Μετάβαση σε περιεχόμενο

Ola osa thelete na kserete gia tin egkumwsini sas.


Recommended Posts

Πρώτος μήνας (1 έως 5 εβδομάδες)

Δεύτερος μήνας (6 έως 9 εβδομάδες)

Τρίτος μήνας (10 έως 13 εβδομάδες)

Τέταρτος μήνας (14 έως 17 εβδομάδες)

Πέμπτος μήνας (18 έως 21 εβδομάδες)

Έκτος μήνας (22 έως 26 εβδομάδες)

Έβδομος μήνας (27 έως 31 εβδομάδες)

Όγδοος μήνας (32 έως 36 εβδομάδες)

Ένατος μήνας (37 έως 40 εβδομάδες)

B) Το πρώτο τρίμηνο (1η έως 13η εβδομάδα)

Ο πελαργός διάβηκε πια το κατώφλι της ζωής σας και το σώμα σας, παίρνοντας το χαρμόσυνο μήνυμα, αρχίζει να προετοιμάζεται για να ανταποκριθεί στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του μωρού σας. Ωστόσο, παρ΄όλο που το μικρό σας αναπτύσσεται και μεταμορφώνεται με ταχύτατο ρυθμό και ο οργανισμός σας βρίσκεται σε αναταραχή, όλες αυτές οι μεταβολές μπορεί το πρώτο διάστημα να περάσουν απαρατήρητες. Η εγκυμοσύνη, άλλωστε, δύσκολα διακρίνεται, αφού το βάρος που θα πάρετε συνολικά τις δεκατρείς αυτές εβδομάδες δεν θα ξεπερνά τα δυόμισι κιλά. Αν, μάλιστα, έχετε ναυτίες, δεν αποκλείεται να αδυνατίσετε μιας και η όρεξή σας θα είναι σε αναστολή.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας

Ο μεταβολισμός σας παρουσιάζει αύξηση από 10 έως 25%, ώστε να επιταχυνθούν οι λειτουργίες του οργανισμού.

Οι σφυγμοί σας γίνονται πιο γρήγοροι. Αυξάνονται κατά δέκα περίπου το λεπτό, επειδή η καρδιά πρέπει να τροφοδοτεί με περισσότερο αίμα όχι μόνο τα όργανά σας -ιδιαίτερα τη μήτρα και τον πλακούντα- αλλά και το έμβρυο.

Ο ρυθμός της αναπνοής επιταχύνεται, επειδή για χάρη του μικρού σας πρέπει να εισπνέετε περισσότερο οξυγόνο και να αποβάλλετε μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα.

Οι μυϊκές ίνες της μήτρας παχαίνουν και επιμηκύνονται.

Η μήτρα διογκώνεται, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα στην πυελική λεκάνη, πιέζοντας την ουροδόχο κύστη, με αποτέλεσμα να έχετε συχνουρία.

Το στήθος σας γίνεται πιο ευαίσθητο και βαραίνει. Αναπτύσσονται οι γαλακτικοί πόροι, οι οποίοι προετοιμάζουν τους μαστούς σας για το θηλασμό.

Η άλως -η περιοχή γύρω από τη θηλή- σκουραίνει από τη δράση των ορμονών, που είναι σε υψηλά επίπεδα.

Οι αδένες Montgomery γύρω από τη θηλή αυξάνουν και γίνονται πιο ευδιάκριτοι. Εκκρίνουν ένα υγρό, το οποίο λιπαίνει και προστατεύει τις θηλές κατά το θηλασμό.

Αυξάνεται η υγρασία του δέρματος -ακόμα και αν έως τώρα ήταν ξηρό-, ενώ το πρόσωπό σας καθαρίζει από τα σπυράκια, που ενδεχομένως είχατε.

Τα συμπτώματα

Αισθάνεστε κουρασμένη.

Νιώθετε έντονη επιθυμία ή αποστροφή για φαγητό.

Εμφανίζονται κολπικές εκκρίσεις -καθαρές και υπόλευκες- που δεν προκαλούν ερεθισμό.

Ταλαιπωρείστε από ναυτίες, με πιθανότητα εμετού ή σιελόρροιας.

