Μετάβαση σε περιεχόμενο

Πώς βλέπουμε το σώμα μας: Πιο ανικανοποίητες οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες


admin

Recommended Posts

Παρ'όλη τη μόδα με τις φωτογραφίες «σέλφι», το στίγμα της παχυσαρκίας και τη γενικότερη μανία με το ωραίο σώμα, οι σημερινές γυναίκες αποδέχονται πλέον περισσότερο το σώμα και το βάρος τους από ό,τι στο παρελθόν, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα.

Παρόλα αυτά, οι γυναίκες συνεχίζουν να είναι πιο ανικανοποίητες με το σώμα τους σε σχέση με τους άνδρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή ψυχολογίας Μπράϊαν Καράτζια του Κολλεγίου Γούστερ στο Οχάιο, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης (δεν έχει υπάρξει ακόμη η σχετική επιστημονική δημοσίευση).

Οι επιστήμονες μελέτησαν και αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) τα ευρήματα άνω των 250 ερευνών που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 1981-2012 και αφορούσαν συνολικά περισσότερα από 100.000 άτομα και των δύο φύλων.

Οι ψυχολόγοι μπόρεσαν έτσι να αποκτήσουν μια εικόνα σχετικά με το πώς νιώθουν οι άνθρωποι για το σώμα τους και ποια είναι η τάση διαχρονικά.

Η βασική διαπίστωση ήταν ότι ενώ οι γυναίκες συστηματικά νιώθουν μικρότερη ικανοποίηση από τους άνδρες για την εικόνα του σώματός τους και το βάρος τους, αυτή η έλλειψη ικανοποίησης μειώνεται σταδιακά, ενώ η αντίστοιχη έλλειψη ικανοποίησης των ανδρών παραμένει σταθερή στο πέρασμα του χρόνου.

Ενώ το βασικό πρόβλημα των γυναικών με το σώμα τους είναι το πάχος, των ανδρών είναι οι (ανεπαρκείς) μύες τους.
Η έλλειψη ικανοποίησης με το σώμα μπορεί να οδηγήσει άνδρες και κυρίως γυναίκες σε διαταραχές πρόσληψης τροφής (νευρική ανορεξία ή υπερφαγία) και σε κατάθλιψη.

Ο Καράτζια δήλωσε «συγκρατημένα αισιόδοξος» ότι τα ευρήματα δείχνουν μια θετική αλλαγή στη νοοτροπία των γυναικών και μια μείωση στην κοινωνική πίεση που τους ασκείται άμεσα και έμμεσα σε σχέση με το σώμα τους.

Όμως άλλοι ψυχολόγοι εμφανίσθηκαν πιο επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας ότι στην εποχή του Facebook, οι γυναίκες εκτίθενται συνεχώς σε εικόνες άλλων γυναικών, πράγμα που όχι σπάνια οδηγεί σε μειωτικές συγκρίσεις για το σώμα τους.


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • Απαντήσεις

    • Καλά πολύ καλά, καμία σχέση αλήθεια, καμένα άγχος πέρα από την αρχή λίγο μετά τπτ! Το άκρως αντίθετο με την πρώτη😅 αγοράκι περιμένω τώρα😊
    • Καλημέρα Μαριλού!!!! ☀️  Μπράβο κορίτσι μου!!! τέλειες οι εξετάσεις και ξεκινάς!!!!!! Με το καλό!!!! 🙏❤️😍
    • Καλημερα Νεφέλη μου!!! ☀️ Καλή αρχή στη διέγερσή σου και εύχομαι να πάνε όλα καλά μέχρι το τέλος!! 🙏❤️  βήμα βημα με εμπιστοσυνη στο γιατρο και πίστη θα γίνουν όλα!! το σωμα σου κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί!! βοήθησε το κι εσυ όσο μπορεις και ευχομαι πολυ συντομα να μας πεις τα ευχαριστα! 🤞🥰
    • Καλημέρα κορίτσι μου! Σε καταλαβαίνω πάρα πολύ γιατί κι εγώ έχω τον ίδιο φόβο και το μωρό μου είναι ακριβώς στην ίδια ηλικία. Έχω δώσει μπισκοτάκι και πατημενη μπανάνα μόνο κι αυτά με πολύ φόβο. Δε γνωρίζω να σου απαντήσω αν μπορεί κάποιος να σε βοηθήσει σε αυτό, αλλά κάτι που βοήθησε πάρα πολύ εμένα και έχω πλέον περισσότερη σιγουριά όταν του δίνω κάτι, είναι ένα σεμινάριο πρώτων βοηθειών που παρακολούθησα. Με βοήθησε ουσιαστικά ψυχολογικά ότι - πέρα απ' το ότι τον προσέχω πολύ όταν τρώει (να μην πάει να μιλήσει, να μην κλαίει, να μη γελάει) - οτιδήποτε κι αν συμβεί ξέρω τι πρέπει να κάνω.
    • Καλημέρα κορίτσι μου! Κι εγώ δεν μπορούσα να κάνω τίποτα με τους εμετούς τους πρώτους μήνες. Το πρωί μόνο που σηκωνόμουν απ' το κρεβάτι, με έπιανε κατευθείαν έντονη ναυτία και πήγαινα για εμετό. Γι αυτό πέρναγα όλη τη μέρα ξαπλωμένη. Μόνο το βράδυ αισθανομουν λίγο καλύτερα και σηκωνόμουν. Έτρωγα 2-3 πολύ συγκεκριμένα πράγματα και το να τρως πολύ συχνά από πολύ λίγο νομίζω βοηθάει πολύ. Οπότε βρες κάτι που να μπορείς έστω λίγο να φας και φάε πολύ συχνά, μη μένεις πολλές ώρες νηστική γιατί χειροτερεύει η κατάσταση. Εγώ δεν έπαιρνα κάτι, οπότε δε γνωρίζω γι αυτό να σε βοηθήσω. Υπομονή, θα περάσει κι αυτό! Να πάνε όλα καλά στην εγκυμοσύνη σου και με το καλό! ❤️
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...