Μετάβαση σε περιεχόμενο

Δεν μιλάει!!!!!!!!!!


Recommended Posts

Μανούλες.............η μπέμπα μου είναι 21μηνών... ζωηρή,έξυπνη(τι θα πει η μάνα?!), θέλω να πω ότι βλέπω πως το παιδί στροφάρει,κ υγιής(δηλ.δεν υπάρχει κάποιο θέμα βαρυκοίας κτλ),καταλαβαίνει τα πάντα,αλλά δεν μιλάει!!!!!!!Λέει μαμά,μπαμπά,γιαγιά,παππού κ αρκετά μπεμπε λόγια αλλά φράσεις ολοκληρωμένες με τίποτα!Βλεπω άλλά παιδάκια στην ήλικία της να απαντάνε πόσο χρονών είναι κ πως τα λένε κ παθαίνω!

Είναι φυσιολογικό λέτε?!Εσας πότε μίλησαν?

Υπάρχει περίπτωση να έχει κανένα θεματάκι το παιδί κ να μην το αντιλήφθηκα?!!!!!!!!! :?:?:?:?

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Καλησπέρα κοπέλα μου. Να χαίρεσαι την κορούλα σου!!! Νομίζω πως άδικα ανησυχείς...αν το παιδί είχε κάποιο πρόβλημα δεν θα έλεγε ούτε αυτές τις 4 λέξεις που περιγράφεις...το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει διαφορετική ανάπτυξη. Για παράδειγμα η κόρη μου από 18 μηνών λέει τα πάντα και κάνουμε κανονική συζήτηση ενώ εγώ απ'ότι μου λέει η μαμά μου μετα τα 2,5 πήρα μπροστά και αυτό για να καταλάβουν απόλυτα τι τους έλεγα πήγα 4 χρονών :oops::oops::oops: προς το παρόν απόλαυσε την ησυχία αυτή γιατί όταν ξεκινήσει να μιλάει δεν θα σταματάει με τίποτα ;);)

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

καλησπέρα και από μένα . Είμαι η Βάνια παλιό μέλος του είμαι μαμά απλά δεν γινόταν ενεργός πρόσβασης και αναγκαστικά έκανα νέο . Ο Σταύρος μου είναι σήμερα 8 και άργησε να μιλήσει άκουγα διάφορα κάποιοι έλεγαν ότι ήταν μικρό λίγο πριν κλείσει τα δύο έλεγε αυτά που λες αλλά παιδάκια συνομήλικα έλεγαν περισσότερα , κάποιοι άλλοι μου έλεγαν να το ψάξω , μίλησα με την παιδίατρο και περίπου στα 2,5 κλείσαμε ραντεβού στο παίδων στο τμήμα ανάπτυξης μέχρι να μας δεχτούν πήγε 3 μας είπαν να κάνουμε τότε ακουόγραμμα και να πάμε σε 6 μήνες . Το ακουόγραμμα βγήκε καλό και σε 6 μήνες μας είπαν ότι πάσχει από σοβαρή γλωσσική διαταραχή στον τομέα της έκφρασης και της ομιλίας , και ανωριμότητα (στο λόγο) συν απόσπαση προσοχής . Μπήκαμε σε μια διαδικασία με λογοθεραπείες για 4 χρόνια ακόμα κάνουμε από τούς 2 πρώτους μήνες είδαμε διαφορά σε συνδιασμό με τηκαθημερινή επικοινωνία με παιδάκια στο προ νήπιο . Θα σε συμβούλευα να πήγαινες σε ένα ειδικό (δημόσιο φορέα ) να κλείσεις ένα ραντεβού σκέψου και το χρόνο αναμονής (απο 3-12 μήνες ) μπορεί και μακάρι μέχρι να πάτε να είναι όλα καλά αλλά γιατί να αφήσεις χρόνο να χαθεί; Όλα αυτα τα χρόνια έβλεπα παιδάκια πολλά να πηγαίνουν και μάλιστα μικρά όσο μικρότερο τόσο καλύτερη θα είναι η εισαγωγή του στο σχολείο . Αν είσαι Αττική πες μου να σου πω που θα κλείσεις και με ποιαν .

πιο κατω παραθέτω τα φυσιολογικά στάδια λόγου και επικοινωνίας

Από 0-6 μηνών

Το παιδί πρέπει να αντιδρά στους ήχους, να κοιτάει ή να στρέφει το κεφάλι του προς την πηγή τους, να παράγει ήχους, να κάνει βλεμματική επαφή, να αναγνωρίζει τη φωνή της μητέρας του, να αλληλεπιδρά, όπως για παράδειγμα να χαμογελά όταν του μιλάτε.