Έχετε δυσπεψία και φούσκωμα και υποφέρετε από δυσκοιλιότητα.

Σας πιάνουν παροδικές ζαλάδες.

B) Δεύτερο Τρίμηνο (14η έως 26η εβδομάδα)

Έχετε, επιτέλους, απαλλαγεί από τις ναυτίες, ο οργανισμός σας έχει προσαρμοστεί στην καινούρια κατάσταση και εσείς αντιμετωπίζετε την καθημερινότητα με κέφι και καλή διάθεση. Τα σκιρτήματα του μικρού σας υποδηλώνουν πρώτη φορά την παρουσία του στο σώμα σας, αλλά προπάντων στη ζωή σας. Η μητρότητα γίνεται πια χειροπιαστή και εσείς αρχίζετε να φαντάζεστε τον εαυτό σας στον καινούριο του ρόλο. Το διάστημα αυτό μπορεί να είναι το πιο ευχάριστο της εννιάμηνης προσμονής σας. θα είστε όμορφη και δραστήρια και θα νιώθετε υπέροχα. Ακόμα και αν το κρατούσατε έως τώρα μυστικό, η εγκυμοσύνη σας γίνεται πια φανερή σε όλους.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας

Το πεπτικό σύστημα γίνεται νωθρό, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι γαστρικές εκκρίσεις και οι τροφές να παραμένουν περισσότερο χρόνο στο στομάχι.

Ο οργανισμός σας έχει πια συνηθίσει το "βομβαρδισμό" των ορμονών και οι ναυτίες μειώνονται.

Η μήτρα διογκώνεται τόσο που ξεπερνά το άκρο της πυελικής λεκάνης. Το επάνω μέρος της είναι γύρω από τον αφαλό σας. Χρειάζεται τώρα πέντε φορές περισσότερο αίμα από όσο συνήθως.

Η γραμμή της μέσης εξαφανίζεται. Η κοιλιά σας μεγαλώνει.

Η ουροδόχος κύστη τώρα πιέζεται λιγότερο και υποχωρεί η συχνουρία.

Τα έντερα σας "τεμπελιάζουν", γιατί οι μυς τους χαλαρώνουν.

Τα ούλα σας μαλακώνουν με τη δράση των επιπλέον ορμονών και μπορεί να αρχίσουν να ματώνουν. Το σμάλτο, όμως, των δοντιών δεν επηρεάζεται.

Η καρδιά σας κάνει υπερωρίες και εργάζεται δύο φορές πιο πολύ, παρέχοντας στην κυκλοφορία έξι λίτρα αίματος το λεπτό.

Τα νεφρά απαιτούν 25% περισσότερη αιμάτωση από τη συνηθισμένη.

Ο σφιγκτήρας στο πάνω μέρος του στομαχιού χαλαρώνει, με αποτέλεσμα να προκαλεί συχνά καούρες.

Το στήθος σας μεγαλώνει και βαραίνει περισσότερο, γιατί οι ορμόνες της εγκυμοσύνης το προετοιμάζουν για το θηλασμό.

Είναι πιθανόν να έχετε ερεθισμό και φαγούρα στους μαστούς.

Τα υψηλά επίπεδα των οιστρογόνων στην εγκυμοσύνη επιδρούν στα κύτταρα του δέρματος, που παράγουν μελανίνη. Το χρώμα της επιδερμίδας σκουραίνει, ιδιαίτερα σε περιοχές, που είναι ήδη υπερχρωματισμένες, όπως είναι οι θηλές, οι κρεατοελιές ή οι φακίδες.

Ενδέχεται να δημιουργηθούν στο πρόσωπο -ιδιαίτερα στο μέτωπο, τη μύτη, το στόμα και το σαγόνι- μικρές καφέ κηλίδες. Συχνά είναι αρκετές και σχηματίζουν μια μάσκα. Πρόκειται για το χλόασμα της εγκυμοσύνης, το οποίο συνήθως εξαφανίζεται μετά τον τοκετό.

Είναι πιθανόν να κάνει την εμφάνισή της η μαύρη κάθετη γραμμή στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Η παρουσία της δεν πρέπει να σας ανησυχεί, γιατί θα εξαφανιστεί μόλις γεννηθεί το παιδί σας.

