Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση

Το φαινόμενο του «σχολικού εκφοβισμού» (School Bullying) αποτελεί μέρος του ευρύτερου φάσματος των μορφών βίας στα σχολεία, που τα τελευταία χρόνια φαίνεται να βρίσκονται σε έξαρση στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Ο σχολικός εκφοβισμός ορίζεται ως η βία και η επαναλαμβανόμενη φυσική και ψυχολογική καταπίεση που ασκείται από και σε βάρος μαθητών ηλικίας μέχρι 12 ετών.

Οι μορφές του σχολικού εκφοβισμού

Σωματικός εκφοβισμός: εκδηλώνεται με τη σωματική βία, όπως κλωτσιές, μπουνιές, σπρωξίματα, ξυλοδαρμοί, κλπ.

Λεκτικός  εκφοβισμός: κοροϊδία, βρίσιμο, λεκτικές προσβολές, διάδοση αρνητικών ή ψευδών φημών, φραστικές επιθέσεις και απειλές, ρατσιστικά σχόλια, κλπ.

Συναισθηματικός  εκφοβισμός  και  κοινωνική απομόνωση: εσκεμμένος αποκλεισμός του παιδιού – θύματος από παρέες και ομάδες, καταστροφή προσωπικών του αντικειμένων, κρύψιμο των βιβλίων του, εκβιασμός για χρήματα, κλπ.

Σεξουαλικός  εκφοβισμός: ανεπιθύμητα αγγίγματα, προσβλητικά μηνύματα, γράμματα και εικόνες, απειλές και άσεμνες πράξεις, λεκτική παρενόχληση, κλπ.

Ηλεκτρονικός  εκφοβισμός (κυβερνο-εκφοβισμός «cyber bullying», ψηφιακός εκφοβισμός «digital bullying»): γελοιοποίηση του παιδιού από συνομηλίκους του μέσω e-mail, site ή chat room στο Διαδίκτυο, διαδίδοντας φήμες, στέλνοντας απειλητικά μηνύματα, ή και φωτογραφίες και videos εξευτελισμού και ταπείνωσης του παιδιού, τα οποία μπορεί να έχουν απαθανατίσει οι εκφοβιστές με τα κινητά τους εντός ή εκτός του σχολικού χώρου

Πολλές φορές τα παιδιά δε θέλουν να μιλήσουν για τον εκφοβισμό που δέχονται, επειδή φοβούνται μήπως μιλώντας ή «καρφώνοντας τους εκφοβιστές» η κατάσταση γίνει χειρότερη. Επομένως, αντί ο γονέας να πιέζει το παιδί να μιλήσει, μπορεί να παρατηρήσει κάποιες αρχικές ενδείξεις στη συμπεριφορά, τη στάση και την εμφάνισή του.

4eVUJ65.jpg

Ενδείξεις και Χαρακτηριστικά ότι το παιδί είναι θύμα εκφοβισμού από συμμαθητές του:

✓ Είναι ανήσυχο, επιθετικό, παράλογο.
✓ Φοβάται να χρησιμοποιήσει το κινητό του ή να σερφάρει στο διαδίκτυο και να δει τα e-mail του. Τρομάζει και είναι αμήχανο όταν χτυπά το κινητό του.
✓ Δε θέλει να πάει σχολείο, ή φοβάται να περπατήσει μόνο του για το σχολείο  και  θέλει  να  το  πάρουν  οι  γονείς  με  το  αυτοκίνητο.  Αν  πάει μόνο του σχολείο, αλλάζει διαδρομή για ασφάλεια.
✓ Κλαίει ή αισθάνεται άρρωστο στις σχολικές μέρες.
✓ Πιθανόν να αρχίσει να τραυλίζει.
✓ Βλέπει εφιάλτες στον ύπνο του ή κλαίει πριν κοιμηθεί.
✓ Δε θέλει να φάει.
✓ Αρχίζει να κάνει απουσίες και κοπάνες από το σχολείο.
✓ Μειώνεται η σχολική του επίδοση.
✓ Αρνείται να συμμετέχει σε δραστηριότητες ή κοινωνικές εκδηλώσεις με άλλους μαθητές.
✓ Επιστρέφει από το σχολείο με σχισμένα ρούχα, κατεστραμμένα αντικείμενα και βιβλία, ή του λείπουν χρήματα ή προσωπικά αντικείμενα.
✓ Χάνει το κολατσιό του και επιστρέφει σπίτι πεινασμένο.
✓ Ζητά ή κλέβει χρήματα για να τα δώσει στο συμμαθητή που το εκβιάζει.
✓ Έχει ανεξήγητες μελανιές και χτυπήματα.
✓ Εκφοβίζει άλλα παιδιά ή τα αδέρφια του.
✓ Δίνει εξηγήσεις για τα πιο πάνω που δεν βγάζουν νόημα ή είναι απίθανες.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

