Μετάβαση σε περιεχόμενο

Τι δεν κάνουν τα παιδιά όταν παρακολουθούν τηλεόραση;


admin

Recommended Posts

Έχει διαπιστωθεί ότι ο χρόνος παρακολούθησης τηλεοπτικών προγραμμάτων αυξάνει τα τελευταία χρόνια και είναι ιδιαιτέρως αυξημένος στις μικρότερες ηλικίες.

Οι επιστήμονες υγείας (παιδίατροι, διαιτολόγοι και λοιποί) κρούουν πολλές φορές τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις πολύπλευρες αρνητικές επιδράσεις που έχει η πολύωρη παθητική παρακολούθηση της τηλεόρασης για την υγεία των παιδιών. Μια πτυχή αυτών αποδίδεται στο τι «χάνουν» τα παιδιά όσο προσκολλώνται στην τηλεόραση.

Έχετε αλήθεια σκεφτεί ποτέ τι δεν κάνουν τα παιδιά σας όλες αυτές τις ώρες που περνάνε μπροστά από την τηλεόραση, παρακολουθώντας παθητικά εκπομπές και τηλεοπτικά προγράμματα το ένα μετά το άλλο; Όταν ένα παιδί στέκεται με τις ώρες μπροστά από την οθόνη, ουσιαστικά χάνει σημαντικές ευκαιρίες για να γίνει πιο δραστήριο πνευματικά, συναισθηματικά, καλλιτεχνικά και κυρίως σωματικά.

Αντί,δηλαδή, τα παιδιά να παίζουν και να ασκούνται εκτός του σπιτιού, να περνούν την ώρα τους διαβάζοντας ένα βιβλίο, να συζητάνε ή να έρχονται σε επαφή με άλλα συνομήλικα παιδιά, αναπτύσσοντας την κοινωνικότητά τους και τη συνεργασία, ή ακόμα και να μελετάνε για την επόμενη ημέρα στο σχολείο, «αιχμαλωτίζονται» επί μακρόν μπροστά σε μία οθόνη.

Έτσι, σε γενικές γραμμές, όταν ένα παιδί παρακολουθεί τηλεόραση το πιο πιθανό είναι ότι δεν αναπτύσσει δεξιότητες και συμπεριφορές σημαντικές για τη συνολική διαπαιδαγώγησή του, όπως:

  • Δεν κάνει ερωτήσεις
  • Δεν λύνει προβλήματα
  • Δεν γίνεται δημιουργικό
  • Δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες
  • Δεν εξασκεί τον συντονισμό ματιού-χεριού
  • Δεν αναπτύσσει κινητικές δεξιότητες
  • Δεν χρησιμοποιεί κριτική σκέψη, και δεν σκέφτεται λογικά και αναλυτικά
  • Δεν αναπτύσσει επικοινωνιακές ικανότητες
  • Δεν παίζει ούτε συνδιαλέγεται με άλλα παιδιά ή ενήλικες

Ας σημειωθεί, βεβαίως, ότι η τηλεθέαση δεν έχει μόνο αρνητικά: είναι ένα εργαλείο που αδιαμφισβήτητα συμβάλλει στη νοητική ανάπτυξη του παιδιού και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ζωής. Το πόσο και πώς θα το χρησιμοποιήσουμε είναι που θα καθορίσει εάν υπερισχύσουν τα θετικά ή τα αρνητικά, όπως, άλλωστε συμβαίνει με κάθε τεχνολογικό επίτευγμα.

Οι γονείς έχουν κύριο ρόλο στον καλύτερο έλεγχο της τηλεθέασης των παιδιών τους, τόσο από την άποψη του πόσο θα βλέπουν, θέτοντας κάποια όρια και βρίσκοντας εναλλακτικές για έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής, όσο και του τι θα παρακολουθούν, βοηθώντας τα να γίνουν επιλεκτικοί τηλεθεατές.


