Μετάβαση σε περιεχόμενο

Καισαρική με επισκληρίδιο ή γενική αναισθησία


leila

Recommended Posts

Κορίτσια καλησπέρα!

Διανύω την 37 εβδομάδα και το μωράκι δε χωράει να μπει στη λεκάνη μου γιατί είναι πολύ στενή. Το κεφαλάκι του είναι ακόμη απ έξω και ο γιατρός μου είπε να μη περιμένω τίποτα περισσότερο. Οπότε κανονίζουμε καισαρική 5-7 Μαίου. Με προβληματίζει η αναισθησία. Γενική ή επισκληρίδιο; Ξέρετε πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα; δε μπορώ να αποφασίσω. Ο γιατρός με άφησε να διαλέξω μια και δεν υπάρχουν προβλήματα υγείας απο τη μεριά μου. Ζω Λάρισα και θα γεννήσω εδώ σε ιδιωτική κλινική. Έχετε άποψη; θα με βοηθήσετε;

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Εφοσον σου δινεται η δυνατοτητα να επιλεξεις θα σου ελεγα επισκληριδιο

για να εισαι ξυπνια τη στιγμη που θα βγει το μωρο σου

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

δεν σου εξηγησε για καθε μια τα υπερ και κατα?ισως ετσι επιλεξεις. εγω εκανα καισαρικη με ολικη.Καισαρικη ηθελα εγω (ηταν και μεγαλο το μωρο κ ολικη επελεξε ο γιατρος μου. ισως αυτο που λεει η apis σου κανει.ετσι θα το βιωσεις κιολας :)

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

LEILA ,ΕΓΩ ΓΕΝΝΗΣΑ ΣΤΙΣ 17/3 ΜΕ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΛΗΡΙΔΙΟ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ.

ΑΝ ΚΑΙ Η ΜΕΣΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ ΛΙΓΟ(ΙΣΩΣ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΕΙΧΑ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΙΣΧΙΑΛΓΙΑ & ΙΣΩΣ ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΗΚΕ)ΘΑ ΤΗΝ ΞΑΝΑΚΑΝΑ.ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΧΑΣΩ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ....

ΟΛΙΚΗ ΟΧΙ.ΣΕ ΑΛΛΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟ ΕΙΧΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ ΚΑΙ ΕΧΩ ΑΣΧΗΜΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ.Η ΑΝΑΝΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΖΟΡΙΚΗ .....

ΑΛΛΑ Ο ΚΑΘΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ.

Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ, ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΧΕΙΣ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΓΕΡΟ ΜΩΡΟ.

ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟ!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Καλησπέρα, γέννησα κι εγώ με καισαρική τομή και επισκληρίδιο. Έπεσα σε έναν πολύ καλό αναισθησιολόγο που μου εξηγούσε την κάθε του κίνηση και όλα έγινα σωστά με ελάχιστο πόνο. Μάλιστα σε λιγότερο απο 1,5 χρόνο γέννησα και το δεύτερό μου παιδί με τον ίδιο τρόπο.

Μην ανχώνεσαι λοιπόν και οι δυο περιπτώσεις έχουν τα μειονεκτήματά τους. Στην επισκληρίδιο βέβαια δεν θα νοίωθεις τίποτα αλλά θα ακούς και το σημαντικότερο θα δεις αμέσως το παιδάκι σου, θα το αγγίξεις.

Τι καλύτερο....αυτό να σκέφτεσαι μόνο. Με το καλό να γεννήσεις!!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

leila καλησπερα και απο μενα.

Θα συμφωνησω με τα κοριτσια. Εγω γεννησα πριν 16 μηνες με καισαρικη και επισκληριδιο και ολα πηγαν μια χαρα. Ειναι καλυτερη η επισκληριδιος γιατι δεν καταλαβαινεις πολλους πονους μετα την επεμβαση μεχρι να φυγει τελειως η ναρκωση.

Το οτι θα εισαι ξυπνια μην σε ανησυχει καθολου. Εγω κατα την διαρκεια της επεμβασης μιλουσα με την αναισθησιολογο και περασε η ωρα χωρις να το πολυκαταλαβω. Σκεψου οτι θα ακουσεις το πρωτο κλαμα του παιδιου σου και θα το δεις!!!!! Δεν θα το ξεχασω ποτε την στιγμη αυτη. Ηταν τελεια.

