Μετάβαση σε περιεχόμενο

Επισιοτομή (η...ψαλιδιά...κατά τον τοκετό)


Recommended Posts

Κορίτσια ανοίγω αυτό το θέμα μιας και αναφέρθηκε σε κάποιο άλλο post....

Η επισιοτομή ή περινεοτομή, ειναι η χειρουργική τομή που γίνεται στο περίνεο κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού με τη "δικαιολογία" να βγει πιο εύκολα το κεφαλάκι του μωρού και να αποφευχθούν "άσχημα" σχισήματα της περιοχής...

Δυστυχώς στην Ελλάδα, απο ότι κατάλαβα, είναι διαδικασία ρουτίνας...αν δηλαδή γλυτώσεις την καισαρική, ένα κοψιματάκι θα το "φας" και στον φυσιολογικό τοκετό...:unsure:

Η αλήθεια είναι οτι πλέον υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι η επισιοτομή στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαραίτητη και μάλιστα μπορεί να είναι και επιβλαβής...

Στο παρακάτω link μπορείτε να διαβάσετε ένα σχετικό άρθρο απο τον WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας)

http://www.who.int/reproductive-health/ ... r4.en.html

Είναι στα αγγλικά....δυστυχώς δε βρήκα κάτι στα ελληνικά...Για αυτές που βαριούνται να το διαβάσουν όλο :P ...το "ζουμί" είναι

" In conclusion, there is no reliable evidence that liberal or routine use of episiotomy has a beneficial effect, but there is clear evidence that it may cause harm"

"Συμπερασματικά, δεν υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις ότι η ελεύθερη, ή σε βάση ρουτίνας, χρήση της επισιοτομής έχει κάποιο όφελος, υπάρχουν όμως ξεκάθαρες αποδείξεις ότι μπορεί να προκαλέσει κακό"

Παρεπιπτόντως είχα δει σε κάποιο ντοκιμαντερ, σουηδικό ή δανέζικο, πώς προφυλάσουν οι μαίες το σχίσημο όταν βγαίνει το κεφαλάκι. Την ώρα που η μαμά "σπρώχνει" και το κεφαλάκι κάνει την εμφάνσή του, η μαία πιέζει με τα δάχτυλά της το περίνεο προς την αντίθετη κατεύθυνση ;)... Άραγε οι δικές μας ξέρουν να το κάνουν?:dry:

Εγώ πάντως, αν όλα πάνε καλά, θα γεννήσω στη Νορβηγία. Και όσο πιο πολλά διαβάζω εδώ για τοκετούς, τοσο περισσότερο χαίρομαι που δε θα γεννήσω Ελλάδα...

Δεν τα γράφω για να κάνω την έξυπνη, αλλά ίσως είναι κάτι που μπορείτε να συζητήσετε από πριν με το γιατρό σας ή ακόμα καλύτερα να βρείτε μια μαία που είναι κατά της επισιοτομής...

:kiss::kiss::kiss:

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Μπράβο σου snowgirl που θίγεις αυτό το θέμα περί περινεοτομής. Νομίζω ότι όπως και γω έτσι και πολλά κορίτσια θα χουν άγνοια επί του θέματος και καλό είναι όπως αναφέρεις και συ στο θέμα σου να ξέρουν ώστε να το συζητήσουν με τον γιατρό τους ή να βρουν καποια μαία που να είναι "κατά" της περινεοτομής.

Επιπλέον ρίξτε μια ματιά στα παρακατω όπου αναφερονται αναλυτικά τρόποι περί χαλάρωσης του περινέου για την ομαλότερη έξοδο του βρέφους (πόσο εφικτό βέβαια μπορεί να καταστεί κάτω από τέοιες συνθήκες πίεση??) και τις επιπτώσεις τις περινεοτομής (βλέπε ότι υπάρχει με bold)

http://www.eutokia.gr/index.php?option= ... &Itemid=54

Το περίνεο κατά τον τοκετό

Κατά το δεύτερο στάδιο του τοκετού ο κόλπος και το περίνεο πρέπει να ανοίξουν για να αφήσουν να περάσει το μωρό. Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης προπαρασκευάζουν τους ιστούς αυτούς ώστε να γίνουν πιο μαλακοί και ελαστικοί. Σε αντίθεση με ότι λέγαμε μέχρι τώρα για σύσφιξη, για να υποβοηθηθεί αυτή η φάση του τοκετού χρειάζεται να χαλαρώσουν οι ιστοί του περινέου.

Πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό: Προσπάθησε να είσαι όσο πιο χαλαρή γίνεται από τη μέση και κάτω κατά το δεύτερο στάδιο του τοκετού, διαλέγοντας ανάλογες στάσεις π.χ. υποβασταζόμενο βαθύ κάθισμα, γονατιστή γέρνοντας μπροστά με όλο το βάρος σε υποστηρίγματα, ξαπλωμένη στο αριστερό ή δεξί πλάι κτλ. δοκίμασε διάφορες στάσεις και κατέληξε σε εκείνη που ενστικτωδώς σου πάει καλύτερα.

Αν είσαι ξαπλωμένη στο πλάι, τράβα το πάνω σου γόνατο ψηλά, τόσο ώστε να αισθάνεσαι ότι η περιοχή αυτή είναι πραγματικά ανοικτή. Μην κρατάς αντίσταση με το πόδι σου γιατί αυτό δημιουργεί μυϊκή τάση που επεκτείνεται και στο περίνεο. Οι ζεστές κομπρέσες μπορεί επίσης να είναι βοηθητικές.

Εξώθησε εκπνέοντας κατά την διάθεσή σου και όχι υπακούοντας σε προσταγές. Ο συνδυασμός αυτός εξώθησης και εκπνοής φαίνεται ότι χαλαρώνει αυτόματα το περίνεο. Άφησε ήχο να βγει με την εκπνοή, έτσι γίνεται πιο ολοκληρωμένη. Καθώς το κεφάλι του μωρού ανοίγει το περίνεο για να βγει, έχεις έντονες αισθήσεις τάσης και καψίματος· τότε ξέρεις πως πρέπει να μετριάσεις την ένταση της εκπνοής σου ή ακόμα αν χρειαστεί να καταφύγεις σε μικρές κοφτές ανάσες ώστε το κεφάλι να βγει σιγά-σιγά και να έχει το χρόνο το περίνεο να διαταθεί χωρίς να σκισθεί. Μερικές γυναίκες αναφέρουν ότι έχοντας ένα καθρέπτη απέναντι από το περινεό τους εκείνη τη στιγμή, βλέπανε την πρόοδο της εξόδου της κεφαλής και μπορούσαν μόνες τους να την καθοδηγήσουν αυξάνοντας ή ελαττώνοντας ανάλογα την ένταση της εξώθησης-εκπνοής. Χαλάρωσε όλους τους σφιγκτήρες και το στόμα επίσης. Ένας τρόπος να κρατήσεις το σαγόνι σου χαλαρό είναι να αφήσεις τη γλώσσα να απλωθεί όσο γίνεται περισσότερο μέσα στο στόμα. Όταν κρατάς την αναπνοή σου και εξωθείς, οι σφιγκτήρες αντανακλαστικά τείνουν να κλείσουν και το περίνεο τραυματίζεται κάτω από την πίεση που δέχεται.

Πάνω από όλα όμως για να χαλαρώσει το περίνεο πρέπει ψυχολογικά να έχεις προετοιμαστεί για να αφήσεις "να ανοίξουν" τα σεξουαλικά σου όργανα. Πρέπει να είσαι έτοιμη να υποδεχθείς το μωρό σου.

Σήμερα είναι πολύ διαδεδομένο να γίνεται περινεοτομή. Είναι η τομή που γίνεται στο περίνεο, για να μεγεθυνθεί το κολπικό στόμιο. Μη ξεχνάτε ότι το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί με διάφορες στάσεις ενώ η γνωστή θέση ανάσκελα με τα πόδια ψηλά στην εξεταστική γυναικολογική καρέκλα καθιστά την περινεοτομή σχεδόν αναπόφευκτη. Πάντως δεν υπάρχει σύμπτωση απόψεων σχετικά με το πότε ενδείκνυται μια περινεοτομή και σαφώς δεν έχει αποδειχθεί ότι περιορίζει τον τραυματισμό του πυελικού εδάφους, ενώ υπάρχουν στοιχεία ότι αυξάνει τις φλεγμονές του περινέου, δυσκολεύει για μακρύτερο χρονικό διάστημα την σεξουαλική ζωή της γυναίκας (δυσπαρεύνια) και εμποδίζει η ουλή, το περίνεο να ξαναβρεί την προηγούμενή του ελαστικότητα. Η Ολλανδία έχει ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά περινεοτομής ενώ και τα χειρουργεία που γίνονται εκεί για δυσλειτουργία του περινέου είναι επίσης σχετικά λίγα.

Περιπτώσεις όπου προτείνεται περινεοτομή

Εάν το έμβρυο δείχνει σημάδια ταλαιπωρίας και ένας γρήγορος τοκετός είναι επιθυμητός.