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • Απαντήσεις

    • Για εμένα, μπορεί και τσάμπα να το σκέφτεσαι.. μετά από τρίμηνη καταστολή των ενδογενών ορμονών δεν ξέρεις αν θα είναι καλές οι ενδογενείς ορμόνες στην πρώτη εμμηνόρροια για να προχωρήσετε σε διέγερση.. μίλα με το γιατρό σου κάνε τις εξετάσεις σου δείτε πως θα είναι ο κύκλος σου και το αποφασίζετε τότε με το γιατρό σου..! Εγώ τουλάχιστον και σύμφωνα με αυτά που έχουν αναφέρει κορίτσια στο παρελθόν με ενδομητριωση, αν έπαιρνα το οκ από το γιατρό μου να προχωρήσουμε θα το έκανα τώρα που θεωρητικά η ενδομητριωση είναι σε ύφεση και οι πιθανότητες καλύτερες..
    • It is one of the well-known complications following in vitro fertilization (IVF) with embryo transfer (ET). The incidence of ectopic pregnancy is estimated to be 2.1–8.6% of clinical pregnancy after IVF-ET, which is 4 times higher than natural conceptions. No significant difference could be demonstrated on the incidence of EP in fresh IVF cycles vs. frozen/thawed cycles in a large cohort of patients. Donor egg recipients were found to have a significantly lower incidence of ectopic pregnancy compared with standard IVF patients. Πηγή: Pubmed  Ισχύει.. του εναντίον δηλαδή, η εξωσωματική αυξάνει τις πιθανότητες..
    • Δε γνωρίζω ακριβώς τον λόγο, δε ξέρω να στο εξηγήσω αλλά στην εξωσωματική δεν είναι ασυνήθεις οι εξωμητριες κυήσεις.  Κουλό έτσι; Κι όμως.... 
    • Γειά σου κορίτσι μου! Καλώς ήρθες! Εδώ όλες έχουμε περάσει παρόμοιες καταστάσεις και σε καταλαβαίνουμε. Λυπαμαι για τις αποτυχιες... οι βιοχημικες είναι συνηθισμένες, δυστυχώς. Και εξωμητριες ακους ολο και πιο συχνα... Αλλα, να σε ρωτήσω, πώς σου προεκυψε εξωμητρια από εξωσωματικη; Η εξωσωματικη παρακάμπτει τις σαλπιγγες και απ αυτή την άποψη θεωρείται πιο ασφαλής, αφου η ετ γινεται απευθειας στη μητρα.  Σ αυτό που ρωτάς, να κάνεις όπως αισθάνεσαι. Αν δεν είσαι έτοιμη για νέα διέγερση, να προσπαθήσετε μόνοι σας. Σας δινει το οκ ο γιατρος; Η καλή ψυχολογία έχει μεγάλη σημασία στην εξωσωματικη, να μην πιεστεις, αν αισθάνεσαι κουρασμένη. Ύστερα είναι και το οικονομικό, που είναι υπολογίσιμο κόστος. Η ηλικία σου ποια ειναι;  Από την άλλη, σκέψου ότι τα κέντρα κλείνουν κάποια στιγμή τον Αυγουστο. Δηλαδή αν πατε τον Ιούνιο μονοι σας και δεν προκυψει, οριακά προλαβαίνετε τον Ιούλιο, αναλόγως και τις ημερομηνίες της περιόδου σου. Ζύγισε τα όλα αυτά. Πάντως ο ένας ή οι δύο μήνες δεν κάνουν την διαφορά. Εμεις εδω ειμαστε, όπου μπορούμε να βοηθήσουμε. Καλή επιτυχία.
    • @ditaki μωρε και γω εχω ενέργεια και εννοειταο δε με πήραν τα χρονια. Εσυ ομως εισαι ηδη εγκυος. Και η ολη διαδικασία της συλληψης εχει ενα αγχος. Απλα αλλο να εισαι πχ 32 και να προσπαθείς για 3ο και αλλο 36. Προσωπικά δεν εχω σκοπο να κανω ελευθερα πχ εφορου ζωης και όποτε ερθει. Αν ήμουν 32 πχ θα ελεγα οτι εχω μια 3τια ανετα μπροστα μου. Αντιθετως αν ειχα μονο ενα παιδι ναι θα προσπαθουσα οσο με επαιρνε. Και στα 40 μου ακομα. Και στα 40 φευγα. Αν ολα πήγαιναν καλα τωρα θα ειχα ηδη ενα ακομα μωρο. Αλλα τωρα δεδομενων των συνθηκων εχω ενα χρονο διάγραμμα. Αν ερθει μέχρι τότε καλως. Αν οχι παλι καλως.
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...