Μετάβαση σε περιεχόμενο

6 μηνών τι τρώει?


Recommended Posts

κοριτσια η μικρή μου σε 10 μερες περιπου γινεται 6 μηνών. Μεχρι τώρα την θηλάζω αποκλειστικά. Η παιδιατρος μου ειπε οτι μπορω να της δινω κρεμουλα αλλα εγώ δεν ηθελα μεχρι τώρα. Απο 6 μηνών τι τρώνε εκτος απ την φρουτοκρεμα? μετα πως παει με τα λαχανικά κ το κρεατακι? να συμπληρώσω οτι δεν θα κοψω τον θηλασμό. Σας ευχαριστώ.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Καρμεν καλησπερα το απογευμα τρωει ρυζαλευρο-βανιλια με το φαγητο ξεκινας σιγα σιγα απο οτι ειχαμε κανει εμεις ετσι δηλ:3 μερες πατατα βραστη την μια, μια κουταλιτσα του γλυκου μετα την μιση της μισης πατατας και την τριτη την μιση πατατα,το ιδιο γινετε με το κολοκυθακι κ το καροτο οταν τελειωνεις με αυτα βραζεις μιση πατατα μισο κολοκυθη κ μισο καροτο τα βραζεις τα αλεθης μαζι με μια κουταλια λαδι κ το ταιζεις αυτο γινετε για 7 μερες μετα βαζεις κοτοπουλο στηθος οσο ειναι ενα καρυδι για 15 μερες μετα μεχρι το 1ετος του παιδιου δινεις 5 μερες μοσχαρακι(ποντικι)κ 2 κοτοπουλο,μετα οταν περνουν οι μηνες οπως η δικια μου που ειναι 8 μηνων της βαζω λαχανικα εποχης η λιγι φιδε αστρακι μεσα στο φαγητο της κ τρελενετε.Ξεκινισαμε κ γιαουρτακι πριν ενα μηνα κ μπισκοτοκρεμα-φαριν λακτε κ ουτο καθε ξης.Αλλα αυτο πρεπει να συνενοηθεις με την παιδιατρο γιατι καθε γιατρος εχει τα δικα του.Αυτα ξερω εγω,τωρα με τον θυλασμο δεν γνωριζω ελπιζω να σου πει μια αλλη φιλη!!Φιλια:)

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

πολύπλοκο το θεμα. Τ ακουω κ ανχώνομαι. Η παιδιατρος μου ειπε αρχικά πως να ξεκινήσω την φρουτοκρεμα για 15 μερες κ δεν ξερω καθολου απο τα υπολοιπα γι αυτο ρωταω

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΚΑΡΜΕΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ .ΕΓΩ ΕΧΩ ΜΙΑ ΚΟΡΗ 5ΜΙΣΗ ΜΗΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΤΗΝ ΘΗΛΑΖΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ . ΣΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΠΑΤΑΤΟΥΛΑ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΟ ΓΙΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΓΑΛΑΤΑΚΙ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ . ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΑ .

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

δεν παει πρωτα φρουτοκρεμα? Για να καταλαβω επειδη η παιδιατρος αν δεν κανω λαθος μου ειχε πει φρουτοκρεμα προσθετοντας λιγο λιγο τα φρουτα ενα ενα δηλαδη για 15 μερες μεχρι να γινει κανονική μερίδα κ μετα αρχιζουμε κ προσθετουμε λαχανικά για μεσημεριανό παλι ενα ενα κ αργοτερα κρεατάκι? τα χω χασει εχω μπλεχτει.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Καρμεν στο ...μενου με καλυψαν τα κοριτσια.:laugh: Εγω θα σου προτινα καθε φορα που επισκεφτεστε τον/την παιδιατρο της μικρης σας να εχεις μια ατζεντα να σημειωνεις ολα οσα σου λεει.Η καλυτερα ζητησε απο την ιδια να στα σημειωσει.Σιγουρα μετα θα τα καταλαβεις καλυτερα και δεν θα εχεις τον κινδυνο να δωσεις κατι λαθος στην μπεμπα.;)

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΟΡΙΤΣΙΑ.Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 10 ΜΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΗΛΑΣΑ ΓΙΑ 2,5 ΜΗΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ.ΣΤΟΝ ΕΚΤΟ ΜΗΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ 3 ΜΕΡΕΣ ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΟ ΚΑΙ 3 ΜΕΡΕΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΑ-ΚΑΡΟΤΟ.ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΡΥΖΑΚΙ-ΑΣΤΡΑΚΙ-ΦΙΔΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΑΝ ΤΡΕΛΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΓΕΥΣΗ ΤΟΥΣ!ΒΑΣΙΚΑ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ ΦΑΓΗΤΟ.ΠΟΛΛΑ ΜΩΡΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΘΗΛΑΣΜΟΥ(ΠΑΝΩ ΑΠΟ 6 ΜΗΝΕΣ)ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΙΟΥΝ ΤΟ ΓΑΛΑ ΜΕ ΤΟ ΜΠΙΜΠΕΡΟ.ΚΑΙ ΗΔΗ ΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΡΚΕΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ.ΘΕΛΕΙ ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΑΝΤΩΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ.ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