Και οι δυο τροποι εχουν τα μειονεκτηματα τους. Ευχομαι να πανε ολα καλα οποιον τροπο και αν διαλεξεις! Καλη λευτερια.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

εγω εχω γεννησει με ολικη αναισθησια..και ετσι δυστυχως δεν καταλαβα τιποτε απ ολα αυτα τα ομορφα συναισθηματα που περιγραφουν οι μανουλες!Δεν μου τον εβαλαν στο στηθος μολις βγηκε...δεν εκλαψα απο συγκινηση ..ουτε τον ειδα πρωτη..Μου τον εφεραν πλυμμενο κ καθαρο στο δωματιο..ηταν υπεροχα..αλλα εχασα ΤΗ μαγικη στιγμη που ηρθε στη ζωη..

δεν ξερω τις διαφορες για να σε βοηθησω..οποτε δεν ειμαι και αντικειμενικη..απλα ξερω οτι αυτη τη φορα ασχετα απ το φοβο μου...θελω να δω πρωτη το μωρο μου..αυτο το πλασματακι που βγαινει απο μεσα μου...

οποτε ψηφιζω επισκληριδιο με καλο αναισθησιολογο!!!

καλη επιτυχια οτι κι αν αποφασισεις!!Η ουσια ειναι ναναι γερα κι ολα τα αλλα ερχονται δευτερα!!!:)

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Αν επιλέξεις επισκληρίδιο όπως σου είπαν οι κοπέλες, θα έχεις την χαρά η οποία είναι απερίγραπτη, να βιώσεις όλη τη διαδικασία και να θαυμάσεις άμεσα το μωρό σου και να το φιλήσεις! Όσο το θυμάμαι συγκινούμαι...

Όπως και να έχει, με το καλό να γεννηθεί το μωράκι σου!!!

ΥΣ. αφού όμως δεν υπάρχει κάτι έντονα παθολογικό τότε συνήθως γίνεται με επισκληρίδιο, καθώς και η ανάρρωση είναι πιο εύκολη.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Αν δεν υπαρχει κάποιο προβλημα με τη μεση σου επελεξε τη επισκληριδιο πλεον τη χρησιμοποιουν ολο και περισσοτερο και οχι μόνο σε γεννα αλλα και στα περισσοτερα χειρουργια η ολικη δεν καταλαβαινεις τιποτα (γεννησα με ολικη ξυπνησα και συνηρθα πολυ γρηγορα στις 4 ωρες αλλα δεν βλεπεις αμεσως τπ μωρο σου απο την αλλη οταν το βλεπεις εισαι ξεκουραστη παντως οποια μεθοδο και να χρησιμοποιησεις ολα θα πανε καλα .Αν επιλεψεις επισκληριδιο πρεπι ο αναισθησιολογος να ειναι παρα πολυ καλος .

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

leila,

εγω γεννησα με καισαρικη και επισκληριδιο πριν 3 βδομαδες περιπου.Αν δεν εχεις καποιο προβλημα θα σε συμβουλευα να επιλεξεις αυτη τη μεθοδο.Ειναι καλυτερη και για σενα, μιας και συνερχεσαι πιο γρηγορα, αλλα και για το μωρο γιατι δεν παιρνει τα φαρμακα της ολικης ναρκωσης.Οχι μονο θα ζησεις ουσιαστικα την ωρα της γεννησης του, αλλα πιο πολυ θα εχεις την αισθηση του ελεγχου σε ολο αυτο,μιας και θα μπορεις να επικοινωνεις με ολους.Φυσικα σα μεθοδος ειναι αρκετα δυσκολη στην εφαρμογη της και χρειαζεται εμπειρος αναισθησιολογος, αλλα αφου γεννας σε ιδιωτικη κλινικη θα εχουν εκει τετοιο προσωπικο.Οσο για παρελκομενα μετα;Εγω απλα εχω ακομα καποια σημεια απο τη μεση και κατω που ειναι μουδιασμενα και δεν τα νιωθω, ψηλα στα μπουτια, αλλα μου ειπε η γιατρος μου οτι ειναι νεκρωμενα δερματικα κυτταρα που θα επανελθουν σιγα σιγα.

