Μετάβαση σε περιεχόμενο

Γυναίκα να θυλάσει το μωρό μου.


Recommended Posts

Γεια σας. Είμαι νέα μαμα και καινύργια στο mammyland. Ήθελα βοήθεια... θηλάζω το μωράκι μου εδώ και 1,5 μήνα αλλά δεν έχω άλλο γάλα. Υπάρχουν γυναίκες που μπορούν να θηλάσουν το μωράκι μου; δεν θέλω να ξεκινήσω το ξένο γάλα. Βοήθεια. Να απευθυνθώ σε μαιευτήρια; πωσ θα είμαι σίγουρη για την υγεία τησ γυναίκας;

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

lisaex πως γινεται να μην εχεις αλλο γαλα; θηλαζεις αποκλειστικα;το γαλα δεν μπορει να κοπει ετσι ξαφνικα,οσο θηλαζεις τοσο πιο πολυ παραγεις τι εγινε;

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Πες μας περισσότερα για να σε βοηθήσουμε. Για όλα υπάρχει λύση.

Επίσης για τη γυναίκα που αναφέρεσαι να σου πω πως υπάρχει group στο facebook με τίτλο Milk sharing Greece οπου μπορείς να απευθυνθείς για περισσότερα

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Lisaex θα συμφωνισω με την κα1. Και εγω θυλαζω αποκλειστικά εδώ και 5μιση μήνες και αν κάποια στιγμή ένιωθα να μην έχω γάλα ή να μην χορταινει το μωρο τον έβαζα πιο συχνά στο στήθος και αυτό προσαρμοζοταν με τις ανάγκες του μωρού. Τι έγινε και κόπηκε;

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Από την αρχή δεν είχα πολύ γάλα ο γιατρός μου είπε να του δώσω ξένο, τοπρόβλημα είναι οτι η μικρή εχασε 100 γραμμάρια το οποίο κατά τον γιατρό σημαινει οτι δεν τρέφεται σωστά από μένα. Δεν ξέρω τι να κάνω. Βοήθεια!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Από την αρχή δεν είχα πολύ γάλα ο γιατρός μου είπε να του δώσω ξένο, τοπρόβλημα είναι οτι η μικρή εχασε 100 γραμμάρια το οποίο κατά τον γιατρό σημαινει οτι δεν τρέφεται σωστά από μένα. Δεν ξέρω τι να κάνω. Βοήθεια!

Καταρχην συμφωνω με τις προηγουμενες κοπελες :!: δωσε μας ομως περισσοτερς πληροφοριες,ποσα kgγεννηθηκε :?: ποσα βγηκε απο το μαιευτηριο :?: ολες τις μετρησεις του :?: ποσα γευματα κανει :?: ποσες πανες βρεχει :?: ποσες κενωσεις εχει :?:

Θα τα καταφερεις,πες μας να βοηθησουμε :!: μπορεις να απευθυνθεις και σε συμβουλους θηλασμου ήπιστοποιημενο συμβουλο γαλουχιας :!:

Θα βρουμε λυση :) μην αγχωνεσαι :)

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

μην περιμενεις να σε βοηθησει γιατρος,παρε την κατασταση στα χερια σου, βαζε το μωρο συνεχεια στο στηθος,μονο το μωρο σου θα σε βοηθησει να παραγεις περισσοτερο γαλα,και μην ψαχνεις ξενη γυναικα να το κανει,εγω το θεωρω πολυ δυσκολο,ενα μωρο ειναι συνεχεια στο στηθος μερα νυχτα πως θα καταφερεις κατι τετοιο θα την εχεις ολη μερα και ολη νυχτα στο σπιτι σου;πως γινεται αυτο;ή θα το παλεψεις ή θα δωσεις ξενο γαλα,αυτη ειναι η αποψη μου μη βασανιζεσαι.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Νομιζω πρεπει να εξαντλησεις ολα τα περιθωρια πριν φτασεις σε αυτη τη λυση. Εδω υπαρχουνε κοπελες που μπορουνε να βοηθησουνε αν το θες και εχεις τη διαθεση. Σιγουρα ομως χρειαζονται περισσοτερες πληροφοριες απο σενα για να σε βοηθησουνε.

Τελος ειμαι της αποψης οτι αν υπηρχε τραπεζα μητρικου γαλακτος για να προμηθευονται μαμαδες γαλατακι θα ητανε πολυ καλη λυση. Αλλιως δε θα μπορουσα, εγω τουλαχιστον, να αποχωριστώ το μωρο μου την ωρα του φαγητου του (ανα 2ωρο-3ωρο). Εννοω δε μου φτανει που δε το θηλαζω να μη εχω καθολου επαφη μαζι του? Απο την αλλη σκεφτομαι ισως ειναι εγωιστικο αυτο..... Δηλαδη μηπως ειναι προτιμοτερο να παρει αντισωματα και θρεπτικα συστατικα ή να εχει επαφη με τη βιολογικη μανουλα? Δε ξερω....

Αυτο ειναι ζητημα. Αλλα οπως και να χει το σωστο για το μωρο ειναι να γινει μια καλη προσπαθεια πριν στραφεις σε αλλες λυσεις.

Απο κει και περα εσυ θα κρινεις αν εχεις κουραγιο και διαθεση για ολα αυτα.

