Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση

Δεν ξέρω βρε Cesilia μπορεί να είναι έτσι. Πάντως από Ξάνθη που κρατάει η καταγωγή μου και είναι πολλοί οι πόντιοι εκεί τα φτιάχνουνε. Τώρα από που ήρθαν οι πρόγονοι μου να σου πω την αλήθεια δεν ξέρω ακριβώς. Ξέρω μόνο ότι η προγιαγιά σε κρίσεις άνιας ξεκινούσε από μόνη της και διηγούταν το διωγμό τους και κανένας δεν σκέφτηκε να το καταγράψει κάπου. Θα ήταν ένα ντοκουμέντο για να μαθαίναμε όλοι από άνθρωπο που το έζησε τι πραγματικά έγινε και τι πέρασαν.

• Απαντήσεις 64
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσίευση

Γεια!!! Εγω ειμαι 25% ποντια απο τη γιαγια μου, αχ γιαγιακα... Θυμαμαι απο παιδακι τις εντονες γευσεις και το σαματα στο σπιτι της Ολο μαγειρευε και δοκιμαζε αριστη νοικοκυρα εντος του σπιτιου (ελαμπε το σπιτι) αλλα ξοδευε αβερτα :lol:

Οταν πια ηταν στα τελευταια της και την προσεχα στο νοσοκομειο αυτο που ενιωσα ηταν οτι μου ελειπε το γελιο της γιατι αυτη η γυναικα ολο γελουσε και δεν ειχε περασει και λιγα ..Ποντιακα δεν εμαθα αλλα να φανταστειτε η γιαγια ειχε μαθει ακομα και τον πατερα μου..καλα τον παπου τον ειχε κανει σωστο ποντιο με τη λυρα του και τα ολα του..

Παντως τα πολυ ευκολα τα ξερω..και καποια σοκιν :lol: Καλως βρεθηκαμε!!!!

Δημοσίευση

apis έγραψε:

Γεια!!! Εγω ειμαι 25% ποντια απο τη γιαγια μου, αχ γιαγιακα... Θυμαμαι απο παιδακι τις εντονες γευσεις και το σαματα στο σπιτι της Ολο μαγειρευε και δοκιμαζε αριστη νοικοκυρα εντος του σπιτιου (ελαμπε το σπιτι) αλλα ξοδευε αβερτα :lol:

Οταν πια ηταν στα τελευταια της και την προσεχα στο νοσοκομειο αυτο που ενιωσα ηταν οτι μου ελειπε το γελιο της γιατι αυτη η γυναικα ολο γελουσε και δεν ειχε περασει και λιγα ..Ποντιακα δεν εμαθα αλλα να φανταστειτε η γιαγια ειχε μαθει ακομα και τον πατερα μου..καλα τον παπου τον ειχε κανει σωστο ποντιο με τη λυρα του και τα ολα του..

Παντως τα πολυ ευκολα τα ξερω..και καποια σοκιν :lol: Καλως βρεθηκαμε!!!!

αχ apis επειδη δεν πολυμπαινω ειδα τωρα οτι εισαι εγκυος!!!!συγχαρητηρια!!!!!!!!!! :):) θα κανεις ενα ποντιακι!!! :laugh: :laugh:

Δημοσίευση

ELENALDA έγραψε:

Ενώστε λοιπόν όλες το ποντιακό σας πείσμα για να μου δώσει τύχη και να καταφέρω να κρατήσω στην αγκαλιά μου άλλο ένα ποντιάκι!!!!

Το δικό μου και μόνο πείσμα φτάνει ELENALDA μου! 100000% πόντια όπως η alkost.. Από όλες τις μπάντες!! :laugh:

Αλλά όπως είπες.. Όλες οι πόντιες του mammy θα είμαστε το γούρι σου! Θα γεννήσεις κι εσύ ένα ποντιάκι και θα το μάθεις κότσαρι από κούνια...

