Μετάβαση σε περιεχόμενο

ΜΙΚΡΗ ΠΕΡΙΜΕΤΡΟΣ ΚΕΦΑΛΙΟΥ


Recommended Posts

κΑΛΗΣΠΕΡΑ

Θα ηθελα να ρωτησω μηπως γνωριζει καποιος γιατι εχω πελαγωσει.

Ειμαι στην 23η εβδομαδα κυησης, και τις τελευταιες 2 φορες που πηγαμε στον γιατρο μας ειχε πει οτι ο μικρος μας ειναι σχετικα μικρουλης, αλλα οχι παθολογικα μικρος οποτε δεν εδωσα και πολυ σημασια.

Σημερα πηγαμε για Β επιπεδου και εβλεπα τον γιατρο μετραγε και ξαναμετραγε το κεφαλακι του μικρου. οποτε οταν τελειωσε η εξεταση αμς ειπε οτι η περιμετρος του κεφαλιου του ειναι καπως μικρη.

Ναι μεν η αναλογια περιμετρου κεφαλιου και κοιλιας ειναι καλη, αλλα δεν ειναι για την ηλικια της δικης μας κυησης. Εμεις ειμαστε 22 εβδομαδων και 5 ημερων και βαση των μετρησεων μας εβγαλε 21 εβδομαδων και 3 ημερων.

Ειναι γενικα μικρος βεβαια, ολες οι μετρησεις του ειναι για μικροτερο παιδι αλλα εδωσε μεγαλη σημασια στο κεφαλακι του. Μας ειπε να παμε και σε εναν ειδικο υπερυχογραφηστη για να εχουμε και δευτερη γνωμη αλλα εγω μεχρι τοτε, σε 9 μερες δηλαδη, θα σκασω.

Μηπως εχει κανεις καποια εμπειρια να με εμψυχωσει λιγο γιατι ολα μαυρα τα βλεπω!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Γιωργιαννα σου εγραψα και στο αλλο μας θεματακι, κα εγω ετσι μαυρα τα εβλεπα και σε καταλαβαινω πως νιωθεις αλλα να κανεις υπομονη να το παρακολουθεις οπως πολυ καλα σου προτειναν και να δεις που η εξελιξη θα ειναι θετικη.

Εμενα ηταν η αμφιβρεγματικη διαμετρος BPD στα κατωτερα ορια κα η περιμετρος του κεφαλιου κατω απο το μεσο ορο στις 26 εβδομαδες. Δεν παρατηρηςαν ομως αλλα ευρηματαπου που να συνδευουν το μικρο κεφαλι με καποιο συνδρομο. Συνηθως κοιτουςαν τις υπολοιπες ραφεςτου εγκεφαλου, τις αποςταςεις μεταξυ των ματιων και αν ειναι φυςιολογικο το προφιλ, δηλαδη να μην προεξεχει το μετωπο. Στις 29 εβδομαδες παλι το ιδιο οι μετρησεις στα κατωτερα ορια και κανενα αλλο ευρημα. Αυτο ολο το θεωρησαν παραλλαγη του φυσιολογικου γιατι καθε φορα εβαζαν τις μετρησεις στις καμπυλες αναπτυξης κα εβλεπαν οτι ακολουθουν την ιδια κατωτερη καμπυλη. Στις 33 εβδομαδες παλι το ιδιο. Εκει καπου ειχα αρχισει να ηρεμω μεταξυ αλλων μου ελεγαν οτι και εγω δεν εχω μεγαλο κεφαλι οποτε να και η κληρονομικοτητα καιοτι να θα γεννησεις και πιο ευκολα αφου εχει μικρο κεφαλακι. Εψαξα και βρηκα και τις μετρησεις που ου εδινε ο γιατρος μου στις 35 εβδομαδες το μετραγε για 32 και 4 και στις 37 για 34 και 6 καταλαβαινεις δηλαδη οτι εμενα εβγαινε μιαμιση με δυο εβδομαδες μικροτερο.

Σημασια εχει να ειναι η αναπτυξη φυσιολογικη και παραλληλη στις γραμμες και ας ειναι κατω κατω και να σε διαβεβαιωσουν οτι δεν παρατηρουν κατι αλλο που να υποδηλωνει καποιο συνδρομο. Επειδη οι μετρησειβστο κεφαλι θα ειναι μικρες θα σου βγαινει και το βαρος του πιο μικρο αλλα αυτο δεν σημαινει κατι, το βαρος προσδιοριζεται με βαση τις μετρησεις του κεφαλιου της κοιλιας και του ποδιου.

Για οτι αλλο χρειαστεις ειμαι εδω, για την ιστορια γεννησα φυσιολογικα η μικρη δεν ειχε ποτε κανενα προβλμα και μετα την γεννηση ολες οι μετρησεις που κανει η παιδιατρος στο κεφαλι βρισκονται στην 25η εκατοστιαια θεση και οχι στην 3η οπως εβγαζαν οι υπερηχοι.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Θα προσπαθησω να στο εξηγησω με απλα λογια γιατι ειναι λιγο μπερδεμα, θα εχεις δει φανταζομαι αυτες τις καμπυλες αναπτυξης που λεω,αντιστοιχες καμπυλες εχουν και τα βιβλιαρια υγειας των παιδιων που πανω εκει θα σημειωνει ο παιδιατρος το υψος και το βαρος των μωρων καθε φορα.

Οι καμπυλες αυτες προκυπτουν στατιστικα απο μελετες σε ευρυ δειγμα πληθυσμου.

Γι παραδειγμα για το υψος αν θεωρησουμε οτι ο μεσος ορος ειναι το 1.75 τοτε οσοι εχουν υψος τοσο βρισκονται στην 50η εκατοστιαια θεση, ενας με 1.70 θα ειναι στην 40η λιγο κατω δηλαδη απο τον μεσο ορο, και ενας με 1.60 μπορει να ειναι στην 25η θεση. Αντιστοιχα ενας με υψος 1.85 θα ειναι πανω απο τον μεσο ορο στην 75 η θεση.

Και αντιστοιχο ειναι και για την περιμετρο του κεφαλιου δηλαδη οταν ειναι οσο ο μεσος ορος για την εβδομαδα που ειναι ακριβως στην μεση 50η θεση αν βγαινει πιο χαμηλα πεφτει αν βγαινει μεγαλυτερο ανεβαινει τα φυσιολογικα ορια συνηθως ειναι απο 3% εως 95% αναλογα βεβαια και το μεγεθος.

Θα σου πω και κατι αλλο για να μην αγχωνεσαι πολυ αυτες οι καμπυλες προκυπτουν στατιστικα και ισχυουν για ολο τον κοσμο ειτε ειναι ο αλλος σκανδιναβος, οποτε ολα θα βγαινουν πανω απο το μεσο ορο, ειτε κινεζος οποτε οι περισσοτερες μετρησεις θα ειναι κατω του μεσου ορου ολες ομωςρθα θεωρουνται παραλλαγες του φυσιολογικου εφ οσον δεν παρατηρειται κατι αλλο.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Προσθήκη...