Καλη επιτυχια και να σου ζησει το μωρακι σου.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Ακόμα και αν δεν έχεις πολύ γάλα όπως λες,νομίζω ότι είναι νωρίς και μπορείς να αναστρέψεις την κατάσταση. Ψάξε σύμβουλο θηλασμού οπωσδήποτε για να σου δώσει σαφείς οδηγίες για αύξηση παραγωγής. Μην το αναβάλλεις άλλο. Ανάλογα με το που μένεις διαλέγεις και παίρνεις.

Για πληροφορίες θηλασμού μπορείτε να έρθετε σε επαφή με το Σύνδεσμο Θηλασμού Ελλάδος στο τηλέφωνο Τηλ. 210 6003249

Αθήνα / Athens

Πηνελόπη Καραγκούνη 210 3456037 kontko@otenet.gr GR-GB

Λίλια Γκατζόλη 210 9832824 lilia-g@otenet.gr GR

Κατερίνα Μιχαηλίδου 210 5819265 katerinamich@gmail.com GR

Στέλλα Σκαλιδάκη 210 5316877 Stella_Skalidaki@hotmail.com GR-GB

Μαρία Φερτάκη 210 8035152 maria.fertaki@hol.gr GR-GB

Βίλλυ Κάλτσα 210 2435165 villykalt@hol.gr GR-GB

Μόνικα Φραγκούλη 22960 63222 GR-GB-FR-NL

Πάνια Λασκαράτου 210 6140819 pania@ad-systems.gr GR-GB

Katelena Out-Christodoulou 210 4119136 cat-out@freemail.gr GR-NL-GB

Gabi Kanellopoulou 210 8131033 gabi@welfareaction.org GR-DE-GB

Patty Dulligan-Varelas 210 2468797 pattyvarelas@yahoo.com GB-GR

Kathy Dounouli 22990 27378 kathy2@junior.gr GB-GR

Laura Foti-Liverakοs 210 6232527 laura@liverakos.info GB-GR

Θεσσαλονίκη / Thessaloniki

Νατάσσα Καψάλη 2310 850837 nkapsali@gmail.com GR-GB

Ελένη Μπακοπούλου 23920 62817 mouta-la@otenet.gr GR-DE

Μαρία Νικολαΐδου 2310 345378 mnikolaidou@gmail.com GR-GB

Νόπη Πετρίδου 6937 378262 GR

Άννα Beavan-Παπαδοπούλου dimpapab@otenet.gr GR-GB-DE

Βόλος / Volos

Σοφία Μαυροπούλου 24210 48192 smavrop@uth.gr GR-GB

Μυρτώ Χρονάκη 24210 30758 m.chronaki@yahoo.gr GR-GB

Λάρισα / Larissa

Πέγκυ Πηλίτση 2410 751323 peggy_pilitsi@yahoo.gr GR-GB

Μυτιλήνη / Mytilini

Μαργαρίτα Βουλγαροπούλου 22510 41812 margaritavlg@yahoo.com GR-G

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Εγώ θα συμφωνήσω με το Maraki. Είμαι υπερ του μητρικού θηλασμού δεν το συζητάω. Αλλά από την άλλη να σας πω από προσωπική εμπειρία. Εγώ δεν θήλασα πολύ γύρω στις 40 ημέρες γιατί ενώ είχα γάλα έβλεπα ότι η μικρή μου δεν χόρταινε δηλαδή έφτασα στο σημείο να την ταϊζω ανα μία ώρα που ήταν εξαντλητικό και για εμένα και για το μωρό και στην αρχή της έδωσα συμπλήρωμα και στην συνέχεια το έκοψα το δικό μου. Τώρα όσο αφορά τα αντισώματα που λέτε εμένα η κόρη μου τον άλλο μήνα θα κλείσει τα 3 και έχει αρωστήσει μόνο 3 φορές τώρα για να καταλάβαιτε είναι η τρίτη. Την πρώτη μου αρώστησε όταν ήταν 1 περίπου με βροχήτιδα τα είδα όλα ίδια την δευτερη με γαστρεντερίτιδα και τώρα με βήχα μόνο χωρίς πυρετο.

Με λίγα λόγια θέλω να σας πω ότι να μην τρελαινόμαστε και αν δεν θηλάσουν τα μωρά πολύ.

Αυτή είναι δική μου άποψη και όχι επιστημονική δεν είμαι γιατρός μια ιδέα είπα. 8-}8-}

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Μπορείς να αυξήσεις την παραγωγή σου βάζοντας το μωρό στο στήθος όσο συχνά θέλει και για όση ώρα θέλει. Ο θηλασμός δεν έχει πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να θηλάζεις ανά τέταρτο ή ανά μισή ώρα για ώρες (!) πράγμα το οποίο βέβαια είναι εξαντλητικό αλλά αξίζει τον κόπο. Υπάρχουν και τα χάπια μαγιάς μπύρας που αυξάνουν την παραγωγή αλλά καλύτερα πριν πάρεις οτιδήποτε να συμβουλευτείς μια σύμβουλο θηλασμού για να σε καθοδηγήσει, γιατί με τα χάπια υπάρχει ο κίνδυνος της υπερπαραγωγής.

