Μετάβαση σε περιεχόμενο

Στην κούνια με ασφάλεια ! (Aρθρο: ΝΕΟΓΝΟΛΟΓΟΥ)


Recommended Posts

Στην κούνια του με ασφάλεια

Μια από τις πιο συχνές ανησυχίες των νέων γονιών, από την πρώτη κιόλας στιγμή που ερχόμαστε με το μωρό στο σπίτι, είναι να μην πάθει τίποτα την ώρα που κοιμάται.

Ειδικά τις πρώτες μέρες (και νύχτες) ο ύπνος έχει γίνει για μας άγνωστη… λέξη, αφού κάθε δεκάλεπτο σηκωνόμαστε από το κρεβάτι για να ελέγξουμε την αναπνοή του μωρού μας και πεταγόμαστε πάνω σαν να μας έχει χτυπήσει ηλεκτρικό ρεύμα (ας είναι 3 τα ξημερώματα) με τον παραμικρό ήχο που ακούμε μέσα από τη βρεφική κούνια. Επειδή όλοι μας έχουμε ακούσει πολλά και τρομακτικά για το «σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου», καιρός να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα.

Ποια μωρά κινδυνεύουν περισσότερο

Το σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου είναι ο ξαφνικός θάνατος ενός βρέφους, μικρότερου του ενός έτους, που παραμένει ανεξήγητος, χωρίς δηλαδή ιατρική αιτία τόσο από το ιστορικό του μωρού όσο και από εξετάσεις που ακολουθούν. Οι ερευνητές πάντως υποστηρίζουν ότι τα μωρά με το συγκεκριμένο σύνδρομο φαίνονται υγιή, αλλά στην πραγματικότητα ίσως να έχουν κάποια βαθύτερη ανωμαλία που τα οδηγεί στον ξαφνικό θάνατο. Μελέτες έχουν δείξει ότι κινδυνεύουν περισσότερο όσα μωρά:

• Κοιμούνται μπρούμυτα ή με το κεφαλάκι τους σκεπασμένο ή σε μαλακή επιφάνεια όπου μπορούν να σχηματιστούν εσοχές.

• Οι μητέρες τους κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

• Είναι πολύ βαριά ντυμένα ή κοιμούνται σε υπερβολικά ζεστό περιβάλλον.

• Γεννήθηκαν χωρίς προγεννητική παρακολούθηση.

• Γεννήθηκαν πρόωρα ή είχαν χαμηλό βάρος γέννησης.

• Πάσχουν από κρύωμα ή κάποια μολυσματική ασθένεια.

• Τέλος, τα αγοράκια είναι πιο ευάλωτα σε σχέση με τα κοριτσάκια.

Πρόσφατη μάλιστα γερμανική έρευνα υποστηρίζει πως τα μωρά εκείνα που κοιμούνται σε άλλο σπίτι ή εκτός υπνοδωματίου των γονιών τους (π.χ. στο σαλόνι) έχουν περισσότερες πιθανότητες από τα υπόλοιπα να «χτυπηθούν» από το συγκεκριμένο σύνδρομο, με πιθανή εξήγηση τη μειωμένη αντίδραση των γονέων.

Η σωστή θέση, πολύ σημαντική για την ασφάλεια του μωρού

Ο πιο σημαντικός παράγοντας που φαίνεται ότι συνδέεται με το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου είναι η θέση στην οποία κοιμάται το μωρό. Πρόσφατες έρευνες επισημαίνουν πως όταν ένα μωρό κοιμάται μπρούμυτα, ο κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου αυξάνεται κατακόρυφα, ιδίως αν ισχύουν κάποιοι και από τους παραπάνω παράγοντες. Οι συστάσεις της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρίας από το 2005 είναι ότι η μόνη ασφαλής θέση ύπνου για τα βρέφη είναι η ύπτια. Η πλάγια θέση, ενώ μέχρι πρόσφατα φαινόταν εξίσου ασφαλής, τώρα πια πρέπει να αποφεύγεται, διότι δεν είναι σταθερή και το μωρό εύκολα μπορεί να γυρίσει μπρούμυτα.

Πώς μπορώ να προστατεύσω το μωρό μου;

Τα τελευταία χρόνια έχουν μελετηθεί εντατικά και έχουν απομονωθεί τόσο κάποιοι παράγοντες επικινδυνότητας όσο και πρακτικές οδηγίες, που εφαρμόζοντάς τες μειώνουμε τις πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου.

• Κοιμίζετε το μωράκι σας πάντοτε σε ύπτια θέση (ανάσκελα).

• Το στρωματάκι του να είναι σκληρό, χωρίς πρόσθετα μαξιλάρια, κουβέρτες, παιχνίδια κ.λπ.

• Τους πρώτους μήνες είναι καλύτερα να κοιμίζετε το μωρό στο υπνοδωμάτιό σας, ποτέ όμως στο ίδιο κρεβάτι, καθώς υπάρχει κίνδυνος ασφυξίας αν το πιέσετε ή το στριμώξετε άθελά σας.

• Μην ντύνετε το μωρό βαριά στον ύπνο του και φροντίστε η θερμοκρασία του δωματίου να μην είναι υπερβολικά ζεστή.

• Να δίνετε πιπίλα στο μωρό όταν ετοιμάζεται να κοιμηθεί, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η χρήση της ίσως βοηθάει στην πρόληψη του αιφνίδιου θανάτου. Μην την ξαναβάζετε όμως στο στόμα του αφού έχει κοιμηθεί και μην το πιέζετε να τη δεχτεί αν δεν τη θέλει. (Αν θηλάζετε, καλό είναι να περάσει ο 1ος μήνας ζωής χωρίς πιπίλα).

ΤΗΣ ΦΑΙΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ

ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΤΖΙΟΥΒΑΡΑ, ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΥ-ΝΕΟΓΝΟΛΟΓΟΥ

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Σε ευχαριστούμε πολύ για το post σου!!!!! Είναι χρήσιμο να γνωριζούμε τι πρέπει να αποφεύγουμε .. ειδικά όταν αυτή η άποψη προέρχεται και απο ειδικό...

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Προσθήκη...