Μετάβαση σε περιεχόμενο

Geia sas


Recommended Posts

:blush: Geia sas,

tha ithela na rwtiso stin periptwsi tis exwswmatikis prepei meta tin emrviometafora na meineis sto krevati gia kapoies meres? h oxi. (pera apo tin imera pou tha ginei i metafora)

to rwtaw giati den xero akomi an thelo na to anafero stin douleia mou oti tha xekiniso mia tetoia diadikasia (8 wres kathisti mprosta se enan upologisti eimai exalou). stis spermategxiseis den eixa pei tipote. alla afou den petuxan o giatros leei oti prepei na proxwrisoume se exwswmatiki.

diavasa arketa apo ta minumata sto forum alla gia auto den vrika kati.

euxaristw :)

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

1. Προκαταρκτικός έλεγχος

Πριν την έναρξη της θεραπείας, από την πλευρά της γυναίκας πρώτα, απαιτείται ένας ορμονικός έλεγχος για την εκτίμηση της ωοθηκικής λειτουργίας και την επιλογή της κατάλληλης δοσολογίας των φαρμάκων. Επίσης, απαιτείται ένα υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών για τον έλεγχο του ενδομητρίου, αλλά και για να ελεγχθεί η ακριβής θέση των ωοθηκών για τη διευκόλυνση της ωοληψίας. Ακόμη, απαιτείται εκτίμηση του τραχήλου με δοκιμασία εικονικής εμβρυομεταφοράς, για να ελεγχθεί η πορεία του τραχηλικού σωλήνα και να αποφευχθούν προβλήματα κατά τη διαδικασία της εμβρυομεταφοράς. Η δοκιμασία εικονικής εμβρυομεταφοράς εξασφαλίζει τη "χαρτογράφηση" του τραχήλου και αυξάνει τις πιθανότητες για ομαλή μεταφορά των εμβρύων στην ενδομητρική κοιλότητα. Όταν υπάρχουν ενδείξεις για παθολογικές διαταραχές της ενδομητρικής κοιλότητας, είτε υπερηχογραφικά, είτε μετά από υστεροσαλπιγγογραφία, απαιτείται η διενέργεια υστεροσκόπησης, μιας ειδικής ενδοσκοπικής μεθόδου, η οποία επιτρέπει την άμεση οπτική εκτίμηση της κοιλότητας της μήτρας και τη διόρθωση ανατομικών διαταραχών, όπως η παρουσία πολυπόδων και ενδομητρικών συμφύσεων. Από την πλευρά του άνδρα απαιτείται ένα πρόσφατο σπερμοδιάγραμμα εντός των τελευταίων 3 μηνών, το οποίο εκτιμά τον αριθμό, την κινητικότητα και μορφολογία των σπερματοζωαρίων, όπως επίσης και την παρουσία φλεγμονωδών κυττάρων.

2. Διέγερση ωοθηκών

Σκοπός της διέγερσης των ωοθηκών στη θεραπεία με εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η παραγωγή πολλών ώριμων ωαρίων, σε αντίθεση με το ένα ωάριο που παράγεται κανονικά κάθε μήνα. Για να επιτευχθεί αυτό, η γυναίκα ακολουθεί ειδική ορμονική θεραπεία, η οποία έχει ως σκοπό τη συγχρονισμένη και ομαλή ανάπτυξη πολλών ωαρίων μαζί. Η διάρκεια της θεραπείας από την έναρξη μέχρι το στάδιο της ωοληψίας είναι από 2 έως 4 εβδομάδες, ανάλογα με το πρόγραμμα (πρωτόκολλο) διέγερσης που ακολουθείται. Τα πρωτόκολλα διέγερσης των ωοθηκών διακρίνονται σε μακρά και βραχέα, ανάλογα με τη διάρκεια της ορμονικής θεραπείας που απαιτείται για την παραγωγή ώριμων ωαρίων. Στα μακρά πρωτόκολλα η έναρξη της ορμονικής θεραπείας γίνεται από την 21η ημέρα του κύκλου, ή λιγότερο συχνά από τη 2η ημέρα του κύκλου, και ολοκληρώνεται περίπου 4 εβδομάδες αργότερα. Στα βραχέα πρωτόκολλα, η έναρξη θεραπείας γίνεται από τη 2η ημέρα του κύκλου και ολοκληρώνεται περίπου 10 - 12 ημέρες αργότερα.