Το δικό μου κοριτσάκι, το Μαράκι μου, χορεύει κότσαρι με μανία! Θα προσπαθήσω να ανεβάσω βιντεάκι αργότερα!

Δημοσίευση

ΚΟΡΙΤΣΙΑ,ΓΕΙΑ ΣΑΣ!ΟΥΤΕ ΕΓΩ ΠΟΝΤΙΑ ΕΙΜΑΙ,ΟΜΩΣ ΠΑΝΤΡΕΥΤΗΚΑ ΠΟΝΤΙΟ ΑΝΤΡΑ.ΟΠΟΤΕ,ΑΥΤΟ ΝΟΜΙΖΩ ΜΕ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΗΜΙΣΥ ΠΟΝΤΙΑ.ΣΑΣ ΑΓΑΠΩ ΠΟΛΥ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ.ΛΑΤΡΕΥΩ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ ΣΑΣ.ΕΜΑΘΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΟΡΕΥΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΟΠΟΤΕ Τ'ΑΚΟΥΩ ΚΛΑΙΩ.Η ΜΑΝΑ ΕΝ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ...ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ Σ'ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΝΟΥΛΕΣ.ΣΑΣ ΦΙΛΩ ΟΛΕΣ.ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΙ ΑΓΚΑΛΙΑ ΜΕ ΤΟ ΑΓΓΕΛΟΥΔΙ ΜΟΥ.

Δημοσίευση

Χιχι και εγω μεχρι την τεταρη πηγα!!! Ξερω αρκετα γιατι μηλαω στην Δουλεια μου. Απο αυτην την επαρχια ειναι η Μαμα μου. Εγω δεν θημαμε πως λεγοταν το χωριο μας γιατι το 86 μετακομισαμε στο Κρασνονταρ που ειχε Ελληνικο Σχολειο, Μετα το 89 ηρθαμε στην Ελλαδα. Βασικα τα Ρωσικα τα εμαθα εδω λογω δουλειας γιατι εκει πηγαιναμε σε Ελληνικο σχολειο. Ο αδελφοε μου να φανταστεις μηλαει με μια προφορα στα να πανε- ηταν 5 χρονων οταν ηρθαμε!!!

Δημοσίευση

olya έγραψε:

εδω αλλη ΜΙΑ ΠΟΝΤΙΑ ΑΠΟ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ.ΦΙΛΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΠΟΝΤΙΕΣ Κ ΜΗ :kiss::kiss::kiss:
:laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:

το καταλαβα απο τη φωτο του τσιμπουρασκα...

λατρεμενος....

εγω ειμαι ποντια...100%..γεννηθηκα κ μεγαλωσα εδω..

ο αντρας μου ποντιος κ αυτος...ηρθε το κρασνονταρ σοτσι.... :)

βαρενικι πιλιμενικι...λατρεμενα μου...

πισια....τα ξεσκιζω :blush: :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:

κορτσοπα...κακ ντελα.... :woohoo: :silly: :woohoo: :silly:

στο νοβαβα????? :lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol:

Δημοσίευση

ΤΟΝ ΤΣΕΜΠΟΥΡΑΣΚΑ ΤΟΝ ΛΑΤΡΕΥΩ(ΓΙΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΦΟΤΟ ΠΟΥ ΕΧΩ ΒΑΛΕΙ).ΨΑΧΝΩ ΤΕΤΟΙΟΝ ΣΕ ΚΟΚΚΙΝΟ Κ ΛΕΥΚΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΑΣΚΟΤ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ 2012.

ΣΤΟ ΚΡΑΣΝΟΝΤΑΡ ΜΕΝΑΜΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΕΡΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΝΤΙΚΑ,ΝΑ ΜΙΛΑΩ ΔΕΝ ΞΕΡΩ,ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΝΤΙΚΑ,ΜΟΝΟ ΚΑΤΙ ΑΠΛΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ,ΞΕΡΩ ΤΟΥΣ ΠΙΟ ΑΠΛΟΥΣ(ΑΠΟ ΦΥΣΗ ΝΤΡΟΠΑΛΗ :blush: ).

