Μετάβαση σε περιεχόμενο

ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ-Β ΕΠΙΠΕΔΟΥ-DOPPLER


Recommended Posts

Διάγνωση συγγενών ανωμαλιών από το α' τρίμηνο της κύησης

Σημαντικές εξελίξεις έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στα μέσα του προγεννητικού ελέγχου, με αποτέλεσμα ένας πολύ μεγάλος αριθμός συγγενών ανωμαλιών του εμβρύου να μπορεί πλέον να διαγνωσθεί από το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Είναι γεγονός, τονίζουν οι ειδικοί, πως οι αλματώδεις εξελίξεις που έχουν συντελεσθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της εμβρυομητρικής ιατρικής απαλλάσσουν τους γονείς από πολλά προβλήματα της κύησης, όπως το σύνδρομο Down.

Οι εξελίξεις αυτές ‘δείχνουν’ και προς μια άλλη κατεύθυνση: οι γονείς δεν θα πρέπει να επιλέγουν το εάν ο τοκετός θα πρέπει να γίνει με φυσιολογικό τρόπο ή με καισαρική τομή βάσει των προσωπικών τους επιθυμιών, αλλά βάσει των επιστημονικών στοιχείων που τεκμηριώνουν ποια είναι η ασφαλέστερη μέθοδος για κάθε μητέρα και νεογέννητο.

κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης ιδιαίτερα χρήσιμα αποδεικνύονται το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας και ο βιοχημικός έλεγχος. Οι εξετάσεις αυτές μπορούν να διαγνώσουν σε μεγάλο βαθμό την ύπαρξη κάποιου σοβαρού προβλήματος στο έμβρυο, όπως είναι το σύνδρομο Down. Πρόκειται για μια ανωμαλία όπου το έμβρυο έχει ένα επιπλέον χρωμόσωμα στο γεννητικό υλικό του, με αποτέλεσμα το νεογέννητο να πάσχει από σοβαρή πνευματική καθυστέρηση. Υπολογίζεται ότι σε κάθε 700 κυήσεις θα γεννηθεί ένα παιδί με σύνδρομο Down, ενώ η πάθηση είναι συχνότερη σε έγκυες μεγαλύτερης ηλικίας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι μια γυναίκα ηλικίας κάτω των 35 ετών αποκλείεται να κυοφορεί έμβρυο με αυτή την ανωμαλία, αν και συνήθως το σύνδρομο Down δεν κληροδοτείται από τους γονείς στο νεογέννητο.

το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας (ή υπερηχογράφημα πρώτου τριμήνου της κύησης) διενεργείται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα της κυήσεως (ηλικία κυήσεως μεταξύ 11 εβδομάδων και 13 εβδομάδων και 6 ημερών). Γίνεται μέτρηση του πάχους του υγρού στον αυχένα του εμβρύου, το οποίο ονομάζεται αυχενική διαφάνεια.

Αυξημένο πάχος στη μέτρηση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για σύνδρομο Down και άλλες γενετικές και χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Η προσφορά αυτού του υπερηχογραφήματος στην κύηση δεν περιορίζεται στη μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας και μόνο. Έχει και άλλα πλεονεκτήματα όπως:

• Την επιβεβαίωση της πραγματικής ηλικίας της εγκυμοσύνης (σε έγκυες με ασταθή κύκλο, παρουσίας ψευδοπεριόδου, κ.α)

• Τον έλεγχο της ομαλής ανάπτυξης του εμβρύου

• Τη διάγνωση της πολύδυμης κύησης

• Άλλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες και γενετικά σύνδρομα

• Τον πρώιμο έλεγχο της εμβρυϊκής ανατομίας

Ωστόσο θα χρειαστεί να επανελεγχθεί η ανατομία του εμβρύου και κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης (με το υπερηχογράφημα Β΄ επιπέδου), τόνισε ο κ. Κρεατσάς, όπου το έμβρυο έχει μεγαλώσει και τα όργανά του ελέγχονται καλύτερα. Η ευαισθησία της μέτρησης της αυχενικής διαφάνειας στη διάγνωση του συνδρόμου Down είναι περίπου 65% (δηλαδή στα 10 έμβρυα με σύνδρομο Down η εξέταση αυτή θα διαγνώσει τα 6 ή 7).