3. Παρακολούθηση διέγερσης ωοθηκών

Βασικός σκοπός της παρακολούθησης κατά τη διάρκεια της διέγερσης των ωοθηκών είναι ο έλεγχος του αριθμού των ωαρίων που αναπτύσσονται. Η παρακολούθηση βασίζεται στην υπερηχογραφική εξέταση των ωοθηκών σε συνδυασμό με την εξέταση αίματος για τον προσδιορισμό των ορμονικών επιπέδων. Ο συνδυασμός αυτός επιτρέπει την έγκαιρη τροποποίηση της δοσολογίας όταν προκύπτει θέμα χαμηλής ή υψηλής απάντησης στην ορμονική θεραπεία. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή χρήση των φαρμάκων ώστε να προκύψει ένας ικανοποιητικός αριθμός ωαρίων, μειώνοντας ταυτόχρονα την πιθανότητα ανάπτυξης υπερδιέγερσης των ωοθηκών. Όταν τα ωοθυλάκια, μέσα στα οποία βρίσκονται τα ωάρια, αποκτήσουν το επιθυμητό μέγεθος, συνήθως 17 - 18 χιλ., δίνεται το τελικό μέρος της ορμονικής θεραπείας για την ωρίμανση και την προετοιμασία για τη συλλογή των ωαρίων. Από την τελευταία ένεση που γίνεται για το σκοπό αυτό μεσολαβούν 34 με 35 ώρες μέχρι τη διενέργεια της ωοληψίας.

4. Ωοληψία

Η συλλογή των ωαρίων πραγματοποιείται διακολπικά υπό την καθοδήγηση υπερήχων και υπό ελαφρά νάρκωση (μέθη). Η επέμβαση είναι σχετικά απλή και διαρκεί γύρω στα 10 με 15 λεπτά. Κατά την ωοληψία, γίνεται παρακέντηση όλων των ωοθυλακίων που ανιχνεύονται υπερηχογραφικά και το υλικό της παρακέντησης μεταφέρεται άμεσα στην κλινική εμβρυολόγο προς εκτίμηση και αναζήτηση ωαρίων. Μετά το τέλος της επέμβασης η γυναίκα έχει τη δυνατότητα να ανανήψει σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο όπου και ενημερώνεται για το αποτέλεσμα της ωοληψίας και την πρώτη εκτίμηση των ωαρίων.

5. Γονιμοποίηση

Τα ωάρια που προκύπτουν από την ωοληψία, όταν εκδηλώσουν την απαιτούμενη ωρίμανση στη μικροσκοπική εξέταση, αναμιγνύονται με το σπέρμα του άνδρα, το οποίο έχει περάσει από ειδική προετοιμασία στο εργαστήριο για να διευκολυνθεί η γονιμοποίηση των ωαρίων. Η γονιμοποίηση διαπιστώνεται 18 ώρες μετά την ανάμιξη. Κατά μέσο όρο, το 60 με 70% των ωαρίων θα γονιμοποιηθούν επιτυχώς. Σε περίπτωση που υπάρχουν σοβαρές διαταραχές σπέρματος που αφορούν τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων εφαρμόζεται η μικρογονιμοποίηση (ICSI), κατά την οποία ένα σπερματοζωάριο τοποθετείται απευθείας στο εσωτερικό του ωαρίου με ειδική μικροσκοπική μέθοδο, προς διευκόλυνση της γονιμοποίησης.

6. Εμβρυομεταφορά

Η εμβρυομεταφορά είναι η διαδικασία επανατοποθέτησης των εμβρύων που προκύπτουν από την εξωσωματική γονιμοποίηση στην ενδομητρική κοιλότητα. Γίνεται συνήθως 2 με 3 ημέρες μετά την ωοληψία, με τη χρήση ενός πολύ λεπτού καθετήρα που εισέρχεται στο εσωτερικό της μήτρας, διακολπικά, υπό την καθοδήγηση υπερήχων. Σε πιο επιλεγμένες περιπτώσεις μπορεί να γίνει εμβρυομεταφορά των εμβρύων την 5η ημέρα μετά την ωοληψία. Στο στάδιο αυτό το έμβρυο έχει εξελιχθεί σε βλαστοκύστη, γεγονός που συνδέεται συνήθως με καλή ποιότητα εμβρύου και υψηλή πιθανότητα εμφύτευσης. Για την εμβρυομεταφορά δεν απαιτείται νάρκωση.

7. Τεστ Κύησης

Δύο εβδομάδες μετά την ωοληψία γίνεται τεστ κύησης με εξέταση αίματος για προσδιορισμό της χοριακής γοναδοτροπίνης, της ορμόνης της εγκυμοσύνης, για να διαπιστωθεί εάν η θεραπεία ήταν επιτυχής. Σε θετικό αποτέλεσμα προγραμματίζεται υπερηχογραφική εξέταση για τον έλεγχο της κύησης, 2 εβδομάδες αργότερα.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Γιατρέ μου, γεια σας.

Σας γράφω και πάλι, μετά από αρκετό καιρό, γιατί θα εκτιμούσα και τη δική σας άποψη.