7-12 μηνών

Το παιδί καταλαβαίνει και αποκρίνεται στο όνομα του, καταλαβαίνει το όχι και το ναι, καταλαβαίνει τις απλές εντολές και γνώριμα αντικείμενα π.χ. δώσε μου τη μπάλα, ακούει όταν του μιλάμε, παράγει μία ή περισσότερες λέξεις και κυρίως ουσιαστικά.

13-18 μηνών

Έχει εκφραστικό λεξιλόγιο 3-20 ή περισσότερες λέξεις, παράγει φράσεις 2 λέξεων και παραλείπει μερικά αρχικά σύμφωνα και σχεδόν όλα τα τελικά σύμφωνα, ακολουθεί τις απλές εντολές, συνδυάζει χειρονομία και φώνηση και απαιτεί περισσότερα επιθήματα αντικείμενα.

19-24 μηνών

Έχει λεξιλόγιο έκφρασης από 50-100 ή περισσότερες λέξεις, αρχίζει να συνδυάζει τα ουσιαστικά και τα ρήματα και να χρησιμοποίει προσωπικές αντωνυμίες (εγώ, εσύ), απολαμβάνει να ακούει ιστορίες, χρησιμοποιεί τον κατάλληλο επιτονισμό όταν κάνει ερωτήσεις, κατονομάζει οικεία αντικείμενα και αναγνωρίζει μέλη του σώματος, ακολουθεί εντολές που έχουν 2 μέρη.

2-3 ετών

Είναι καταληπτή η ομιλία του στο 50-70%, χρησιμοποιεί φράσεις με 3-4 λέξεις, κάνει ερωτήσεις με 2 λέξεις και απαντάει σε ερωτήσεις με ναι ή όχι, χρησιμοποιεί άρνηση (δεν, μη) , ζητά τα αντικείμενα με το όνομα τους και απαντάει στο γιατί, ποιος, ποιου, και πόσα είναι, κάνει πολλά γραμματικά λάθη, καταλαβαίνει τις λειτουργίες πολλών καθημερινών αντικειμένων, χρησιμοποιεί συμβολικά διάφορα παιχνίδια (π.χ τάϊσμα μωρού κ.α).

3-4 ετών

Η ομιλία του είναι καταληπτή 80%, συμμετέχει σε μεγάλης διάρκειας συνομιλίες, χρησιμοποιεί το λόγο του για να εκφράσει συναισθήματα, χρησιμοποιεί μέχρι 6 λέξεις σε μια πρόταση, βελτιώνονται οι γραμματικές προτάσεις αν και μερικά λάθη παραμένουν, έχει επίγνωση για το παρελθόν και το μέλλον, χρησιμοποιεί με συνέπεια πληθυντικούς, κτητικές αντωνυμίες, σωστή κλήση των ρημάτων, καταλαβαίνει τις λειτουργίες του αντικειμένου, καταλαβαίνει τα αντίθετα π.χ. (πάνω-κάτω, μεγάλο-μικρό).

4 ετών

Έχει αντιληπτικό λεξιλόγιο 2800 ή περισσότερων λέξεων και λεξιλόγιο έκφρασης 900 ως 2000 ή παραπάνω λέξεων, χρησιμοποιεί προτάσεις 4 ως 8 λέξεων και γραμματικά σωστές, απαντά σε σύνθετες ερωτήσεις που αποτελούνται από 2 μέρη , ρωτά για ορισμούς λέξεων, ο λόγος του είναι συνήθως καταληπτός από τους ξένους, δίνει προσοχή σε μία ιστορία και απαντά σε απλές ερωτήσεις για την ιστορία, μιλά σχετικά με εμπειρίες στο σχολείο, σε σπίτια φίλων κλπ. Και αναμεταδίδει με ακρίβεια μια μεγάλη ιστορία, παράγει σύμφωνα με 90% ακρίβεια, Μετράει ως το 10 μηχανικά ενώ κατανοεί τις έννοιες των αριθμών ως το 3 και αρχίζει να αναγνωρίζει χρώματα.

