Μετάβαση σε περιεχόμενο

Η ώρα του ύπνου για το νήπιο


Recommended Posts

""Όταν το νήπιο γίνεται πιο ανεξάρτητο και αρχίζει να κάνει μονό του πράγματα, μπορεί να αρχίσετε να σκέφτεστε ότι πέρασε τη βρεφική ηλικία. Να έχετε υπόψη ότι ακόμα έχει τις ίδιες ανάγκες που είχε ως μωρό. Ακόμα χρειάζεται πολλή προσοχή, να το αγκαλιάζετε αρκετά και, φυσικά, πολύ ύπνο. Τα νήπια χρειάζονται περίπου 12-14 ώρες σύνολο ύπνου, 11 με 12 ώρες το βράδυ και άλλες 3 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν χρειάζεται να ξυπνάτε το μωρό σας συχνά το πρωί, μπορεί αυτό να σημαίνει ότι δεν κοιμάται αρκετά.

:arrow: Τα περισσότερα νήπια θα πρέπει να έχουν μάθει να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά οι αλλαγές στο πρόγραμμα (εκδρομές, αρρώστιες για παράδειγμα) μπορεί να δημιουργήσουν προσωρινά σκαμπανεβάσματα. Η αλλαγή από το καλαθάκι στο κρεβάτι σε πολύ μικρή ηλικία μπορεί επίσης να δημιουργήσει πρόβλημα προσαρμογής. Ίσως πρέπει να περιμένετε μέχρι το νήπιό σας να φτάσει τα τρία έτη πριν το βάλετε να κοιμηθεί σε ένα «κρεβάτι για μεγάλα παιδιά».

:arrow: Τα ωράρια ύπνου του νήπιου θα συνεχίσουν να αλλάζουν για τον επόμενο ένα χρόνο. Για παράδειγμα, μεταξύ πρώτου και δεύτερου χρόνου θα αρχίσει να μην κοιμάται το πρωί. Είναι όμως σημαντικό να διατηρείτε το ίδιο πρόγραμμα για να κοιμάται όσο χρειάζεται. Μερικοί τρόποι για να εξασφαλίσετε τον απαραίτητο ύπνο για το νήπιό σας όσο μεγαλώνει είναι:

:arrow: Βάλτε πρόγραμμα στον ύπνο. Καθιερώστε συγκεκριμένες ώρες για το βραδινό ύπνο και τους υπνάκους κατά τη διάρκεια της ημέρας για να βοηθήσετε το νήπιό σας να κοιμάται όσο χρειάζεται. Τα πολύ αυστηρά προγράμματα δεν θα το βοηθήσουν να κοιμηθεί το βραδύ. Το αντίθετο μάλιστα, θα το οδηγήσουν σε υπερκόπωση και προβλήματα ύπνου. Αποφύγετε να το βάζετε για ύπνο αργά το απόγευμα.

:arrow: Φτιάξτε ένα ευχάριστο περιβάλλον για το μωρό σας. Το δωμάτιο πρέπει να σκοτεινό, δροσερό και ήσυχο. Ένα μικρό φωτάκι μπορεί να υπάρχει, αλλά μια τηλεόραση όχι.

Βάλτε το μωρό σας στο κρεβάτι του μισοκοιμισμένο. Αυτό θα το μάθει να κοιμάται μονό του, και να ξανακοιμάται κατά τη διαρκεί της νύχτας χωρίς τη βοήθειά σας.

:arrow: Δημιουργήστε μια ρουτίνα για το ποτέ κοιμάται το μωρό σας.

Μια ρουτίνα ύπνου θα βοηθήσει το νήπιό σας να κοιμάται μονό του. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει ένα μπανάκι, να φορέσει τις πιτζάμες του, ένα μασάζ, ένα παραμύθι ή ένα τραγούδι για να έχει όνειρα γλυκά.

Η ώρα του μπάνιου

Η ώρα του μπάνιου είναι ένα μήνυμα προς το μωρό σας ότι είναι ώρα για ύπνο. Βοηθήστε το να ηρεμίσει με ένα ζεστό μπάνιο και ένα τρυφερό χάδι. Όταν πλένετε τα μαλλιά του, το να το αφήσετε να σας βοηθήσει μπορεί να το ηρεμίσει.