Δημοσίευση

εμεις ειμαστε 4 γενιες που γεννηθηκαμε Ελλαδα,εχω παππου απο τη Σαμσούντα ,η προγιαγια μου γεννηθηκε στο Γιοσγιάτι της Τουρκίας,ενώ ολοι οι υπόλοιποι είναι από την περιφέρεια Άκνταγ Μαντέν,η περιοχη ειχε μεταλεία ,ειμαστε γνωστοί ωε Μέτέμτζιδες και πιο συγκεκριμένα Χάλχατζιδες διοτι το χωριο το λένε Χάλχατζί,μιλαμε γ βάθη της Τουρκίας κοριτσια και παλι ήτανε ελληνόφωνα τα χωριά,όνειρο μου να δω τα πατρια εδάφη,στο ακουσμα της λύρας ρυγάει ολο μου το σώμα και το αιμα βράζει,χορευω σχεδον τα παντα,κ παροτι δεν παντρευτηκα ποντιο η κορη μου ειναι ποντιάρα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!απο την κοιλια ακομα οταν ακουα ποντιακα πηγαινε σαν τρελλη!!!!!!!!!

Δημοσίευση

να σας πω πως κανω τη σουρβα με ρυζι ,ενα γρηγορο κ νοστιμο φαγητο,μη με ρωτατε δοσολογια με το ματι τα βαζω

παιρνω στραγγιστο γιαουρτι (μισο κιλο περιπου)

στην κατσαρολα τη μεγαλη (κανω κ μπολικη γτ μαρεσει)

βαζω νερό πολυ και ριχνω ρυζι καρολινα(μη με ρωτατε γτ ,απο συνηθεια ,η γιαγια μου μονο καρολινα χρησιμοποιει) και το αφηνω να βρασει (βαλτε κ αλατακι) ,φανταστειτε οτι το αποτελεσμα θα ειναι σουπα με νερο κ ρυζι (στα 20 λεπτα ειναι ετοιμο)

βαζουμε γιαουρτι σε ενα μεγαλο μπολ κ με μια κουταλα βαζουμε λιγο λιγο το νερο με τορυζι κ ανακατευουμε να μην κοψει μεχρι που οταν γεμισει το μπολ το ριχνουμε στην κατσαρολα κ ανακατευουμε,παιρνουμε ενα τηγανακι ή κατσαρολακι βαζουμε ελαιολαδο και τσιγαριζουμε ξερο δυοσμο (ή γιοσμο οπως λεει η γιαγια μου) να σκουρυνει λιγο να βγει το αρωμα και το ριχνουμε στη σουπα,και ειναι ετοιμη,ανακατευουμε βαζουμε το αλατακι αναλογα με τα γουστα μας και ετοιμο πεντανοστιμο φαγί!!!!!!!!!!!!!

το εχω κανει κ σε μικρο κατσαρολακι με ενα κεσεδακι γιαουρτι γ πιο λιγο (μονο εγω το τρωω)

εχω το βιβλιο της Μαρίας Λόη για ποντιακα φαγητα(απογοήτευση)αλλα θα σας βαλω καμμια οταν εχω ωρα

ΤΣΑΛΧΑΜΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΛΕΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ Ή ΑΛΛΙΩΣ ΤΑΝ

Δημοσίευση

Κ ΕΜΕΝΑ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΧΑΧΑΧΑΧ

Κ ΕΓΩ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ ΣΤΟ ΜΙΣΧΑΚΟ(ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ)

Κ ΗΡΘΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 89 ΠΟΥ ΗΜΟΥΝ 5 ΕΤΩΝ

ΝΤΙΦΤΣΟΝΚΙ ΟΥ ΜΙΝΙΑ ΦΣΙΟ ΝΑΡΜΑΛΝΑ ΟΥ ΒΑΣ Κ ΝΤΙΛΑ

ΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΧ ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΡΕ ΠΑΤΡΙΔΑΑΑΑΑ :D :D :D :D :D

