Μετάβαση σε περιεχόμενο

ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΟΤΑΝ...


juliax

Recommended Posts

ΠΗΓΗ - ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ PARENTS

Προφίλ|Ταυτότητα|To PARENTS προτείνει|Τεύχη - Αρχείο|TV - Spot|Επικοινωνία|Τρέχον τεύχοςPARENTS - Τεύχη - Αρχείο

Το συχνότερο ατύχημα είναι η πτώση (από το καρεκλάκι, από τη σκάλα, από την καρέκλα). Ακολουθεί η δηλητηρίαση (απορρυπαντικά, καθαριστικά και λευκαντικά αφορούν το 50% των μέσων δηλητηρίασης από είδη οικιακής χρήσης). Συχνή είναι, επίσης, η δηλητηρίαση από τον καπνό του τσιγάρου, καθώς και τα εγκαύματα από αναπτήρα και σπίρτα, αλλά και από καυτό ρόφημα που οι ενήλικοι ρίχνουν κατά λάθος στο παιδί (επειδή σκοντάφτουν ενώ κρατούν το παιδί αγκαλιά).

Μάθετε λοιπόν τι θα πρέπει να κάνετε αν -ω μη γένοιτο- χρειαστεί σαν μητέρες να αντιμετωπίσετε και εσείς μια επείγουσα κατάσταση μέσα ή έξω από το σπίτι.

Εάν καεί από ηλεκτρική συσκευή

Αφήσατε το ηλεκτρικό σίδερο αναμμένο και όρθιο για προλάβετε το τηλέφωνο. Όμως, σε κλάσματα του δευτερολέπτου το παιδί πλησίασε την «απαγορευμένη ζώνη» και το «κακό» έγινε.

Λάθος κίνηση: Να πανικοβληθείτε και, το χειρότερο, να βάλετε οποιαδήποτε κρέμα ή αλοιφή πάνω στο έγκαυμα.

Σωστή κίνηση:

Αν το κάψιμο είναι μικρό(π.χ. στο δάκτυλο), ρίξτε άφθονο κρύο νερό για να το ανακουφίσετε από τον πόνο, στεγνώστε προσεκτικά την περιοχή με μια γάζα και εφαρμόστε άμεσα αλοιφή ειδική για εγκαύματα, που πρέπει να έχετε πάντα στο φαρμακείο του σπιτιού. Επίσης, σε ελαφρύ κάψιμο μπορείτε να βάλετε επάνω κομπρέσα με κρύο γάλα ή κατάπλασμα με τριμμένη ωμή πατάτα ή μια κουταλιά ελαιόλαδο ανακατεμένη με το ασπράδι ενός αβγού. Εάν όμως το κάψιμο είναι πιο σοβαρό και εντοπίζεται στο πρόσωπο, το λαιμό και το στήθος, επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρο ή πηγαίνετε το παιδί στο νοσοκομείο

.

Να θυμάστε:

Σε κάθε περίπτωση, όταν το κάψιμο είναι εκτεταμένο, καλό είναι να γίνει αξιολόγηση του εγκαύματος από το γιατρό.

Εάν πέσει επάνω του καυτό νερό

Τα εγκαύματα από ζεμάτισμα με κάποιο καυτό υγρό, όπως τσάι, καφές, γάλα, λάδι και κυρίως νερό, είναι επίσης ιδιαίτερα συνηθισμένα στη λίστα των παιδικών ατυχημάτων.

Λάθος κίνηση:

Να πανικοβληθείτε και, σε περίπτωση που το έγκαυμα είναι σοβαρό, να προσπαθήσετε να βγάλετε τα ρούχα που έχουν κολλήσει στο καμένο δέρμα.