Με το καλο να δεχτεις το μωρο σου και να σου πανε ολα τελεια

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Κορίτσια σας ευχαριστώ πολύ για τη βοήθειά σας

και τη συμπαράστασή σας! Μάλλον θα επιλέξω την επισκληρίδιο αναισθησία

κι ελπίζω όλα να πάνε καλά. Ταλαιπωρήθηκα πολύ με την εγκυμοσύνη μου και στον 6ο προς 7ο μήνα κόντεψα να γεννήσω ένα μωράκι 800γρ. που δε ξέραμε αν θα ζούσε. Ευτυχώς έφτασα στον 9ο με τη γρήγορη παρέμβαση του γιατρού και τώρα ελπίζω να μη ταλαιπωρηθώ στη γέννα με την επέμβαση, αν και ήθελα να γεννήσω φυσιολογικά αλλά δε γίνεται. Εύχομαι τα καλύτερα σε όλες τις μανούλες και τα μωράκια τους!!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ειναι ποιο καλα επισκληριδιο διοτι το ζεισ νε μεν το πονασ αλλα θα το ακουσεισ το μωρακι σου και εγω την δευτερα κεσαρικη θα κανω η μπεμπα μου αλλαξε στασει τελευτεα αλλα δεν με πιραζει να ναι μονο καλα κε υγειεισ

με το καλο να ερθει και το μωρακι σου

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

hello και παλι αυτο βρικα μεχρι στιγμησ οτι αφορα το θεμα μασ

Eπιστροφή Επισκληρίδιος Αναισθησία Μέγεθος

Αυτή η μορφή αναλγησίας επιτυγχάνεται με ένεση αναισθητικού στο χώρο της σπονδυλικής στήλης που περιβάλει το νωτιαίο μυελό. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει κίνδυνος να μείνει παράλυτη η γυναίκα. Μπορεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις να τραυματιστεί ελαφρά κάποιο νεύρο, αλλά και αυτό δεν έχει παρά ασήμαντες επιπτώσεις.

Το πλεονέκτημα της Επισκληριδίου είναι πως ενώ η γυναίκα διατηρεί την αίσθηση της αφής , ταυτόχρονα είναι απαλλαγμένη από τον πόνο για μια ελεγχόμενη περιοχή του σώματος της, η οποία ξεκινά από τα κάτω άκρα και φθάνει μέχρι κάτω από το διάφραγμα. Αυτό σημαίνει πως η γυναίκα δεν πονά κατά τις συσπάσεις, τις αισθάνεται όμως και μπορεί να «σπρώξει» αποτελεσματικά συμμετέχοντας με πολύ ενεργητικό τρόπο στον τοκετό. Αν χρειαστεί ο Μαιευτήρας να πραγματοποιήσει περινεοτομή για να διευκολύνει την έξοδο του εμβρύου δεν χρειάζεται παραπάνω αναλγησία. Επιπλέον αν για κάποιους λόγους (εμβρυϊκή δυσφορία, δυστοκία κ.ά.) αποφασισθεί να γίνει είτε εμβρυουλκία/σικιουλκία (βεντούζα) είτε Καισαρική τομή τότε η έγκυος είναι ουσιαστικά έτοιμη και δεν χρειάζεται παρά μόνο επιπλέον δόση φαρμάκου χωρίς περαιτέρω επεμβάσεις.

Σε περίπτωση Καισαρικής τομής η αναλγητική δράση της Επισκληριδίου παρατείνεται για πολλές ώρες με αποτέλεσμα να μην πονά η γυναίκα.

Στα μειονεκτήματα της μεθόδου αυτής συγκαταλέγεται κατ΄ αρχήν το γεγονός ότι είναι επεμβατική με την έννοια ότι επεμβαίνει ο Αναισθησιολόγος και αυτό αγχώνει λίγο περισσότερο την ασθενή. Ο σπάνιος ελαφρύς τραυματισμός ενός νεύρου ή της μήνιγγας μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο ή/και ζάλη. Άλλες πιθανές παρενέργειες είναι μικρό τρέμουλο (όχι σπασμοί) ή και κνησμός. Κατά δεύτερο λόγο έχει βρεθεί ότι με την Επισκληρίδιος η αρτηριακή πίεση της γυναίκας πέφτει (γι΄ αυτό και χρησιμοποιείται στην προεκλαμψία!) προκαλώντας επιβράδυνση των καρδιακών παλμών του εμβρύου. Για να προληφθεί αυτό χορηγούνται ενδοφλεβίως υγρά στην γυναίκα πριν την αναισθησία. Έχουν υπάρξει μερικές μελέτες που δείχνουν πως υπάρχει αυξημένο ποσοστό Καισαρικής τομής μεταξύ των γυναικών που γεννούν με Επισκληρίδιος αναισθησία. Εικάζεται πως ο λόγος για αυτό είναι πως η Επισκληρίδιος δεν βοηθά την διαστολή του τραχήλου. Καθότι κάτι τέτοιο δεν έχει ουσιαστικά αποδειχθεί, τα πλεονεκτήματα της μεθόδου την καθιστούν τη λύση εκλογής στην πλειοψηφία των γυναικών. Παλιότερα ένα μειονέκτημα της επισκληριδίου ήταν ότι η ασθενής έπρεπε να μένει ακινητοποιημένη στο κρεβάτι. Σήμερα όμως με τη χρήση λεπτότερων καθετήρων μπορούν να μετακινούνται και να περπατάνε ( mobile epidural ).