Αισθάνεστε τις κινήσεις του μωρού σας -μοιάζουν με φτεροκόπημα πεταλούδας - στα μισά περίπου του τέταρτου μήνα ή όταν μπείτε στον πέμπτο.

Ο αφαλός σας γίνεται πιο επίπεδος και ύστερα αρχίζει να προεξέχει, εξαιτίας της πίεσης που ασκεί η ολοένα διογκούμενη μήτρα. Θα επανέλθει στη θέση του μετά τον τοκετό.

Η θερμοκρασία του σώματός σας είναι σχετικά ανεβασμένη.

Τα μαλλιά σας, που είχαν ίσως αδυνατίσει, δείχνουν τώρα γερά, λαμπερά και πυκνά.

Τα συμπτώματα

Έχετε πόνους στην πλάτη, γιατί οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μαλακώνουν τους συνδέσμους.

Υποφέρετε από ζαλάδες και τάση για λιποθυμία, ιδιαίτερα όταν στέκεστε πολλή ώρα όρθια.

Ζεσταίνεστε και ιδρώνετε, ακόμα και αν ο καιρός είναι δροσερός.

Ταλαιπωρείστε από δυσκοιλιότητα.

Έχετε καούρες, δυσπεψία και φουσκώματα.

Διογκώνεται συνεχώς το στήθος σας.

Έχει ανοίξει η όρεξη σας.

Πρήζονται ελαφρά τα πόδια, οι αστράγαλοι και, περιοδικά, το πρόσωπο και τα χέρια.

Φουσκώνουν τα αφτιά.

Δημιουργούνται αιμορροΐδες και κιρσοί.

Έχετε λευκόρροια από τον κόλπο.

Νιώθετε ελαφρά τσιμπήματα στο κάτω μέρος της κοιλιάς.

Έχετε κράμπες στα πόδια, ιδιαίτερα τη νύχτα.

Ματώνουν τα ούλα στο βούρτσισμα.

Φουσκώνει η μύτη ή αιμορραγεί.

B) Το τρίτο τρίμηνο (27η έως 40η εβδομάδα)

Είναι η περίοδος που κορυφώνεται η προσμονή. Έχετε διανύσει πια το μεγαλύτερο διάστημα της εγκυμοσύνης σας και τον ενθουσιασμό του πρώτου καιρού έχει διαδεχθεί η ανυπομονησία. Σας έχει κυριεύσει η επιθυμία να ακουμπήσετε το μωρό σας πάνω στο στήθος σας και να απαλλαγείτε επιτέλους από αυτή την κοιλιά, που ολοένα φουσκώνει. Μετράτε τις μέρες έως τη μεγάλη στιγμή της γέννησής του και με τη φαντασία σας ζείτε προκαταβολικά σκηνές καθημερινής ευτυχίας, όπου το μωρό σας πρωταγωνιστεί. Στο μεταξύ, το σώμα σας αλλάζει ραγδαία, για να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες του μικρού σας, λειτουργεί εντατικά για να του εξασφαλίσει ομαλή ανάπτυξη στο τελευταίο στάδιο της ενδομήτριας ζωής του και προετοιμάζεται κατάλληλα, για να το βοηθήσει στη μεγάλη του έξοδο.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας

Το μωρό σας μεγαλώνοντας σπρώχνει προς τα έξω τα κατώτερα πλευρά σας.

Το μικρό πιέζει το διάφραγμα και το περιορίζει, με αποτέλεσμα να αναπνέετε πιο γρήγορα και πιο βαθιά. Εισπνέετε τώρα 20% περισσότερο οξυγόνο από όσο πριν, ενώ ο ρυθμός της αναπνοής σας επιταχύνεται κατά 40%.

Το αναπνευστικό σύστημα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα, με αποτέλεσμα να έχετε ελαφριά δύσπνοια.

Επειδή το μικρό σας γίνεται όλο και πιο μεγάλο και η μήτρα καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο, το πεπτικό σύστημα περιορίζεται. Η μήτρα πιέζει το στομάχι και την ουροδόχο κύστη.

Η μήτρα πιέζει και τις φλέβες της λεκάνης, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ροή αίματος από το κάτω μέρος του σώματος. Η επιβράδυνση της κυκλοφορίας ευνοεί τις αιμορροΐδες, τους κιρσούς, όπως και το πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους.