αχ το ξερω οτι θελει υπομονη με το φαγακι τους γιατι φαινεται να απολαμβανει τον θηλασμο μεχρι τωρα οποτε δεν ξερω πως θα αντιδρασει. Απλα νομιζα οτι ξεκιναμε ετσι με φρουτοκρεμα κ οσο μεγαλωνει προσθετουμε κι αλλα πραγματα στην διατροφη

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Καρμεν μου γιατι σε βλεπω αγχωμένη πάλι ? :) Εμενα η μπουμπουκένια μου κοντευει 7 μηνων και ακομα δεν έφαγε φρούτα . Δεν της αρέσουν , μου τα φτύνει στη μούρη :woohoo: :silly:

Θα ξεκινήσεις με φρουτάκι το προγραμμα που σου δωσε η παιδίατρος και κοντά στον 7ο μπορεις να βάλεις και λαχανικά . Μην αγχωνεσαι δεν υπάρχει κανενας λογος . Οι τροφες ειναι συμπληρωματικές του θηλασμου ! Ο θηλασμός ειναι η κυρια τροφή του μωρου για το πρωτο έτος :)

BEBISNIK δεν υπαρχει λογος ενα μωρο που θηλαζει να πιει με μπουκάλι. Υπάρχουν και τα εκπαιδευτικά ποτηράκια ή το κουταλάκι :)

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

να σαι καλά lala μου. Δεν εχω ιδιαιτερο ανχος απλα εχω βολευτει νομιζω με τον θηλασμο που δεν χρειαζεται μαγειρεματα, αποστειρωση κ.α. Νομίζω οτι κ η μικρη μου το απολαμβανει γιατι μονο στο στηθος κοιμαται. Απλα ηθελα να ξερω με ποια σειρα μπαινουν οι τροφες κ ποτε.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Κάρμεν ΜΟΥ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣ ΚΑΙ ΕΓΧΩΘΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ, ΕΓΩ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΝΑ ΑΚΟΥΣ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΚΟΠΕΛΕΣ ΠΩΣ ΕΚΑΝΑΝ, ΑΛΛΑ ΕΣΥ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΣΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ.

ΚΙ ΕΓΩ ΞΕΚΙΝΗΣΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕ ΠΡΩΙΝΗ ΦΡΟΥΤΟΚΡΕΜΑ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ Η ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ. ΑΛΛΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΜΕ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΚΡΕΜΑ ΒΑΝΙΛΙΑ (ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ).

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΣΟΥ ΠΕΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΚΡΕΜΑ, Η' ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΟΥΠΙΤΣΑ.

ΚΑΠΟΙΕΣ ΚΟΠΕΛΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕ ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ. ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΣΟΥΠΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ. ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΗΡΘΕ ΤΟ ΒΡΑΣΤΟ ΚΑΙ Η ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ.ΘΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΑΙ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΛΛΟΝ.

ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΤΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ...

ΠΑΝΤΩΣ ΕΓΩ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΟ, ΕΙΧΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΝΑ ΤΗΣ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ.

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑΤΡΟΙ. ΡΩΤΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

xristina83 συμφωνώ να ακουει καποιος τον παιδιατρο του αλλα ο παιδίατρος δεν έχει το αλάνθαστο . Ευτυχώς που πλεον εχουμε ευκολη προσβαση στη γνωση και δεν στηριζομαστε με κλειστά ματια στις εντολές του παιδιατρου .

Δεν ξερω αν γνωριζεις την περιπέτεια της Κάρμεν να βρει παιδιατρο φιλικό και γνωστη σε θέματα θηλασμού . Δυστυχώς οι περισσοτεροι παιδίατροι δεν έχουν ιδεα για σε οτι αφορά τον θηλασμό και δινουν προγραμμα διατροφής ίδιο με εκεινο των μωρών που δεν θηλάζουν !

