Μετάβαση σε περιεχόμενο

Νεα μανούλα, ευτυχισμένη και πελαγωμένη!


ΔωροθέαΜ

Recommended Posts

Καλώς σας βρήκα - στην κυριολεξία! Συμπτωματικά βρήκα αυτό το φόρουμ καθώς έψαχνα να βρω απάντηση σε κάτι που με προβληματίζει σχετικά με τις άδειες των νέων μαμάδων! Δουλεύω στον ιδιωτικό τομέα και μετά την γέννηση της κόρης μου, πήρα τη νόμιμη άδεια λοχείας και τώρα είμαι στην εξάμηνη άδεια μητρότητας που θέσπισε η κυρία Πετραλιά (οπότε και πληρώνομαι από το ΙΚΑ). Μόλις λήξει αυτή η άδεια δικαιούμαι να ζητήσω 3μηνη άδεια από τον εργοδότη με αποδοχές (την άδεια θηλασμού) αν δεν έχω σκοπό να επιστρέψω στην εταιρεία μετά τη λήξη της άδειας? Πρέπει να μένω σπίτι να προσέχω τη μικρή!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ΑΓΑΠΗΤΗ ΔΩΡΟΘΕΑ ΝΑ ΣΟΥ ΖΗΣΕΙ ΤΟ ΜΩΡΑΚΙ ΣΟΥ........ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ.......ΕΞΑΛΛΟΥ ΠΟΥ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΣΥ ΘΑ ΦΥΓΕΙΣ.......ΕΞΑΛΛΟΥ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΒΓΕΙΣ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ.......ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΗ.....

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ΔωροθέαΜ καλωσηρθες στο παρεακι του ΜΑΜΜΥ!!!:)

Να χαιρεσαι την μπεμπουλα σου!!!

Δεν ξερω να σε βοηθησω μ'αυτο που ρωτας.... Βρηκα ομως αυτο...

Σε ισχύ τίθεται η ειδική παροχή προστασίας μητρότητας με απόφαση που υπέγραψε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κ. Φ. Π. Πετραλιά. Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η απόφαση την ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας του άρθρου 142 του Ν 3655/08 δικαιούται η μητέρα ασφαλισμένη στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ που απασχολείται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση.

Ειδικότερα, η απόφαση ορίζει τα εξής:

- Η άδεια χορηγείται μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας (τοκετού και λοχείας) ή και της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο αδείας, καθώς επίσης και στις εργαζόμενες που αμέσως μετά τα ανωτέρω διαστήματα κάνουν χρήση ετήσιας κανονικής αδείας, εφόσον αυτό είναι απαραίτητο με βάση τις ετήσιες προθεσμίες για τη χορήγησή της.

- Δικαιούχοι της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας είναι και οι εργαζόμενες που κατά τη δημοσίευση του νόμου (3-4-2008) βρίσκονταν σε άδεια μητρότητας (τοκετού και λοχείας) ή σε ισόχρονη προς το μειωμένο ωράριο άδεια.

- Η διάρκεια της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας ορίζεται σε έξι μήνες. Η εργαζόμενη δύναται, με αμετάκλητη αίτησή της, να κάνει χρήση του συνόλου ή τμήματος αυτής. Επίσης, η εργαζόμενη μπορεί να διακόψει την ειδική άδεια, με έγγραφη συμφωνία του εργοδότη. Στην περίπτωση αυτή, το υπόλοιπο της άδειας δεν μεταφέρεται σε άλλη χρονική περίοδο.

- Η ανωτέρω άδεια χορηγείται στην εργαζόμενη, έπειτα από αίτησή της στον εργοδότη, τον οποίο οφείλει να προειδοποιήσει εγγράφως ένα μήνα πριν από την έναρξη της αδείας. Η προθεσμία αυτή δεν ισχύει για τις εργαζόμενες που κατά τις 3-4-08 διένυαν την άδεια μητρότητας (τοκετού και λοχείας) ή την ισόχρονη προς το μειωμένο ωράριο άδεια και οι οποίες επέστρεψαν ή θα επιστρέψουν στην εργασία τους.