Η παρουσία ρινικού οστού στο έμβρυο σε αυτή την ηλικία κυήσεως μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο για σύνδρομο Down, ενώ η απουσία του τον αυξάνει. Επίσης υπάρχουν και άλλοι προγνωστικοί δείκτες που μετριούνται στο υπερηχογράφημα πρώτου τριμήνου του εμβρύου (Doppler φλεβώδους πόρου, Doppler τριγλώχιναs βαλβίδας, γωνία προσώπου), η συνεκτίμηση των οποίων μπορεί να μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο για σύνδρομο Down.

Η λήψη αίματος από την έγκυο που γίνεται την ίδια μέρα με το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας και η μέτρηση βιοχημικών δεικτών (PAPP-A, ελεύθερη β – HCG ) αυξάνει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα ανίχνευσης του συνδρόμου Down. Ενώ η μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας από μόνη της έχει ευαισθησία περίπου 65% όπως αναφέρθηκε, με την προσθήκη της ανίχνευσης του ρινικού οστού και των μετρήσεων αυτών των βιοχημικών δεικτών η ευαισθησία ανέρχεται στο 90-95%. Ως όριο αυξημένου κινδύνου (παθολογικό τεστ) έχει τεθεί το 1/300.

Αυτό σημαίνει ότι όταν προκύπτει κίνδυνος μεγαλύτερος από αυτόν (π.χ 1/150) θεωρείται ότι είναι αποδεκτό το έμβρυο να ελεγχθεί περαιτέρω για χρωμοσωμικές ανωμαλίες με λήψη τροφοβλάστης (χοριακής λάχνης) ή αμνιοπαρακέντηση. Η τελική απόφαση για το αν θα γίνει αυτός ο έλεγχος θα ληφθεί από το ζευγάρι, αφού αυτό συνεκτιμήσει τον κίνδυνο αποβολής (περίπου 1%) από αυτές τις επεμβατικές μεθόδους διάγνωσης (τροφοβλάστη, αμνιοπαρακέντηση). Ωστόσο τα περισσότερα έμβρυα που θεωρούνται ως υψηλού κινδύνου για χρωμοσωμικές ανωμαλίες μετά το πέρας των παραπάνω επεμβατικών εξετάσεων, θα είναι απολύτως φυσιολογικά

. Η Αυχενική Διαφάνεια

Ο πρώτος έλεγχος της ανατομίας του εμβρύου πρέπει να γίνεται στο διάστημα μεταξύ 11-14 εβδομάδων κύησης. Στο στάδιο αυτό ελέγχονται αρκετές παράμετροι ανάπτυξης και μορφολογίας, όπως το μήκος του εμβρύου, η αδρή φυσιολογική καρδιακή λειτουργία, η οστεοποίηση του κρανίου, η ύπαρξη σπονδυλικής στήλης, το στομάχι, η ουροδόχος κύστη και η σωστή διάπλαση των άκρων.

Σε αυτή τη φάση γίνεται και η μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας. Η μέτρηση αυτή είναι ο πλέον αξιόπιστος δείκτης χρωμοσωμικής ή συγγενούςς ανωμαλίας. Σε συνδυασμό με την ηλικία της μητέρας, τον ορμονικό έλεγχο και την ύπαρξη φυσιολογικού ρινικού οστού, η ακρίβεια της διάγνωσης φθάνει το 90-95%.

