Μετάβαση σε περιεχόμενο

Βρικόμαστε σε εποχή έξαρσης της γρίπης


Recommended Posts

Έως και τον Απρίλιο εκτιμούν οι ειδικοί επιστήμονες ότι θα διαρκέσει η γρίπη στην Ελλάδα. Αυτή την περίοδο, η γρίπη παρουσιάζει έξαρση.

Τα παραπάνω στοιχεία δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα το γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Αντ. Δημόπουλος, την πρόεδρο του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κυρία Τζένη Κουρέα – Κρεμαστινού και τον επίκουρο καθηγητή Παθολογίας και Λοιμώξεων της Ιατρικής Αθηνών, συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Σωτ. Τσιόδρας.

Όπως ανέφεραν, στον υπότυπο Β του ιού παρατηρήθηκε μια μικρή μετατροπή στο στέλεχος «γιαμαγκάτα». «Δεν είναι μετάλλαξη, αλλά μία μετατροπή η οποία παρατηρείται συνέχεια στον ιό της γρίπης, γι αυτό και δεν έχουμε κάθε χρόνο το ίδιο εμβόλιο», εξήγησε η κυρία Κρεμαστινού.

Παρότι φέτος η γρίπη εμφανίζεται ηπιότερη, εν τούτοις ο κ. Τσιόδρας συστήνει την έναρξη αντι-ιικής αγωγής με την έναρξη των συμπτωμάτων (υψηλός πυρετός, κεφαλαλγία, εξάντληση κλπ).

Βρισκόμαστε στην κορύφωση ως προς τα περιστατικά γριπώδους συνδρομής» επεσήμανε η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), καθηγήτρια κ. Τζένη Κουρέα – Κρεμαστινού. Εκτίμησε ότι την επόμενη εβδομάδα μπορεί να υπάρξει περαιτέρω αύξηση και στη συνέχεια βελτίωση.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, το 7,2% των επισκέψεων στον γιατρό αφορά γριπώδη συνδρομή, ποσοστό που ήταν 7,7% στην περσινή κορύφωση της επιδημίας. Τα περισσότερα περιστατικά οφείλονται σε ιούς γρίπης τύπου Α (Η3Ν2) και Β και μόλις δύο στον πανδημικό ιό Α (Η1Ν1) του 2009.

Ο λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι στις ΗΠΑ έχει εντοπιστεί ένα νέο στέλεχος του ιού Β, τύπου «Γιαμαγκάτα», το οποίο βρίσκεται υπό ιολογική διερεύνηση. Ανάλογα στελέχη έχουν εντοπιστεί και στη Γαλλία.

Συμβουλές από τους ειδικούς

Όσοι έχουν επίμονο βήχα έπειτα από λοίμωξη του αναπνευστικού, πρέπει να απευθύνονται άμεσα σε πνευμονολόγο. Συνήθως πρόκειται για επιπλοκή της γρίπης ή της ίωσης, η οποία μπορεί να σημαίνει επιδείνωση ενός υποκείμενου άσθματος ή έναρξη μιας ασθματικής κατάστασης. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η κατάσταση αυτή μπορεί να ταλαιπωρήσει τους ασθενείς για αρκετές εβδομάδες.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Καλα τα λενε οι ειδικοι -καλοι και οι οροτυποι ....αλλα εμεις εδω και ενα μηνα μεσα στο σπιτι σηκωνενται ο ενας και πεφτει ο αλλος μαλλον απο αυτη τη γριππη. Εχουμε εξαντληθει. Αντε να κανουμε λιγο ακομα υπομονη... :shock:

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Προσθήκη...