Μετάβαση σε περιεχόμενο
admin

Δεν χρειάζονται λόγια μόνο PRAKSIS

Recommended Posts

Πρόσφατα είδα μία έκθεση φωτογραφίας η οποία πραγματοποιήθηκε στην Καμάρα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Η έκθεση, σκιαγράφησε ιστορίες προσφυγιάς ανθρώπων που πέρασαν από τη χώρα μας μεταξύ 1915 και 2017. Την ιστορία αυτή «διηγείται» η PRAKSIS για τη σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, μέσα από την υπαίθρια έκθεση στην Καμάρα.

Η οργάνωση παρουσιάζει μία συρραφή ιστοριών και εικόνων που έχουν στόχο να δείξουν ότι το φαινόμενο των προσφυγικών ροών στη χώρα μας δεν είναι καινούργιο και στη διάρκεια των χρόνων δείχνει ότι κάποιες ιστορίες, ίσως και να επαναλαμβάνονται.

Κι εγώ όπως πολλοί ακόμη, «κρατάω» από Μικρά Ασία και το προσφυγικό ζήτημα με αφορά… Έμαθα να με αφορά αλλά περιέργως μεγαλώνοντας με τη γιαγιά τη Μικρασιάτισσα, έμαθα να νιώθω περηφάνια που κατάγομαι από εκεί. Που είμαι Έλληνας με καταγωγή από Μικρά Ασία, που έχω γιαγιά που μαγειρεύει Μικρασιάτικα κ.λπ. κ.λπ. Για αυτούς και χίλιους λόγους ακόμη η καταγωγή μου ήταν μία εξωτική πληροφορία την οποία με χαρά μοιραζόμουν.

Στο «σήμερα» το κίνημα των προσφύγων δεν αισθάνεται έτσι και σίγουρα η πληροφορία αυτή δεν προκαλεί ανυπομονησία για τις γεύσεις που μπορεί να έχουν οι «κουζίνες» των προσφύγων, αγωνία για το ταξίδι που έκαναν μέχρι να φτάσουν εδώ, τα υπάρχοντα που άφησαν πίσω, το πώς ζούσαν στη χώρα τους κ.ο.κ.

Σήμερα, η προσφυγιά αντιμετωπίζεται αλλιώς. ΤΑΜΠΟΥ. Ένα ακόμη ταμπού μέσα σε άλλα. Κυρίως από τους γονείς. Κάθε γονέας είναι σοφός. Με τον δικό του τρόπο, επιλέγει να γίνει το πρότυπο, να μεταφέρει τα σωστά για εκείνον, μηνύματα στο παιδί του. Αν λοιπόν, ως γονέας έχεις ΤΑΜΠΟΥ τότε τα μεταφέρεις. Δεν το κρίνω. Καθένας έχει τους λόγους του και δεν θέλω να πω περισσότερα από το: «εγώ θέλω να προσφέρω, το νιώθω, το πιστεύω». Ο καθένας ας επιλέξει τη σοφία που θέλει να μεταφέρει.

Μέσα από αυτή την έκθεση ζωγραφικής έμαθα περισσότερα για το σωματείο  PRAKSIS

Η ΜΚΟ PRAKSIS είναι μία ανεξάρτητη Μη Κυβερνητική Οργάνωση, με τη μορφή μη κερδοσκοπικού σωματείου, που έχει σαν κύριο στόχο τη δημιουργία, εφαρμογή και υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης.

Οι ωφελούμενοι συνάνθρωποί μας από τη δράση της PRAKSIS είναι Έλληνες άποροι, άστεγοι, ανασφάλιστοι,  οικονομικοί μετανάστες, αιτούντες άσυλο / πρόσφυγες, ασυνόδευτα παιδιά, θύματα διεθνικής σωματεμπορίας (trafficking), εκδιδόμενες,  παιδιά του δρόμου, χρήστες ναρκωτικών ουσιών, roma, οροθετικοί (HIV/AIDS)/ PLWA, πάσχοντες σε ηπατίτιδα Β, C, msm (men having sex with men), κρατούμενοι, αποφυλακισμένοι, Ελληνικές οικογένειες που πλήττονται από την οικονομική κρίση εξαιτίας της σύγχρονης οικονομικής πραγματικότητας και γενικότερα κάθε συνάνθρωπός μας που βιώνει κοινωνικό ή/ και οικονομικό αποκλεισμό και αποκλείεται από βασικά αγαθά.

Κύριος στόχος των προγραμμάτων και της δράσης, είναι η καταπολέμηση του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και η υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους.

Σαν γονέας που έχω αισθανθεί αποκλεισμό μεγαλώνοντας (ήμουν παχύσαρκος) το ζήτημα του κοινωνικού αποκλεισμού με αφορά.

Είναι μία από τις «σοφίες» που ως γονέας θέλω να μεταφέρω σωστά στο παιδί μου. Να διασφαλίσω πως δεν θα υποφέρει αλλά δεν θα κάνει και κανέναν άνθρωπο να υποφέρει εξαιτίας συνθηκών, επιλογών, περιστάσεων ζωής.