Αν μια χρωμοσωμική ανωμαλία διαπιστωθεί σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης με τη λήψη δείγματος χοριακής λάχνης (δηλαδή πλακούντα) και οι γονείς αποφασίσουν να διακόψουν την κύηση για λόγους υγείας, αυτό γίνεται με πιο ανώδυνο τρόπο για την μητέρα απ’ ότι αν γινόταν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Υπερηχογράφημα Β’ Επιπέδου

Το δεύτερο σημαντικό υπερηχογράφημα γίνεται μεταξύ 19-23 εβδομάδων. Εδώ ο έλεγχος της ανατομίας του εμβρύου καθώς και μερικών παραμέτρων της εγκυμοσύνης είναι ενδελεχής. Στο λεγόμενο και Anomaly scan ελέγχουμε αναλυτικά και μετρούμε τα επιμέρους στοιχεία του εγκεφάλου, τα οστά του κρανίου και του προσώπου για πιθανό λαγόχειλο ή λυκόστομα και την αυχενική διαφάνεια για μια ακόμη φορά.

Επίσης ελέγχουμε την καρδιά, τους πνεύμονες και το διάφραγμα, τα κοιλιακά όργανα και το ουροποιητικό σύστημα και φυσικά τα άνω και κάτω άκρα. Ολες αυτές οι μετρήσεις και οι έλεγχοι είναι σημαντικοί για την επιβεβαίωση της σωστής ανάπτυξης του εμβρύου και την διάγνωση καρδιακών ή άλλων συγγενών ανωμαλιών.

Ελέγχουμε επίσης την ποσότητα του αμνιακού υγρού που περιβάλλει το έμβρυο, τη θέση του εμβρύου και του πλακούντα μέσα στη μήτρα. Τα στοιχεία αυτά είναι πολύ σημαντικά γιατί μπορεί να επιφέρουν αλλαγή στον τρόπο και το χρόνο του τοκετού. Αν, για παράδειγμα, υπάρχει πρόδρομος πλακούντας, που σημαίνει ότι αυτός επικάθεται στον τράχηλο και μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία που θα απειλήσει την ζωή του εμβρύου, τότε είναι επιβεβλημένη η καισαρική τομή.

Επίσης ελέγχεται ο ομφάλιος λώρος, ο οποίος τροφοδοοτεί το έμβρυο με αίμα. Τέλος ελέγχουμε το μήκος του τραχή λου της μήτρας προκειμένου να διαγνώσουμε σε πρώιμο στάδιο πιθανή ανεπάρκειά του.

Αν ο τράχηλος έχει περιορισμένο μήκος, έχει περισσότερες πιθανότητες να διασταλλεί πριν την ώρα του και να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό. Με τη διάγνωση ενός κοντού τραχήλου σε πολλές περιπτώσεις προχωρούμε σε περίδεσή του με ράμα το οποίο αφαιρείται όταν πλέον το βρέφος είναι τελειόμηνο.

Doppler

Το υπερηχογράφημα Doppler (triplex μελέτη ροής των αγγείων) είναι ένας απο τους πιο σημαντικούς δείκτες της υγειούς κατάστασης του εμβρύου.

Η μελέτη αυτή γίνεται στο τρίτο τρίμηνο της κύησης. Συνήθως πραγματοποιείται την 34η εβδομάδα, αλλά αρκετές φορές χρειάζεται να γίνει από πολύ νωρίτερα και να επαναλαμβάνεται τακτικά. Συνδυάζεται πάντα με τις μετρήσεις οι οποίες επιβεβαιώνουν την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.

Αυτές είναι η μέτρηση των βασικών ανατομικών μεγεθών (αμφιβρεγματική διάμετρος, περίμετρος κεφαλής και κοιλιάς, μήκος μηριαίου οστού), η μέτρηση του αμνιακού υγρού, ο έλεγχος του πλακούντα, της κινητικότητας του εμβρύου, της καρδιακής λειτουργίας και της φυσιολογικής ανάπτυξης και λειτουργίας των συστημάτων και οργάνων (εγκέφαλος, ουροποιητικό και γαστρεντερικό σύστημα, πνεύμονες κλπ).