Εγώ θήλασα 4 μήνες αποκλειστικά και μετά μέχρι περίπου τους 6 μήνες με συμπλήρωμα μέχρι που έκοψα τελείως τον θηλασμό χωρίς χάπια. Θα το συνέχιζα κι άλλο αλλά από τότε που ξεκίνησα τη δουλειά, έλειπα αρκετές ώρες χωρίς να θηλάσω και το γάλα μου μειώθηκε αρκετά, οπότε σταδιακά το έκοψα. Αν έχεις τη δυνατότητα να είσαι σπίτι με το μωρό, βάζε το συνέχεια στο στήθος και θα δεις ότι η παραγωγή σου θα αυξηθεί από μόνη της. Κρίμα είναι να το δώσεις σε άλλη γυναίκα τη στιγμή που έχεις γάλα.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

sumfwnw me xaroulita k papaki!

egw eimai ston 6o mina egkumosunis k parakolou8w diafores omilies + sunantiseis giauto!einai polu simantiko.

katarxin min agxwnesai!to niw8ei to mwro!

episis..exeis gala..apla an den uparxei suxna i zitisi etsi wste na xeis paragwgi. thelei k upomoni. Tha se boi8isei o Theoulis+ i Panagitsa.

kali epituxia!ola 8a pane kala!8elisi naxeis k kapoies swstes sumboules!

15 λανθασμένες οδηγίες που βλάπτουν το θηλασμό

Ο θηλασμός αποτελεί μια πρακτική για την οποία όλοι – επαγγελματίες υγείας, ειδικοί και μη, φίλοι και συγγενείς – έχουν τις απόψεις τους, απόψεις όμως που συχνά αντικρούουν η μία την άλλη και φέρνουν τη θηλάζουσα μητέρα σε σύγχυση. Δίνονται συχνά παραπλανητικές συμβουλές που έχουν ως αποτέλεσμα την πρόωρη διακοπή της γαλουχίας.

Δυστυχώς το επιστημονικό πεδίο της γαλουχίας, παρό,τι γεμάτο με σύγχρονες ανακαλύψεις και τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα, δεν έχει φτάσει στα αυτιά της πλειοψηφίας των επαγγελματιών υγείας – μαιευτήρων, παιδιάτρων, μαιών, νοσοκόμων – , σημαντικών δηλαδή ανθρώπων που επηρεάζουν την πρακτική του θηλασμού.

Ως αποτέλεσμα, πολλές από τις επικρατούσες ακόμα οδηγίες που παρέχονται προς τις λεχώνες, στα μαιευτήρια ή και αργότερα, είναι ανακριβείς, μη έγκυρες, ξεπερασμένες και επιστημονικά μη τεκμηριωμένες. Ας αναφέρουμε μερικές:

1η Λανθασμένη οδηγία: Μη θηλάζεις κατά τις πρώτες 2-3 ημέρες μετά τη γέννηση του παιδιού, γιατί δεν έχεις ακόμα γάλα.

Η επιστημονική αλήθεια: Για να ξεκινήσει η γαλουχία, είναι σημαντικό ο θηλασμός να ξεκινήσει κατά την πρώτη ώρα από τη γέννηση του παιδιού και να συνεχιστεί ελεύθερα, συχνά, ανάλογα με τα σημάδια πείνας του παιδιού, κατά τις πρώτες κρίσιμες ημέρες. Όσο περισσότερο ερεθίσει το μωρό το στήθος, τόσο περισσότερο και πιο γρήγορα θα παραχθεί μητρικό γάλα (κανόνας της ζήτησης και προσφοράς). Αντίθετα, εάν αφήσουμε το στήθος της μαμάς χωρίς ερεθισμό για ώρες ή και για μέρες, όπως συχνά δυστυχώς γίνεται στα ελληνικά μαιευτήρια, η παραγωγή της μαμάς θα αδρανήσει και θα υπάρξει δυσκολία στο θηλασμό κατά την επιστροφή της στο σπίτι. Εξάλλου, το μητρικό πρωτόγαλα είναι σπουδαία τροφή και ένα πανίσχυρο εμβόλιο για το βρέφος, η μόνη τροφή που χρειάζεται το ανθρώπινο νεογέννητο κατά τα πρώτα του 24ωρα, λίγη, αλλά επαρκής και ανεκτίμητη.

2η Λανθασμένη οδηγία: Θήλασε 10 λεπτά από το ένα στήθος, έπειτα 10 λεπτά από το άλλο.

Μήπως εσείς τρώτε για 10 λεπτά γιουβέτσι και για 10 λεπτά σαλάτα; Πως είναι δυνατόν, χωρίς καμία επιστημονική απόδειξη, να ταίζουμε τα μωρά μας σα να ήταν αυτόματες μηχανές ομοιομορφίας;

Η επιστημονική αλήθεια: Κατά τις πρώτες κρίσιμες έξι εβδομάδες της γαλουχίας, το μωρό πρέπει να φτάνει στο στήθος, με σωστή τοποθέτηση και σύλληψή του, χωρίς καθόλου χρονικούς περιορισμούς. Η διάρκεια των γευμάτων αλλάζει ανάλογα με την πείνα του, τη διάθεσή του, την ώρα της ημέρας και τον επιτυχή ή όχι τρόπο ταίσματος. Δηλαδή, ένα μωρό που δεν έχει μάθει να καταπίνει γάλα στο στήθος ή δε βρίσκει γάλα, μπορεί να βρίσκεται για μία ώρα πάνω σε αυτό και να μην έχει φάει τίποτα. Ένα άλλο μωρό μπορεί να έχει μάθει πώς να θηλάζει, να βρίσκει άφθονο γάλα και να τελειώνει το γεύμα του μέσα σε πέντε λεπτά. Δεν μετράμε λοιπόν λεπτά της ώρας με το ρολόι, αλλά παρατηρούμε το παιδί μας. Καταπίνει; Πόσες φορές κατάπιε; Έχει γάλα στο στοματάκι του; Αδειάζει το στήθος μας; Φαίνεται χορτάτο και χαλαρωμένο στο τέλος; Η επιστήμη είναι κατηγορηματική: στο θηλασμό πετάξτε τα ρολόγια!