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

αχ λαλα τελικα βρηκα ακομα πιο μακρια παιδιατρο. Στην Πατρα. Ειναι πολυ καλη αλλα ειναι δυσκολο να πηγαινω συνεχεια γιατι ειναι μακρια. Γι αυτο προσπαθω να ενημερωνομαι κ απο εδω κ σας ευχαριστω για τις απαντησεις. Απλα μου εχει γραψει τωρα μεχρι την φρουτοκρεμα κ εγω δεν της εχω δωσει τιποτα ακομα γιατι δεν ηθελα να της δωσω κρεμα βανιλια εμποριου εφοσον μπορω κ την θηλαζω ακομα. Μετα την φρουτοκρεμα δεν μου εχει γραψει κ θα παω μετα τις γιορτες γι αυτο ρωταγα για το προγραμμα διατροφης.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ΚΑΡΜΕΝ ΜΗΝ ΑΓΧΩΝΕΣΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ.ΕΜΕΝΑ ΜΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ 5 ΜΗΝΩΝ Η ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΜΕ ΒΑΝΙΛΙΑ ΡΥΖΑΛΕΥΡΟ.ΜΕΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ 3 ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ,ΥΣΤΕΡΑ ΜΟΣΧΑΡΙ,ΨΑΡΙΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΩΝ ΘΑ ΤΑ ΤΡΩΕΙ ΟΛΑ.ΘΕΛΕΙ ΥΠΟΜΟΝΗ ΤΟ ΘΕΜΑ.:P

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ναι το βλεπω οτι θελει υπομονη κ το θεμα ειναι αν θα θελει κ τις τροφες αυτες. Θα δουμε. Λεω να την ξεκινησω απ τον 6ο με την φρουτοκρεμα αλλα μετα.... δεν ξερω

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Ένα άρθρο σχετικό με τη διατροφή του παιδιού:

"Εισαγωγή Νέων Τροφών Βήμα-Βήμα

Η προοδευτική εισαγωγή νέων τροφών και γεύσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση, για να εντοπίσετε όχι μόνο τις προτιμήσεις του μωρού αλλά και τις πιθανές αλλεργίες που μπορεί να παρουσιάσει σε ορισμένα φαγητά. Αν διαπιστώσετε συμπτώματα όπως διάρροια ή εμετό, κοκκινίλες στο πρόσωπο και το σώμα, συνάχι ή δύσπνοια, ενημερώστε τον παιδίατρο. Ο βασικός κανόνας είναι ν’ ακολουθείτε ένα απλό διαιτολόγιο και να το εμπλουτίζετε σταδιακά εισάγοντας μία καινούργια τροφή την εβδομάδα και αυξάνοντας προοδευτικά την ποσότητα. Τι πρώτες μέρες θα δίνετε μόνο λίγες κουταλιές στο μωρό, γι’ αυτό μπορείτε να δίνετε και γάλα για συμπλήρωμα. Κάποια μωρά ενθουσιάζονται από την πρώτη κουταλιά και ανοίγουν διάπλατα το στόμα, ενώ άλλα το κλείνουν πεισματικά.

Την πρώτη μέρα δεν θα δώσετε στο μωρό πάνω από δυο-τρεις κουταλιές. Θα βάλετε απαλά το κουτάλι στα χείλη δίνοντάς του χρόνο ν’ αντιδράσει. Μην απογοητευτείτε, αν δεν του αρέσει ή φτύσει το φαγητό. Αν δεν είναι ακόμη έτοιμο, ξαναδοκιμάστε μετά από μερικές μέρες. Να θυμάστε ότι αυτό που έχει σημασία είναι όχι να αδειάσει το πιατάκι με το περιεχόμενο, αλλά να έρθει σε επαφή με νέες γεύσεις και σιγά σιγά να τις συνηθίσει και να τις αγαπήσει, ώστε ν’ αποκτήσει καλή σχέση με το φαγητό. Γι’ αυτό μη βιάζεστε από την αρχή να τελειώσει όλο του το φαγητό. Φροντίστε να είναι νόστιμο, γι’ αυτό δοκιμάστε τους διάφορους συνδυασμούς στις φρουτόκρεμες ή στους χυλούς που θα του ετοιμάζετε, εξακριβώνοντας αν πραγματικά ελκύουν γευστικά το μωρό. Να θυμάστε πάντως ότι το φαγητό του μωρού πρέπει να είναι υγιεινά μαγειρεμένο, κατά προτίμηση οι τροφές βρασμένες ή μαγειρεμένες στον ατμό, ενώ η προσθήκη αλατιού πρέπει ν’ αποφεύγεται τον πρώτο χρόνο ή να περιορίζεται στο ελάχιστο. Τα γεύματα στην αρχή θα είναι ρευστός χυλός, όμως όσο μεγαλώνει το μωράκι ο πουρές θα γίνεται πιο πυκνός και κοκκώδης.

