Μετάβαση σε περιεχόμενο

Αξίζει κρυοσυντήρηση με χαμηλή ΑΜΗ και υψηλή FSH;


xrysa.d

Recommended Posts

Γεια σας κορίτσια! Είμαι 36 χρονών, άγαμη , με ιστορικό αφαίρεσης της μίας μου ωοθήκης στο παρελθόν (οταν ημουν 20χρονών) λόγω κύστης και κατά καιρούς έχω κύστες των 3-4cm  στην εναπομείνασα ωοθήκη. Πρόσφατα έπειτα από προληπτικό έλεγχο, βρέθηκε ότι εχω ΑΜΗ 0,12 και FSH 18,1. Επισκέφθηκα μία κλινική γονιμότητας όπου μου είπε ο γιατρός ότι πρέπει να ξεκινήσω άμεσα τη διαδικασία κατάψυξης ωαρίων διάρκειας 8ημερών. Εφόσον η λήψη ορμονών ξεκινά την πρώτη μέρα περιόδου, είμαι σε αναμονή όπου θα μου έρθει θεωρητικά σε 12 μέρες από τώρα.  Μου έγραψε να κάνω δύο ενέσεις  την ημέρα εκ των οποίων η μία ειναι και διπλή δόση (150ml x 2). Πέραν του υψηλού κόστους και το ότι μου ήρθε ξαφνικά όλο αυτό. Προσπαθώ να μαζέψω όσο περισσότερες πληροφορίες μπορώ μιας και φοβάμαι μην επιβαρύνω την μία και μοναδική ωοθήκη που μου έχει απομείνει. Οπότε, σε αυτήν την κλινική μου προτείνουν διπλη δοσολογία ορμονών, ενώ σε μία άλλη που ρώτησα, μου πρότειναν ήπια διέγερση IVF, που σημαίνει μία ενεση 150ml την ημέρα, συν χάπια. Το κόστος των δύο κλινικών είναι το ίδιο, στα 2.500 ευρώ. 

Ο υπέρηχος έδειξε ότι μπορώ να δώσω περίπου 4-5ωάρια ανά κύκλο. Υπάρχει νόημα να μπω στη διαδικασία πρόσληψης ορμονών; Και αν ναι, υπάρχει νόημα να πάρω διπλή δόση ή θα ήταν καλύτερη η ήπια διέγερση; Αν δώσω στον εαυτό μου λίγο χρόνο, να το κάνω στον επόμενο κύκλο περιόδου που θα έχω προλάβει να φτιάξω και λίγο την διατροφή μου (μιας και έχω παραπανίσια κιλά) θα είμαι οκ ή θα είναι μοιραίο; Όλα αυτά είναι ερωτήματα που με βασανίζουν και με δυσκολεύουν να πάρω άμεσα μία απόφαση. Από την άλλη, θα πρέπει να προμηθευτώ και τα αντίστοιχα φάρμακα άμεσα αν αποφασίσω να  προχωρήσω σε αυτόν τον κύκλο.

Υπάρχει κάποια γυναίκα από εσάς με αντίστοιχη εμπειρία; Εννοείται ότι αυτός που έχει τον πρώτο λόγο είναι ένας έμπειρος γυναικολόγος, αλλά θα ήθελα να ακούσω και κάποια προσωπική  εμπειρία μίας άλλης γυναίκας εάν υπάρχει!

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και σας εύχομαι ότι καλύτερο και στον δικό σας αγώνα την κάθε μία! ❤️

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Καλησπέρα Χρύσα,  φυσικά κ αξίζει να κανεις κατάψυξη ωαρίων, αν δεν το κάνεις τώρα που καταλάβεις ότι υπάρχει θέμα τότε πότε; ο χρόνος μόνος εις βάρος μας είναι.  Κάθε κυκλος δεν είναι ίδιος μπορεί στον επόμενο να είναι πιο χαμηλή η fsh σου. Υψηλή fsh σημαίνει ότι δεν έχεις μεγάλη ανταπόκριση στα φάρμακα. Αν λοιπόν είδες 4 με 5 ωοθηλακια αυτό είναι περιπου το μέγιστο που μπορείς να πάρεις  κ δεν είναι λίγα μια χαρά είναι. Τώρα κ οι γιατροι δοκιμάζουν φάρμακα δόσεις κτλ εμένα η εμπειρία μου μου έδειξε ότι αν δεν έχεις ωοθηλακια όσα φάρμακα κ να πάρεις δεν θα δώσεις παραπάνω. Συνήθως προτείνουν ήπιες διεγέρσεις γιατί δεν έχει νόημα. Μια καλή διατροφή κ βιταμινες κακό δε θα κάνουν αλλά δεν θα δεις θεαματικά αποτελέσματα για να καθυστερείς. Εγώ θέμα βάρους δεν είχα κ γλυκά έκοψα κ βιταμινες πήρα αυτό που ηταν να δώσω αυτό έδωσα. Ήλπιζα βέβαια μήπως είναι καλύτερη η ποιότητα. Αυτό που θα κοιτούσα στη θέση σου ειναι να παρακολουθήσω τους κύκλους συνήθως σε ένα δύο είναι υψηλή στον επόμενο χαμηλή η fsh και τότε να κάνω τη διέγερση. Τωρα σε τι ποσότητα εξαρτάται ποιος γιατρός σου ενέπνευσε εμπιστοσύνη. Έχε υποψην ότι μπορεί να χρειαστείς παραπάνω από μια διεγέρσεις ή να κάνεις φυσικούς κύκλους όταν έχεις υψηλή fsh και να πάρεις το ωάριο του μήνα. Ελπίζω να βοήθησα λίγο. 

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμφωνώ με τη Zenia z. Και η καταψυξη αξίζει κ πρέπει να γίνει στην ηλικία σου, εφόσον έχεις τέτοιο θέμα ( και μπράβο στον γιατρο που στο ειπε). Αν μη τι άλλο όσα ωάρια πάρεις θα είναι πιο ποιοτικά σε σχέση με τα επόμενα χρόνια.

Κ εμενα η εμπειρία μου, ως χαμηλή ανταποκριτρια, δείχνει ότι ήπιες δόσεις φαρμάκων είναι πιο αποτελεσματικες. Δεν υπάρχει λόγος να βομβαρδίζεις την μια ωοθήκη σου με φάρμακα, εφόσον τα αποθέματα της δεν είναι πολλά, σύμφωνα με τις εξετάσεις σου. Δεν είναι ότι θα πάθει κάτι, αλλά γιατί να την ταλαιπωρήσεις, αυτό που είναι να δώσει θα το δώσει, έτσι ή αλλιως. Όταν λες δύο δόσεις ενέσεων την ημέρα, εννοείς 2χ150 συν μια ακόμη? Γιατί παραείναι πολύ, νομίζω. Συνήθως 300 είναι το μέγιστο. 

4-5 ωάρια είναι πολύ καλά. Και μπορείς, αν θέλεις να το επαναλάβεις κ άλλη μια φορά, για να πάρεις κ άλλα. Σε κάποιον κύκλο που θα έχεις πάλι τόσα. Ο ένας μήνας δεν κάνει διαφορά. Αν σε αγχώνει τωρα, προετοιμασου για τον επόμενο. Απλά μην το αφήσεις καιρό. Καλή επιτυχία!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Προσθήκη...