Ο έλεγχος Doppler είναι η μελέτη της ροής των αγγείων σε πραγματικό χρόνο. Συνήθως αρκεί η μέτρηση των χαρακτηριστικών ροής της ομφαλικής αρτηρίας και φλέβας, αλλά αρκετά συχνά ελέγχεται η μέση εγκεφαλική αρτηρία και άλλα σημαντικά αγγεία όπως η αορτή και ο φλεβώδης πόρος.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του Doppler είναι πως αποτελεί τον μοναδικό τρόπο ταυτόχρονου ελέγχου της τρέχουσας και της μελλοντικής υγείας του εμβρύου. Μπορούμε δηλαδή να πιστοποιήσουμε ότι για τις επόμενες ημέρες το έμβρυο θα βρίσκεται σε καλή κατάσταση και δεν διατρέχει κίνδυνο.

Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις πολύδυμης κύησης, ενδομήτριας καθυστέρησης της ανάπτυξης του εμβρύου, σακχαρώδους διαβήτη της κύησης και γενικά σε όλες τις περιπτώσεις όπου υπάρχει επιπλοκή ή και υποψία επιπλοκής της εγκυμοσύνης.

Κατά συνέπεια το Doppler είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του εξειδικευμένου μαιευτήρα, το οποίο μπορεί να ελέγξει την υγεία του εμβρύου σε πραγματικό χρόνο και να προβλέψει μεσοπρόθεσμη επιδείνωσή της σώζοντας έτσι μερικές φορές ακόμα και τη ζωή του.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Ενδιαφέρον!

Ειναι να κανονίσω ραντεβού με τον γιατρό μου για αυχενική διαφάνεια τις επόμενες μέρες. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν ξέρει καμία, πόση ώρα κρατάει, ποσο κοστίζει και αν μπορώ να την γράψω στο βιβλιάριό μου. Έχω ασφάλεια δημοσίου και θα την κάνω στο ΙΑΣΩ.

Σας ευχαριστώ.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

xamiloblepousa έγραψε:

Ενδιαφέρον!

Ειναι να κανονίσω ραντεβού με τον γιατρό μου για αυχενική διαφάνεια τις επόμενες μέρες. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν ξέρει καμία, πόση ώρα κρατάει, ποσο κοστίζει και αν μπορώ να την γράψω στο βιβλιάριό μου. Έχω ασφάλεια δημοσίου και θα την κάνω στο ΙΑΣΩ.

Σας ευχαριστώ.

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΟΥΚΛΑ.....

Η ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΚΡΑΤΑΕΙ ΚΑΝΕΝΑ 4Ο ΛΕΠΤΟ.

ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΡΑ ΕΓΩ ΕΙΧ ΠΛΗΡΩΣΕΙ 160 ΕΥΡΩ,ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΤΟ ΙΑΣΩ.

ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΜΑ.ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩς ΘΑ ΣΕ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΟΥΝ!

ΝΑ ΠΑΝΕ ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΣΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ;)

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Εγώ την έκανα στο ΙΑΣΩ! Κράτησε κάνα μισάωρο και ... Είχα πληρώσει 150 Ευρώ! Δεν ξέρω αν σε καλύπτει στην ασφάλεια, επειδή είναι ιδιωτική κλινική! Ρώτα όμως! Δεν έχεις να χάσεις τίποτα! Απόλαυσε την εξέταση... Εμένα ήταν η πιο ωραία εμπειρία! Η φώτο δίπλα είναι από κει!! Είχε το δάχτυλο του στο στόμα ο μπομπιράκος μου! Μάλιστα ήμασταν και τυχεροί κι είχε ανοίξει διάπλατα τις ποδάρες του και μας έδειχνε τα προσόντα του!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

εγώ την έκανα εχ8ές κορίτσια, γύρω στη μισή ώρα έκανε,

και... έπαθα πλάκα με τις τιμές!!!!