3η Λανθασμένη οδηγία: Θήλασε όπως παραπάνω, έπειτα δώσε στο παιδί «συμπλήρωμα» ξένου γάλακτος, ώστε να βεβαιωθείς ότι χόρτασε.

Η επιστημονική αλήθεια: Χορήγηση «συμπληρώματος» προληπτικά, χωρίς να υπάρχει πραγματική ιατρική ένδειξη, εμποδίζει τις προσπάθειες της μητέρας να εγκαταστήσει το θηλασμό. Οποιαδήποτε ποσότητα ξένου γάλακτος πιει το βρέφος αφαιρεί από την παραγωγή γάλακτος της μαμάς, γιατί το μωρό δεν ζητάει από το στήθος την ποσότητα που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα η μαμά τελικά να οδηγηθεί σε μειωμένη παραγωγή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά αποκλειστικό θηλασμό των βρεφών μας για 6 μήνες. Ο,τιδήποτε άλλο όχι μόνο δεν είναι απαραίτητο αλλά και βλαπτικό, καταστροφικό για την επιτυχία της γαλουχίας.

4η Λανθασμένη οδηγία: Θήλασε το μωρό σου κάθε τρείς ή τέσσερις ώρες, όχι συχνότερα.

Σου επιτρέπεται να τρως κάθε 6 ώρες, όχι συχνότερα. Πως θα κρίνατε μια τέτοια οδηγία σχετικά με το φαγητό σας;

Η επιστημονική αλήθεια: Η αλήθεια είναι ότι το στομάχι του μωρού είναι πολύ μικρό, το μητρικό γάλα εύπεπτο και η ανάγκες του μωρού για επαφή μεγάλες. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα περισσότερα φυσιολογικά μωρά ζητούν να ταιστούν κάθε 2 ώρες, αν βέβαια δεν τους δίνεται το δύσπεπτο ξένο γάλα. Επιπλέον, πολλά φυσιολογικά μωρά περνούν διαστήματα της ημέρας τρώγοντας σχεδόν συνεχώς ή με διάλλειμα μισής ώρας, κάτι εντελώς αναμενόμενο και φυσιολογικό. Τέλος, κανένα μωρό δεν είναι ίδιο με άλλο, κάθε ένα έχει την προσωπικότητά του όπως κι εμείς. Η ποικιλία στον τρόπο λήψης της τροφής είναι τεράστια για τα βρέφη, όπως και για εμάς. Εάν θέλουμε να το χειριστούμε ως ανθρώπινο όν, είναι θεμελιώδες να ακούσουμε και να σεβαστούμε τις ιδιαίτερες ανάγκες του μωρού μας.

5η Λανθασμένη οδηγία: Άφησε το μωρό σου να κλαίει και μην το παίρνεις συνέχεια αγκαλιά, για να μην «κακομάθει».

Η επιστημονική αλήθεια: Η βασική ανάγκη των βρεφών είναι το χτίσιμο εμπιστοσύνης με το περιβάλλον τους, δηλαδή με τη μητέρα και τον πατέρα τους. Επειδή η όραση είναι φτωχά ανεπτυγμένη τον πρώτο καιρό, οι κύριες αισθήσεις, ο «μπούσουλας» του μωρού είναι η όσφρηση και η αφή. Ένα νεογέννητο απομονωμένο στο κρεβατάκι του, μακριά από ανθρώπινη επαφή, είναι σαν τον τυφλό στην απομόνωση. Η αγκαλιά είναι βασικό στοιχείο της γονεικής φροντίδας, της αγάπης. Η αγκαλιά είναι επίσης απαραίτητο συστατικό του επιτυχημένου θηλασμού, ο οποίος, ως φυσική διαδικασία, περιέχει και προυποθέτει άφθονη, συχνή επαφή.

6η Λανθασμένη οδηγία: Πάρε ξένο γάλα για να υπάρχει στο σπίτι, στην περίπτωση που χρειαστεί να το χρησιμοποιήσεις.

Η επιστημονική αλήθεια: Ο θηλασμός είναι παιχνίδι αυτοπεποίθησης για τη μητέρα. Μια λεχώνα που πιστεύει ότι δεν υπάρχει άλλο γάλα που μπορεί το παιδί της να πιει εκτός από το δικό της θα θηλάσει επιτυχώς το μωρό της. Αντίθετα, εκείνη που έχει κάθε στιγμή, στο πίσω μέρος του μυαλού της, στην παραμικρή δυσκολία, την εικόνα της σκόνης στο ντουλάπι είναι πολύ πιθανό να χάσει το παιχνίδι. Ειδικοί που προωθούν κουτιά ξένου γάλακτος στα χέρια της θηλάζουσας μητέρας κλονίζουν την αυτοπεποίθησή της και βλάπτουν το θηλασμό, άρα και την υγεία της δυάδας.

7η Λανθασμένη οδηγία: Δώσε στο παιδί καθημερινά τσάι, άλλα αφεψήματα ή νερό.