- Ο χρόνος απουσίας της εργαζόμενης από την εργασία της κατά τη διάρκεια της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας, λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας για τον υπολογισμό της ετήσιας κανονικής άδειας, της προϋπηρεσίας για τον καθορισμό της αμοιβής και της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης αλλά και κάθε δικαιώματος που απορρέει από τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

- Ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού κατά τη διάρκεια της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας καταβάλλει ειδική παροχή στην εργαζόμενη μητέρα, εφόσον ισχύουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:

α. Βρίσκεται σε ενεργή εργασιακή σχέση.

β. Εχει λάβει επίδομα μητρότητας από το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

- Το καταβαλλόμενο μηνιαίο ποσό είναι ίσο με τον κατώτατο μισθό όπως καθορίζεται κάθε φορά με βάση την ΕΓΣΣΕ.

Σε περίπτωση απασχόλησης μέχρι και τέσσερις ώρες ημερησίως ή μέχρι 13 ημέρες το μήνα, κατά μέσο όρο στη διάρκεια του εξαμήνου που προηγείται της άδειας κυοφορίας, το καταβαλλόμενο ποσό ισούται με το μισό του ανωτέρω καθοριζόμενου. Με βάση τα αναφερόμενα ποσά, καταβάλλεται αναλογία δώρων - εορτών και επιδόματος αδείας.

Για την άσκηση του δικαιώματος η δικαιούχος υποβάλλει, η ίδια ή διʼ αντιπροσώπου, στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ, αίτηση, εντός αποκλειστικής προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της άδειας μητρότητας (τοκετού και λοχείας), της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο αδείας ή και της ετήσιας κανονικής άδειας.

Και αυτο.....

Είστε έγκυος. Ανακοινώσατε το χαρμόσυνο νέο στον εργοδότη σας και αν ανήκει στην πλειοψηφία των εργοδοτών, δεν πρέπει να χάρηκε και πολύ. Ομως δεν πειράζει γιατί εσείς και ο υποψήφιος μπαμπάς είστε τόσο χαρούμενοι που τίποτα δεν μπορεί να σας χαλάσει τη διάθεση.

Καλό είναι όμως να γνωρίζετε και τα δικαιώματά σας ως εργαζόμενη για τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας αλλά και για όταν επιστρέψετε στην εργασία σας.

Προσλήψεις

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ένας εργοδότης δεν μπορεί να μην σας προσλάβει επειδή είστε έγκυος (και εφόσον βέβαια ανταποκρίνεστε σε όλα τα κριτήρια πρόσληψης). Επίσης, είναι παράνομο να σας ρωτήσει αν σκοπεύετε να κάνετε παιδί όπως και να σας ζητήσει να υπογράψετε ότι δεν θα κάνετε παιδί για όσο καιρό θα είστε υπάλληλός του. Βέβαια ξέρουμε πολύ καλά ότι στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, όμως καλό είναι να ξέρουμε τουλάχιστον τι ισχύει στη νομοθεσία.

Απολύσεις

Ο εργοδότης δεν μπορεί να σας απολύσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς και για διάστημα ενός έτους μετά τον τοκετό. Επίσης, δεν αποτελούν αιτίες απολύσεως τυχόν αναρρωτικές άδειες για επιπλοκές της εγκυμοσύνης. Και βεβαίως η μείωση της απόδοσής σας μετά την επιστροφή στην εργασία, δεν αποτελεί αιτία απολύσεως. Ολα αυτά βάσει νομοθεσίας. Στην ουσία, αν κάποιος εργοδότης σας απολύσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή πριν τη συμπλήρωση ενός έτους από τον τοκετό, μπορείτε να προβείτε σε καταγγελία καθώς μία τέτοια απόλυση θεωρείται άκυρη. Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις που οι εργοδότες απολύουν έγκυο, φροντίζουν να την αποζημιώσουν για όλο το διάστημα που τυπικά δεν μπορούν να την απολύσουν.