Σωστή κίνηση:

Ρίξτε πρώτα άφθονο κρύο νερό και μετά από δέκα λεπτά αφαιρέστε πολύ προσεχτικά τα ρούχα του παιδιού, τυλίξτε το με ένα βαμβακερό σεντόνι και καλέστε το ασθενοφόρο. Αν ωστόσο το κάψιμο είναι μικρό, δροσίστε το έγκαυμα με καθαρό νερό έως ότου σταματήσει ο πόνος και εφαρμόστε άμεσα αλοιφή για εγκαύματα.

Να θυμάστε

: Για το ζεμάτισμα και το κάψιμο από ηλεκτρική συσκευή υπάρχουν ειδικά προϊόντα σε μορφή ζελέ, που βοηθούν γρηγορότερα τη φυσιολογική επούλωση του εγκαύματος, ρυθμίζοντας την υγρασία της πληγής και ταυτόχρονα προστατεύουν από μικρόβια και βακτηρίδια.

Αν καταπιεί κάποια δραστική ουσία

Οι περισσότερες περιπτώσεις παιδικών δηλητηριάσεων οφείλονται σε φάρμακα και καθαριστικά που βρίσκονται μέσα στο σπίτι. Αν το παιδί καταπιεί κάποιο δηλητήριο, το πιθανότερο είναι να χάσει τις αισθήσεις του ή να κάνει εμετό. Το πρώτο ωστόσο που πρέπει να κάνετε είναι να ανακαλύψετε τι ακριβώς κατάπιε.

Λάθος κίνηση:

Να προσπαθήσετε να του προκαλέσετε εμετό. Αυτό γιατί η απομάκρυνση της επικίνδυνης ουσίας από τον οργανισμό δεν πρέπει σε όλες τις περιπτώσεις να γίνεται με την πρόκληση εμετού. Αν, για παράδειγμα, η ουσία είναι τοξική, μπορεί να βλάψει τον οισοφάγο

.

Σωστή κίνηση:

Η πρώτη σας κίνηση είναι να τηλεφωνήσετε στο Κέντρο Δηλητηριάσεων (210 7793777) και να αναφέρετε την ουσία που κατάπιε το παιδί (αναγράφεται στην ετικέτα), ώστε να σας ενημερώσουν αν μπορεί ή όχι να κάνει εμετό. Εάν η ουσία είναι καυστική, το παιδί δεν πρέπει να κάνει εμετό, επειδή θα προκληθεί έγκαυμα στον οισοφάγο. Στην περίπτωση αυτή, ενδέχεται να σας συμβουλεύσουν να δώσετε γάλα στο παιδί μέχρι να πάει στο νοσοκομείο.

Να θυμάστε: Τα φάρμακα πρέπει να τα κλειδώνετε σε κάποιο συρτάρι. Το ίδιο ισχύει και για τα φάρμακα της γιαγιάς και του παππού, εφόσον έρχονται τακτικά σπίτι σας ή το παιδί επισκέπτεται το δικό τους. Επίσης, το παιδί δεν πρέπει να έχει πρόσβαση στο ντουλάπι με τα απορρυπαντικά.

Αν στραβοκαταπιεί

Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά στραβοκαταπίνουν πολύ συχνά όταν τρώνε το φαγητό τους. Είναι πολύ πιθανόν λοιπόν αυτό να συμβεί και στο δικό σας παιδί, το οποίο συνήθως θα αντιδράσει με βήχα.

Λάθος κίνηση:

Να πανικοβληθείτε και να αρχίσετε να κουνάτε το παιδί απότομα ή να βάλετε το χέρι σας στα τυφλά στο στόμα του. Με μια τέτοια κίνηση μπορεί να σπρώξετε την μπουκιά πιο βαθιά.

