Μετάβαση σε περιεχόμενο

Αναφυλαξία


Recommended Posts

Αναφυλαξία είναι η πιο σοβαρή μορφή αλλεργίας. Αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα και ορθά μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο.

Τι είναι η αναφυλαξία και πόσο συχνή είναι;

Είναι ευτυχώς σχετικά σπάνια. Παρουσιάζεται σε 30 ανθρώπους κάθε 100 000 πληθυσμού. Εκδηλώνεται απότομα και παρουσιάζονται συμπτώματα από το δέρμα, τους πνεύμονες και την καρδιά. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μερικά λεπτά μέχρι και δυο ώρες μετά την επαφή του ατόμου με τον παράγοντα που τον ενοχλεί.

Ποια τα συνηθέστερα αίτια αναφυλαξίας;

Τροφές.

Οι συνηθέστερες τροφές είναι οι ξηροί καρποί, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, το γάλα και το αυγό. Ελάχιστη ποσότητα των τροφών αυτών είναι ικανή να προκαλέσει αναφυλαξία σε αλλεργικά άτομα.

Φάρμακα.

Περίπου το 10% του πληθυσμού είναι αλλεργικό σε φάρμακα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα στην πρώτη ώρα από τη λήψη του φαρμάκου αλλά σπανιότερα μπορεί να εμφανιστούν και αργότερα. Η πιθανότητα για αλλεργία στο φάρμακο αυξάνεται όταν το φάρμακο δίνεται ενδοφλέβια αντί από το στόμα, όταν το άτομο το παίρνει σε μεγάλες ποσότητες και όταν το παίρνει τακτικά.

Τσιμπήματα εντόμων.

Τα συνηθέστερα έντομα είναι η μέλισσα, η σφήκα και η αράχνη. Τα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά από το τσίμπημα.

Ποιοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν αναφυλαξία;

Οποιοσδήποτε είχε στο παρελθόν οποιαδήποτε μορφή αλλεργίας έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσει αναφυλαξία σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Τα άτομα με άσθμα, έκζεμα και αλλεργική ρινίτιδα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν αυτή την αρρώστια.

Πώς εμφανίζεται η αναφυλαξία;

Τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να είναι ο κνησμός και η μεταλλική γεύση στο στόμα. Άλλα συμπτώματα είναι τα ακόλουθα:

• Ρινική καταρροή.

• Φούσκωμα στα χείλη και το πρόσωπο.

• Αίσθημα ότι ζεσταίνεται το παιδί και ότι έχει πυρετό.

• Συμπτώματα άσθματος και δυσκολία στην αναπνοή.

• Διάρροιες και εμετός.

• Κράμπες.

• Πτώση της πίεσης.

• Απώλεια των αισθήσεων.

Τα πιο πάνω συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά μέχρι και ώρες από την επαφή με τον αλλεργικό παράγοντα. Επίσης μερικοί άρρωστοι ακολουθούν διφασική πορεία. Εμφανίζουν δηλαδή κάποια συμπτώματα τα οποία όμως εξαφανίζονται για να επανέλθουν μετά από μερικές ώρες. Γι αυτό χρειάζεται προσοχή και να απευθυνόμαστε πάντα στο γιατρό του παιδιού για βοήθεια, ανεξάρτητα αν τα συμπτώματα υποχώρησαν γρήγορα από μόνα τους. Πολλές ζωές σώθηκαν επειδή είχαν την τύχη να είναι κοντά σε νοσοκομείο όταν εκδηλώθηκαν τα συμπτώματα της δεύτερης φάσης.

Τι είναι η ιδιοπαθής αναφυλαξία;

Είναι η αναφυλαξία που δεν μπορεί να αποδοθεί σε κανένα αλλεργικό παράγοντα. Προσβάλλονται περισσότερο τα κορίτσια και μπορεί ο γιατρός να αποφασίσει για κάποιο χρονικό διάστημα να χορηγήσει στο παιδί μια προφυλακτική θεραπεία.

Τι πρέπει εσείς να ξέρετε;

• Μην αργοπορήσετε καθόλου.

• Μεταφέρτε το παιδί στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

• Ακόμα και αν δε σας κρατήσουν για νοσηλεία, μείνετε κοντά στο νοσοκομείο για τουλάχιστο έξι ώρες.

Αν γνωρίζετε την αλλεργία του παιδιού σας τότε...

1. Να έχετε πάντα μαζί σας αδρεναλίνη.

2. Να ξέρετε πώς να τη χρησιμοποιήσετε και σιγά-σιγά να εκπαιδεύσετε και το παιδί σας.