Αδεια μητρότητας

Η άδεια τοκετού και λοχείας, συνολικά αποκαλείται άδεια μητρότητας, διαρκεί 119 ημέρες. Συγκεκριμένα 56 ημερολογιακές μέρες πριν από την υπολογιζόμενη ημερομηνία τοκετού (βάσει του τελευταίου σας υπερήχου) και 63 ημέρες μετά την ημερομηνία του τοκετού. Για να σας δοθεί η άδεια τοκετού, θα πρέπει να προσκομίσετε τον τελευταίο σας υπέρηχο μαζί με βεβαίωση του γυναικολόγου σας στο ΙΚΑ (όσες απασχολούνται στον ιδ. Τομέα) ο οποίος θα βεβαιώσει τις ημέρες που δικαιούστε και θα σας δώσει την επίσημη βεβαίωση που θα πρέπει να σφραγίσει και ο εργοδότης σας. Ο εργοδότης πληρώνει μέρος των ημερών αδείας σας και το ΙΚΑ πληρώνει τα υπόλοιπα. Συνολικά, η έγκυος δεν έχει καμία μείωση εισοδήματος για τις ημέρες που απουσιάζει με άδεια μητρότητας.

Επίδομα μητρότητας

Λίγες μέρες μετά την έναρξη της άδειας τοκετού, θα προσκομίσετε στο ΙΚΑ την βεβαίωση του εργοδότη καθώς και τα ασφαλιστικά σας βιβλιάρια (καρτέλες ενσήμων & βιβλιάριο ασθενείας) ώστε να πληρωθείτε από την αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ ένα πρώτο μέρος των χρημάτων σας. Το υπόλοιπο ποσό καθώς και ένα εφάπαξ βοήθημα σας χορηγείται μετά τον τοκετό, προσκομίζοντας και ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού. Πριν επισκεφθείτε το ΙΚΑ της περιοχής σας και για να αποφύγετε επιπλέον ταλαιπωρία, καλό είναι να ρωτήσετε τηλεφωνικά τι χαρτιά θα χρειαστεί να προσκομίσετε καθώς για να πληρωθείτε είναι απαραίτητο να βγάλετε πρώτα βιβλιάριο ασθενείας του νεογέννητου και αυτό απαιτεί επιπλέον δικαιολογητικά.

Για την χορήγηση χρημάτων από το ΙΚΑ, είναι προϋπόθεση η εργαζόμενη να έχει εργαστεί για τουλάχιστον 200 ημέρες τα προηγούμενα 2 έτη. Δηλαδή, ακόμη κι αν έχετε απολυθεί ή δεν εργάζεστε όταν μείνετε έγκυος, το ΙΚΑ σας χορηγεί τα παραπάνω εφόσον έχετε συνολικά συμπληρώσει 200 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2 ετών.

Τα παραπάνω δεν ισχύουν για εγκύους που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου οι οποίες λήγουν μέσα στο χρονικό διάστημα προστασίας.

Αδεια θηλασμού / Μειωμένο ωράριο

Μεγάλος βραχνάς για τους εργοδότες, μεγάλη ανακούφιση όμως για τη νέα μαμά.

Οι νέες μητέρες δικαιούνται συνολικά 30 μήνες από τον τοκετό να έρχονται στην εργασία τους μία ώρα αργότερα ή να αποχωρούν μία ώρα νωρίτερα. Εναλλακτικά, και αν ο εργοδότης συμφωνεί, το ωράριο μπορεί να είναι μειωμένο κατά 2 ώρες για τους πρώτους 12 μήνες και κατά 1 ώρα για τους 6 επιπλέον μήνες. Το αν οι ώρες που αφαιρούνται θα γίνονται το πρωί ή το απόγευμα είναι στην κρίση της μητέρας αλλά πάντα σε συμφωνία με τον εργοδότη.