Από τον έκτο μήνα

Η κρέμα ρυζάλευρου είναι η ιδανική τροφή για να ξεκινήσει ο απογαλακτισμός. Ακολουθούν τα πολτοποιημένα φρούτα. Μερικοί παιδίατροι ωστόσο μπορεί να συστήσουν πρώτα να ξεκινήσετε με πολτοποιημένα φρούτα.

Ρυζάλευρο

Η έτοιμη κρέμα ρυζάλευρου που κυκλοφορεί στο εμπόριο είναι συνήθως το πρώτο γεύμα, που αντικαθιστά το απογευματινό γάλα, οπότε ακολουθεί ένα γεύμα γάλακτος το βράδυ. Φτιάχνετε την κρέμα ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας και δίνετε δυο-τρεις κουταλιές στο μικρό. Αν δεν του αρέσει, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια άλλη μάρκα. Την επόμενη μέρα δίνετε περισσότερες κουταλιές και σταδιακά όλο και περισσότερο, μέχρι να φάει το παιδάκι την ποσότητα που σας έχει συστήσει ο παιδίατρος.

Φρουτόκρεμα

Η φρουτόκρεμα θα αντικαταστήσει ένα ακόμα γεύμα γάλακτος, συνήθως εκείνο που δίνατε γύρω στις 10 με 11 το πρωί. Πριν δώσετε όμως στο μωρό φρουτόκρεμα με περισσότερα από δύο φρούτα, θα πρέπει να έχετε εισάγει στο διαιτολόγιό του το κάθε φρούτο πολτοποιημένο χωριστά, ξεκινώντας με τα βασικά: μπανάνα, μήλο, αχλάδι, πορτοκάλι. Εφόσον δεν υπάρχει πρόβλημα αλλεργίας, φτιάχνετε τη φρουτόκρεμα με τα τέσσερα φρούτα και δίνετε στο μωρό στην αρχή δυο-τρεις κουταλιές, την επόμενη λίγες περισσότερες, αυξάνοντας σταδιακά την ποσότητα μέχρι ν’ αδειάσει το πιατάκι.

Από τον έβδομο μήνα

Ένα μήνα από τη στιγμή που αρχίσατε να δίνετε στερεές τροφές, το μεσημεριανό του μωρού θα είναι η χορτόσουπα, η οποία θα εξελιχθεί σε κρεατόσουπα.

Χορτόσουπα

Θα πλύνετε πολύ προσεκτικά και θα καθαρίσετε μία πατάτα, ένα καρότο κι ένα κολοκυθάκι. Θα τα βράσετε σε δύο-τρία ποτήρια νερό για μία περίπου ώρα. Μετά θα τα αλέσετε σε μίξερ, για να γίνουν χυλός. Θα προσθέσετε ένα κουταλάκι λεμόνι και δύο κουταλάκια λάδι. Την πρώτη μέρα θα δώσετε στο μωρό λίγες κουταλιές, την επόμενη περισσότερες και σταδιακά όλο και περισσότερο, μέχρι ν’ αδειάσει το πιατάκι. Αργότερα μπορείτε να προσθέτετε κι άλλα λαχανικά, όπως κρεμμύδι, φασολάκια κ.ά.

Κρεατόσουπα

Δέκα μέρες μετά τη χορτόσουπα θα προσθέσετε το πρώτο κομμάτι μοσχαρίσιο κρέας χωρίς λίπος, γύρω στα 80 με 150 γρ. Ακολουθεί το κοτόπουλο, οπότε μπορείτε να του φτιάχνετε δύο περίπου γεύματα την εβδομάδα με κοτόπουλο (αλεσμένα στο μίξερ).

Από τον όγδοο μήνα

Στον όγδοο μήνα συνεχίζετε να δίνετε φρουτόκρεμα, κρέμα ρυζάλευρου ή δημητριακών και ένα γεύμα χορτόσουπας ή κρεατόσουπας καθημερινά. Τα υπόλοιπα γεύματα εξακολουθούν να αποτελούνται από μητρικό ή τροποποιημένο γάλα. Αφού το μωρό ξεκινήσει με τα βασικά αυτά γεύματα, όσο μεγαλώνει και σταδιακά πλησιάζει στο χρόνο, εισάγουμε όλο και περισσότερες τροφές, δίνοντάς του να δοκιμάσει ποικιλία φρούτων και λαχανικών κατά προτίμηση εποχιακών. Μπορείτε μάλιστα να του δώσετε να κρατάει στο χεράκι ένα κομμάτι ψωμί ή μπισκότα χωρίς ζάχαρη.

Από τον ένατο μήνα

Στον ένατο μήνα η διατροφή του μωρού μπορεί να εμπλουτιστεί με ψάρι και αυγό.