Βοηθήστε το νήπιό σας να χαλαρώσει κάνοντας του ένα μασάζ

Μπορεί να θέλετε να προσθέσετε και το μασάζ στη ρουτίνα πριν από τον ύπνο. Αν δεν γνωρίζετε ήδη τα πλεονεκτήματα του βρεφικού μασάζ, δεν είναι ποτέ αργά να ξεκινήσετε. Το να κάνετε μασάζ στο σώμα του και ταυτόχρονα να ενυδατώνετε το δέρμα του είναι ένας ωραίος τρόπος να το χαλαρώσετε ακόμα πιο πολύ μετά το μπάνιο. Σκουπίστε το μωρό σας με μια πετσέτα και μετά πάρτε ελάχιστη ενυδατική λοσιόν και κάντε μασάζ στα χέρια, τα πόδια και την πλάτη με απαλές κινήσεις.

Να είστε συνεπείς και πιστές στις βραδινές ρουτίνες

Αν διαλέξετε το μπάνιο, το μασάζ, ένα παραμύθι ή ένα συνδυασμό και από τα τρία για τη βραδινή ρουτίνα πρέπει να είστε το ίδιο συνεπείς κάθε βράδυ και να κάνετε κάθε βράδυ ακριβώς τα ίδια. Το μωρό σας θα χαλαρώσει πιο εύκολα αν ξέρει τι θα ακολουθήσει. Επίσης, σιγουρευτείτε ότι η ώρα για ύπνο ξεκινάει πάντα με τον ίδιο τρόπο, το παίρνετε αγκαλιά και το πάτε προς το κρεβάτι του. Πηγαίνετε κατευθείαν από το μπάνιο στο παιδικό δωμάτιο, βάλτε του τις πιτζάμες και διαβάστε του το παραμυθάκι του.

Να είσαστε σύντομες και γλυκές

Η ρουτίνα του ύπνου πρέπει να κρατάει από 20 έως 45 λεπτών αν συμπεριλαμβάνει και το μπάνιο. Το να κάνετε δύο ώρες για να το πάτε για ύπνο δεν είναι ρουτίνα αλλά δραστηριότητα. Δώστε στο παιδί σας να πιει ένα ποτήρι νερό και σιγουρευτείτε ότι του δίνετε αρκετές αγκαλιές και φιλιά. Αν τα συμπεριλαμβάνετε όλα, το παιδί σας δεν θα έχει καμία δικαιολογία να σας φωνάξει για άλλο ένα ποτήρι νερό ή επειδή θέλει να πάει στο μπάνιο.

Κρατήστε το καλύτερο για το τέλος:

Το τελευταίο που θα κάνετε πρέπει να είναι το αγαπημένο του παιδιού σας. Οπότε κρατήστε την αγκαλιά, την ιστορία ή το αγαπημένο παιχνίδι για το τέλος. Αυτό θα ενθαρρύνει το μωρό σας να κοιμηθεί αμέσως μετά. Αν το μωρό σας δεν θέλει να κοιμηθεί, ορίστε συγκεκριμένα όρια, όπως πόσα βιβλία ή πόσα ποτήρια νερό θα επιτρέψετε. Μια συνεπής ρουτίνα που θα απολαμβάνει το μωρό –ένα μπάνιο, ένα χαλαρωτικό μασάζ και το αγαπημένο του παραμύθι που θέλει να το ακούει ξανά και ξανά (και ξανά)- βοηθάει το μωρό σας να περιμένει με αγωνία την ώρα του ύπνου. Με υπομονή και συνέπεια, μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι το μωρό σας θα έχει τον ύπνο που χρειάζεται για την ανάπτυξή του –ψυχική, σωματική και συναισθηματική. Με αρκετό ύπνο τη νύχτα και κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορείτε να αποφύγετε πολλά από τα ξεσπάσματα για τα οποία είναι γνωστά τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Που σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ώρες που είναι ξύπνιο για να γνωρίσετε τη φανταστική προσωπικότητα του μικρού σας.

Μην ξεχνάτε ότι και εσείς χρειάζεστε πολύ ύπνο. Αφού πάτε για ύπνο το μικρό σας, κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο και ζητήστε από το σύντροφό σας να σας κάνει ένα χαλαρωτικό μασάζ. Μάθετε στο σύντροφό σας πώς να σας κάνει μασάζ ενυδατώνοντάς σας ταυτόχρονα, και γρήγορα θα θέλετε και εσείς τη δική σας ρουτίνα ύπνου.""

Απόσπασμα από το Sleeping Through the Night: How Infants, Toddlers, and Their Parents Can Get a Good Night's Sleep (Πώς να κοιμηθεί όλη νύχτα: πώς μπορούν τα βρέφη, τα νήπια και οι γονείς τους να έχουν έναν ποιοτικό ύπνο), της Dr. Jodi Mindell και το Your Baby and Toddler, From Birth to 3 Years (Το μωρό και το νήπιό σας, από τη γέννηση μέχρι 3 ετών), DK Publishing Inc., 2004,

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Το άρθρο μια χαρά τα λέει αλλά στην πράξη πολλά αλλάζουν.....