Η άδεια θηλασμού μετράει από την ημέρα επιστροφής της μητέρας στην εργασία, δηλαδή με τη λήξη της άδειας λοχείας.

Γονικές άδειες

Εφόσον έχετε συμπληρώσει ένα χρόνο εργασίας στον ίδιο εργοδότη, δικαιούστε να ζητήσετε άδεια άνευ αποδοχών που μπορεί να φτάσει τους 3.5 μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών αδείας, ο εργοδότης δεν υποχρεούται να σας καλύψει ασφαλιστικά.

Μετά την επιστροφή σας στην εργασία, δικαιούστε να επανέλθετε στην ίδια ή παρόμοια θέση. Είναι παράνομο να σας απασχολήσουν σε κατώτερη θέση από αυτήν που είχατε πριν απουσιάσετε. Επίσης, δεν μπορεί να σας γίνει μείωση μισθού.

Επίσης, οι γονείς δικαιούνται 2 εργάσιμες ημέρες άδεια με αποδοχές, για την παρακολούθηση των σχολικών επιδόσεων των παιδιών τους.

Ο μπαμπάς

Ο μπαμπάς δικαιούται άδεια 2 εργασίμων ημερών λόγω του τοκετού ώστε να είναι μαζί με τη μαμά αυτές τις πρώτες δύσκολες ημέρες. Πρακτική συμβουλή: ο μπαμπάς ας κρατήσει λίγες ημέρες από την καλοκαιρινή του άδεια για τον τοκετό ώστε να μπορεί να μείνει μαζί σας στο σπίτι και να σας βοηθήσει μέχρι να μπείτε σε «ρυθμούς» με το νεογέννητο που είναι πολύ απαιτητικό τον πρώτο καιρό.

Όλα αυτά ακούγονται ωραία, έτσι δεν είναι; Και συνήθως η πρακτική των εργοδοτών δεν απέχει πολύ καθώς ο νόμος είναι ιδιαίτερα αυστηρός και η μητρότητα προστατεύεται. Αυτό που δυστυχώς συμβαίνει συχνά στις εργαζόμενες που αποφασίζουν να γίνουν μαμάδες είναι η πολύ κακή αντιμετώπιση από τους εργοδότες και συχνά και από κάποιους συναδέλφους. Και για αυτό η νομοθεσία δεν μπορεί να κάνει τίποτα! Μπορούμε όμως εμείς! Προσπαθείτε να παραμένετε ήρεμες όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Για να το πώ με άλλα λόγια . . . κάνετε όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά σας αλλά μη χαλάτε τη ζαχαρένια σας για κανέναν. Εσείς θα αποκτήσετε το μωρό σας κι αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα και από όλους!

Δεν ειδα να γραφει κατι για επιπλεον 3μηνο οπως ειπες...

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Σας ευχαριστώ κορίτσια που διαθέσατε το χρόνο σας για να μου απαντήσετε! Το επιπλέον τρίμηνο που θέλω να πάρω προκύπτει από τη σύμπτηξη της άδειας θηλασμού. Δηλαδή αντί να παίρνω 1 ώρα άδειας κάθε μέρα για το χρονικό διάστημα που ορίζει ο νόμος, θα ήθελα να την πάρω όλη μαζί. Αυτό γίνεται - αν συμφωνήσει ο εργοδότης - μόνο που εγώ δεν έχω σκοπό να γυρίσω άμεσα (γι'αυτό και δεν με ωφελεί να κάνω χρήση της άδειας θηλασμού τμηματικά). Το ερώτημα μου είναι αν ο εργοδότης υποχρεούται, εφόσον δεν θα κάνω χρήση της άδειας θηλασμού τμηματικά, να μου δώσει την τρίμηνη άδεια θηλασμού - δηλαδή ουσιαστικά να μου καταβάλει αποδοχές τριών μηνών.:unsure:

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Δε νομιζω ρε κοριτσακι να ειναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ...