Η επιστημονική αλήθεια: Οποιοδήποτε υγρό πέραν του μητρικού γάλακτος όχι μόνο δεν είναι απαραίτητο για το παιδί αλλά και βλάπτει. Οι ποσότητες αυτές αφαιρούν από την παραγωγή γάλακτος της μητέρας, εμποδίζουν την εδραίωση του θηλασμού. Το τσάι προκαλεί διούρηση, εμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου και δεν ασκεί καμία θετική επίδραση στους κολικούς.

8η Λανθασμένη οδηγία: μη θηλάζεις το παιδί το βράδυ, ώστε να ξεκουραστείς.

Η επιστημονική αλήθεια: Ο θηλασμός την νύχτα είναι, τουλάχιστον κατά τον πρώτο καιρό, εντελώς απαραίτητος για την εδραίωση της γαλουχίας. Οι ορμόνες της γαλουχίας βρίσκονται τότε στα ύψη, το μωρό τρώει πιο ήρεμα και συνεχίζει τον τακτικό ερεθισμό του στήθους, αυξάνοντας έτσι την παραγωγή γάλακτος. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι γυναίκες που θηλάζουν επιτυχώς τα παιδιά τους δεν κουράζονται περισσότερο από εκείνες που δίνουν μπουκάλι. Αντίθετα, η προετοιμασία των μπιμπερό είναι εκείνη που είναι χρονοβόρα και επίπονη.

9η Λανθασμένη οδηγία: να καθαρίζεις το στήθος σου κάθε φορά που θηλάζεις (με χαμομήλι, νερό, σαπούνι κα).

Η επιστημονική αλήθεια: Το μητρικό γάλα περιέχει ένα θαυμαστό συνδυασμό από αντιμικροβιακούς παράγοντες, οπότε δεν χρειάζεται κανένας πρόσθετος καθαρισμός του στήθους. Οι οδηγίες αυτές μάλιστα στέκονται εμπόδιο στο θηλασμό, γιατί απαιτούν από τη μητέρα χρόνο και κόπο άσκοπα, μετατρέποντας αναίτια μια φυσιολογική διαδικασία σε «δύσκολη», «ιδανική».

10η Λανθασμένη οδηγία: τήρησε μια συγκεκριμένη, περιοριστική διατροφή, εάν θέλεις να θηλάσεις.

Η επιστημονική αλήθεια: Δεν είναι απαραίτητος κανένας ιδιαίτερος περιορισμός στη διατροφή της λεχώνας. Οι οδηγίες αυτές προσθέτουν δυσκολίες στη ζωή της χωρίς λόγο. Η αλήθεια είναι ότι ένα μωρό που θηλάζει μια μητέρα η οποία δεν έχει και την «τέλεια» διατροφή είναι πιο πιθανό να είναι υγιές, σε σύγκριση με εκείνο που πίνει μπιμπερό από τη μαμά του. Μια φυσιολογική, ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία είναι το μόνο που χρειάζεται. Οι σούπες, τα άνοστα, η αποφυγή ενός τεράστιου καταλόγου συγκεκριμένων τροφίμων δεν έχουν καμία επιστημονική βάση.

11η Λανθασμένη οδηγία: Αν πονέσουν οι θηλές σου, πρέπει να διακόψεις το θηλασμό.

Η επιστημονική αλήθεια: Τις περισσότερες φορές οι θηλές πληγώνονται λόγω κακής στάσης, τοποθέτησης και σύλληψης του στήθους από το μωρό. Η λύση στα προβλήματα αυτά είναι να βελτιώσουμε την τεχνική του θηλασμού, να λάβουμε οδηγίες από ειδικό για την αντιμετώπιση του πόνου με συνέχιση παράλληλα του θηλασμού, όχι να τον σταματήσουμε με την πρώτη δυσκολία.

12η Λανθασμένη οδηγία: Μετά την έξοδό σου από το μαιευτήριο, δες κάποιον επαγγελματία υγείας στις σαράντα ημέρες από τη γέννηση του παιδιού.

Η επιστημονική αλήθεια: Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει επίσκεψη της λεχώνας από ειδικό μέσα στις πρώτες 2-3 ημέρες από την έξοδό της από το μαιευτήριο. Η υποστήριξη πρέπει να συνεχιστεί κατά τις πρώτες εβδομάδες της γαλουχίας με τουλάχιστον άλλες μία με τρεις επισκέψεις, ανάλογα με τα προβλήματα που προκύπτουν. Πολλές γυναίκες παλεύουν να διατηρήσουν τη γαλουχία στο σπίτι, μέσα σε περιβάλλον μη υποστηρικτικό και χωρίς να έχουν λάβει σωστές οδηγίες. Αρκετές από αυτές δυστυχώς έχουν καταλήξει στο μπιμπερό όταν φτάνουν για πρώτη φορά στην πόρτα του παιδιάτρου, σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση του παιδιού.

13η Λανθασμένη οδηγία: Εάν το μωρό σου «δεν παίρνει ικανοποιητικά» βάρος, πρέπει να του δώσεις συμπλήρωμα ξένου γάλακτος.

Η επιστημονική αλήθεια: Πολλές φορές επαγγελματίες υγείας «τρομοκρατούν» τη λεχώνα για το βάρος του μωρού της, χωρίς να υπάρχει στην πραγματικότητα κανένα πρόβλημα. Άλλες φορές πάλι υπάρχει πρόβλημα, όμως καταφεύγουν εύκολα και αμέσως στη λύση του ξένου γάλακτος, χωρίς προηγούμενα να δώσουν οδηγίες για αποτελεσματικότερο θηλασμό, χρήση θηλάστρου από τη λεχώνα κα.