Η ροή του αίματος προς τη μήτρα έχει δεκαπλασιαστεί από τη στιγμή της σύλληψης.

Η μετατόπιση του κέντρου βάρους του σώματος και η χαλαρότητα των αρθρώσεων, που οφείλονται στην επιμήκυνση των συνδέσμων, ίσως προκαλέσουν πόνους χαμηλά πίσω στην πλάτη.

Οι σύνδεσμοι, ιδιαίτερα όσοι βρίσκονται στους γοφούς και τη λεκάνη, τεντώνονται και κάνουν το περπάτημα κουραστικό.

Τον τελευταίο περίπου μήνα, τα αντισώματα που έχει αναπτύξει ο οργανισμός σας, για να προστατευτεί από ορισμένες ασθένειες, περνούν μέσω του πλακούντα στο μωρό, εξασφαλίζοντάς του προσωρινή ανοσία στις ασθένειες αυτές για λίγο καιρό μετά τη γέννησή του.

Οι θηλές ενδέχεται να εκκρίνουν ένα υγρό, το πρωτόγαλα. Είναι το πρώτο σας γάλα, το οποίο συνήθως παράγεται αμέσως μετά τον τοκετό. Ωστόσο, μπορεί να έλθει νωρίτερα, ιδιαίτερα αν έχετε και άλλα παιδιά.

Είναι πιθανό να εμφανιστούν ραγάδες -μακρόστενα σημάδια- στο δέρμα της κοιλιάς, των μηρών και του στήθους. Την περίοδο αυτή είναι έντονες, αλλά μετά τον τοκετό θα είναι πιο διακριτικές, στενές και αργυρόλευκες.

Στο διάστημα αυτό το μωρό σας παίρνει τη σωστή θέση για να γεννηθεί, με το κεφάλι προς την έξοδο. Η "στροφή" του αυτή θα σας ανακουφίσει από τις ενδεχόμενες καούρες και τη δύσπνοια.

Τους δύο τελευταίους μήνες αρχίζουν οι συσπάσεις Braxton-Hicks. Συμβαίνουν σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά γίνονται αντιληπτές μόνο τώρα. Οι συσπάσεις αυτές είναι ακανόνιστες και δεν προκαλούν πόνο ούτε διαστολή του τραχήλου. Ο ρόλος τους είναι να προετοιμάσουν τη μήτρα για την αποστολή της. Με άλλα λόγια, βοηθούν τη μήτρα σας να εξασκηθεί, κάνοντας πρόβες για τον τοκετό.

Τα συμπτώματα

Έχετε ελαφριά δυσκολία στην αναπνοή. Νιώθετε τους πνεύμονες σας "στριμωγμένους" και έχετε δυσφορία όταν κινείστε.

Υποφέρετε από δυσπεψία, καψίματα στο στήθος και μια πικρή γεύση, η οποία οφείλεται στα οξέα του στομάχου, επειδή η μήτρα πιέζει το πεπτικό σύστημα.

Εξακολουθεί το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας.

Έχετε πάλι συχνουρία.

"Βρέχεστε" κάθε φορά που φτερνίζεστε ή γελάτε. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Αυτό σας συμβαίνει, γιατί η μήτρα πιέζει την ουροδόχο κύστη, προκαλώντας τη διαφυγή μικρής ποσότητας ούρων.

Ταλαιπωρείστε από κράμπες -κυρίως όταν κοιμάστε- και πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους. Υποφέρετε από αιμορροΐδες και κιρσούς.

Φουσκώνουν η μύτη και τα αφτιά.

Έχετε φαγούρα στην κοιλιά.

Έχει ανοίξει πολύ η όρεξή σας.

Δεν σας παίρνει εύκολα ο ύπνος.

θέλετε να ξεκουράζεστε και να κοιμάστε περισσότερο.

Νιώθετε κόπωση, όταν κινείστε.

Έχετε αυξημένη λευκόρροια. Μετά την επαφή ή την εξέταση από το γιατρό είναι πιθανό η έκκριση να περιέχει κάποια γραμμή αίματος ή να είναι ροζ.