Δλδ μονο αν σου εχει πληρη εμπιστοσυνη θα το κανει... γι'αυτο και δινουν το μειωμενο....και δεν το δινουν σαν 3μηνο... Αν για παραδειγμα εσυ μετα την αδεια σου δηλωσεις παραιτηση... το χανεις το μειωμενο...

Αυτος νομιζεις οτι δεν το ξερει οτι αν στο δωσει "μαζεμενο" σε 3μηνο εσυ μετα μπορεις να φυγεις??? Οποτε καλυτερα και πιο εντιμο νομιζω θα ηταν.... να του πεις στα ισα οτι δεν μπορεις να συνεχισεις τη δουλεια και να του ζητησεις να σου κανει μια εικονικη απολυση για να μπορεσεις να μεις ταμειο ανεργιας... Ετσι κι εσυ θα παιρνεις καποια χρηματα αλλα κι αυτον δεν θα τον εχεις "ριξει"....

Πως σου φαινεται αυτη η εναλλακτικη?

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Δωροθέα γεια σου! Να σας ζήσει η μπεμπούλα!!! :)

Συμφωνώ με την Scarlet, ίσως είναι καλύτερη αυτή η τακτική. Γιατί αν στο μέλλον θελήσεις να ξαναγυρίσεις στην συγκεκριμένη δουλειά, αν του έχεις φερθεί εντάξει, θα'χεις πιθανότητες να σε ξαναπάρει, αν όμως τον έχεις "ρίξει".. ξέχασέ το..

Φιλάκια πολλά!! :)

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Με παρεξηγήσατε! Δεν θα έκανα κάτι εκ του πονηρού γι'αυτό και ρωτάω αν υποχρεούται από το νόμο ο εργοδότης, εφόσον δεν θα πάρω την άδεια θηλασμού τμηματικά, να μου τη δώσει ως τρίμηνο. Αλλά από αυτά που λέτε κατάλαβα ότι δεν είναι υποχρεωμένος. Δεν υπάρχει περίπτωση να μου κάνουν εικονική απόλυση γιατί δεν θα θέλουν να φαίνεται ότι έδιωξαν μια νέα μαμά! Ευχαριστώ για τις απαντήσεις! B)

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Αν θες κάποια στιγμή να επιστρέψεις στη δουλειά σου, μια εναλλακτική είναι, αφού πάρεις ό,τι άδεια προβλέπεται από το ικα για θηλασμό κλπ, να ζητήσεις ένα διάστημα άδειας άνευ αποδοχών. Εγώ θα σου πρότεινα να ρωτήσεις στο ικα τι δικαιούσαι ακριβώς και επίσης να ρωτήσεις ένα λογιστή για το τι σε συμφέρει και πως να το ζητήσεις.

Good luck... :)

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Σ'ευχαριστώ Crazy - και Scarlet - για τις απαντήσεις σας. Έχω σκεφτεί να πάρω τα 2 χρόνια άνευ αποδοχών - οπότε αν το κάνω λογικά δεν μπορώ να ζητήσω την άδεια θηλασμού ως επίδομα! Απλά είπα να ρωτήσω στο φόρουμ τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις και οι απαντήσεις σας με έκαναν να δω τα πράγματα πιο καθαρά γι'αυτό και σας ευχαριστώ! ;)

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

το σαββατο γυρναω στην δουλεια μετα και εγω απο την 6μηνη αδεια θα γυρισω για ενα χρονο με 2 ωρεσ μειωμενο ωραριο.πρεπει να ξερεισ οτι αν παρεισ το μειωμενο μαζι θα πρεπει να κατσεισ τουλαχιστον ενα χρονο στην δουλεια γιατι αν φυγεισ μετα του πληρωνεισ εσυ την αδεια παρε τον οαεδ αν και δεν θα το σηκωσουν ποτε ή καλυτερα παρε την επιθεωρηση εργασια και ρωτα τουσ για να εισαι καλημενη εγω αυτο εκανα.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Προσθήκη...