160 και 150 ευρώ???

εγώ 70 πλήρωσα και την έκανα στο ιατρείο... τόση διαφορά τιμών?

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ekana πριν 2 εβδομαδες στο medimall (130 ευρω ενω Ιασω 160 !) την β επιπεδου , απογοητευτικα γιατι νομιζα πως 8α ηταν εγχρωμο :angry: ( καλομα8α απο του γιατρου μου τον υπερηχο)

το doppler πως 8α ειναι ξερει καμια ???:silly:

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

οτι θελει ο καθενας ζηταει ... φανταστειτε οτι μου υπολοιποταν μια εξεταση αιματος Λιστερια και μου ζητησαν 110 σε ενα διαγνωστικο στο Παγκρατι και την εκανα 15 ευρω σε μικροβιολογο ιδιωτη !!!:unsure:

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ΕleNitSa έγραψε:

ναι ρε κορίτσια, πολύ διαφορά στις τιμές...

τι στο καλό!

Ελενίτσα ότι γουστάρει ο καθένας ζητάει! Εμένα την β-επιπέδου την έκανα στο κτίριο που είναι κι ο γιατρός μου και μου πήραν 100 Ευρώ! Ότι τους καπνίσει... Μην πω κακιά λεξούλα!! :P

Και του άντρα μου μας είπε ο γιατρός μας να κάνει την ηλεκτροφόρηση στο ΙΑΣΩ για να μας γράψουν λέει μια παπαριά από κάτω στα αποτελέσματα και ζητήσαν 85 ευρώ. Την κάναμε στην φίλη μου και μας πήρε 20 ή 25 ευρώ δεν θυμάμαι! Μπορεί και 15! Ξίνισε λίγο ο γιατρός που δεν ήταν από το ΙΑΣΩ, ( γιατί τσιμπάνε τα ποσοστάκια τους)... Αλλά ας πιει ξυδάκι!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • 4 weeks later...

υπαρχει διαφορα στην Αυχενικη διαφανεια των 70 ευρω και των 170 ευρω και ο λόγος?οι ιατροι αυτοι δεν μετρανε μονο 2 πραγματακια που κανουν οι περισσοτεροι μα βλεπουν την ανατομια του εμβρυου απο αυτη την εβδομαδα δηλ.νεφρα,καρδια,στομάχι κα.και παιρνουν αιμα για το pappA.στην ουσια κανουν β επιπεδου στην 11η με 13η εβδομάδα.και την εξετασει συνυθως την κανει ο ιατρος που κανει β επιπεδου,οπως εγραψα στο κειμενο που ανοιξα το θεμα ελεγα των ειναι σημαντικη εξεταση και μαλιστα η ποιο σημαντικη στο 1ο τριμηνο για να αποφευχθουν οι ανωμαλίες.οποτε 70 ευρω κοστιζει μονο οταν ο ιατρος κανει ενα πασαλημα των 5 λέπτων

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

οπως και για το β επιπεδου αρκετοι λενε πως κανουν β επιπεδου ομως ελεχιστοι επισημα και με χαρτια. εξαρταται τι χαρτι υπογραφει ο καθενας με τις μετρησεις που κανει.το μεγαλυτερο ποσοστο ιατρων εχουν τις ιδιες τιμες δηλ γυρω στα 150ευρω.οτι πληρωνεις αυτο περνεις

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

τον καλο ιατρο θα τον πληρωσεις και οταν ο αλλος υπογραφει για τη δουλεια του σε 3σελιδες μετρησεις αυτο κατι λεει.αλλο να δεινεις χαρτι ακομη και για τα γυναικολογικα για το τι εχεις δει και αλλο να το λες στα λόγια

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Εγω θα παω 1η Ιουλιου για αυχενικη στο Ιασω,την εξεταση αιματος papp-A ποσο την χρεωνουν?την πληρωνεις ξεχωριστα απο την αυχενικη?