3. Να ενημερώσετε το περιβάλλον του παιδιού (σχολείο, φιλικό περιβάλλον) για το πρόβλημα του παιδιού και να τους εξηγήσετε τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που το παιδί παρουσιάσει αναφυλαξία.

4. Να προμηθεύσετε το παιδί σας με ταυτότητα MedicAlert που να αναγράφει το πρόβλημα του παιδιού.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Απαντήσεις

    • Κορίτσι μου σε καταλαβαίνω απόλυτα να φοβάσαι λόγω ιστορικού - δυστυχώς όταν σου χει συμβεί το χειρότερο είναι κάπως αναπόφευκτο να το βγάλεις απ' το μυαλό σου... Απλά θα σου πω κάτι που λέω κι εγώ στον εαυτό μου όταν πάει και γυρνάει το μυαλό στις τρομακτικές σκέψεις και εικόνες του άσχημου παρελθόντος: μέσα μου μεγαλώνει ένα νέο μωράκι και δε του αξίζει να μην το γιορτάζω κάθε μέρα που είμαι έγκυος σ αυτό ❤️ Ολα καλά θα πάνε στο ραντεβού σας, περιμένουμε νεακια 🙏 
    • Μπράβο ειλικρινά που τα καταφέρνεις μόνη σου τόσες πολλές ώρες σερί. Είσαι μάχιμη και αγωνίστρια. Δεν είναι εύκολο ούτε ψυχολογικά, ούτε σωματικά, ειδικά τώρα που έχουν μειωθεί οι ημερήσιοι ύπνοι - εμένα πχ κοιμάται το πολύ 2-3 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, που σημαίνει ότι είναι δύσκολο να προλάβω να κάνω τα πάντα σε αυτό το μικρό χρονικό παράθυρο.  Ο δικός μου άντρας λείπει από τις 9.00 και επιστρέφει στις 17.30. Δεν είναι το καλύτερό μου να μένω σπίτι τόσο πολύ και έτσι κάνω τουλάχιστον 2 βόλτες με το καρότσι στη γειτονιά και μάλιστα τη μία επιλέγω να πηγαίνω σε φούρνο ή καφετέρια, γιατί εκεί συνήθως ξοδεύουμε λίγο περισσότερο χρόνο~ @Eliza Kats @peacock Ρε παιδιά, σήμερα ξεμύτισε και το έβδομο (7ο) δοντάκι.... Επειδή με δαγκώνει αρκετά πλέον (έχει βαρεθεί όλα τα μασητικά του), σε σημείο τέτοιο που πονάω ΠΟΛΥ, θα ξεκινήσω άμεσα τα πατημένα, μήπως πάμε και σε κομματάκια πριν κλείσουμε το έτος.. Το έτος.. πόσο απίστευτο, πόσο ονειρεμένο.  Ακόμα συνέρχομαι ψυχικά, νοητικά, σωματικά από την κύηση, τον τοκετό, το νεογέννητο. Πόσο πανδύσκολο ήταν και είναι, μα και π΄όσο ανταμειφτικό. Ένας παραμυθένιος, συγκλονιστικός χρόνος... ❤️❤️❤️❤️❤️               
    • Με το καλό κορίτσι μου!! Η γλυκουλα πλέον συνήθισε ❤️❤️ ο ύπνος γιατί; Ο βραδινός; Εμείς καλά! Αρχίσαμε εδώ κ μια βδομάδα λαχανικά κ σιγά σιγά κάτι τρώει η μπουμπου μου. Είχε κ παλινδρόμηση με το γάλα κ ελπίζουμε τώρα με τις τροφές να στρώσει. Γενικά το θέμα γάλα, δεν μας πάει καλά απ την αρχή 😂 κατα τα αλλά καλά…εγώ αρχίσει κ κουράζομαι λίγο παραπάνω πλέον, γιατί βαριέται εύκολα κ θέλει συνέχεια ενασχόληση, ενώ ήταν αρκετά ανεξάρτητη. Την μέρα κάνει 3 μισαωρους ύπνους κ δεν προλαβαίνω καθόλου να ξεκουραστώ…
    • Νομίζω ότι αυξάνονται και οι ανάγκες τώρα όσο προχωράει η εγκυμοσύνη οπότε αν είχες χαμηλό κι από πριν λογικό τώρα να κατεβαίνει κι άλλο  Εμένα ο γιατρός μου είχε πει ότι λογικά κάποια στιγμή θα χρειαστεί να αυξήσουμε τον σίδηρο, οπότε ίσως και σένα να παίρνεις παραπάνω. Τώρα που θα πάω κι εγώ θα μου γράψει εξετάσεις να δούμε πού είμαστε 
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...