Ψαρόσουπα

Το ψάρι μπορείτε να το δίνετε σε μορφή ψαρόσουπας. Μια καλή επιλογή θεωρείται το μπακαλιαράκι, από το οποίο θα αφαιρείτε πολύ προσεκτικά τα κόκαλα και θα το φτιάχνετε με λαχανικά και ρύζι.

Αυγό

Μετά τον ένατο με δέκατο μήνα και σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου εισάγετε στο διαιτολόγιο του παιδιού το αυγό. Πρέπει να έχει βράσει για 3 λεπτά. Ξεκινάτε δίνοντας πρώτα τον κρόκο στη μύτη του κουταλιού και σταδιακά περισσότερο -περίπου με ρυθμό μισό μ’ ένα κουταλάκι παραπάνω κάθε μέρα- μέχρι να το φάει όλο. Συνήθως οι παιδίατροι συστήνουν τρία με τέσσερα αυγά την εβδομάδα.

Από το δέκατο μήνα

Γιαούρτι

Θα το δίνετε ως σνακ ενδιάμεσα στα γεύματα -π.χ. πριν την κρέμα- ή το απόγευμα σαν γεύμα. Μπορεί να τρώει καθημερινά γιαούρτι ή δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Τα εμπλουτισμένα παιδικά γιαουρτάκια καλύπτουν τις ανάγκες του μωρού. Μπορείτε να ξεκινήσετε και ακόμα πιο νωρίς, ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού.

Σούπα με όσπρια

Συνήθως ξεκινάμε με φακή που θα αποτελεί ένα γεύμα μία φορά την εβδομάδα. Μπορείτε να την αλέσετε μαζί με πατάτα και καρότο. Σταδιακά θα εισάγετε όλα τα όσπρια.

Από το δωδέκατο μήνα

Προσθέτετε όλο και περισσότερες τροφές στο διαιτολόγιο του παιδιού και συγχρόνως αρχίζει να δοκιμάζει από τα δικά σας φαγητά. Καλό είναι όλο τον πρώτο χρόνο να αποφύγετε να δώσετε στο μωρό σας αλάτι, ζάχαρη, καρυκεύματα, μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς.

Μόνο αφού συμπληρώσει το χρόνο θα του δώσετε μέλι. (Σε μικρότερη ηλικία οι σπόροι του Clostridium butulinum μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή γαστρεντερική λοίμωξη. Τα συμπτώματα ποικίλουν από δυσκοιλιότητα και παρατεταμένη αδυναμία με ελαττωμένα αντανακλαστικά μέχρι και αιφνίδιο θάνατο).

Να θυμάστε ότι γύρω στο τέλος του πρώτου χρόνου είναι μια καλή στιγμή, για να περάσετε από το μπιμπερό στο ποτηράκι. Στην αρχή δίνοντάς του να πιει νερό ή χυμό κι αργότερα το γάλα του.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Και ακόμη ένα για τις θηλάζουσες μητέρες.

"Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, βασιζόμενος στις πιό καινούργιες μελέτες στον τομέα, συστήνει αποκλειστικό θηλασμό για τους πρώτους έξι μήνες. Από την αρχή του έβδομου μήνα μπορεί κανείς να ξεκινήσει με τις στερεές τροφές, θηλάζοντας παράλληλα. Η συνέχιση του θηλασμού συστήνεται μέχρι τουλάχιστον το τέλος του πρώτου χρόνου και για όσο και όσο καιρό επιθυμούν η μητέρα και το παιδί.

Σημάδια που δείχνουν ότι ένα παιδί είναι έτοιμο για στερεές τροφές, από τον έβδομο μήνα και μετά, είναι η αυξημένη ανάγκη για τροφή που δεν περνά ακόμα και αν κανείς θηλάζει συχνά και κρατά για πάνω από 4 με 5 μέρες και το ενδιαφέρον του παιδιού στις τροφές που τρώνε τα άλλα μέλη της οικογένειας.

Στην περίπτωση που υπάρχει αυξημένος κύνδινος για το μωρό να εμφανίσει κάποιες αλλεργίες, όπως όταν ένας ή και οι δύο γονείς έχουν αλλεργίες, είναι πολύ σημαντικό να μην ξεκινήσει κανείς με τις στερεές τροφές πριν την αρχή του εβδόμου μήνα.