Βέβαια υπάρχουν περιπτώσεις όπου η Επισκληρίδιος μπορεί να αντενδείκνυται όπως σε ασθενείς με ιστορικό επέμβασης, ανατομική ανωμαλία ή τραυματισμό στην σπονδυλική στήλη. Στις περιπτώσεις αυτές μπορεί να χρειασθεί συνεννόηση του Μαιευτήρα, του Αναισθησιολόγου και του Ορθοπεδικού.

Τέλος η Επισκληρίδιος αργεί να δράσει (30΄-40΄) γι΄ αυτό και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο τελικό στάδιο του τοκετού.

Ραχιαία Αναισθησία

Η μέθοδος αυτή μοιάζει πολύ με την Επισκληρίδιο, αλλά το φάρμακο αυτή τη φορά εισέρχεται στο υγρό που περιβάλλει το νωτιαίο μυελό - εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Έχει τις ίδιες πιθανές επιπλοκές με την Επισκληρίδιο, έχει πολύ πιο γρήγορη δράση, αλλά επιδρά για πολύ λιγότερο χρόνο (90΄). Για το λόγο αυτό προτιμάται κυρίως για την Καισαρική τομή.

Συνδυασμένη Επισκληρίδιος & Ραχιαία Αναισθησία Η μέθοδος αυτή ουσιαστικά είναι ένας συνδυασμός των δύο προηγούμενων μεθόδων. Έχει το πλεονέκτημα της άμεσης αναλγησίας της Ραχιαίας με την παρατεταμένη δράση της Επισκληριδίου.

Χρησιμοποιείται κατ΄ εξοχήν στην Καισαρική τομή.

Γενική Αναισθησία Η μέθοδος αυτή πολύ σπάνια χρησιμοποιείται στη Μαιευτική για οποιονδήποτε άλλο λόγο πλην της Καισαρικής τομής. Η γυναίκα πρέπει να έχει άδειο στομάχι για την αποφυγή εμετού και εισρόφησης. Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει κίνδυνος σοβαρής πνευμονικής λοίμωξης και δύσπνοιας. Εκτός από τις περιπτώσεις προγραμματισμένης Καισαρικής τομής όπου για λόγους ιατρικούς (αντένδειξη Επισκληριδίου/Ραχιαίας) ενδείκνυται η Γενική Αναισθησία υπάρχουν περιπτώσεις όπου υποκειμενικά μια ασθενής δεν θέλει για λόγους ψυχολογικούς να είναι ξύπνια κατά τη διάρκεια της Καισαρικής. Επίσης η Γενική Αναισθησία επειδή είναι εξαιρετικά γρήγορη και αποτελεσματική αποτελεί την μέθοδο εκλογής σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις όπου επιβάλλεται άμεση γέννηση του παιδιού (έντονη και παρατεταμένη βραδυκαρδία, πρόπτωση ομφαλίου λώρου, μεγάλη αιμορραγία). Ασφαλώς όταν ξυπνήσει η ασθενής νιώθει ζαλισμένη και αδύναμη καθώς είναι ακόμη υπό την επήρεια των αναισθητικών φαρμάκων, αλλά φυσικά δεν έχει πονέσει καθόλου ούτε και θυμάται τίποτε από την Καισαρική τομή. Γίνεται μάλλον εμφανές πως η Επισκληρίδιος, η Ραχιαία αναισθησία ή ο συνδυασμός και των δύο είναι η καλύτερη μέθοδος για την αποφυγή του πόνου στην Καισαρική τομή. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις όπου επιβάλλεται η Γενική αναισθησία για λόγους ιατρικούς. Για το φυσιολογικό τοκετό οι περισσότερες μαιευτικές μονάδες προτείνουν και χρησιμοποιούν Επισκληρίδιο αναισθησία. Αν βέβαια η ασθενής προτιμά να «νιώσει» τον τοκετό όσο πιο φυσιολογικά γίνεται υπάρχουν πάντα οι εναλλακτικές μέθοδοι με προεξάρχουσα τη χορήγηση Πεθιδίνης ή άλλων συγγενών φαρμάκων σε συνδυασμό και με Entonox ή και τοπικής αναισθησίας. Ας μην ξεχνάμε βέβαια πως υπάρχουν γυναίκες οι οποίες έχουν γεννήσει χωρίς καμία αναλγητική μέθοδο νιώθοντας λίγο ή και καθόλου πόνο.

