Μετάβαση σε περιεχόμενο

ΑΔΕΙΑ ΤΟΚΕΤΟΥ


Recommended Posts

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΔΟΥΛΕΥΩ ΩΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ(ΠΩΛΗΤΡΙΑ) ΤΙ ΑΔΕΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕ.. ΓΙΑΤΙ ΡΩΤΩ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΜΟΥ ΛΕΝΕ 2 ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΟΚΕΤΟ ΚΑΙ 2 ΜΕΤΑ Ή 2 ΠΡΙΝ ΚΑΙ 6 ΜΕΤΑ Ή 1 ΧΡΟΝΟ..ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ? ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΜΑΝΟΥΛΕΣ..

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ΒΑΣΟΥΛΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ...

ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΟΛΑ ΟΣΑ ΔΙΚΑΟΥΣΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ....

ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΜΩΡΑΚΙ??? :woohoo:

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Βασούλα αν είσαι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ δικαιούσαι σίγουρα 56 μέρες πριν τον τοκετό και 63 μέρες μετά τον τοκετό. Για αυτό το διάστημα να ξέρεις ότι δεν δικαιούσαι ένσημα αλλά τα χρήματα που παίρνεις από το ΙΚΑ είναι γύρω στα 3.000 €. Δεν είναι και άσχημα.

Την ειδική άδεια μητρότητας που είναι 6 μήνες την δικαιούσαι αν είσαι ασφαλισμένη στο ΙΚΑ -ΤΕΑΜ και απασχολήσε σε επιχειρήσεις με σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου ή αοριστου χρόνου, με πλήρη ή με μερική απασχόληση.

Οπότε αν τα ενσημά σου είναι ΙΚΑ -ΤΕΑΜ σίγουρα το δικαιούσαι.

Προσφατα έκανα τα χαρτιά μου γι΄αυτό τα γνωρίζω.

Για περισσότερες πληροφορίες μπές στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ και δες για την ειδική παροχή μητρότητας.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Έγκυος & Εργαζόμενη στον Ιδιωτικό Τομέα: Μάθετε τα δικαιώματά σας

Αδεια μητρότητας

Η άδεια τοκετού και λοχείας, συνολικά αποκαλείται άδεια μητρότητας, διαρκεί 119 ημέρες. Συγκεκριμένα 56 ημερολογιακές μέρες πριν από την υπολογιζόμενη ημερομηνία τοκετού (βάσει του τελευταίου σας υπερήχου) και 63 ημέρες μετά την ημερομηνία του τοκετού. Για να σας δοθεί η άδεια τοκετού, θα πρέπει να προσκομίσετε τον τελευταίο σας υπέρηχο μαζί με βεβαίωση του γυναικολόγου σας στο ΙΚΑ (όσες απασχολούνται στον ιδ. Τομέα) ο οποίος θα βεβαιώσει τις ημέρες που δικαιούστε και θα σας δώσει την επίσημη βεβαίωση που θα πρέπει να σφραγίσει και ο εργοδότης σας. Ο εργοδότης πληρώνει μέρος των ημερών αδείας σας και το ΙΚΑ πληρώνει τα υπόλοιπα. Συνολικά, η έγκυος δεν έχει καμία μείωση εισοδήματος για τις ημέρες που απουσιάζει με άδεια μητρότητας.

Επίδομα μητρότητας

Λίγες μέρες μετά την έναρξη της άδειας τοκετού, θα προσκομίσετε στο ΙΚΑ την βεβαίωση του εργοδότη καθώς και τα ασφαλιστικά σας βιβλιάρια (καρτέλες ενσήμων & βιβλιάριο ασθενείας) ώστε να πληρωθείτε από την αρμόδια υπηρεσία του ΙΚΑ ένα πρώτο μέρος των χρημάτων σας. Το υπόλοιπο ποσό καθώς και ένα εφάπαξ βοήθημα σας χορηγείται μετά τον τοκετό, προσκομίζοντας και ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού. Πριν επισκεφθείτε το ΙΚΑ της περιοχής σας και για να αποφύγετε επιπλέον ταλαιπωρία, καλό είναι να ρωτήσετε τηλεφωνικά τι χαρτιά θα χρειαστεί να προσκομίσετε καθώς για να πληρωθείτε είναι απαραίτητο να βγάλετε πρώτα βιβλιάριο ασθενείας του νεογέννητου και αυτό απαιτεί επιπλέον δικαιολογητικά.

