιγμή σε στιγμή. Οι συνεχείς αυτές διαφοροποιήσεις στο γεννητικό σύστημα της γυναίκας είναι η υγιής κατάσταση που οδηγεί σε ωοθυλακιορρηξία.

Όταν το σύστημα, για διάφορους λόγους, όπως οι πολυκυστικές ωοθήκες, φτάσει σε μια σταθερή κατάσταση, με παύση των λεπτών δυναμικών ισορροπιών στα επίπεδα των ορμονών, εμφανίζεται ανωοθυλακιορρηξία. Στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών διαταράσσεται η ισορροπία των ορμονών που ρυθμίζουν την ωορρηξία. Φυσιολογικά, τα οιστρογόνα, η τεστοστερόνη και η ωχρινοποιητική ορμόνη (LH) αυξάνονται και ελαττώνονται ρυθμικά, και η γυναίκα οδηγείται σε έμμηνο ρύση. Στην περίπτωση όμως των πολυκυστικών ωοθηκών, οι ορμόνες αυτές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Τα ωοθυλάκια δεν ωριμάζουν, δεν συμβαίνει ωοθυλακιορρηξία (ή συμβαίνει σπάνια) και οι ωοθήκες διογκώνονται και γεμίζουν με πολλές μικρές κύστεις.

Το κατεξοχήν ορμονικό χαρακτηριστικό του συνδρόμου είναι τα αυξημένα επίπεδα LH στο πλάσμα και τα ελαττωμένα επίπεδα FSH. Η συνεχής δράση της αυξημένης LH στα κύτταρα της θήκης των ωοθυλακίων προκαλεί αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων. Τα αυξημένα ανδρογόνα προκαλούν αμηνόρροια και υπερτρίχωση. Τα οιστρογόνα πιθανώς προκαλούν τάση παχυσαρκίας.

Αιτιολογία

Ως αίτια για την εμφάνιση του συνδρόμου έχουν συζητηθεί:

1. Οι ωοθήκες

2. Τα επινεφρίδια

3. Ο υποθάλαμος

4. Η υπόφυση

5. Κληρονομικοί παράγοντες

Ωστόσο, η ακριβής αιτιολογία του συνδρόμου παραμένει άγνωστη.

Κλινικά χαρακτηριστικά

Υπερτρίχωση (πολύ συχνά), παχυσαρκία (πολύ συχνά), διαταραχές της περιόδου (πολύ συχνά), αύξηση του μεγέθους των ωοθηκών (συχνά), στειρότητα (συχνά).

Διάγνωση

Η διάγνωση θα στηριχτεί κυρίως στο ιστορικό και την κλινική εξέταση αλλά και σε μερικές εξετάσεις ορμονών που θα σας γράψει ο γιατρός σας. Μπορεί επίσης να κάνετε και ένα υπερηχογράφημα για την επιβεβαίωση ή τον αποκλεισμό της παρουσίας διογκωμένων ωοθηκών ή κυστών στις ωοθήκες. Η πρωταρχική διαγνωστική προσέγγιση πρέπει να ξεκινά με τον αποκλεισμό άλλων καταστάσεων που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα.

Προειδοποιητικά σημεία

Τα συμπτώματα των πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να είναι πολύ ύπουλα και δεν είναι απαραίτητο οι γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο να είναι παχύσαρκες, με υπερτρίχωση και ακμή.

Τα προειδοποιητικά σημεία του συνδρόμου περιλαμβάνουν:

1. Ατακτη, απούσα ή βαριά εμμηνορρυσία

2. Υπερτρίχωση προσώπου ή σώματος

3. Λέπτυνση των μαλλιών

4. Κύστεις στις ωοθήκες

5. Ακμή

6. Υπερινσουλιναιμία, αντοχή στην ινσουλίνη ή διαβήτης

7. Στειρότητα

8. Ανεξήγητη παχυσαρκία ή ανικανότητα απώλειας βάρους.

