Μετάβαση σε περιεχόμενο

Το κράτος προνοίας της Φιλανδίας και η δική μας εγκατάλειψη...


Recommended Posts

Yahoo! News

Για το κουτί αυτό που το φιλανδικό κράτος προσφέρει σε όλες τις νέες μητέρες πρωτοδιάβασα όταν ήμουν έγκυος. Μου είχε στείλει κάποιο σχετικό link ο αδελφός μου, που τώρα ζει μόνιμα στη Φιλανδία και τότε την επισκεπτόταν συχνά. Σήμερα έτυχε να βρω αυτό το άρθρο στο ίντερνετ και είπα να το μοιραστώ μαζί σας.

Διαβάζοντας το άρθρο αυτό καταλαβαίνουμε πόσο αδιάφορο είναι το κράτος για τις νέες μητέρες στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Το αυτονόητο για τους Φιλανδούς είναι το απίστευτο για μας.

Στην Κύπρο οι νέες μητέρες παίρνουν επίδομα μητρότητας, ένα αρκετά ψηλό χρηματικό ποσό, το οποίο, όμως, αν εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα δίνουν αμέσως στο αφεντικό τους, για να τις πληρώνει από αυτό κατά τη διάρκεια της άδειας μητρότητας, ενώ αν εργάζονται στο δημόσιο τομέα, μερικούς μήνες μετά απλά τους αφαιρείται από το μισθό τους ένα πολύ μεγάλο μέρος (μερικές φορές ακόμα και το 50%) μέχρι να συμπληρωθεί το ποσό του επιδόματος. Δηλαδή και στις δύο περιπτώσεις, το επίδομα οι γυναίκες το δίνουν πίσω, και μόνο οι άνεργες το δικαιούνται. Αυτές, όμως, παίρνουν ένα πολύ χαμηλότερο ποσό, επειδή το επίδομα καθορίζεται βάσει του μισθού.

Το μόνο που παίρνουμε από το μαιευτήριο είναι πιπίλες, μπιμπερό, και κουτιά γάλα σκόνη, δηλαδή ακριβώς ό,τι δεν περιέχει το κουτί των Φιλανδών, που επιθυμούν να προωθήσουν το θηλασμό.

Τι έχουμε δηλαδή; Από τη μία τη Φιλανδία που συνεχίζει ένα θεσμό που ξεκίνησε μια εποχή που η χώρα ήταν πολύ φτωχή (άρα δεν μπορεί να σταθεί ως δικαιολογία για τις μη παροχές προς τις νέες μητέρες σε Ελλάδα και Κύπρο η κρίση και το οικονομικό αδιέξοδο) και που όχι μόνο συνεχίζεται, αλλά έχει επεκταθεί και αναπτυχθεί. Από την άλλη έχουμε την Ελλάδα και την Κύπρο, που όχι μόνο δε βοηθούν, αλλά δυσκολεύουν τις νέες μητέρες, (στην Κύπρο η άδεια μητρότητας στο δημόσιο τομέα διαρκεί τέσσερις μήνες), και δεν κάνουν καν το λιγότερο και πλέον ανέξοδο που θα μπορούσαν να κάνουν, δηλαδή να προωθήσουν το θηλασμό...

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • 2 weeks later...

ελλαδα-κυπρος και τα μεγαλεια τους!!!! ειμαστε αιωνες πισω οχι απλα δεκαετιες! και το θεμα ειναι πως εχουμε τοσο πια διαβρωθει που δε μας κανουν καμια αισθηση τα βασικα προνομια μας! μαλιστα τα θεωρουμε υπερβολες!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Προσθήκη...