Το σωματείο αυτό παρέχει βασικές υπηρεσίες (βάσει συγκεκριμένων προγραμμάτων) όπως:

 • άμεση και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
 • βασικές υπηρεσίες υγιεινής (ντους, κιτ υγιεινής, ρούχα κλπ.)
 • ψυχολογική υποστήριξη
 • κοινωνική υποστήριξη
 • εργασιακή συμβουλευτική και προώθηση στην εργασία
 • νομική συμβουλευτική
 • οικονομική ενίσχυση σε συγκεκριμένα προγράμματα
 • συνοδευτικές υποστηρικτικές υπηρεσίες
 • στέγαση

Η PRAKSIS, δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στην Αττική, στην Κεντρική Μακεδονία, στο νησί της Λέσβου και στην περιοχή της Πάτρας. Ταυτόχρονα, με Ιατρικές Κινητές Μονάδες ταξιδεύουμε στα νησιά Βορείου Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα, καθώς και στη Βόρειο Ελλάδα, Θεσσαλονίκη μέχρι Προμαχώνα κα πάντα ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν. Φέτος, το σωματείο θα στηριχθεί οικονομικά από το πρόγραμμα αλληλεγγύης της Visa καθώς, μαζί με τις συνεργαζόμενες τράπεζες προσφέρει 1.000.000€ για 2η χρονιά σε 15 ΜΚΟ.

Πέρυσι, στην πρώτη χρονιά του προγράμματος, επωφελήθηκαν περίπου 300.000 συνάνθρωποί μας.

Το βρίσκω εξαιρετικό παράδειγμα προς μίμηση. Και εξαιρετική αφορμή για να μην αρνείται κανένας από εμάς την αξία της προσφοράς σε όζους ζητούν ή δεν ζητούν βοήθεια.  


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Κοινοποιήστε αυτή την δημοσίευση


Σύνδεσμος σε αυτή τη δημοσίευση
Κοινοποίησε σε άλλα sites

 • Απαντήσεις

  • Βλέπετε και έσεις κάτι σαν γραμμή η απλά αρχίζω να τρελενομαι; 
  • Λοιπον κοριτσια,εγω εχω πρηξιμο στο στηθος, καποια πονακια στην κοιλια οχι συνεχεια και ενοχληση στη μεση....περιμενουμε τα αποτελεσματα σου αυριο...σιγουρα θα εχει ανεβει ετοιμασου για τον υπερηχο...
  • @Sofi90 αγγούρι τρώω σχεδόν κάθε μέρα δεν νομίζω!γιαούρτι είχα καιρό να φάω και έφαγα αρκετό! @Narcissa το βάρος του μωρού σου είναι τέλειο !!!!Δεν νομίζω πως πρέπει να έχεις άγχος!!!Εμένα γεννήθηκε 3300 βγήκαμε απο το μαιευτήριο 3120 και στις 7 μέρες που την είχε η παιδίατρος ήταν 3280!στο μήνα 4 με του γιατρού 4100 με τη δικιά μου και τώρα έχω μέρες κα τη ζυγισω αλλά ήταν 4500 και κάτι και την άλλη Δευτέρα γίνεται 2 μηνών!βέβαια είναι και κοριτσάκι αλλά και της κουμπαράς μου που είναι 7 μηνών είναι 7μιση κιλά!από ένα σημείο και μετά δεν παίρνουν τόσο πολύ Αλλιώς θα είχαμε πρόβλημα! Όσο για τις τροφές καταλαβαίνω ποτέ την πειράζει κάτι γιατί είναι κάτι που δεν τρώω καθημερινά και κάνει διαφορετικό κλάμα!τρώει και κλαίει και τεντώνει τα ποδαράκια της και τα μαζεύει γίνεται κατάκοκκινη και ιδρώνει ολόκληρη η καημένη!Μόλις κάνει Κακακια η αεριστει ηρεμεί 
  • @AlKate γεννήθηκε 3.100 και βγήκαμε 3.020 από το μαιευτήριο. Όταν έκλεισε τον πρώτο μήνα ήταν 4.400, 2 μηνών 5.400 και σήμερα που κλείνουμε τον 3ο σε 2 μέρες τον ζύγισα 6.050. Ξέρω ότι είμαστε εντός φυσιολογικών ορίων αλλα μου κακοφάνηκε που αυτό το μήνα πήρε τόσο λιγότερο από τους προηγούμενους.  @stasa199 κι εγώ με μαξιλάρι τον θηλάζω στο σπίτι, αλλά με λιγη εξάσκηση το βρήκαμε και χωρίς. Υπάρχουν μαξιλάρια θηλασμού πολύ μικρά, χωράνε και κάτω από το καρότσι. Μου πήρε η πεθερά μου ένα από το Λητω. Πάντως μη σκέφτεσαι ότι της κανείς κακό, εκτός του ότι ο θηλασμός είναι ο,τι καλύτερο για τα νινακια μας, τα μωρά που πίνουν ξένο έχουν συνήθως χειρότερους κολικούς.  Ρε κορίτσια συγνώμη κιολας αλλά μήπως είναι ιδέα σας ότι τα πειράζουν τα μωρά σας όλες αυτά τα φαγητά και τσαμπα τα έχετε κόψει; Κι εμένα ρίχνει ένα κλάμα σχεδόν κάθε βράδυ πριν κοιμηθεί, αλλά δεν έχει να κάνει με το τι έφαγα, το κάνει απλά γιατί νυστάζει. 
  • Τι να πω δεν ξέρω.,, πάντως έκανα προσπαθείς στα τυφλά.,, δεν μπόρεσα να βρω θετικό.,,, βασικά πίνω παρά πολλά υγρά και σκέφτηκα από αυτό.,, γι αυτό και δεν περιμένω και πολλά.,, ήθελα να δείτε την φωτό.,, μήπως αρχίσω και τρελενομαι  και βλέπω ροζ γραμμές .,, 🤣🤣😂 λογικό τόσες που είμαστε.,, 31 χρόνων είμαι.,, από τον Μάρτιο προσπαθούμε αλλά έχουν περάσει και μήνες έτσι.,, γιατί έχω θέμα με την προλακτινη μου,,, 
 • Νέες συζητήσεις

×
×
 • Προσθήκη...