Δημοσίευση

savropinguinos έγραψε:

να σας πω πως κανω τη σουρβα με ρυζι ,ενα γρηγορο κ νοστιμο φαγητο,μη με ρωτατε δοσολογια με το ματι τα βαζω

παιρνω στραγγιστο γιαουρτι (μισο κιλο περιπου)

στην κατσαρολα τη μεγαλη (κανω κ μπολικη γτ μαρεσει)

βαζω νερό πολυ και ριχνω ρυζι καρολινα(μη με ρωτατε γτ ,απο συνηθεια ,η γιαγια μου μονο καρολινα χρησιμοποιει) και το αφηνω να βρασει (βαλτε κ αλατακι) ,φανταστειτε οτι το αποτελεσμα θα ειναι σουπα με νερο κ ρυζι (στα 20 λεπτα ειναι ετοιμο)

βαζουμε γιαουρτι σε ενα μεγαλο μπολ κ με μια κουταλα βαζουμε λιγο λιγο το νερο με τορυζι κ ανακατευουμε να μην κοψει μεχρι που οταν γεμισει το μπολ το ριχνουμε στην κατσαρολα κ ανακατευουμε,παιρνουμε ενα τηγανακι ή κατσαρολακι βαζουμε ελαιολαδο και τσιγαριζουμε ξερο δυοσμο (ή γιοσμο οπως λεει η γιαγια μου) να σκουρυνει λιγο να βγει το αρωμα και το ριχνουμε στη σουπα,και ειναι ετοιμη,ανακατευουμε βαζουμε το αλατακι αναλογα με τα γουστα μας και ετοιμο πεντανοστιμο φαγί!!!!!!!!!!!!!

το εχω κανει κ σε μικρο κατσαρολακι με ενα κεσεδακι γιαουρτι γ πιο λιγο (μονο εγω το τρωω)

εχω το βιβλιο της Μαρίας Λόη για ποντιακα φαγητα(απογοήτευση)αλλα θα σας βαλω καμμια οταν εχω ωρα

AYTO EINAI TO ΛΕΓΟΜΕΝΟ ΤΑΝΙΜΕΝΟΝ ΦΑΕΙΝ????? Η ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΣ ΕΤΣΙ ΤΟ ΕΛΕΓΕ Η ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΧΧΑΧΑΧΑΧΧΑ :blush:

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΕΜΕΝΑ ΤΟ ΤΑΝ ΠΟΤΕ Δ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ (ΓΙΑΤΙ Δ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΤΟ ΓΑΛΑ Κ ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΧΑΧΑΧΑΧΑ) :S:S :laugh: :laugh: :laugh: :laugh:

ΤΣΑΛΧΑΜΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΛΕΣ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΝΑ ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ Ή ΑΛΛΙΩΣ ΤΑΝ

:laugh:

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Απαντήσεις

• Μην νομίζεις! Κι εμένα κατά τις 20.00-20.30 κοιμόταν πριν κανένα μήνα αλλά άρχισε να αντέχει ξυπνιος πιο πολλή ώρα μέσα στη μέρα και πήγε πιο αργά 
    • Ιωάννα χρόνια σου πολλά!!! Να σε χαίρεται η οικογένειά σου!!! Υγεία κι όμορφες οικογενειακές στιγμές!!! Χαρά στο κουράγιο σου που θα μείνεις τόσο καιρό στα πεθερικά...εγώ ούτε με τους γονείς μου δεν αντέχω πλέον... Εμένα ο μικρός είναι πολύ καλός!! Έχει τη ρουτίνα του κ πλέον κοιμάται το βράδυ μόνος του στο κρεβάτι του χωρίς να τον κοιμιζω στα χέρια. Τον αφήνω κάτω με ανοιχτά μάτια, του ανάβω το φωτάκι με τον λευκό ήχο κ σε πέντε λεπτά έχει κοιμηθεί από τις 21:30 το βράδυ μέχρι 8 το πρωί σερί...κ κοιμάται κ το μεσημέρι! Κι έχει πλάκα πλέον που του μιλάω κ λέει τα δικά του🤣.  Εγώ έχω μια πικρία... έκλεισα βάφτιση για δεύτερη μέρα του Πάσχα κ το ζευγάρι που ζήτησαν να βαφτίσουν το μωρό φαίνεται ότι το ζήτησαν μόνο κ μόνο για το φαίνεσθαι. Δεν έχουν έρθει να δουν καν το μωρό κ δεν μπήκαν καν στη διαδικασία να μου πουν κ πότε θα έρθουν κ τους ρώτησα χθες κ η απάντηση ήταν θα έρθουν 3 μέρες πριν τη βάφτιση. Δεν τους νοιάζει καθόλου για το μωρό, δεν έχουν ρωτήσει ποτέ τι κάνει. Κ χθες τους είπα πως αν το κάνουν για τυπικούς λόγους να μας το πουν. Και κορίτσια θύμωσαν, γιατί τους ζήτησα να ρωτάνε τι κάνει το μωρό, δε με νοιάζουν ούτε τα δώρα ούτε τίποτα, μόνο να ενδιαφέρονται. Και να φανταστείτε ότι πριν γεννήσω μου έλεγε η κοπέλα είδες καθόλου βαπτιστικά; Ακόμη ήμουν στον 7ο μήνα κ της είπα κάτσε να γεννηθεί το μωρό με το καλό κι έχουμε χρόνο, απλά να ξέρεις ότι θέλω ό,τι πιο απλό υπάρχει. Η απάντησή της ήταν γαμπρό θα τον ντύσουμε, τι να μας λέει ο κόσμος ότι δεν έχουμε λεφτά; Με αυτή της την απάντηση τότε άρχισα να σκέφτομαι ότι το κάνουν μόνο για την εικόνα. Θεωρώ πως δεν είμαι παράλογη. Κι εμείς βαφτίσαμε ένα παιδάκι κ το έχουμε σαν να είναι δικό μας, κι αυτό που λέω πάντα στους γονείς του είναι για εμάς το πρώτο μας παιδί κ στην καρδιά μας θα έχει την ίδια θέση με τον μπεμπουλη μας! Είμαι να σκάσω. 
    • Ωωω φοβερό αυτό ήταν κορίτσια μου φτάσαμε στην τελική ευθεία  ❤️❤️   είναι όπως τα λες… κ θα γίνει κ πιο έντονο όσο μεγαλώνει το μωρό.    στο δεύτερο εγώ νόμιζα ότι γεννάω κάθε μέρα από τις συσπάσεις κ την πίεση 🤣 (εεε και τα 2 παιδιά βγήκαν μετά τις 40εβδ). Δεν κοιμόμουν γιατί νόμιζα ότι γεννάω κ μου την έφεραν  🥱🤭 τώρα εχω πάρα πολλές συσπάσεις εδώ και πολύ καιρό, πόνους, πίεση κτλ κ είμαι τόσο chill γιατί ξέρω ότι δεν παίζει να έρθει νωρίς… 🤷🏼‍♀️😂  δεν θα πέσω στην παγίδα 🤣🤣🤣🤣🤣
    • Ωωω τι ωραία κοιλιτσα ρε σύ ❤️❤️❤️    αλλά και το μαλλί φοβερό πραγματικά 🔥🔥🔥
    • η αλήθεια ειναι και εγώ θέλω λιγο να το πάω πιο αργά... τύπου 9.30-10.00 γιατί τώρα μεγαλώνει η μέρα...θα ξεκινήσουμε βολτες και δεν θέλω να είμαι σπίτι απο τις 20.00🤷🤷
  • Νέες συζητήσεις

• Προσθήκη...