14η Λανθασμένη οδηγία: Σταμάτησε να θηλάζεις το παιδί, εάν χρειάζεται να πάρεις κάποιο φάρμακο, όπως παυσίπονο, αντιβίωση κα.

Η επιστημονική αλήθεια: Αυτή η οδηγία είναι εννιά στις δέκα φορές λανθασμένη. Υπάρχει πολύ μεγάλη άγνοια των επαγγελματιών υγείας σχετικά με το θέμα, για αυτό η μητέρα πρέπει να συμβουλεύεται ειδικό γαλουχίας όποτε κάποιος της απαγορεύει το θηλασμό του παιδιού της επειδή εκείνη παίρνει κάποιο φάρμακο. Η αλήθεια είναι ότι τα συνήθη φάρμακα είναι συμβατά με το θηλασμό, υπάρχουν ελάχιστα φάρμακα που πραγματικά βλάπτουν το παιδί μέσα από το μητρικό γάλα. Η αλήθεια είναι τέλος ότι το μωρό κινδυνεύει συνήθως πολύ περισσότερο από το μη θηλασμό, παρά από την απειροελάχιστη δόση κάποιου φαρμάκου.

15η Λανθασμένη οδηγία: Μη θηλάζεις μετά τους έξι μήνες της ζωής του μωρού, δεν του προσφέρεις τίποτα.

Η επιστημονική αλήθεια: Κάθε μέρα θηλασμού παραπάνω είναι κέρδος για μωρό και μητέρα. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί διαβεβαιώνουν ότι ο θηλασμός έχει μεγάλη αξία και μετά τους έξι μήνες της ζωής του μωρού, ενώ συστήνουν την συνέχιση της γαλουχίας για τουλάχιστον δύο χρόνια, χωρίς ανώτερο όριο, για όσο θέλουν μητέρα και παιδί. Αναζητήστε τον ειδικό που θα σας καθοδηγήσει σωστά και σύγχρονα πάνω στην προσπάθειά σας να θηλάσετε το μωρό σας, όπως ακριβώς αναζητάτε τον κατάλληλο επαγγελματία για κάθε άλλο τομέα της υγείας σας. Η αντίληψη ότι ο μητρικός θηλασμός είναι μια φυσική, ενστικτώδης διαδικασία που θα μας έρθει «αυτόματα», χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία ή ενημέρωση, είναι το ίδιο λανθασμένη με την αντίληψη πως ό,τι λέγεται από επαγγελματία υγείας πάνω στο ζήτημα είναι «αυτόματα» έγκυρο. Είναι ακόμα το ίδιο λανθασμένη με εκείνη την αντίληψη που αρνείται να δει τη γαλουχία ως ιδιαίτερο επιστημονικό πεδίο με συγκεκριμένες γνώσεις, δεξιότητες, πιστοποίηση και εξειδίκευση.

Στην πραγματικότητα, η πιθανότητα να ακούσετε επιστημονικά ακριβείς οδηγίες για το θηλασμό του παιδιού σας είναι τόσο μεγαλύτερη, όσο απευθύνεστε στους εξής ειδικούς (κατά σειρά προτεραιότητας):

Διεθνώς Πιστοποιημένους Συμβούλους Γαλουχίας IBCLC

Συμβούλους θηλασμού της La Leche League Ελλάδας

Γυναικολόγους, Παιδιάτρους και Μαίες με σχετική εκπαίδευση και πιστοποίηση στο αντικείμενο.

Έμπειρες μητέρες που έχουν θηλάσει επιτυχώς και μακροχρόνια.

Του Στέλιου Παπαβέντση - Παιδίατρος - MRCPCH DCH IBCLC 2010

http://www.perithilasmou.gr/articles/br ... igies.html

des kai edw...

http://www.perithilasmou.gr/info-breast ... -days.html

http://www.thilasmos.net/lll.html

http://www.llli.org/

sygnwmi gia to megalo minima alla epeidi pisteuw oti einai polu simantiko 8ema k liga legontai k san ellada eimaste para poluuu pisw...gi auto psaxe...

KALH K EYLOGHMENH XRONIA!!!!!!!!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

To κακo ειναι οτι τις παραπανω λανθασμενες οδηγιες τις δινουν γυναικολογοι και παιδιατροι σε μια φαση που η γυναικα ειναι πολυ ευαλωτη Και το χειροτερο ειναι οτι στα μεαιευτηρια κατι τετοιες συμβουλες δινουν και μερικες μαιες

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Αχ ανναθες παρά πολύ καλό το άρθρο που έβαλες....τα λέει όλα όπως είναι... εγώ πάντως που θηλάζω αποκλειστικά και μόνο στην κλινική τον έδωσα τις δυο πρώτες μέρες ξένο για συμπλήρωμα και αυτό γιατί δεν είχα κατεβάσει πολύ γάλα έχω γίνει πολύ φανατική του μητρικού θηλασμού... Αυτό που θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι ότι ο θηλασμό δεν έχει καθόλου πρόγραμμα... Η κουνιάδα μου που είναι μαία αλλά και η παιδίατρος μας από αυτά που μου είπαν αυτό που μου έμεινε είναι, εφόσον το μωρό είναι αλλαγμένο και κλαίει.. στο στήθος , έχει κοιμηθεί και κλαίει ...στο στήθος, γκρινιάζει... στο στήθος. Εμείς να φανταστείς στην αρχή όταν γυρίσαμε από την κλινική σπίτι αλλά και όταν ήταν 2μίση μηνών περίπου και μεγάλωσε και ήθελε περισσότερο ήμουν μονίμως με τα βυζιά στην φόρα...δεν έκανα καν το κόπο να τα μαζέψω. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι θα παιδευτείς στην αρχή αλλά να δεις θα στρώσει... Εκτός βέβαια αν δεν έχεις κουράγιο, αλλά επειδή θες το καλύτερο για το παιδάκι σου αξίζει μια προσπάθεια!!