Πρήζονται ελαφρά το πρόσωπο και τα δάχτυλα των χεριών σας. Βγάλτε τα δαχτυλίδια σας για να μη σας σφίγγουν. Μπορείτε να τα ξαναφορέσετε μετά τον τοκετό.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Τζοάννα πολύ κατατοπιστικό το άρθρο ,ιδιαίτερα για τις κοπέλες που είναι έγκυος ή για όσες επιθυμούν να μείνουν αλλα και για εμάς,τις μανούλες:)

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Τζοαννα πολυ ωραιο κ χρησιμο το αρθρο σου για μενα που ειμαι στην πρωτη μου εγκυμοσηνη κ η αληθεια ειναι πως θα θελα να ξερω καποια πραγματα για την ομαλη εξελιξη της....:)

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Koritsia geia sas...:woohoo:

To exw valei gia na eimaste oles enimerwmenes gia mia egkumwsini...

Gia na eimaste panta sigoures gia tis eudomades tis egkumwsinis...

Gia to pws tha niwthoume se kapious mines...

Kai gia tin allagi pou tha prokipsei sto swma mas...

Elpizw na voithisa arketes mamades ki mallouses mamades ki gia oses epithimoun mia egkumwsini gia na ginoun mamades...:)B):)

Elpizw na min ksexasa tipota pisw...

An exw ksexasei,,,sumplirwste ki esus koritsia...

Prepei na voithoume oso mporoume i mia tin alli...:kiss: :kiss: :kiss:

Krima pou den tha vlepoume tous xarakes mas...:(

Den mpirazei Ugeia...:)

Filia...:kiss:

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Κοριτσια σασ εχω κιαλλα...

Στο έλεος πληροφοριών που είναι συχνά αντικρουόμενες βρίσκονται οι περισσότερες γυναίκες που μένουν έγκυες, ιδίως την πρώτη φορά. Οι γιατροί δίνουν συμβουλές, ωστόσο το περιβάλλον των εγκύων υποστηρίζει άλλα, επικαλούμενο «τους παλιούς που ξέρουν». Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι πολλές γυναίκες να μπερδεύονται και να βρίσκονται αντιμέτωπες, πέραν των αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα τους, και με πληροφορίες που κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την περίοδο της κύησης. Γι’ αυτό αξίζει να πούμε αλήθειες που οι έγκυες πρέπει να γνωρίζουν, ώστε να περάσουν όσο γίνεται καλύτερα τους εννιά μήνες της αναμονής για τη νέα ζωή που θα φέρουν στον κόσμο.

B) Διατροφή

Μία από τις βασικές αλλαγές που παρουσιάζονται σε πολλές εγκύους είναι η διάθεση ή μη για φαγητό. Αν και είναι μύθος η φράση «μου μύρισε...», η αλήθεια είναι πως το πεπτικό σύστημα των εγκύων είναι ευαίσθητο. Γι’ αυτό, λένε οι ειδικοί, οι έγκυες θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση μισομαγειρεμένων ή ωμών φαγητών, όπως είναι τα μελάτα αβγά, οι ελαφρά ψημένες μπριζόλες και το ζαμπόν Πάρμας. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν το συκώτι και τα υποπροϊόντα του, ενώ ψάρια και θαλασσινά θα πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ, καθώς πολλά από αυτά περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου, που κάνουν κακό στο έμβρυο. Μια μερίδα φρέσκος τόνος ή δυο κονσέρβες είναι η σωστή ποσότητα ανά εβδομάδα, αν είστε έγκυος.

B) Αλκοόλ

Ακόμα και οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε συμφωνία σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Ενα με δύο ποτά την ημέρα συστήνουν κάποιοι, ωστόσο άλλοι λένε πως είναι καλύτερο να αποφεύγεται τελείως το αλκοόλ, τόσο επειδή μπορεί να οδηγήσει σε εθισμό την έγκυο όσο κι επειδή «κατηγορείται» ότι οδηγεί στη γέννηση λιπόβαρων βρεφών. Ωστόσο ένα ποτηράκι κρασί πού και πού δεν πρόκειται να σας κάνει κακό. Μάλλον θα βελτιώσει τη διάθεσή σας.