Το γάλα τα προϊόντα γάλακτος και το ασπράδι του αυγού θα πρέπει γενικά να αποφεύγονται για όλο τον πρώτο χρόνο ανεξάρτητα από το εάν οι γονείς έχουν αλλεργίες ή όχι, μια και αποτελούν πηγή ξένων πρωτεϊνών που μπορούν να οδηγήσουν σε εμφάνιση αλλεργιών. Είναι πολύ σημαντικό να δώσει κανείς προσοχή και στις πηγές των "κρυμμένων" γαλακτοκομικών, όπως για παράδειγμα στις διάφορες βρεφικές κρέμες. Ο κρόκος του αυγού, πάντα βρασμένος, μπορεί να δίνεται από τον 8ο - 9ο μήνα. Ακόμα καλό θα ήταν το ψάρι και το ελαιόλαδο να μπούν στο διαιτολόγιο του μωρού μετά το πρώτο χρόνο. Το ίδιο ισχύει και για το μέλι, που μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες. Αντί για ελαιόλαδο (πιθανή επιβάρυνση των νεφρών), μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει ηλιέλαιο.

Σημαντικό είναι επίσης να περιορίσει κανείς τις ποσότητες της ζάχαρης που περιέχονται στις τροφές του μωρού. Η ζάχαρη προσφέρει μόνο άδειες θερμίδες στο μωρό σας και του κόβει την όρεξη για άλλες θρεπτικές τροφές. Η συνήθεια να τρώει κανείς με πολλή ή με λίγη ζάχαρη, γεννιέται τώρα. Περιορίζοντας την ποσότητα της ζάχαρης στο διαιτολόγιο του μωρού σας τώρα, βοηθάτε το παιδί σας να τρέφεται με λίγη ζάχαρη και πιό ισοροπημένα στο μέλλον, προστατεύοντάς το έτσι από διαβήτη και παχυσαρκία!

Έτοιμα βαζάκια ή "σπιτική κουζίνα" ;

Τα έτοιμα βαζάκια του εμπορίου έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι σε γενικές γραμμές καλά ελεγμένα από το κράτος και παρασκευάζονται από αγνά συστατικά. Ακόμα είναι πρακτικά και γρήγορα στη χρήση ειδικά όταν κανείς δεν είναι στο σπίτι και για αυτό το λόγο τα προτιμούν πολλές μητέρες. Είναι όμως και πολύ ακριβά και ένα ακόμα μειονέκτημα είναι ότι πολλές φορές περιέχουν πολλά διαφορετικά συστατικά και δεν είναι κατάλληλα για το σταδιακό ξεκίνημα των τροφών που περιγράφεται παρακάτω.

Η άλλη δυνατότητα είναι να παρασκευάζετε μόνη σας τις παιδικές τροφές, βράζοντας τα λαχανικά και τα φρούτα και πολτοποιώντας τα στο μίξερ. Σημαντικό ρόλο παίζει εδώ, τα συστατικά να προέρχονται από ελεγμένη οικολογική καλλιέργεια και να είναι όσο το δυνατό πιό αγνά και φρέσκα.

Όποια δυνατότητα από τις παραπάνω και να διαλέξετε, μην ξεχνάτε: στο εμπόριο κυκλοφορούν και πολλά βαζάκια, που δεν είναι απαραίτητα για τη διατροφή του μωρού σας, όπως πχ. προϊόντα με σοκολάτα! Για αυτό το λόγο απαιτείται προσοχή και κριτική σκέψη.

Πως να ξεκινήσετε με τις στερεές τροφές

Πρώτος μήνας (7ος Μήνας) Βρασμένα και πολτοποιημένα λαχανικά

Η αίσθηση της γεύσης είναι στα μωρά, πολύ πιο αναπτυγμένη στα από ότι στους μεγάλους. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να ξεκινήσει κανείς αργά και σταδιακά με τις στερεές τροφές. Συνήθως ξεκινά κανείς με πολτοποιημένα καρότα, ιδανικό θα ήταν να προσθέσετε μητρικό γάλα στα λειωμένα καρότα. Τα καρότα έχουν γλυκειά γεύση ενώ παράλληλα εφοδιάζουν το μωρό με πολύτιμη προβιταμίνη Α.

Διαλέξτε μια ήρεμη στιγμή της μέρας για το ξεκίνημα των στερεών τροφών. Φροντίστε εσείς και το μωρό σας να έχετε καλή διάθεση. Ξεκινήστε προσφέροντας στο μωρό κανονικά το στήθος για να μην πεινά πολύ και είναι ανυπόμονο και πριν το τέλος του γεύματος, μπορείτε να του προσφέρετε το πρώτο κουταλάκι της στερεάς τροφής. Φυσικά ξεκινά κανείς με ένα δύο κουταλάκια και χρειάζεται αρκετός καιρός (1 ως 3 εβδομάδες) μέχρι να μπορέσει κανείς πραγματικά να αντικαταστήσει ένα γεύμα από το στήθος. Στην περίπτωση που το μωρό σας δε δέχεται την τροφή που του προσφέρατε, μην το πιέζετε. Προσπαθήστε ξανά σε μια εβδομάδα. Μερικά μωρά αρνούνται για αρκετό καιρό την πρόσληψη στερεών τροφών. Μην απελπίζεστε. Είναι ενδιαφέρον ότι μωρά από οικογένειες με πολλές αλλεργίες πολλές φορές "αυτοπροστατεύονται" αρνούμενα να δεχτούν στερεές τροφές ακόμα και μέχρι τον ένατο μήνα!! Το μητρικό γάλα μπορεί ακόμα να καλύψει τις ανάγκες τους.