Πιθανές μακροχρόνιες επιδράσεις στην υγεία της γυναίκας

Παλαιότερα μερικοί γιατροί θεωρούσαν ότι οι πολυκυστικές ωοθήκες δημιουργούσαν μόνο αισθητικό πρόβλημα ή στειρότητα. Σήμερα όμως γνωρίζουμε ότι γυναίκες που πάσχουν από το σύνδρομο κινδυνεύουν περισσότερο και από άλλα χρόνια και σοβαρά νοσήματα τα οποία περιλαμβάνουν:

Διαβήτη: Μερικές γυναίκες με PCO έχουν πρόβλημα στη χρήση της ινσουλίνης από το σώμα τους.

Καρκίνο του ενδομητρίου: Τα υψηλά επίπεδα ανδρογόνων εμποδίζουν την απόπτωση του ενδομητρίου κάθε μήνα, αυξάνοντας την πιθανότητα καρκίνου του ενδομητρίου σε νεαρότερη ηλικία.

Καρδιοπάθειες: Γυναίκες με PCO έχουν χαμηλά επίπεδα HDL (καλή χοληστερίνη) σε σύγκριση με τα επίπεδα της LDL (κακή χοληστερίνη) και των τριγλυκεριδίων. Εκτός από την τάση για υπέρταση, τα παραπάνω υψηλά επίπεδα χοληστερίνης προδιαθέτουν για καρδιοπάθεια ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αναλάβετε τον έλεγχο των συμπτωμάτων σας

Εάν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από το σύνδρομο PCO, απευθυνθείτε σε έναν έμπειρο γιατρό. Ακολουθούν κάποιες συμβουλές για τον τρόπο ζωής των γυναικών με PCO που, αν εφαρμοστούν θα τους επιτρέψουν να ζήσουν μια καλύτερη ζωή.

1. Χάστε τα περιττά κιλά και διατηρήστε το βάρος σας

2. Τρώτε υγιεινά

3. Αθληθείτε

4. Ελέγχετε σε τακτά χρονικά διαστήματα τα επίπεδα της LDL, HDL και των τριγυκεριδίων σας

Κλασικές θεραπείες

Αντισυλληπτικά δισκία: ελαττώνουν τα επίπεδα των ανδρογόνων και εγκαθιδρύουν κανονικές περιόδους.

Σπιρονολακτόνη: φάρμακο το οποίο ελέγχει την υπέρταση.

Μετφορμίνη ή παρόμοια φάρμακα: βοηθά το σώμα να χρησιμοποιήσει την ινσουλίνη περισσότερο αποτελεσματικά, ρυθμίζοντας την έμμηνο ρύση και ελαττώνοντας την παραγωγή τεστοστερόνης. Μερικές φορές αυτό αποκαθιστά την ωορρηξία και συχνά ελαττώνει τα συμπτώματα της υπερτρίχωσης, της ακμής, της παχυσαρκίας και του κινδύνου καρδιοπάθειας.

Δίαιτα: η απώλεια βάρους μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιοπάθειας.

Θεραπεία για την αποκατάσταση της γονιμότητας: περιλαμβάνει φάρμακα που προκαλούν ωορηξία.

Χειρουργική θεραπεία: το PCO προκαλεί πάχυνση του εξωτερικού τοιχώματος των ωοθηκών. Οι γιατροί μπορεί να χρησιμοποιήσουν το λέιζερ, προκειμένου να τρυπήσουν την κάψα των ωοθηκών και να παροχετεύσουν τις κύστεις. Η διαδικασία αυτή βοηθά στη μετατροπή των ανδρογόνων σε οιστρογόνα και προάγει την ωοθυλακιορρηξία. Βέβαια, υπάρχει ο κίνδυνος σχηματισμού ουλών, οι οποίες συντείνουν στη δυσκολία σύλληψης.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Προσθήκη...