Η τελευταία παράγραφος είναι όντως κορυφαία

Θα το δώσω και στον άντρα μου να το διαβάσει:lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Γκουχου Γκουχου....αυτη την τελευταια παραγραφο θα την κανω γραμματοσειρα 20....bold υπογραμμισμενα..και θα την κρεμασω στον καθρετη της κρεβατοκαμαρας...της δικης μου παντα

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Καλέ, από όλο το άρθρο στην τελευταία πάραγραφο κολλήσατε;; :lol::lol::lol::lol::lol:

Οπότε Αργι κατάλαβες νομίζω τώρα ότι το επόμενο άρθρο που θα μας βάλεις θα έχει τίτλο "Η ώρα του ύπνου της μαμάς"!!!

Εγώ πάλι δεν ζητάω μασάζ γιατί θα με σακατέψει και μετά ποιος θα τρέχει στο μικρό όταν ξυπνάει τις "ωραίες" μικρές ώρες (2, 3, 4, 5 το πρωί :twisted: )

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Και να σε ρωτησω κατι εγω Αργυρουλα μου που δε λεει το αρθρο...

Και πως μαθαινουμε στο νηπιο να κοιμαται συνεχομενα ;;;

ααααα και μη με παραπέμπψετε στο γνωστο βιβλιο..οχι οχι....δε θα παρω... [-x[-x[-x[-x

Λοιπον εγω θα σας στειλω τον Νικολα και οποια τον μαθει να κοιμαται μονος του και συνεχομενα -χωρις βεβαια να τον κακοποιησει- θα της κανω καθε βραδυ μασαζ.... ;;);;);;);;);;)

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • 3 weeks later...
:lol::lol::lol::lol::lol::lol: ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙ?????????????????Αφου πριν τελειωσει το τραγουδακι για το νανουρισμα των παιδιων ακουω εκεινο τον υποκωφο θορυβο του ροχαλητου, που μετα απο λιγο παυει να ειναι και υποκωφος!!!!!!!!!!!!
Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Απαντήσεις

    • Ααα τότε λαθος θυμάμαι θέλει να κλεισεις και την 37 εβδομάδα τότε 
    • Πρόωρο ονομάζεται κάθε μωρό που γεννιέται πριν τις 37 εβδομάδες κύησης. Μεγάλο (ή όψιμο) πρόωρο είναι το 34-36 εβδομάδων, πολύ πρόωρο είναι το 28-32 εβδομάδων και εξαιρετικά πρόωρο το <28 εβδομάδων κύησης. Συνήθως τα πρόωρα μωρά έχουν και χαμηλό βάρος γέννησης, δηλαδή ζυγίζουν λιγότερο από 2,5 κιλά. Εν έτη 2023 ένα μωρό μπορεί να γεννηθεί στις αρχές του 6ου μήνα της εγκυμοσύνης (ή την 22η εβδομάδα κύησης) με εξαιρετικά χαμηλό βάρος γέννησης 500 γραμμάρια ή και λιγότερο και να επιβιώσει. 
    • Αν γεννήσεις πριν την 36 εβδομάδα θεωρείτε πρόωρο  Αν γεννησεις μετα την 36 είναι τελειομηνη έτσι κατάλαβα γιατί μετά την 36 εβδομάδα μπορούν να σου σπάσουν τα νερά οποιαδήποτε στιγμή 
    • Ναι λαθος μου από την βιασύνη μου δεν το έγραψα σωστά μπερδεύτηκα 😅 Όταν μπήκα στην 31 εβδομάδες  (8ο μήνα )  πηγαινα 1 επίσκεψη κάθε 2 βδομαδες δηλαδή μέσα σε ένα μήνα πήγαινα 2 φορές  μετα όταν μπήκα στον μήνα μου στις 36 εβδομάδες πήγαινα μια φορά την εβδομάδα 
    • Να μη χαλιέσαι καθόλου κοριτσάκι μου! ΣΠΩ και εγώ και προσπάθειες ενάμιση χρόνο! Έκανα δυο σπερματεγχυνσεις και έμεινα έγκυος και τις δυο φορές απλά εμένα δεν πήγαν καλά και είχε μια βιοχημικη και μια παλινδρομη στην 9η εβδομάδα! Τώρα περιμενω να αδιαθετησω μετά την απόξεση και να κάνω και Τρίτη σπερματεγχυνση! Καη επιτυχια σου ευχομαιιιιι🙏❤️
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...