Για την χορήγηση χρημάτων από το ΙΚΑ, είναι προϋπόθεση η εργαζόμενη να έχει εργαστεί για τουλάχιστον 200 ημέρες τα προηγούμενα 2 έτη. Δηλαδή, ακόμη κι αν έχετε απολυθεί ή δεν εργάζεστε όταν μείνετε έγκυος, το ΙΚΑ σας χορηγεί τα παραπάνω εφόσον έχετε συνολικά συμπληρώσει 200 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2 ετών.

Τα παραπάνω δεν ισχύουν για εγκύους που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου οι οποίες λήγουν μέσα στο χρονικό διάστημα προστασίας.

Αδεια θηλασμού / Μειωμένο ωράριο

Μεγάλος βραχνάς για τους εργοδότες, μεγάλη ανακούφιση όμως για τη νέα μαμά.

Οι νέες μητέρες δικαιούνται συνολικά 30 μήνες από τον τοκετό να έρχονται στην εργασία τους μία ώρα αργότερα ή να αποχωρούν μία ώρα νωρίτερα. Εναλλακτικά, και αν ο εργοδότης συμφωνεί, το ωράριο μπορεί να είναι μειωμένο κατά 2 ώρες για τους πρώτους 12 μήνες και κατά 1 ώρα για τους 6 επιπλέον μήνες. Το αν οι ώρες που αφαιρούνται θα γίνονται το πρωί ή το απόγευμα είναι στην κρίση της μητέρας αλλά πάντα σε συμφωνία με τον εργοδότη.

Η άδεια θηλασμού μετράει από την ημέρα επιστροφής της μητέρας στην εργασία, δηλαδή με τη λήξη της άδειας λοχείας.

Γονικές άδειες

Εφόσον έχετε συμπληρώσει ένα χρόνο εργασίας στον ίδιο εργοδότη, δικαιούστε να ζητήσετε άδεια άνευ αποδοχών που μπορεί να φτάσει τους 3.5 μήνες. Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών αδείας, ο εργοδότης δεν υποχρεούται να σας καλύψει ασφαλιστικά.

Μετά την επιστροφή σας στην εργασία, δικαιούστε να επανέλθετε στην ίδια ή παρόμοια θέση. Είναι παράνομο να σας απασχολήσουν σε κατώτερη θέση από αυτήν που είχατε πριν απουσιάσετε. Επίσης, δεν μπορεί να σας γίνει μείωση μισθού.

Επίσης, οι γονείς δικαιούνται 2 εργάσιμες ημέρες άδεια με αποδοχές, για την παρακολούθηση των σχολικών επιδόσεων των παιδιών τους.

Ο μπαμπάς

Ο μπαμπάς δικαιούται άδεια 2 εργασίμων ημερών λόγω του τοκετού ώστε να είναι μαζί με τη μαμά αυτές τις πρώτες δύσκολες ημέρες. Πρακτική συμβουλή: ο μπαμπάς ας κρατήσει λίγες ημέρες από την καλοκαιρινή του άδεια για τον τοκετό ώστε να μπορεί να μείνει μαζί σας στο σπίτι και να σας βοηθήσει μέχρι να μπείτε σε «ρυθμούς» με το νεογέννητο που είναι πολύ απαιτητικό τον πρώτο καιρό.

Όλα αυτά ακούγονται ωραία, έτσι δεν είναι; Και συνήθως η πρακτική των εργοδοτών δεν απέχει πολύ καθώς ο νόμος είναι ιδιαίτερα αυστηρός και η μητρότητα προστατεύεται. Αυτό που δυστυχώς συμβαίνει συχνά στις εργαζόμενες που αποφασίζουν να γίνουν μαμάδες είναι η πολύ κακή αντιμετώπιση από τους εργοδότες και συχνά και από κάποιους συναδέλφους. Και για αυτό η νομοθεσία δεν μπορεί να κάνει τίποτα! Μπορούμε όμως εμείς! Προσπαθείτε να παραμένετε ήρεμες όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Για να το πώ με άλλα λόγια . . . κάνετε όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά σας αλλά μη χαλάτε τη ζαχαρένια σας για κανέναν. Εσείς θα αποκτήσετε το μωρό σας κι αυτό είναι το πιο σημαντικό από όλα και από όλους!

Καλή λευτεριά!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Άδεια μητρότητας

• Στον ιδιωτικό τομέα

Είναι άδεια με αποδοχές και στην περίοδο αυτή δεν είναι δυνατόν να απολυθείτε. Όταν επιστρέψετε στη δουλειά σας, θα αναλάβετε τα συνηθισμένα σας καθήκοντα.