• Απαντήσεις

• Κι εγω άρχισα να βαραίνω κάπως... ειχα σήμερα γιατρό. 1200γρ σχεδόν ο μπέμπης! Μου έγραψε και τα εμβόλια η γιατρός.  Γρίπης και κοκκύτη τα οποία είτε μπορω να τα κανω την ιδια μερα σε διαφορετικό χέρι είτε με διαφορά 15 ημερών. Του κοκκύτη οπωσδήποτε μου είπε γιατί το μωρο θα μπορεί να το κανει μετα τους 2 μήνες. Του rsv γινεται μετα την 32η. Εχω πάρει περίπου 13 κιλά 😬 Πλέον με παρακολουθεί κυρίως η γιατρός του νοσοκομείου . Όταν μπω στον μηνα μου θα με βλεπει κάθε εβδομάδα οπότε έκλεισα ήδη τα ραντεβού. Περνάει πολυ γρηγορα ο καιρός 🥹
    • Εγώ μόνο στο πρώτο παιδάκι δυσκολεύτηκα 1,5 χρόνο ειχα λίγο ανεβασμένη την προλακτινη και δεν έκανα καλή ωορρηξία έχω και πολυκυστικες κάνω μεγάλους κύκλους ο γυναικολόγος μου είπε να πάω σε ενδοκρινολόγο βρήκα το θεματάκι με την προλακτινη πήρα αγωγή και βιταμίνες και μετά απο λίγο καιρό που πήρα την αγωγή τα καταφέραμε  Εμένα το λαθος μου ήταν πως περίμενα πάνω από χρόνο ώστε να κάνω έναν ορμονικό έλεγχο αν ειχα ψαχτεί λίγο νωρίτερα δεν θα είχα φάει τόση ταλαιπωρία  Παλιά που είχα ξανά κάνει ορμονικό είχα βρει ότι είχε λίγο θέμα με την προλακτινη αλλά ο τότε γιατρός δεν μου είχε πει πως αν θελήσω να κάνω κάποια στιγμή παιδάκι θα πρέπει να το ρυθμίσω  Μετά τις επομενες 3 φορες που ξανσ έμεινα έγκυος (το ένα δεν προχώρησε) έμεινα από τον πρώτο μήνα προσπαθειών   
    • Πήρα ντεπόν εκείνη την μέρα για να μου περάσει αλλά εμένα δεν με πιάνει συχνά όμως  εγώ ο ιδιώτης που είχα παλιά 14 εβδ έβλεπε φύλο ξεκάθαρα  λογικά στο επόμενο ραντεβού αν έχει και καλή θέση θα το δει 🙂
    • Έχεις δίκιο είναι μεγάλο το οικονομικό όφελος για εξωσωματικες. Θεωρώ ότι και με τη στάση τους σε προτρέπουν να μπεις σε μια τέτοια διαδικασία.  Σκέψου εμάς μας είχε πει και ο ουρολόγος και ο γυναικολόγος ότι είναι όλα μια χαρά (έχω κάνει και επέμβαση για αφαίρεση πολύποδα οπότε και ο γιατρός είχε γνώση από το ενδομήτριο), οι εξετάσεις όλες μια χαρά, είχα το θέμα με τους ακανονιστους κύκλους, που δεν ήξερα πότε θα κάνω ωορρηξία.  Πήγαμε σε έναν άλλο γιατρό γιατι ήθελα να κάνω μια σαλπιγγογραφια (για να έχουμε ελέγξει όλους τους παράγοντες). Ο γιατρός που ήταν για την εξέταση μας είπε τα χειρότερα ότι πρέπει να δείτε και την εναλλακτική της εξωσωματικής και διάφορα περι ηλικίας (είμαι στα 31) που αρχίζουν και χάνονται τα υγιή ωάρια και μένουν τα κακής ποιότητας και διάφορα τέτοια. Οπότε καταλαβαίνουμε ότι και να μην έχεις θέμα προσπαθούν να σου δημιουργήσουν τέτοια πίεση και άγχος έτσι ώστε να προχωρήσεις. Μπράβο που τα καταφέρατε μόνοι σας, δε σας αγχωσαν με αυτά που σας έλεγαν; 
  • Νέες συζητήσεις

• Προσθήκη...