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

καλημέρα δε ξερω αν τη χρεωνουν ξεχωριστα απο τον υπερηχο νομίζω στα 160-170 ευρω ειναι και η τιμη του pappA

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Καλημέρα κορίτσια :) Να πω κι εγώ τη γνώμη μου επί του θέματος...

Αυτό το πράγμα που γίνεται στην Ελλάδα, που ο κάθε ανειδίκευτος γιατρός έχει πάρει κι από ένα μηχάνημα αμφιβόλου ποιότητας και κάνει όλες αυτές τις εξειδικευμένες εξετάσεις, που είναι και πολύ μα πολύ σημαντικές πραγματικά δε μπορώ να το καταλάβω.... Το θεωρώ εγκληματικό... Η αυχενική και η Β επιπέδου πρέπει να γίνονται μόνο από εξειδικευμένους γιατρούς με τελευταίας τεχνολογίας υπέρηχους! Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικές στο που επιλέγετε να κάνετε αυτές τις εξετάσεις!

Τους τελευταίους μήνες βρίσκομαι Αγγλία και έκανα την αυχενική στο Fetal Medicine Centre στο Λονδίνο. Διευθυντής του κέντρου είναι ο διεθνούς φήμης πρωτοπόρος στην ιατρική του εμβρύου Κύπρος Νικολαίδης. Η εξέταση κράτησε 45-50 λεπτά και η γιατρός που μου την έκανε εξέτασε πάαααρα πολλά! Κρανίο, εγκέφαλο, σπονδυλική στήλη, κοιλιά-στομάχι και ουροδόχο κύστη, τη ροή του αίματος σε κάποιες φλέβες/αρτηρίες (ductus venosus flow, tricuspid flow), φυσικά την αυχενική διαφάνεια και το ρινικό οστό. Αίμα για μέτρηση hGC και PAPP A μου είχαν πάρει πριν τον υπέρηχο για να είναι έτοιμα τα αποτελέσματα όταν θα τελειώσουμε με τις μετρήσεις. Τα τελικά ποσοστά για τρισωμίες 21 (σύνδρομο down), 13 και 18 που μου έδωσαν βγήκαν από όοοοολα τα παραπάνω και φυσικά την ηλικία μου. Πλήρωσα 150 λίρες - νομίζω τώρα με την κρίση ευρώ και λίρα είναι πάνω κάτω τα ίδια.

Για όσες ενδιαφέρονται να δούνε πως πρέπει να γίνεται η αυχενική, υπάρχει ένα online course, που έχει και ελληνική μετάφραση, στη σελίδα του Fetal Medicine Centre http://www.fetalmedicine.com/fmc/

Οπότε κορίτσια λέω πάλι προσοχή στο που κάνετε αυτές τις εξετάσεις! Και δεν τα λέω για να κάνω την έξυπνη που είμαι και καλά Αγγλία και πήγα σε καλό γιατρό, αλλά τους ανειδίκευτους γιατρούς που κάνουν αυτές τις εξετάσεις τους θεωρώ πολύ επικύνδινους... Γιατί άντε και να σου βγάλει το ποσοστο για ντάουν λίγο μικρότερο από ότι είναι, το χεορότερο για μένα είναι ότι μπορεί να σου βγάει λανθασμένο μεγάλο ποσοστό, να σε πείσει ότι έχει πρόβλημα το μωρό, να τρελαθείς και ακόμη και να χάσεις ένα υγιές μωράκι....