Σωστή κίνηση:

Χτυπήστε το μόνο στην πλάτη και μην κάνετε τίποτα άλλο αν το παιδί αναπνέει, κλαίει ή βήχει. Αν ο βήχας συνεχίζεται ή το παιδί δυσκολεύεται ν αναπνεύσει, γυρίστε το μπρούμυτα με το κεφάλι πιο χαμηλά από το υπόλοιπο σώμα ή κρατήστε το ανάποδα από τους αστραγάλους και χτυπήστε το αρκετές φορές στην πλάτη, ανάμεσα στις ωμοπλάτες, ώστε να εκτοξευθεί ό,τι έχει σταθεί στο λαιμό του. Αν και με αυτή την προσπάθειά σας δεν δείτε αποτέλεσμα, οδηγήστε χωρίς καθυστέρηση το παιδί στο πλησιέστερο νοσοκομείο, όπου θα παρακολουθήσουν με ακτίνες Χ την πορεία του αντικειμένου που κατάπιε και θα πράξουν αναλόγως.

Να θυμάστε:

Επειδή τα παιδιά έχουν την κακή συνήθεια να βάζουν στο στόμα τους διάφορα αντικείμενα, για να προλάβετε τα χειρότερα φροντίστε τα παιδιά κάτω των 5 χρόνων:

* Να μην έχουν πρόσβαση σε ξηρούς καρπούς (αποτελούν το 50% των ξένων σωμάτων που ανιχνεύονται στους πνεύμονες) ούτε σε μικροαντικείμενα (π.χ. κουμπιά, κέρματα ή σε παιχνίδια που περιέχουν μικρά εξαρτήματα).

* Να καθαρίζετε επίσης προσεκτικά το βραστό αβγό από το τσόφλι του, το οποίο γίνεται συχνά αιτία να στραβοκαταπιεί το παιδί.

Αν το δαγκώσει σκύλος ή γάτα

Είναι οι καλύτεροι φίλοι του παιδιού. Καμιά φορά όμως μπορεί να το δαγκώσουν κατά λάθος επάνω στο παιχνίδι ή κάτω από ορισμένες συνθήκες.

Λάθος κίνηση:

Να δώστε μόνη σας τις πρώτες βοήθειες, χωρίς παράλληλα να συμβουλευθείτε το γιατρό σας για τυχόν προσθετή φροντίδα.

Σωστή κίνηση:

Πλύνετε καλά το τραύμα με νερό και σαπούνι για 10-15 λεπτά. Αν το τραύμα αιμορραγεί, πιέστε το με ένα καθαρό ύφασμα για να σταματήσει η αιμορραγία και στη συνέχεια επικοινωνήστε με το γιατρό σας για συμβουλές και πρόσθετη φροντίδα. Αν ένας σκύλος δαγκώσει το παιδί σας χωρίς να τον έχει προκαλέσει, καλό θα ήταν να εξετάσετε αν ο σκύλος έχει εμβολιαστεί με αντιλυσσικό εμβόλιο. Αν είναι μεγάλο το τραύμα ή πρόκειται για δάγκωμα από γάτα (οι γάτες προκαλούν πιο βαθιά τραύματα γιατί έχουν πιο μυτερά δόντια), θα πρέπει να δώσετε στο παιδί αντιβίωση για λίγες ημέρες. Καμιά φορά, μετά από δάγκωμα μικρής γάτας, είναι δυνατό να εμφανιστεί ή «νόσος εξ ονύχων γαλής». Πρόκειται για τη μετάδοση ενός μικροβίου το οποίο ύστερα από λίγες εβδομάδες εκδηλώνεται με πρήξιμο στους λεμφαδένες, ενώ μπορεί να εκδηλωθεί και πυρετός. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η χορήγηση αντιβίωσης.

Να θυμάστε:

Ποτέ, και κυρίως όταν βρίσκεστε μαζί με το παιδί, μην πλησιάζετε ένα σκύλο που δεν γνωρίζετε, ιδίως αν είναι δεμένος ή περιορισμένος πίσω από ένα φράκτη ή μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Μη χαϊδεύετε ένα σκύλο -ακόμη και το δικό σας- χωρίς να του επιτρέψετε πρώτα να σας δει και να σας μυρίσει. Συμβουλέψτε επίσης το παιδί, όταν παίζει με τον σκύλο να αποφεύγει να τρέχει μακριά του. Το φυσικό ένστικτο του σκύλου θα είναι να το κυνηγήσει για να το πιάσει (με όλα τα ενεχόμενα). Να μην ενοχλεί επίσης ένα σκύλο που κοιμάται, τρώει, μασουλάει ένα παιχνίδι ή φροντίζει τα κουτάβια του.