Εάν η κατάσταση της μητέρας απαιτεί έναν γρήγορο τοκετό.

Εάν χρειαστεί εμβρυουλκός, παρόλο που δεν είναι πάντοτε απαραίτητη για μια εμβρυουλκία.

Εάν το περίνεο δείχνει σαν να πρόκειται να σκιστεί εκτεινόμενο. Για παράδειγμα, εάν το παιδί είναι σε μια ασυνήθιστη θέση.

Μια γέννα ισχιακού συχνά περιλαμβάνει περινεοτομή για να διευκολύνει τον τοκετό για τη μητέρα αλλά και το παιδί.

Μερικοί γιατροί θεωρούν ότι αν το παιδί είναι πρόωρο, μια περινεοτομή μπορεί να προλάβει τον τραυματισμό στα μαλακά οστά της κεφαλής του μωρού.

Μερικές φορές, σε προηγηθείσα περινεοτομή ή ρήξη, υπάρχει περίπτωση ο συνδετικός ιστός - ουλή - να μην μπορεί να διαταθεί ικανοποιητικά.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Κοριτσια,καταρχας μπραβο για τη σκεψη σας να ανοιξετε αυτο το θεμα.Σε καποιο ερωτημα καποιας κοπελας ειχα απαντησει πως το κοψιματακι"δεν το γλυτωνει καμια γιατι εκεινη ελεγε πως θα συννενοηθει με το γιατρο της να μην της το κανει.

Εγω απο την εμπειρια μου,να σας πω πως εδω στην Ελλαδα,τετοια συννενοηση δεν νομιζω πως υπαρχει!!

Δεν υπαρχει περιπτωση να γεννησεις φυσιολογικα κ να γλυτωσιες τα ραμματα.

Δυστηχως δεν μπορουμε να ξεφυγουμε σε αυτη τη χωρα απο την συνηθεια του 'ωχαδερφισμου" κ της "αρπακολλιασης,Τιποτα δεν γινετε σωστα..θα γινει αυτο;;;

Η snowgirl εχει δικιο σε αυτα που λεει για τις μαιες στο εξωτερικο.Οντως ετσι συμβαινει.Απο καποια ντικιμαντερ που εχω παρακολουθησει,καποια βιβλια που εχω διαβασει κ μεσα στο internet που εχω κοιταξει,οντως η γεννα στο εξωτερικο διαφερει κατα πολυ απο εμας εδω.

Εγω να σας πω την αληθεια μου,μετα απο ολα αυτα ειμαι υπερ της καισαρικης(οταν συντρεχει λογος ).Προτιμω να κανω μια τομη στην κοιλια μου που σε 20 μερες θα θρεψει κ θα ειμαι μια χαρα,παρα να εχω μια τομη εκει στην τοσο ευαισθητη περιοχη.

Δεν θελω να τρομαξω τις κοπελες που προκειτε να γεννησουν αλλα εκει ο πονος ειναι αρκετος.Το διαπυστωσα οταν γεννησα(καισαρικη)κ διπλα μου ειταν μια κοπελα που εκανε το 3ο της παιδι!!Παρ'ολα αυτα ο γιατεος της παλι την ειχε κοψει.Την ειδα ποσο υπεφερε,οχι να καθησει...ουτε ξαπλωτη δεν βολευοταν...Θα μου πειτε ειναι παντα αναλογα τον οργανισμο.Σιγουρα!!!Δεν το συζηταω...Απλα σας περιγραφω την εμπειρια που ειχα.

Βεβαια κ η μαμα μου οταν γεννησε εμενα,μου ειπε πως εκανε να κατσει σε καρεκλα σωστα...πανω απο 3 μηνες κ το πιστευω.Θα μου πειτε αλλα χρονια τοτε...ισως!!

Τι να πω κοριτσια...;;Εγω σας ειπα τη γνωμη μου πριν...εαν συντρεχει λογος (δηλ.μεγαλο μωρο) κ υπαρχει δυσκολια στο να βγει,καλυτερα να γεννηθει με καισαρικη παρα να κοψουν τη μανα μεχρι...καταλαβατε που..!!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Δυστυχώς ζούμπι μου, είμαστε χώρα της αρπακολλίασης, όπως χαρακτηριστικά είπες.Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να καταφύγουμε στην Δανία π.χ, για να γεννήσουμε όπου το σύστημα διαφέρει ή στην χειρότερη να γεννήσουμε με καισαρική. Η καισαρική έχει και αυτή πολλά άλλα μειονεκτήματα.