Ουπς, το παράκανα...μου βγήκε λίγο μεγάλο το ποστ.....:blush:

Ένα τελευταίο και σταματώ :) Για όποια μένει Πάτρα υπάρχει γιατρός που έχει ειδικευτεί στην ιατρική του εμβρύου (μία είναι στην Πάτρα) και μάλιστα μαθήτευσε με τον Νικολαίδη. Στείλτε pm όποια θέλει να της πω.

Σας φιλώ :kiss:

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ειναι τραγικο αυτο που συμβαινει στην Ελλάδα.αρκετοι ιατροι δεν ενημερωνουν ποιες ειναι οι βασικες εξετασεις που πρεπει να κανει η γυναικα κατα τη διαρκεια της εγκυμοσυνης.εδω στις Σερρες το αντιμετωπίζω καθημερινα στις περισσοτερες οι ιατροι τους κανουν αυχενικη διφανεια μετρανε 2 πραγματα και περνουν το αιμα που αυτο τους απασχολει περισσοτερο.για αυτο εχω ακουσει τον τελευταιο χρονο τους εχουν ξεφυγει συνδρομα.ομως οταν ολες οι μετρησεις γινονται στο ποδι τι περιμενεις,τι εννοω?δεν τους δινουν κανενα χαρτι για οτι τους λένε ο Νικολαιδης εχει κανει ενα προγραμμα το astraia οσοι κανουν σωστη εμβρυομητρικη το εχουν και εχει μια βαρυτητα γιατι ολες οι μετρησεις στο τελος εχουν την υπογραφη του ιατρου που σημαινει αυπευθυνοτητα.Ο συζυγος μου ειναι γυναικολογος εχει μετεκπαιδευθει για την εμβρυομητρικη στη Γερμανια και ακολουθει την τακτικη της Αγγλιας δινει 3 σελιδες μετρησεις β επιπεδου και στην Αυχενικη διαφανεια κανει σχεδον μια ωρα εξαρταται απο το εμνρυο.ακομη και για τα γυναικολογικα περιστατικα δινει χαρτι ο ανδρας μου για το τι εχει δει οχι στα λογια το προγραμμα του Νικολαιδη εχει και για το γυναικολογικό.οσοι ερχονται για β επιπεδου και τους λεω πως ειναι μιαμιση ωρα τρελενονται.αν τους ρωτησεις αν εχουν κανει αυχενικη σου λενε μου την εκανε ο ιατρος μου χωρις να εχουν να σου δειξουν κατι μονο ενα αποτελεσμα του 3πλου τεστ που γινεται 17η εβδομαδα.το οποιο χει 10%λιγοτερη ευαισθησια απο το papp A.και στελνουν τον κοσμο μονο για β επιπεδου αναρωτιεμαι οσοι τα στελνουν θεσσαλονικη ποτε προλαβαινουν να κανουν β επιπεδου σε ενα 20 λεπτο?ειδα χθες χαρτι απο το Γενεσσις μια σελιδα οπου αναφερει καρδια φυσιολογικα ευρηματα.ουροποιητικο φυσιολογικα ευρηματα κα.η ημιμαθεια ειναι το χειροτερο.Α!ξεχασα υπαρχει ιατρος που κανει την αυχ.διαφανεια στα 5 λεπτα παιρνει αιμα για το papp A kai μετα στην 17η εβδομαδα και για το τριπλο οπως ειπα εχει 10%λιγοτερη ευαισθησια απο το 2πλο και την Αυχενικη.Πρεπει ομως να ξυπνησουμε και να ψαχτουμε λιγο,στη Γερμανια β επιπεδου στην ουσια κανουν σε ολη την κυηση καθε φορα παρακολουθουν τα παντα λεπτομερεστατα.εδω και δε στα νοσοκομεια σε 5 με 10 λεπτα εχουν τελειωσει.Γυναικες που ερχονται για β επιπεδου στο ιατρειο ζητανε να τις παρακολουθησει ως το τελος ασχετα αν γεννησουν στο νοσοκομειο,βλεπουν τη διαφορα.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Προσθήκη...