Με την εισαγωγή των στερεών τροφών στο διαιτολόγιο του παιδιού, είναι δυνατόν οι κενώσεις του να γίνουν λίγο πιό σκληρές. Γενικά πάντως είναι σχετικά σπάνιο να εμφανιστεί δυσκοιλιότητα σε παιδιά που θηλάζονται. Στην περίπτωση πάντως που θα παρουσιαστεί δυσκοιλιότητα, μπορεί κανείς ήδη μετά από 3 ως 5 μέρες, να προχωρήσει σε ένα μείγμα από βρασμένα καιπολτοποιημένα καρότα και πατάτες ή καρότα και μήλα. Σημαντικό είναι επίσης να δίνονται αρκετά υγρά. Τον πρώτο καιρό αρκεί το μητρικό γάλα για να καλύψει τις ανάγκες του μωρού σας για υγρά. Αργότερα μπορείτε να δώσετε και νερό ή τσάι. Το μωρό που μέχρι τώρα θηλάζονταν αποκλειστικά, μπορεί κατευθείαν από το στήθος να μάθει να πίνει στο παιδικό φλυτζάνι, χωρίς να είναι απαραίτητο να μεσολαβήσει το μπουκάλι. Οι διάφοροι χυμοί φρούτων συμπεριλαμβάνονται στη κατηγορεία των στερεών τροφών και πρέπει να δίνονται αραιωμένοι με νερό και σταδιακά σύμφωνα και με τις υπόλοιπες τροφές που δίνονται στο μωρό.

Σημαντικό είναι επίσης οι διάφορες νέες τροφές να προστίθενται αργά και σταδιακά στο διαιτολόγιο του μωρού. Δίνετε μόνο ένα νέο συστατικό στη διατροφή του μωρού σας κάθε εβδομάδα. Ετσι ο οργανισμός του έχει χρόνο να προσαρμοστεί στις νέες τροφές και στην περίπτωση που εμφανιστούν κάποιες αντιδράσεις σε μια τροφή είναι πιό εύκολο για εσάς να βρείτε ποιά τροφή τις προκάλεσε. Σε αυτή την περίπτωση αποφεύγετε την τροφή που προκάλεσε τις αντιδράσεις και ξαναδοκιμάστε τη με τον πρώτο χρόνο.

Έτσι μπορείτε σταδιακά στον πολτό του καρότου να προσθέσετε και πατάτα και αργότερα και μικρές ποσότητες βοδινού κρέατος και έτσι με τον καιρό να αντικαταστήσετε ένα γεύμα από το στήθος με στερεές τροφές, συνήθως το μεσημεριανό.

Δεύτερος μήνας (8ος Μήνας) Πολτός από φρούτα και δημητριακά

Εφόσον έχετε ήδη αντικαταστήσει το μεσημεριανό θηλασμό με ένα γεύμα από στερεές τροφές, μπορείτε τώρα να προχωρήσετε στην αντικατάσταση ακόμη ενός γεύματος το πρωϊ ή το απόγευμα, με βρασμένο καρότο και μήλο προσθέτοντας σιγά σιγά και άλλα βρασμένα φρούτα και δημητριακά όπως ρύζι. Η βρώμη συστήνεται γιατί δεν προκαλεί αλλεργίες, ενώ αντίθετα το σιτάρι είναι καλό να αποφεύγεται για τον πρώτο χρόνο, γιατί μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες.

Τρίτος μήνας (9ος Μήνας) Χυλός από γάλα και δημητριακά

Το μωράκι σας μεγαλώνει και χρειάζεται όλο και περισσότερη ενέργεια. Τώρα μπορεί να προστεθεί στο διαιτολόγιο του παιδιού και κρέμα από δημητριακά και γάλα. Οι περισσότερες κρέμες του εμπορίου περιέχουν μεγάλη ποσότητα από ζάχαρη και γάλα αγελάδας. Μια καλή εναλακτική λύση είναι οι νιφάδες δημητριακών για μωρά, από βιολογική καλλιέργεια χωρίς πρόσθετα και συντηρητικά. Αυτές μπορείτε να τις συνδιάσετε με πολτοποιημένα φρούτα ή λαχανικά και μητρικό γάλα ή θηλασμό μετά το γεύμα. Σε περίπτωση που δε θηλάζετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάλα σε σκόνη από αυτό που πίνει μέχρι τώρα το μωρό. Το χυλό αυτό μπορείτε να τον δίνετε το βράδυ.