Aν το δαγκώσει φίδι

Στη βόλτα σας στην εξοχή το παιδί είχε την ατυχία να τσιμπηθεί από φίδι και φοβάστε ότι αυτό μπορεί να είναι δηλητηριώδες.

Λάθος κίνηση:

Να ρουφήξετε το δηλητήριο από την πληγή του παιδιού και μετά να το φτύσετε -εκτός κι αν είστε βέβαιες πως δεν έχετε καμία απολύτως πληγή στο στόμα και γνωρίζετε πολύ καλά τη διαδικασία ώστε να μην καταπιείτε το δηλητήριο.

Σωστή κίνηση:

Χωρίς πανικό, βάλτε κάπου το παιδί και κρατήστε το όσο πιο ακίνητο γίνεται. Στη συνέχεια, με ένα πανί (στην ανάγκη σκίστε ένα μακό μπλουζάκι για να κάνετε λωρίδα) δέστε το τσιμπημένο μέλος του παιδιού (χέρι ή πόδι) λίγο πιο πάνω από το τσίμπημα (όχι πάρα πολύ σφιχτά) και μεταφέρετε το παιδί στο γιατρό ή στο νοσοκομείο.

Να θυμάστε

: Στη χώρα μας και γενικά στην Ευρώπη, από τα 150.000 είδη φιδιών που υπάρχουν ένα μόνο είναι δηλητηριώδες, η οχιά. Το δάγκωμά της είναι χαρακτηριστικό, καθώς οφείλεται στους δύο κυνόδοντές της, οι οποίοι αποτυπώνονται στο δέρμα, στην περιοχή του δαγκώματος. Το δάγκωμα από δηλητηριώδες φίδι προκαλεί αμέσως ισχυρό πόνο, οίδημα και μέσα σε 15 περίπου λεπτά αρχίζει η εμφάνιση των γενικών συμπτωμάτων, που περιλαμβάνουν ναυτία, εμετό, ίλιγγο, σπασμούς, παραλήρημα και κώμα.

Aν κάτι αιχμηρό τραυματίσει το μάτι του

Πολύ συχνός είναι ο τραυματισμός της μεμβράνης που καλύπτει το βολβό με τα νύχια ή με αιχμηρά παιχνίδια ή και με την εισβολή ενός μικροσκοπικού ξένου σώματος όπως, λόγου χάρη, μιας αγκίδας κ.ά.

Λάθος κίνηση: Σε περίπτωση που μια αγκίδα ή ένα γυαλί έχουν καρφωθεί στο μάτι να επιχειρήσετε να το αφαιρέσετε μόνες σας.

Σωστή κίνηση:

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε μόλις διαπιστώσετε το αγκάθι ή οποιοδήποτε άλλο ξένο σώμα που έχει σφηνωθεί στο βολβό του ματιού είναι να πάτε το παιδί στο νοσοκομείο. Επίσης, το καλύτερο είναι να δέσετε και το μάτι του παιδιού που δεν είναι τραυματισμένο, επειδή αυτό βοηθά στο να μην κινείται το τραυματισμένο μάτι, αφού φυσιολογικά τα μάτια κινούνται ταυτόχρονα. Μην παραλείψετε, φυσικά, να εξηγήσετε στο τρομαγμένο παιδί το λόγο για τον οποίο θα κλείσετε και τα δυο του μάτια.

Να θυμάστε:

Τα μικρά σε μέγεθος ξένα σώματα συνήθως προκαλούν σημαντική βλάβη στο μάτι, γιατί αυτά μπορούν να προσεγγίσουν το βολβό, ενώ η οφθαλμική κόγχη προστατεύει το μάτι τις περισσότερες φορές από τα μεγάλα αντικείμενα.