Μήπως λόγω άγνοιας μας έως σήμερα (που πες το πληροφορηθήκαμε) και δεν το έχουμε θέσει ως θέμα στο γιατρό μας δεν έχουμε καταφέρει κάτι σχετικά με αυτό? (Εκτός πάντα περιπτώσεων που δεν υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση του προβλήματος).

Εγώ πάντως από την δική μου εμπειρία έχω να σου πω ότι με τον φυσιολογικό τοκετό την δεύτερη μέρα "πεταγα" (αναφορικά με τον πόνοπάντα όπως στο post σου τονίζεις)

Φιλιά

:side:

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

mary78 καλά έκανες κι έβαλες και το κειμενάκι απο την ΕΥΤΟΚΙΑ B)

Νομίζω πολύ λίγες κοπέλες ξέρουν ότι η περινεοτομή στις περισσότερες περιπτώσεις δε χρειάζεται...Και πραγματικά δε μπορώ να καταλάβω γιατί οι γιατροί την κάνουν... 'Αντε και παλιά, που δεν είχαν γίνει ακόμη πολλές έρευνες, τόσα ξέραν οι γιατροί, τόσα κάναν και νομίζανε ότι βοηθάνε κι όλας...Τώρα όμως??? Πώς είναι δυνατόν, νέοι γιατροί, να χρησιμοποιούν τέτοιες απαρχαιωμένες μεθόδους? Τι να πω πια... Δε μπορώ να βρω καμία λογική εξήγηση...:unsure:

ζούμπι, κι εμένα η ιδέα της τομής στην ευαίσθητη περιοχή με ανατριχιάζει....δε νομίζω να έφτανα και μέχρι την καισαρική βέβαια για να την αποφύγω...:unsure:... μονο μέχρι τη Νορβηγία :P :laugh:

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Εμένα ο γυναικολόγος μου μου είχε πει να κάνω κάτι ασκήσεις για να γίνει πιο ελαστικό το περίνεο. Η αλήθεια είναι πως δεν τις έκανα και πολύ τακτικά. Αλλά με έκοψε γιατί το μωρό ερχόταν πολύ γρήγορα και ήταν και τυλιγμένο στο λώρο, για να μη ζοριστεί παραπάνω.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

snowgirl έγραψε:

ζούμπι, κι εμένα η ιδέα της τομής στην ευαίσθητη περιοχή με ανατριχιάζει....δε νομίζω να έφτανα και μέχρι την καισαρική βέβαια για να την αποφύγω...:unsure:... μονο μέχρι τη Νορβηγία :P :laugh:

Για ξανασκέψου το...., γιατί η καισαρική θα σου κοστίσει πολύ λιγότερο :laugh:

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Lena_thess, εννοείται πως υπάρχουν περιπτώσεις που ενδείκνυται η περινεοτομή. Ίσως να ήσουν μία από αυτές....Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δικαιολογείται η χρήση περινεοτομής σε ένα ποσοστό μέχρι 10%....Στην Ελλάδα νομίζω είναι τραγικά μεγαλύτερο... Καλή ανάρρωση :)

Mary78, :laugh: θα είμαι ήδη εκεί καλή μου :) 'Αρα έχω πολλές πιθανότητες να τη γλυτώσω ;) Για να δουμε.....

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Lena_thess έγραψε:

Εμένα ο γυναικολόγος μου μου είχε πει να κάνω κάτι ασκήσεις για να γίνει πιο ελαστικό το περίνεο. Η αλήθεια είναι πως δεν τις έκανα και πολύ τακτικά. Αλλά με έκοψε γιατί το μωρό ερχόταν πολύ γρήγορα και ήταν και τυλιγμένο στο λώρο, για να μη ζοριστεί παραπάνω.

Μπράβο στον ευσυνείδητο γυναικολόγο σου Lena_thess. Πολλοί θα πρέπει να ακολουθησουν τέτοιου είδους παραδείγματα, ας μην "περιστραφώ" πάλι σε όσα αναφέρθηκα γιατί θα γίνω κουραστική.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Απαντήσεις