Παρότι το κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης, δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε στο ότι το παιδί μας είναι μικρό και θα μιλήσει αργότερα. Αν υπάρχει υποψία για κάποια διαταραχή στην επικοινωνία και τον λόγο του παιδιού, θα ήταν πολύ χρήσιμο να λάβει μια λογοθεραπευτική αξιολόγηση, για να διαπιστωθούν τυχόν διαταραχές. Η έγκαιρη παρέμβαση σε καθυστέρηση του λόγου ή διαταραχή, θα βοηθήσει το παιδί να αποφύγει τις δευτερογενείς συνέπειες, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, μειωμένη κοινωνική δραστηριότητα, φόβο για επικοινωνία και έκφραση και σε μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά, μαθησιακές δυσκολίες, που σχετίζονται με την εξέλιξη του λόγου τους.

Έλενα Ζώτου

Λογοθεραπεύτρια

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

θα σου πω 2 περιπτωσεις η ανηψια μου ετσι δεν μιλουσε σχεδον καθολου κ μιλησε μετα τα 2 σιγα σιγα κ στα 2,5 και ελεγε τα παντα οσα δεν ελεγε πριν τωρα ειναι 3,5 και ανοιγεις κανονικη συζητηση...

μια φιλη μου ειναι 3 και δεν λεει σχεδον τιποτα κ το πανε σε λογοθεραπευτη περιμενε μεχρι τα 2,5 κ αν δεν ξεκινησει να λεει κατι τοτε πηγαινε σε καποιο γιατρο..σημασια εχει να ανατιδραει οταν την φωναζεις οταν την μιλας να σε καταλαβαινει αν ναι τοτε θελει το χρονο της...

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Μανούλες ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!Θεσσαλονίκη μένω!Ξέρει κάποια κανέναν καλό αναπτυξιολόγο να μου συστήσει?!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

δεν γνωρίζω αλλά να κοιτάξεις να είναι σε δημόσιο φορέα τώρα με την ένωση των ταμείων ΕΠΟΠΥ συνεργάζονται πολλά δημόσια νοσοκομεία .

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Κι η ξαδέλφη μου είχε αργήσει πάρα πολύ να μιλήσει. Όταν έφυγα για σπουδές ήταν τριών χρονών και δε μιλούσε καθόλου. Την πήγαν και σε ειδικούς, δεν είχε τίποτα τελικά, και σε κάποια φάση μίλησε και τα είπε όλ μαζεμένα!

Όμως, καλά λέει η Βάνια, γιατί να το αφήσεις; Καλύτερα να πας σε κάποιον ειδικό, για να ξέρεις πώς θα κινηθείς.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Μανούλες ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!Θεσσαλονίκη μένω!Ξέρει κάποια κανέναν καλό αναπτυξιολόγο να μου συστήσει?!

Εγώ θα σου έλεγα να μην βιάζεσαι. Ο/η παιδίατρος τί σου λέει;

Στα 2 χρόνια πρεπει να λένε 20 λέξεις περίπου.

Αν είχε πρόβλημα δεν θα μίλαγε καθόλου.

Το πρώτο μου παιδί άρχισε να λέει λέξεις από 6! μηνών. Στο χρόνο...αγόρευε.

Τα δίδυμα άργησαν πολύ αλλά η παιδίατρος μου έλεγε να μην βιάζομαι.

Επειδή μιλάνε άλλα παιδάκια της ίδιας ηλικίας δεν σημαίνει ότι πρέπει να μιλάει και το δικό σου.

Οι δικοί μου τώρα σχεδόν 2,5 λύθηκε πλέον η γλώσσα τους.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Mηπως βιαζεσαι λιγακι? Για να σε κα8υσηχασω η αδελφη μου μιλησε 3 χρονων και οι 2 γιοι της ο ενας 2,5 κι ο αλλος 3χρονων επισης. Της μοιασανε και οι δυο :D:D Μην ανησυχεις 8α τα πει ολα μαζεμενα.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Μανούλες ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!Θεσσαλονίκη μένω!Ξέρει κάποια κανέναν καλό αναπτυξιολόγο να μου συστήσει?!

Εμενα ο Σωτηρης μου ειναι 3,5 ετων και απο τα 2/2μιση καταλαβαμε οτι δεν επικοινωνουσε οπως ολα τα αλλα παιδακια της ηλικιας του .Εκτος οτι αποφασισαμε και τον στειλαμε παιδικο μετα επισκεφτηκαμε εναν αναπτυξιολογο στην Θεσ/νικη τον Τσικουλα και μας εδωσε καποιο χαρτι για λογοθεραπειες και περριτο να σου πω οτι εχει τωρα 2 μηνες που κανουμε λογοθεραπειες σε συνδιασμο με ασκησουλες που κανουμε στο σπιτι και ο μικρος μας εχει μεγαλη προοδο,αρχιζει να κανει διαλογο και να κανει ερωτησουλες πραγμα που δεν εκανε,μονο μαμα-μπαμπα ελεγε.