Αν τραυματιστεί στο κεφάλι και πέσει αναίσθητο

Είναι αρκετά συνηθισμένο να χτυπάνε τα μικρά παιδιά στο κεφάλι, είτε από πτώση είτε από σύγκρουση είτε από χτύπημα με άλλο παιδί. Αν και τις περισσότερες φορές οι συνέπειες δεν είναι δυσάρεστες, υπάρχουν και σοβαρές περιπτώσεις που το παιδί μένει αναίσθητο και θα πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Λάθος κίνηση: Να δοκιμάσετε να το μετακινήσετε μόνες σας, γιατί μπορεί να προκαλέσετε μεγαλύτερες κακώσεις.

Σωστή κίνηση: Αφήστε το παιδί ξαπλωμένο, βάλτε μαξιλάρια και στις δύο πλευρές του κεφαλιού του για να το κρατήσουν ακίνητο και ειδοποιήστε το ασθενοφόρο.

Να θυμάστε:

Οποιαδήποτε μορφής εσωτερική κάκωση του εγκεφάλου μπορεί να απειλεί άμεσα τη ζωή του παιδιού. Καλέστε αμέσως ασθενοφόρο εάν το παιδί παρουσιάζει ένα από τα ακόλουθα: απώλεια των αισθήσεων, ανωμαλία της αναπνοής, εμφανή πληγή ή κάταγμα, αιμορραγία από τη μύτη, στόμα ή αφτί, διαταραχή της ομιλίας ή της όρασης, διαφορά μεγέθους στις κόρες των ματιών, αδυναμία ή παραλυσία, ζαλάδα, πόνο στο λαιμό ή δυσκαμψία, σπασμούς, εμετούς, απώλεια ελέγχου της κύστης και της αφόδευσης.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

παρα πολυ ωραιο το αρθρο σου!!!!

καλο ειναι να το διαβαζουν γιατι πολλες κανουν σημαντικα λαθη, ειδικα με τα καψιματα!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο, σε ευχαριστούμε!!

Εγώ προσωπικά ήξερα ότι με την κατάποση τοξικών ουσιών πρέπει να πίνουμε (και εμείς και τα παιδιά) γάλα, αλλά όχι ότι μερικές ουσίες απαγορεύουν από τη φύση τους τον εμετό... :oops:

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

πολυ ενδιαφερον το αρθρο ..να πω την αληθεια αγριευτηκα ..μπορουν να συμβουν τοσα πολλα ανα πασα στιγμη οσο κ να εχουμε τα ματια μας 14...