Εν κατακλείδι σε περίπτωση όπου δεν υπάρχουν ιατρικές αντενδείξεις η απόφαση για τη αναλγησία πρέπει να λαμβάνεται από τη μέλλουσα μητέρα πάντα μετά από ενημέρωσή της από τον Μαιευτήρα της και σε συνδυασμό με τις τεχνικές ευκολίες που παρέχονται από την Μαιευτική κλινική.

ευχομαι να παν ολλα καλα και να αγγαλιαζουμε τα μωρα μασ συντομα

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Καλημερα κοπέλα μου!!με βαση την δικη μου εμπειρια θα σου έλεγα επισκληριδιο!!εγω προσωπικα δεν καταλαβα πόνους και ειδα και τον μπέμπη μου!!!μετα θα χρειαστεις 1-2 παυσιπονες αλλα ο πονος ειναι υποφερτος...για ολικη έχω ακουσει οτι η ανανηψη ειναι λιγο δύσκολη!!

φιλιά και με το καλο σου ευχομαι!!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

εμενα 2 πραγματα με πονεσανε στην ολη διαδικασια: ο φλεβοκαθετηρας και οταν μου τον εβαλε αλλα και καποια αλλη στιγμη που τον χτυπησα καταλαθως και εσπασα τη φλεβα και πνιγηκα στο αιμα και η εφαρμογη της επισκληριδιου. σου βαζουνε βεβαια ψυκτικο αλλα και παλι το καταλαβαινεις.οχι οτι ειναι κατι τρομερο, απλα επειδη σε βαζουν να κατσεις σε ειδικη θεση το καταλαβαινεις.μη μασας ομως.αυτος ο πονος κραταει 2 δευτερολεπτα...

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ZOUZOUΝITSA έγραψε:

ΜΑΝΟΥΛΕς ΚΑΛΗΜΕΡΟΥΔΙΑ!!1ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΠΟΝΑΕΙ Η ΕΠΙΣΚΛΗΡΙΔΙΟΣ!!!ΤΙς ΣΙΧΑΙΝΟΜΑΙ ΤΙς ΒΕΛΟΝΕς!!!!:ohmy:

Καλημέρα κι από μένα ZOUZOUNITSA!

Δεν πόνεσα καθόλου, ο αναισθησιολόγος ήταν "ελαφρυχέρης" μάλλον! :P

Όταν σου λέω καθόλου εννοώ ΚΑΘΟΛΟΥ! Δεν κατάλαβα τίποτα!

Και να φανταστείς με τρύπησε δύο φορές, μία όταν ξεκινήσαμε την πρόκληση (απέτυχε και η επισκληρίδιος και η πρόκληση) και μία ακόμα πριν μπω χειρουργείο για καισαρική.

Σε χαιρετώ!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

zouzounitsa ουτε και μενα με πονεσε η επισκληριδιος..σε βαζουν σε εμβρυικη σταση και σε τσιμπανε με βελονα στην πλατη καπου σε ενα σημειο..δεν ειναι τιποτα μην φοβασαι!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ΑΧ ΣΑς ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΟΡΙΤΣΙΑ!!!!ΞΕΧΑΣΑ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΛΕΒΟΚΑΘΕΤΗΡΑ ~~~ΒΟΗΘΕΙΑ!!!!ΚΑΙ ΜΟΝΟ Η ΣΚΕΨΗ ΟΤΙ ΘΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΚΑΡΦΩΣΟΥΝ ΠΙΣΩΠΛΑΤΑ... ΜΠΛΙΑΧΧΧ!!!!!ΣΑς ΕΥΧΡΙΣΤΩ ΟΛΕς!!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ΕΠΙΣΚΛΗΡΙΔΙΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΠΙΣΚΛΗΡΙΔΙΟΣ! ΕΝΑ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑΚΙ ΝΙΩΘΕΙΣ ΑΡΧΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΟΛΟΣ Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ ΣΗΚΩΘΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΝΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΛΙΚΗ ΝΑΡΚΩΣΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΟΜΗ ΠΟΥ ΣΕ ΠΟΝΑΕΙ! ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΑΙ ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΠΕΡΠΑΤΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΝΙΩΘΕΙΣ ΤΠΤ!ΚΑΛΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Προσθήκη...