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

δεν διαβασα ολες τις απαντησεις σας αλλα διαβασα καπου πριν μερες οτι μονο η μανα κανει να θηλαζει το παιδι της....γιατι οταν τα εχουμε στην κοιλια μας περνουν τα αντισωματα μας...οποτε στο θηλασμο συνεχιζουν...η αλλη γυναικα εχει διαφορετικα αντισωματα.....ρωτηστε εναν παιδιατρο .....αν κ ο αδελφος μου οταν ηταν μωρο ηπιε γαλα απο την θεια μας.... :lol: δεν επαθε τιποτε

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

isaEx κάνε κουραγιο και υπομονή και συνέχισε την προσπάθεια. Καταρχην το μωρο σου κλαιει; κοιμάται καλα; σου δειχνει να πεινάει;

Η κόρη μου ειναι 10,5 μηνών και μεχρι πριν απο 1 μηνα δεν ειχε παρει ξένο γάλα αν εξαιρεσεις φυσικα τις πρωτες 6 μερες της ζωης της. Αναγκάστηκα να σταματησω το θηλασμο λογω αποκολλησης. Εγω ουτε γαλα ειχα, ουτε η μικρη επιανε καλα το στήθος μου και ειχα και πληγωμένες ρογες που ετρεχαν αιμα!!! Τα καταφεραμε ομως και ετσι μπορει να τα καταφερεται και εσεις!!!

Πριιν απο καθε θηλασμο πιες μονορουφι 2 ποτηρια νερο. Βαλε την σωστα στο στηθος οσο πιο συχνά μπορεις, ακομα και ανα 40 λεπτο και αφησε την να θηλάζει. Οσο πιο πολυ θηλαζει τοσο πιο πολυ γαλα θα εχεις.Να θηλαζεις και το βράδυ ανα διωρο ή να χρησιμοποιείς το θήλαστρο για να αυξησεις τη παραγωγη σου.. Προσεξε κατι ομως. Μην βαζεις το θηλαστρο μονο για οση ωρα βγαζεις γαλα, βαλε το σε σχετικη χαμηλη ταχυτητα και τραβα κι ας μην τρεχει γαλα. Θα δεις πως μετα απο λιγο θα τρεξει ξανα. Ετσι αυξανεις την παραγωγη. Και να μην συγκρινεις την ποσοτητα που βγαζεις με το θηλαστρο με την ποσοτητα που πινει το μωρο. Δεν εχουν καμμια σχεση μεταξυ τους. Το μωρο σου μπορει να πινει το διπλασιο. Πάρε χαπια μαγιας, 7 το πρωι, 7 το μεσημερι και 7 το βράδυ επι μια εβδομαδα. Μετα σταμάτα μια εβδομαδα και αρχισε ξανα. Μια εβδομαδα παιρνεις, μια σταματάς!! Πριν απο καθε θηλασμο βάλε ζεστες κομπρέσες στο στηθος σου. Οσο πιο συχνά μπορεις ριξε ζεστο νερο στο στηθος σου αλλα προφυλαξε τις ρογες σου για να μην μαλακωσουν πολυ και σχιστουν!! Προσεξε πολυ μονο μην παθεις καμμια μαστιτιδα απο υπερπαραγωγη μετα.Πιες τουλαχιστον 3 λιτρα νερο την ημέρα. Φτιάξε ροφημα με γαιδουρογκαθο, γλυκανισο, τσουκνίδα ή μαραθο. Βοηθουν πολυ στην παραγωγή γάλακτος. (Απο γευση και απο οσμη ειναι χαλια γι'αυτο κανε κουραγιο). Ενα μωρακι που θηλαζει μπορει τον ενα μηνα να παρει ελαχιστο ή καθολου βαρος και τον αλλον μηνα να αναπληρωσει τα χαμενα γραμμαρια.

Ο θηλασμος ειναι ζητηση και παραγωγη και αυτο στο λεει μια μανουλα που εκλαψε, πονεσε και παλεψε οσο δεν φαντάζεσαι για να θηλάσει!! Θελει πολυ υπομονη και πολυ κουράγιο. Μπορεις να τα καταφέρεις. Και προς θεου βρες εναν γιατρο που ειναι υπερ του θηλασμου και προσεξε πολυ το περιβάλλον. Εγω εφτασα σε σημειο να απαγορευσω την εισοδο σπιτι μου και να αποφευγω ολους του κριτες μου για το ποσο λαθος κανω και το ποσο δεν χορταινει το παιδι μου και ειναι αδύνατο για 4 μηνες μεχρι να εδραιωθει ο θηλασμος. Να ξερεις πως ο θηλασμος εδραιωνεται στις 6-8 εβδομάδες.Αν δεν χορταινει μπορεις να δωσεις το βραδυ μονο συμπληρωμα ξενο γαλα μεχρι να αυξησεις την παραγωγη σου. Ο θηλασμος δεν ειναι μονο αντισωματα, ειναι αγάπη και δεσιμο. Δεν πειραζει το να κανεις μια μικρη υποχωρηση και να δωσεις λιγο ξενο οταν ειναι απολυτως απαραιτητο.