Με τον καιρό έρχεται το μωρό σας σε επαφή με όλο και περισσότερες τροφές και σιγά σιγά μπορείτε να του προσφέρετε και τροφές που δεν είναι εντελώς πολτοποιημένες. Από το 10ο - 12ο μήνα μπορεί το μωρό να κάθεται στο τραπέζι και κάνει τις πρώτες προσπάθειες να τρώει μόνο του.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Argi μου πολυ ενδιαφέροντα ολα μονο να παρατηρήσω οτι :

α) Θα ήθελα να μας έβαζες και τα λινκ που τα βρηκες αυτα τα στοιχεία ποιος τα έχει γράψει ?

β) Καλο θα ήταν να φαινετε ξεκάθαρα ποιο διαιτολόγιο ειναι για μωρά που ΔΕΝ θηλαζουν και ποιο για αυτα που θηλάζουν .

γ) Εχω ενσταση σε μερικά σημεια γιαυτο ζητάω τις πηγές :)

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

LaLa, ήθελα να γράψω την πηγή αλλά ξύπνησε το μπουμπουκάκι μου και έπρεπε να την ταϊσω μετά το ξέχασα.

Παρόλα αυτά το πρώτο άρθρο -είναι για όλες τις μητέρες υποθέτω, θηλάζουσε και μη- το βρήκα από το in.gr στην ενότητα για το παιδί. Θέλω να πιστεύω ότι το γράφει παιδίατρος!

Το δεύτερο από το www.Thilasmos.gr, πιστεύω θα την έχεις επισκευφεί την ιστοσελίδα.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ax argi σ ευχαριστώ ειναι πολύ αναλυτικά κ με βοηθαει αρκετά να εχω ενα προγραμμα. Σε υπερευχαριστώώώώώώώώώώώώώω

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Argi σιγα δεν έγινε και τιποτα :) Πρωτα απο ολα τα μωράκια μας !

Οι διαφωνιες μου (οχι με σενα , με τα αρθρα ) ειναι στα εξης σημεια :

Αντί για ελαιόλαδο (πιθανή επιβάρυνση των νεφρών), μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει ηλιέλαιο.

Και :

Εφόσον έχετε ήδη αντικαταστήσει το μεσημεριανό θηλασμό με ένα γεύμα από στερεές τροφές, μπορείτε τώρα να προχωρήσετε στην αντικατάσταση ακόμη ενός γεύματος το πρωϊ ή το απόγευμα,

Η ΑΑΠ και ο ΠΟΥ συστήνουν ελευθερο και ανεμποδιστο θηλασμό για το πρωτο ετος του μωρού ! Δεν αντικαθιστούμε γευμα θηλασμου αλλα οι τροφες ειναι συμπληρωματικές του θηλασμού .

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

αυτο ηξερα κ ελπιζα κ εγώ οτι απλα συμπληρώνουμε τον θηλασμό με στερεες τροφές. Απλα βλεπω οτι της αρεσει τοσο πολυ να θηλαζει κ μολις την βαλω στο στηθος αποκοιμιεται κ χαλαρώνει. Δεν λεω να μην της δωσω αλλες τροφες βεβαια αλλα θελω να το διατηρησω οσο περισσοτερο γινεται αφου δειχνει να το απολαμβανει.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

σήμερα της έδωσα λίγη κρεμα βανίλια για να συνηθίζει να τρώει κ με το κουτάλι αλλα αντι για νεράκι της εβαλα γάλα που ειχα αντλήσει το πρωί. Πάντως την εφαγε ευχάριστα κ κοιμήθηκε μετά αρκετά

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

απο την επόμενη εβδομάδα λεω να της ξεκινήσω φρουτοκρεμα αφου γινομαστε 6 μηνών πλεον. Παει πρωτα μπανάνα και μετα μήλο? Δίνετε πρώτα κρεμα βανιλια για δεκατιανό κ το απογευμα φρουτοκρεμα ή αναποδα?

Μεχρι ώρας ειμαστε ακομα στον αποκλειστικό θηλασμό εκτος απο μια δοκιμή σε κρεμα βανίλια που είχαμε κάνει. Αλλά αφου ειδα οτι τρωει την αφησα κ τωρα που θα γινει 6 λέω να την ξεκινήσω

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Προσθήκη...