Μετά από ιστορικό εξωμήτριας κύησης, εκτομή δεξιάς σάλπιγγας και απόφραξη αριστερής, προχωρήσαμε σε εξωσωματική. Στις 12.03.2008 κάναμε την εμβρυομεταφορά (3 έμβρυα). Μετά από 5 ημέρες και για διάστημα 8 ημερών είχα έντονο αίμα (καθαρό όχι σαν της περιόδου). Παρ' όλα αυτά διατηρούσα κάποιες ελπίδες και συνέχιζα την ξεκούραση μέχρι να κάνω τη χοριακή (26/3), η οποία βεβαίως ήταν αρνητική, οπότε και σταμάτησα και τα φάρμακα. Από το κέντρο εξωσωματικής μου είπαν ότι μάλλον ήταν περίοδος που για κάποιο λόγο ήρθε νωρίτερα. Ενώ ο γιατρός που με παρακολουθεί μου είπε ότι δεν ήταν περίοδος, απλά δεν μας έτυχε και δεν το απέδωσε κάπου. Την ημέρα που πήγα για εξέταση (1/4) είχα πάλι αίμα, το οποίο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με πολύ μειωμένη ροή, αλλά και πάλι ο γιατρός είπε ότι δεν είναι από την περίοδο, χωρίς βέβαια να το αιτιολογήσει πάλι. Μου είπε απλά να ηρεμήσω και μετά από 2 κύκλους να κάνουμε την επόμενη προσπάθεια.

Υπάρχει κάποια λογική εξήγηση για το αίμα? Που μπορεί να οφείλεται και μετά από πόσο διάστημα μπορεί να στρώσει ο κύκλος μου? Έχω μπερδευτεί πολύ και δεν ξέρω ποιο θα έπρεπε να είναι το επόμενο βήμα! Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την επιτυχία μιας εξωσωματικής? Εσείς τι θα με συμβουλεύατε? Είμαι πολύ άσχημα ψυχολογικά και φοβάμαι μήπως δεν τα καταφέρω ούτε την επόμενη φορά.

Σας ευχαριστώ θερμά για το χρόνο σας.

Go Top

Dr.chatzigeorgiou

Expert

Πρώτη εγγραφή στις:

09 Οκτώβριος 2003

Τοποθεσία:

Greece

Posts:2848

STATUS: Καταχώρηση 09 Απρίλιος 2008 at 09:43:23

--------------------------------------------------------------------------------

Αγαπητή φίλη,

αν δεν μπορεί να το εξηγήσει ο γιατρός σας που σας έχει εξετάσει, έχει δει ορμονικές εξετάσεις, ξέρει ποια μέρα του κύκλου έγινε η εμβρυομεταφορά, έχει δει τιμές χοριακής κλπ, τότε όπως καταλαβαίνετε εμείς μπορούμε να πούμε ακόμη λιγότερα. 5 ημέρες όμως μετά την εμβρυομεταφορά, είναι λίγο απίθανο να επρόκειτο για περίοδο. Είναι συχνό να μη γίνεται εμφύτευση και να εμφανίζεται τέτοιο αίμα. Εάν συνεχίζεται όμως μέχρι σήμερα, τότε πρέπει απαραιτήτως να ξαναμιλήσετε με το γιατρό σας.

Φιλικά,

Κ.Χ.

---------------

Δρ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ, Μαιευτήρας- Χειρουργός Γυναικολόγος . Επιστημονικός Συνεργάτης Α' Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής Α.Π.Θ., Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου"

Ιατρείο: Κούσκουρα 3, Θεσσαλονίκη. Τηλ. ραντεβού: 2310-227981 (Δευτέρα-Παρασκευή, ώρες 17.30-20.30) chatzkon@hotmail.com (μόνο για προσωπική επικοινωνία - όχι για ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν στο forum)

Go Top

Online

Staff | | | |

Ψηφοφορία

Πόσο συχνά επισκέπτεστε τον γυναικολόγο σας

Κάθε μήνα

κάθε 2 μήνες

Κάθε 6 μήνες

1 φορά στους 12 μήνες

Ποτέ μεχρι τώρα δεν χρειάστηκε να πάτε

Ψηφίστε - Αποτελέσματα ψηφοφορίας

Ψήφοι : 6165

Cookies

Κάντε το Gyn.gr αρχική σελίδα στο browser σας

Add favorites το Gyn.gr

Ενημερώστε έναν φίλο σας

Photo

Αφθονα παραβασικά κύτταρα με διογκωμένους υπερχρωματικούς και ανισομεγέθεις πυρήνες, ανάμεσα

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

irka 838

Ναί θα ήταν πολύ καλό να προσέξεις τις 15 ημέρες μετά την εμβρυομεταφορά. Εμένα ο γιατρός μου, μου ζήτησε να πάρω άδεια από τη δουλειά μου για 1 εβδομάδα και να μην οδηγήσω για 15 ημέρες. Είναι σημαντικό όμως τις πρώτες 3 ημέρες να προσέξεις πολύ. Εγώ έμεινα σπίτι, και τις 3 ημέρες.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Προσθήκη...