Εσενα ομως εναι ακομα μικρο γι αυτο μην ανχωνεσαι,θα στο πει και ο αναπτυξιολογος..

Αν θες τα στοιχεια του γιατρου στειλε μου μηνυμα να σου τα δωσω.

jTBrp2.png

IEkup2.png

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Καλησπερα! Να χαιρεσαι καταρχην το παιδακι σου και ολες οι μανουλες!

Σε πρωτη φαση μην ανησυχεις. Πολλα παιδακια εχουν το ρυθμο τους. Ομως θα συμφωνησω κι εγω με τη Βανια. Ενας ελεγχος δεν θα εκανε κακο, ποτε δεν κανει, κακο κανει να υπερφορτωνουμε τα παιδια με το αγχος μας. Επισης, ηθελα να διευκρινισω οτι δεν εχει καμια σχεση το αν ειναι εξυπνη η υγιης με το αν αντιμετωπιζει το οποιοδηποτε λεκτικο προβλημα. Τα παιδια με μαθησιακες δυσκολιες δεν αντιμετωπιζουν καποιο θεμα νοημοσυνης, αλλου εντοπιζεται το προβλημα, μαλιστα πολλες φορες διαπρεπουν (πχ Αινσταιν, Αγκαθα Κριστι κλπ), ειδικα αν βοηθηθουν απο πολυ μικρα.

Το ραντεβου μπορει οντως να παρει και 1 χρονο μεχρι να γινει, οποτε κλειστο εσυ απο τωρα και αχρειαστο να 'ναι. Κι ο πατερας μου 3 χρονων μιλησε, νομιζαν οτι ειναι μουγγος, τωρα δοκιμασε να τον κανεις να βαλει γλωσσα μεσα! χεχεχεχε! Οποτε μην ανησυχεις, απλα τσεκαρε το.

Φιλια!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Απαντήσεις

    • Ααα τότε λαθος θυμάμαι θέλει να κλεισεις και την 37 εβδομάδα τότε 
    • Πρόωρο ονομάζεται κάθε μωρό που γεννιέται πριν τις 37 εβδομάδες κύησης. Μεγάλο (ή όψιμο) πρόωρο είναι το 34-36 εβδομάδων, πολύ πρόωρο είναι το 28-32 εβδομάδων και εξαιρετικά πρόωρο το <28 εβδομάδων κύησης. Συνήθως τα πρόωρα μωρά έχουν και χαμηλό βάρος γέννησης, δηλαδή ζυγίζουν λιγότερο από 2,5 κιλά. Εν έτη 2023 ένα μωρό μπορεί να γεννηθεί στις αρχές του 6ου μήνα της εγκυμοσύνης (ή την 22η εβδομάδα κύησης) με εξαιρετικά χαμηλό βάρος γέννησης 500 γραμμάρια ή και λιγότερο και να επιβιώσει. 
    • Αν γεννήσεις πριν την 36 εβδομάδα θεωρείτε πρόωρο  Αν γεννησεις μετα την 36 είναι τελειομηνη έτσι κατάλαβα γιατί μετά την 36 εβδομάδα μπορούν να σου σπάσουν τα νερά οποιαδήποτε στιγμή 
    • Ναι λαθος μου από την βιασύνη μου δεν το έγραψα σωστά μπερδεύτηκα 😅 Όταν μπήκα στην 31 εβδομάδες  (8ο μήνα )  πηγαινα 1 επίσκεψη κάθε 2 βδομαδες δηλαδή μέσα σε ένα μήνα πήγαινα 2 φορές  μετα όταν μπήκα στον μήνα μου στις 36 εβδομάδες πήγαινα μια φορά την εβδομάδα 
    • Να μη χαλιέσαι καθόλου κοριτσάκι μου! ΣΠΩ και εγώ και προσπάθειες ενάμιση χρόνο! Έκανα δυο σπερματεγχυνσεις και έμεινα έγκυος και τις δυο φορές απλά εμένα δεν πήγαν καλά και είχε μια βιοχημικη και μια παλινδρομη στην 9η εβδομάδα! Τώρα περιμενω να αδιαθετησω μετά την απόξεση και να κάνω και Τρίτη σπερματεγχυνση! Καη επιτυχια σου ευχομαιιιιι🙏❤️
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...