Διαβασε και αυτο το σαιτ. http://www.mitrikosthilasmos.com/

Στειλε μηνυμα στους ειδικους με το ερωματολογιο που εχει. Ηλικια, βαρος, θηλασμους κτλ του παιδιου σου. Αυτοι θα σου πουν αν ειναι φυσιολογικη ή οχι η μικρη σου. Μην ξεχνας πως οι καμπύλες ανάπτυξης αφορουν μωράκια που παίρνουν ξένο γαλα. Δεν ισχυουν οι ιδιες μετρήσεις για μωρακια που θηλαζουν.

Ελπιζω να σε βοηθησα μιας και ξερω παρα πολυ καλα πως ειναι να θελεις παρα πολυ να θηλαζεις αλλα να μην σε βοηθαει το σωμα σου ή το παιδι σου. Μπορεις να τα καταφερεις, εδω τα καταφεραμε εμεις που ειχαμε τοσα προβληματα και δεν θα τα καταφερετε εσεις; ;):)

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Αργησα λιγο αλλα το βρηκα!!!

http://www.kellymom.com/babyconcerns/gr ... harts.html

Αυτες ειναι οι καμπύλες και τα ποσοστα αναπτυξης στα μωρα που θηλαζουν.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Απαντήσεις

    • Είμαι σίγουρη ότι με καταλαβαίνεις απόλυτα αγάπη.. αισθάνομαι βέβαια άσχημα για το μωράκι αυτό ότι το αδικώ.. αλλά μέχρι την αυχενική και να δω ότι είναι υγιές, δεν μπορώ να αφήσω τον εαυτό μου να δεθεί μαζί του.. που δεν έχω "αγγίξει" κάν όσα πέρασες εσύ κοριτσάκι μου και που δεν θα ευχομουν σε κανέναν άνθρωπο ποτέ να περάσει τόσες δυσκολίες γενικά για να φτάσει να κρατήσει το μωρό του αγκαλιά... Εμένα με έχουν πάρει "χαμπάρι" αρκετοί τρίτοι και με ρωτάνε, ίσως επειδή έχω πρηστεί παααάρα πολύ και έχω βάλει κάποια κιλά.. δεν ξέρω αν φταίει η κορτιζόνη που παίρνω ή και οι διεγέρσεις που προηγήθηκαν βέβαια και η κατακράτηση που προέκυψε εξαιτίας αυτών (έχω ξεκινήσει ήδη διατροφολόγο πρώτα για το θέμα ζαχάρου να είναι υπό έλεγχο και δεύτερον για να μην παρά ξεφύγω...) Αυτή τη φορά όμως γενικότερα το παραδέχομαι και το λέω λίγο πιο εύκολα όχι γιατί θέλω να το μοιραστώ αλλά γιατί επιλέγω να πιέσω τον εαυτό μου να είναι πιο αισιόδοξος για αυτή την εγκυμοσύνη και ότι όλα θα πάνε καλά μέχρι τέλους.. εύχομαι ολόψυχα να μην μου γυρίσει μπούμερανγκ...😕 Λες σε έναν χρόνο από τώρα να συζητάμε για τη διατροφή του παιδιού;;;; 😅😅😅 Αχχχ μακάρι Παναγίτσα μου!!!! 🙏🙏🙏🤞🤞🤞 Το συζητάω με μια φίλη μου που τώρα κάνει εισαγωγή στις στέρεες η οποία φοβάται πολύ ότι θα πνιγεί το μωρό αν δεν είναι αλεσμένα.. δεν δέχεται καθόλου ότι υπάρχει λογική στα κομμάτια.. εγώ βέβαια βλέπω το μωρό πάλι πνίγεται και βγάζει γουλιες.. οπότε δεν καταλαβαίνω τη διαφορά.. από τη μια έχει βάση ο φόβος της από την άλλη πιστεύω ότι είναι και θέμα παιδιάτρου να ξέρει.. τεσπα δεν το έχω ψάξει καθόλου ακόμα αλλά προς χάριν της συζήτησης τώρα.. Ξεκίνησε από τώρα ο μπαγασας τα σουρτα φέρτα έξω;;;; 😝🤣🤣🤣🤣 Στην εφηβεία ούτε που θα τον βλέπετε σπίτι!!! 🤣🤣🤣 Μπράβο το παιδί!! Τουλάχιστον ηρέμησε λίγο η ψυχούλα μου που ποναγε.. πόσα έχει βγάλει τώρα;
    • Μονο filicin παιρνεις και utrogestan; Αν θυμάμαι καλα απο τις προηγούμενες, το σίδηρο το ξεκίνησα λιγο πιο μετά. Πρωτα φιλισιν και λιγο αργότερα σιδηρο, d3 και ω3 .
    • Ζηλεύωωωωωωωωω 😀υπέροχα!!
    • Καλά μπανια κορίτσια (έστω και από εξω 😂)
    • Και δεν πηγαίνεις ιπποκράτειο ή Παπαγεωργιου ; Ότι εφημερεύει.. Βρες μια δικαιολογία κ θα σε δούνε..
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...