B) Σεξ

Πολλοί λένε πως το σεξ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βλάψει το έμβρυο. Αυτό ωστόσο είναι μύθος. Οι ειδικοί απαντούν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη σεξουαλική επαφή στη διάρκεια της κύησης. Συνήθως πάντως στο πρώτο τρίμηνο οι γυναίκες δεν έχουν ιδιαίτερη διάθεση για σεξ, ενώ στη συνέχεια συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Αν πάντως ο γιατρός σας δεν σας το απαγορεύσει για συγκεκριμένους λόγους -π.χ. κίνδυνος αποκόλλησης του πλακούντα-, δεν υπάρχει λόγος να μην κάνετε σεξ. Φυσικά θα πρέπει η επαφή να μην είναι βίαιη, καθώς μπορεί να προκαλέσει σπασμούς στη μήτρα, οδηγώντας ακόμα και σε πρόωρο τοκετό.

B) Βαφή μαλλιών

Το δέρμα γίνεται πιο ευαίσθητο στη διάρκεια της κύησης, οπότε είναι περισσότερες οι πιθανότητες αλλεργικής αντίδρασης στις κλασικές βαφές μαλλιών που κυκλοφορούν στην αγορά ή διατίθενται από τα κομμωτήρια. Γι’ αυτό θα πρέπει να γίνεται μια δοκιμή σε κάποιο σημείο του δέρματος πριν από τη βαφή, ώστε να διαπιστωθεί τυχόν αλλεργική αντίδραση. Να σημειωθεί εδώ ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως τα υλικά που έχουν οι βαφές κάνουν κακό στο έμβρυο. Δεν υπάρχουν όμως ούτε αποδείξεις πως είναι απολύτως ασφαλείς. Μια καλή λύση είναι οι φυτικές βαφές, που δεν είναι βέβαια τόσο ισχυρές όσο οι χημικές, ωστόσο είναι βέβαιο πως δεν θα προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία της εγκύου ή του εμβρύου.

B) Αεροπλάνο

Είναι ασφαλές να ταξιδεύει μια έγκυος με αεροπλάνο, ωστόσο επειδή υπάρχει για όλο τον πληθυσμό ο κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου της οικονομικής θέσης, δηλαδή θρόμβωσης στα κάτω άκρα, καλό είναι να μειωθούν όσο γίνεται τα αεροπορικά ταξίδια στη διάρκεια της κύησης. Αν παρ’ όλα αυτά πρέπει να ταξιδέψετε, φορέστε ένα ζευγάρι κάλτσες ελέγχου της κυκλοφορίας του αίματος (οι λεγόμενες κατά της φλεβίτιδας). Επίσης στις πτήσεις με μεγάλη διάρκεια καλό είναι να σηκώνεστε για λίγο από το κάθισμά σας και να περπατάτε στο διάδρομο ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Να σημειωθεί εδώ ότι κάποιες αεροπορικές εταιρείες ζητούν γνωμάτευση από γιατρό για να επιτρέψουν το ταξίδι σε εγκύους άνω των είκοσι οκτώ ή των τριάντα έξι εβδομάδων. Προτού λοιπόν πάτε στο αεροδρόμιο ρωτήστε αν η εταιρεία με την οποία θα ταξιδέψετε έχει τέτοιες απαιτήσεις.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συνονόματη πολύ ενημερωτικά αυτά που έγραψες για να ξέρουμε τι να περιμένουμε...

Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ψιλοαγχώθηκα με αυτά που διάβασα για το τρίτο τρίμηνο, μιας και σε λίγες μέρες μπαίνω σε αυτό... Μου φαίνονται βουνό και ανυπομονώ να βγει από εκεί μέσα η μπέμπα μου...

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Κοριτσια οτι αλλο θελεται να ρωτησετε,,,

Ειμαι εδω με πολλι αγαπη...:) :silly: :)

Κι οσες αλλες γνωριζεται για αυτο το θεμα,,,

Γραψτε κι εσυς...B) B) B)

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Κοριτσια οτι αλλο θελεται να ρωτησετε,,,

Ειμαι εδω με πολλι αγαπη...

Κι οσες αλλες γνωριζεται για αυτο το θεμα,,,

Γραψτε κι εσυς...