Την προστασία και την απουσία σας από την εργασία σας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης προβλέπουν ο Ν.1302/1982 -με τον οποίο η 103/11952 Διεθνής Σύμβαση Εργασίας αναφέρεται στη μητρότητα και τον τοκετό της εργαζομένης γυναίκας-, τα άρθρα 15 του Ν.1483/84 και 9 του Ν. 2224/94, καθώς και το άρθρο 7 της από 9.6.1993 και 23.5.2000 Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. Έτσι δικαιούστε άδεια μητρότητας δεκαεφτά εβδομάδες, άσχετα με το χρόνο προϋπηρεσίας σας ή την επαγγελματική σας ιδιότητα. Τις οκτώ εβδομάδες πρέπει να τις πάρετε πριν από τον τοκετό και τις υπόλοιπες εννιά μετά από αυτόν. Η τήρηση των χρονικών αυτών διαστημάτων είναι υποχρεωτική. Στην περίπτωση που γεννήσετε πρόωρα, θα πάρετε το υπόλοιπο της άδειας μετά τον τοκετό, έτσι ώστε ο χρόνος της να φτάνει συνολικά τις δεκαεφτά εβδομάδες. Για να πάρετε άδεια μητρότητας, πρέπει να προσκομίσετε στον εργοδότη σας ιατρικό πιστοποιητικό, το οποίο να δηλώνει την πιθανή ημερομηνία του τοκετού.

• Στο δημόσιο τομέα

Αν εργάζεστε στο δημόσιο, σύμφωνα με τον ισχύοντα υπαλληλικό κώδικα (Ν.2683/1999) οι ρυθμίσεις που σας αφορούν ορίζονται στο άρθρο 52, παρ. 1, με τίτλο «Άδεια Μητρότητας», ως εξής: «Στις υπαλλήλους οι οποίες κυοφορούν χορηγείται άδεια μητρότητας με πλήρεις αποδοχές δύο (2) μήνες πριν και τρεις (3) μετά τον τοκετό. Η άδεια λόγω κυοφορίας χορηγείται ύστερα από βεβαίωση του θεράποντα γιατρού για τον πιθανολογούμενο χρόνο τοκετού».

Άδεια θηλασμού

• Στον ιδιωτικό τομέα

Είναι άδεια με αποδοχές, την οποία δικαιούστε για το θηλασμό και τις αυξημένες φροντίδες του νεογέννητου. Το ωράριό σας μειώνεται κατά μία ώρα την ημέρα, μέχρι το παιδί να γίνει ενάμισι χρόνων. Έτσι, για τριάντα μήνες από τη γέννησή του μπορείτε να πηγαίνετε στη δουλειά σας ή να φεύγετε μία ώρα νωρίτερα από το κανονικό ή να διακόπτετε για μία ώρα κατά τη διάρκεια της εργασίας σας.

Έχετε επίσης την εναλλακτική δυνατότητα -σε συμφωνία με τον εργοδότη σας- το καθημερινό σας ωράριο να μειώνεται κατά δύο ώρες την ημέρα για τους πρώτους δώδεκα μήνες και κατά μία ώρα για τους υπόλοιπους έξι. Ο εργοδότης δεν μπορεί να σας αρνηθεί αυτό το δικαίωμα ούτε να σας ανταμείψει λιγότερο, επειδή θα απουσιάζετε μία ώρα ή δύο, ανάλογα με τη συμφωνία σας. Την άδεια απουσίας για λόγους φροντίδας του παιδιού σας δικαιούται και ο πατέρας του, εφόσον δεν τη χρησιμοποιήσετε εσείς. Στην περίπτωση αυτή θα χρειαστεί να προσκομίσει στον εργοδότη του σχετική βεβαίωση από το δικό σας εργοδότη.

• Στο δημόσιο τομέα

Σύμφωνα με το άρθρο 53, παρ.2 του Ν.2638/1999, έχετε άδεια θηλασμού δύο ώρες την ημέρα μέχρι να γίνει το παιδί δύο ετών και μία ώσπου να γίνει τεσσάρων. Εναλλακτικά, αν δεν κάνετε χρήση του μειωμένου ωραρίου για τη φροντίδα του μικρού σας, δικαιούστε εννέα μήνες άδεια με αποδοχές.

Επιδόματα μητρότητας

Είναι οι αποδοχές που δικαιούστε κατά το διάστημα της άδειας μητρότητας, οι οποίες εξαρτώνται από το αν είστε ασφαλισμένη και σε ποιο ταμείο. Αν εργάζεστε στον ιδιωτικό τομέα και είστε ασφαλισμένη στο ΙΚΑ, δικαιούστε επίδομα μητρότητας:

• Από τον εργοδότη

Αποδοχές δεκαπέντε ημερών, αν έχετε απασχοληθεί στον εργοδότη αυτόν από δέκα ημέρες μέχρι ένα χρόνο. Αποδοχές ενός μήνα, αν έχετε απασχοληθεί στον εργοδότη αυτόν πάνω από ένα χρόνο.