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Απαντήσεις

    • Σήμερα ήταν η γιορτή αποφοίτησης του δημοτικού του μεγάλου μου γιου .... Περιττό να σας πω ότι έκλαιγα.... Πόσο γρήγορα περνάν τα χρόνια.... νεράκι κορίτσια... Για πότε τον πήγα πρώτη ημέρα από το χεράκι στο δημοτικό και για πότε του χρόνου θα πάει γυμνάσιο δεν πήρα χαμπάρι.... Έκλαψα τόσο πολύ ...τι συγκίνηση ήταν αυτή.... Να είναι γερά όλα τα παιδάκια του κόσμου 🫶🙏
    • Πωπωωωωω Δε ξέρω καθόλου από εξωσωματική αλλά και μόνο που το περιέγραψες για τις διεγέρσεις θαυμάζω την επιμονή κι υπομονή σου!! Μεγάλη η δύναμη μιας γυναίκας, δε το συζητώ ❤️💪 Και γενικά πριν μπω στη διαδικασία σύλληψης δεν είχα αναλογιστεί τι συμβαίνει στην εγκυμοσύνη, τώρα που το βιώνω αναγνωρίζω το ποσό δυνατές είμαστε εμείς οι γυναίκες! Και πόσο ΟΥΑΟΥ είναι αυτό το θαύμα της σύλληψης και δημιουργίας μια ζωής. Απίστευτο μου φαίνεται ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι τέτοιο 🤩 Όσο για τη φέτα, εννοείται μιλάμε για ΠΟΠ οπότε δεν είναι καν καλής ποιότητας, 13€ το κιλό. Αν πάμε σε γνωστές μάρκες κυμαίνεται από 18-22€/κ 🥴 απλά το εκνευριστικο είναι ότι δε θα βρεις ποτέ συσκευασία κιλού να πεις άντε θα τα τα δώσω, τα πουλάνε σε συσκευασία 200γρ και ξενερώνω 🤣
    • Σε καταλαβαίνω, αλλά σίγουρα μεγαλώνοντας θα βρείτε άλλους τρόπους σύνδεσης 😍 Και εγώ ποτε δεν αρνούμαι αγκαλιά αλλά δεν της φτάνει ούτε αυτό! Θέλει να είμαι όρθια και ιδανικά να χορεύω 😂😂 Φάση είναι θα περάσει πιστεύω, γιατί μέχρι πριν 1 μήνα ήθελε να παίζει συνέχεια μόνη! Υπομονή 🙏🏼
    • 🤣🤣🤣🤣🤣 Αχχχχχ αμαρτίες γονέων!!! 😂😂😂😂 Και που να γεράσουμε... Ε ρε γλέντια..!!!! 🤣🤣🤣🤣 Έκλαψα πάλι με το τελευταίο και συμμερίζομαι τα συναισθήματα!!😂😂😂 Έχω κάνει 6 διεγέρσεις σύνολο.. όμως οι 4 τελευταίες ήταν Δεκέμβρη/Γενάρη/Φλεβάρη/Μάρτη τώρα που μας πέρασε.. αλλά ήταν τροποποιημένοι με σχετικά λίγες μονάδες.. απλά πρηστηκα πολύ και δεν πρόλαβε ο οργανισμός μου να ξεκουραστεί καθόλου, να "στεγνώσω" λίγο.. η δόση εξαρτάται από την ανταπόκριση του οργανισμού.. και το σκοπό φυσικά,  για ωοληψια σίγουρα δίνουν παραπάνω αλλά είναι υποκειμενικό γιατί είναι πολυπαραγοντικό.. Εγώ καλά είμαι....!! Υπάρχουν ιστορίες γυναικών που απλά προσκυνάω το κουράγιο και την δύναμη τους.. αλλά τι είμαστε γενικά οι γυναίκες.. πόσες αντοχές έχουμε.. Πόσο έχει αλήθεια σε εσάς η φέτα; Μιλάμε για ποπ έτσι;
    • Πόσο παρηγορουμαι όταν διαβάζω ότι δεν είμαι η μόνη που τα περνάω αυτά, δεν λέγεται. Γιατί σαν νέα μαμά κατευθείαν σκέφτομαι ότι κάτι έχω κάνει λάθος και αγχώνομαι. Εγώ πάντως εφόσον θέλει αγκαλιά, της την προσφέρω απλόχερα και ας είναι και όλη μέρα. Κάτι πήγε να ψελλίσει ο άντρας μου ότι την έχουμε κακομαθει μάλλον και του τον έκοψα τον αέρα 😂. Αυτές τις απόψεις του είπα των γονιών μας και των παλιότερων γενεών τις έχουν καταρρίψει οι ειδικοί εδώ και χρόνια! Κανένα μωρό δεν κακομαθαινει από αγάπη και αγκαλιές όταν τις έχει ανάγκη. Αυτά θα την κάνουν να νιώσει ασφάλεια και να γίνει ανεξάρτητη μεγαλώνοντας. Τώρα απλά είναι μωρό και μας χρειάζεται! Υπομονή μανούλα, περνάει ο καιρός τόσο γρήγορα όπως βλέπεις και συ. Ήδη έχει μειώσει πολύ τους θηλασμούς και μου κακοφαινεται 😔
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...