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Βρήκα αυτό το άρθρο και ίσως να βοηθήσει...

Εξετάσεις στην εγκυμοσύνη

Εξετάσεις

Σε γενικά πλαίσια στον Ελλαδικό χώρο, οι εξετάσεις που συνήθως πραγματοποιεί μια έγκυος γυναίκα είναι οι εξής:

Γενικές εξέτασεις

Στην πρώτη συνάντηση με τον γιατρό, που συνήθως γίνεται την 6η-8η εβδομάδα της κύησης, θα σας έχει ζητηθεί να φέρετε μαζί σας αποτελέσματα από:

γενική εξέταση αίματος,

ομάδας αίματος και Rhesus της εγκύου,

ουρία και σάκχαρο αίματος,

έλεγχο για στίγμα μεσογειακής αναιμίας και δρεπανοκυτταρικής αναιμίας,

ορολογικές αντιδράσεις για σύφιλη,

έλεγχο αντισωμάτων για ερυθρά, AIDS, ηπατίτιδα Β, ηπατίτιδα C, τοξοπλάσμωση, λιστεριώση, κυτταρομεγαλοϊό ανεμοβλογιά, καθώς και γενική εξέταση ούρων.

Στις επόμενες επισκέψεις προγραμματίζεται καμπύλη σακχάρου με 50γρ γλυκόζης (24-28 εβδ.) και μηνιαίοι απλοί αιματολογικοί και βιοχημικοί εργαστηριακοί έλεγχοι .

Υπέρηχοι στην εγκυμοσύνη

Ο πρώτος υπέρηχος γίνεται περίπου στην ηλικία των 7 εβδομάδων κυήσεως, οπότε διαπιστώνεται η ενδομήτρια εγκυμοσύνη και η καρδιακή λειτουργία του εμβρύου.

Προσδιορισμός της αυχενικής διαφάνειας

Ανάμεσα στην 11η-14η εβδομάδα, γίνεται υπερηχογράφημα για τον προσδιορισμό της αυχενικής διαφάνειας (πάχος του ιστού πάνω από τον αυχένα του εμβρύου), εξέταση για τυχόν ανωμαλίες στο έμβρυο (όπως σύνδρομο Down).

Εξέταση της αρτιμέλειας του εμβρύου.

Στις 20-22 βδομάδες, πραγματοποιείται το υπερηχογράφημα Β-επιπέδου στο οποίο μπορεί σε ποσοστό 75% να εξεταστεί η αρτιμέλεια του εμβρύου.

Υπερηχογράφημα Doppler αγγείων

Τέλος, στις 30 εβδομάδες μερικοί γιατροί κάνουν και το υπερηχογράφημα Doppler αγγείων, που μετράει τη ροή αίματος στον ομφάλιο λώρο και στις δύο μητριαίες αρτηρίες, για να διαπιστωθεί εάν ο πλακούντας τροφοδοτείται επαρκώς ή αν υπάρχουν σημάδια πλακουντιακής ανεπάρκειας.

Αμνιοπαρακέντηση

Στις 16-18 εβδομάδες κύησης, στην Ελλάδα επίσης είθισται όταν μια γυναίκα κυοφορεί και είναι άνω των 35 ετών, ή όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό με κάποιο γενετικό νόσημα, να πραγματοποιείται αμνιοπαρακέντηση.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • 1 month later...

Koritsia geia sas... :woohoo:

To exw valei gia na eimaste oles enimerwmenes gia mia egkumwsini...

Gia na eimaste panta sigoures gia tis eudomades tis egkumwsinis...

Gia to pws tha niwthoume se kapious mines...

Kai gia tin allagi pou tha prokipsei sto swma mas...

Elpizw na voithisa arketes mamades ki mallouses mamades ki gia oses epithimoun mia egkumwsini gia na ginoun mamades...

Elpizw na min ksexasa tipota pisw...

An exw ksexasei,,,sumplirwste ki esus koritsia...

Prepei na voithoume oso mporoume i mia tin alli...

Krima pou den tha vlepoume tous xarakes mas... :(

Den mpirazei Ugeia...

Filia...:kiss: :kiss: :kiss:

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Προσθήκη...