Από το ΙΚΑ

• Αποδοχές σαράντα εννέα ημερήσιων επιδομάτων πριν και άλλων τόσων μετά τον τοκετό, εφόσον έχετε συμπληρώσει τουλάχιστον διακόσια ημερομίσθια τα δύο τελευταία χρόνια πριν από τον τοκετό.

• Επίδομα τοκετού για να αντιμετωπιστούν τα έξοδα του μαιευτηρίου, με την προϋπόθεση ότι είχατε εργαστεί τουλάχιστον πενήντα ημέρες τον προηγούμενο χρόνο πριν από τον τοκετό.

Πρέπει να προσκομίσετε στο υποκατάστημα του ΙΚΑ της περιοχής σας:

• Γνωμάτευση γιατρού με την πιθανή ημερομηνία τοκετού.

• Βιβλιάριο ενσήμων.

• Βιβλιάριο ασθενείας ΙΚΑ.

• Βεβαίωση από τον εργοδότη για αποχή από την εργασία.

Από τον ΟΑΕΔ

• Συμπληρωματικό επίδομα, αν οι εργοδοτικές παροχές, όπως και αυτές του ΙΚΑ, δεν καλύπτουν τις αποδοχές που θα παίρνατε, αν εργαζόσαστε στο διάστημα αυτό.

Πρέπει να προσκομίσετε:

• Ασφαλιστικό βιβλιάριο ΙΚΑ

• Έγγραφο από τον εργοδότη σας, το οποίο να βεβαιώνει: α. τις εργασιακές σας σχέσεις, β. τη διακοπή της εργασίας σας λόγω μητρότητας, γ. το ύψος των αποδοχών σας πριν από τη διακοπή και το σύνολο των αποδοχών που θα σας έδινε αν εργαζόσαστε και δ. το χρονικό διάστημα που είχε την υποχρέωση να σας καταβάλλει αποδοχές

• Βεβαίωση του ΙΚΑ σχετικά με το συνολικό ποσό με το οποίο σας επιδοτεί

Σημείωση: Η προθεσμία για την υποβολή της σχετικής αίτησης είναι τρεις μήνες από την ημερομηνία πληρωμής από το ΙΚΑ. Στην περίπτωση που ο εργοδότης σας παραβιάσει ένα από τα δικαιώματά σας, μπορείτε να προσφύγετε στην Επιθεώρηση Εργασίας της περιοχής όπου εργάζεστε.

Από τον ΟΓΑ

Με το Ν.1541/85 χορηγείται επίδομα τοκετού και λοχείας στις αγρότισσες που είναι ασφαλισμένες στον ΟΓΑ.

Από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση

Αν είστε ανασφάλιστη ή δεν έχετε δικαίωμα να ζητήσετε επίδομα από τον ασφαλιστικό σας οργανισμό, δικαιούστε επιδότηση (μετά τον τοκετό) από το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της περιοχής σας.

Πρέπει να προσκομίσετε:

• Αίτηση.

• Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν.1599/86 ότι δεν είστε ασφαλισμένη και ότι δεν θα εργαστείτε σαράντα δύο ημέρες πριν από τον τοκετό και άλλες τόσες μετά τη γέννηση του παιδιού σας.

• Ιατρική βεβαίωση με την πιθανή ημερομηνία τοκετού.

Η άγαμη μητέρα

Η ανύπαντρη μητέρα έχει με το Ν.1329/83 εξομοιωθεί νομικά ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις με την έγγαμη μητέρα στις εργασιακές της σχέσεις. Ακόμα, λοιπόν, κι αν δεν έχετε παντρευτεί, οι νόμοι που προστατεύουν τη μητρότητα ισχύουν και για εσάς, ενώ υπάρχουν και άλλοι που ευνοούν ειδικά εσάς.

Πηγή: http://www.in.gr/

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

h vasokvk...sta eipe apla kai ousiastika einai aktibws etsi!!!gennisa prin 5 mines kai kserw...apla tin 6mini adeia apo ton oaed pas kai tin kaneis afou teleiwsei i adeia tou ika apla ligo kairo pio prin tha pas ston oaed na sou dwsoun ena xarti pou tha leei oti theleis na tin oareis kai tha to pas sthn douleia sou na sto ipograpsoun na sto dwsoun kai meta me ayto to xarti tha pas na pareis tin eidiki adeia tou oaed..:)me to kalo

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Προσθήκη...