    • @Mpourmpoulo κορίτσι μου οπως είπαν κ τα κορίτσια καλυτερα που ήρθαν έτσι τα πράγματα παρά να φανεί σε υπερήχους αργότερα κ να πρέπει να διακόψεις!! Εννοείται αυτά τα σύνδρομα είναι τυχαία όποτε μόνο από αυτό θα ανακουφιστείς!!! ΜιΑ φίλη μου ακριβώς το ίδιο με εσένα πήγε για υπέρηχο κ είχε σταματήσει η καρδούλα,  κ τώρα είναι ξανά εγκυος κ παει για αυχενική σε λιγες ημερες!!! Όποτε το θαυματακι σου θα έρθει σύντομα!!! 💕💕💕💕
    • @Θέτις Κ. με το καλό η βάπτιση! Πότε είναι;;  Τι ωραία θα είσαι εγκυούλα και νονά 😍 Πώς είσαι εσύ; Και πότε έχεις ραντεβού στο γιατρό;
    • Το ίδιο με πριν προς το παρόν καθε 3-4 βδομάδες παμε... Εγώ έχω πάρει και από τα δύο. Newborn και 1-3. Σε περίπτωση π βγει ψηλός 🤣 να είμαι προετοιμασμένη 
    • Κορίτσι μου λυπάμαι πολύ πραγματικά. Καλή ανάρρωση και σωματική και ψυχική και όλα θα πάρουν το δρόμο τους προς το καλύτερο να είσαι σίγουρη. Στην τελευταία μου αποβολή η γιατρός με έστειλε να κάνω εξετάσεις για θρομβοφιλία. Έχεις κάνει αντίστοιχες εξετάσεις; 
    • Καλησπέρα κι από μένα κορίτσια μου! Δε γράφω τακτικά αυτές τις μέρες γιατί βρισκόμαστε στον πυρετό των προετοιμασιών για τη βάπτιση όπου γίνομαι νονά ❤️ διαβάζοντας όμως τα μνμτα θέλω κι εγώ να στείλω ένα μήνυμα συμπαράστασης στα κορίτσια μου που έχουν πέσει: @anna30 πέρυσι ακριβώς 2 μήνες αφότου είχα αποβάλλει το 11εβ μωράκι μας, πήγα στη βάπτιση της κόρης μιας ξαδέρφης μου. Μια γειτόνισσα της που με ήξερε φατσικα μόνο, είχε το θάρρος τότε να μου πει "εσύ δε ζηλεύεις τώρα την ξαδέρφη σου που έχει δύο κορίτσακια; Δε θα θέλες ένα κι εσύ;". Νομίζω ήταν απ' τις χειρότερες ατάκες που είπε κανείς εκείνη την περίοδο του πένθους για μένα και το σύντροφό μου. Προφανώς αυτή η κυρία δε γνωρίζε τι μου συνέβαινε, αλλά αυτό δε δικαιολογεί το τι σκέφτηκε να μου πει. Όπως σου είπε η @Diwni εγώ εκείνη τη στιγμή αυτόματα βουρκωσα ενώ την κοίταζα στα μάτια. Κι απλά απομακρύνθηκα. Ίσως καταλάβε κι ένιωσε ασχημα, ίσως και θεώρησε ότι ήμουν απλώς αγενής. Δε με ενδιαφέρει καθόλου. Τι θέλω να σου πω Μ αυτό; Ο κόσμος θα λέει ο,τι βλακεία του κατέβει γιατί δε σκέφτεται πριν μιλήσει. Εσύ δε χρειάζεται ούτε να τους δικαιολογήσεις αλλά ούτε και να είσαι κάπως απέναντι τους. Ο,τι σου βγει. Αν έχεις το σθένος να τους βάλεις στη θέση τους, κάντο. Αν πάλι θέλεις να τους αγνοήσεις, κάντο. Να κάνεις ο,τι περνάει απ' το χέρι σου να ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ. Οποιαδήποτε απώλεια είναι απώλεια και ο θρήνος είναι απόλυτα σεβαστός.  Σου κάνω μια τεράστια αγκαλιά ❤️❤️❤️ @Mpourmpoulo μου γλυκό, έχεις περάσει πολύ δύσκολες εβδομάδες και οι πληγές της απώλειας είναι νωπές. Το κοριτσάκι σας θα σας βλέπει από ψηλά και είμαι σίγουρη πως είναι πολύ περιφανή που είστε οι γονείς της - οι πιο δυνατοι, επίμονοι, με πάρα πολλή αγάπη. Θα σας στείλει το ουράνιο τόξο σας και θα είναι ακόμα καλύτερα απ' ότι είχατε ονειρευτεί 🌈❤️ απ' την άλλη, λυτρωτικά τα αποτελέσματα μιας και ήταν όντως τυχαίο γεγονός - εμας δε μας άφησαν να κάνουμε καρυότυπο πέρυσι μιας και ήταν η "πρώτη" φορά, κάτι που δε το καταλάβα ποτέ, λες κι αυτή η ψυχούλα δε μετρούσε γι αυτούς. Τέλος πάντων, κρατά τα θετικά, σφιξε τα δόντια και τα καλύτερα έρχονται! Έχεις παααααρα πολύ δύναμη μέσα σου αγάπη κι η ζωή σίγουρα θα σ ανταμείψει ❤️❤️
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...