Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση
«Δεν είναι προτροπή ή συμβουλή, αλλά είναι εντολή και οφείλετε να συμμορφωθείτε απολύτως με τη νέα πραγματικότητα...», τονίζει χαρακτηριστικά προς τους ιερείς ο Νικόλαος

Εγκύκλιο προς τους ιερείς της περιφέρειας του απέστειλε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας κ. Νικόλαος υπογραμμίζοντάς τους την υποχρέωσή τους να ενημερώσουν τους πιστούς για την ανάγκη διαφύλαξης της ευπρέπειας και της ιερότητας των εκκλησιών, από τους διάφορους εξωφρενικούς -και πολλές φορές προκλητικά ακριβούς- στολισμούς που γίνονται σε βαπτίσεις και γάμους.

Όπως επισημαίνει ο Σεβασμιώτατος «ἐξεζητημένοι στολισμοί "τέλος"», καθώς η εικόνα που παρουσιάζουν οι ναοί είναι εντελώς ξένη προς την ιερότητα του χώρου και την ευπρέπεια των Μυστηρίων. 

Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου έχει ως εξής:
Θέμα: «Ανεπίτρεπτοι στολισμοί ιερών Μυστηρίων και Τελετών»

Αἰδεσιμώτατοι Ἱερεῖς.

Πολλές ἀφορμές γιά δυσμενῆ σχόλια εἰς βάρος τῆς Ἐκκλησίας δίνουν οἱ παράλογοι καί ὑπέρμετροι στολισμοί ἐντός καί ἐκτός τῶν Ἱερῶν Ναῶν κατά τήν τέλεση μυστηρίων καί διαφόρων τελετῶν. Τά γραφεῖα τελετῶν καί στολισμῶν δέν γνωρίζουν βασικά θέ­μα­τα τῆς ἐκκλησιαστικῆς τελετουργικῆς καί στήν προσπάθειά τους νά ἱκανοποιήσουν τή μα­ταιοδοξία τῶν πελατῶν τους, μετατρέπουν τούς Ἱερούς Ναούς σέ πάρκα πρα­σί­νου ἤ σέ παιδικές χαρές.

Ἡ εἰκόνα, πού παρουσιάζουν μερικοί Ναοί, κατά τήν τέλεση Μυστη­ρί­ων Γάμων καί Βαπτίσεων, εἶναι ἐντελῶς ξένη πρός τήν ἱερότητα τοῦ χώρου καί τήν εὐπρέπεια τῶν Μυ­­στηρίων. Ἡ ἐπιείκια, πού ἔχομε ἐπιδείξει, ἔχει ἀποθρασύνει μερικούς, οἱ ὁποῖοι νομί­ζουν, ὅτι ἠμπο­ροῦν νά προσθέσουν γιά τό στολισμό τοῦ ἱεροῦ χώρου ὅ,τι ἡ ἐφευρε­τικό­τη­τά τους ἔχει ἐπινοήσει. Φωτιζόμενες γλάστρες μέ δεκάδων μέτρων κορδέλες καί τού­λια, ἀψίδες μέ ψεύτικα ἄνθη, παιδικά παιχνίδια μέ διάφορα φουσκωτά, μάγισσες μέ πρό­σω­πα τοῦ παραμυθόκοσμου καί ἄλλα πολλά συνθέτουν τή διακόσμη­ση μερικῶν Μυστη­ρί­ων, ἡ ὁποία καί κόστος μεγάλο ἔχει, μάλιστα προκλητικό γιά τήν ἐποχή τῆς οἰκονο­μι­κῆς στε­νότητος καί κτυπητή ἀσέβεια.

Τό ἐνθαρρυντικό καί παρήγορο εἶναι, ὅτι ἡ πλειονότητα τῶν πιστῶν δέν ἀκολουθεῖ αὐτή τήν γραμμή καί δέν ἐγκρίνει τήν ἐκκοσμίκευση καί γελοιοποίηση τῶν Μυστηρίων καί Τελετῶν. Ὑπάρχουν, ὅμως, οἱ ματαιόδοξοι, οἱ ὁποῖοι γιά νά ἐντυπωσιάσουν ἐπι­δί­δο­νται σέ ἀπρεπεῖς ὑπερβολές, οἱ ὁποῖες καί ἐνοχλοῦν τούς ἐχέφρονες καί σκανδαλίζουν τούς πιστούς.

Τά Ἱερά Μυστήρια θέλουν ἐσωτερικό στολισμό ψυχῆς. Ὁ τελῶν ἤ συμμετέχων νά ἔχει συναίσθηση τῆς ἱερότητος τοῦ χώρου καί τῶν τελουμένων. Ἐάν ὑπάρχει, ἰδίως στούς Γάμους, ἕνας διαφορετικός στολισμός, τοῦτο δικαιολογεῖται διά τήν χαράν τοῦ γεγονότος.

Στολισμός, πού νά ἐκφράζει τήν ἑορταστική ἀτμόσφαιρα τοῦ γεγονότος καί τήν χαρά τῶν μελλονύμφων. Στή βάπτιση τό νήπιον δέν ἀντιλαμβάνεται στολισμούς καί παρατάξεις. Ἐκεῖνο πού νιώθει εἶναι ἡ Χάρις καί Δωρεά τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, πού κατασκηνώνει στήν ὕπαρξή του καί τό καθιστᾶ μέλος τοῦ Σώματος τοῦ Χριστοῦ. Συνεπῶς, δέν χρειάζονται στολισμοί, οὔτε ἐντός, οὔτε ἐκτός τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ.

Ὅσον ἀφορᾶ στίς κηδεῖες καί στά μνημόσυνα ἐκ τῶν πραγμάτων διαπιστώνουμε, ὅτι ὁ στολισμός ἔχει περιορισθεῖ στά ἀπολύτως ἀπαραίτητα χωρίς νά ὑπάρχουν ὑπερβολές.

Μέ τίς ἐπισημάνσεις αὐτές θέλω νά σᾶς καταστήσω σαφές, ὅτι εἶναι ἀνάγκη νά συγκρατήσουμε τούς πιστούς ἀπό πράξεις καί ἐνέργειες, πού εὐτελίζουν τά Ἱερά Μυστήρια καί τά μετατρέπουν σέ κοσμικά γεγονότα.

Οἱ Ἱερεῖς εἶναι ἀπολύτως ὑπεύθυνοι ἀπέναντι στή σύσταση αὐτή τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως, νά μή ἐπιτρέπουν σέ κανένα νά παραμορφώνει τόν χῶρο τοῦ Ναοῦ, ἑντός καί ἐκτός κατά τήν τέλεση μυστηρίων καί τελετῶν καί νά δημιουργεῖ τήν ἀδικαιολόγητη ἀνισότητα «ὅς μέν πεινᾶ, ὅς δέ μεθύει» (Ά Κορ. 11,21).

Πάντοτε παρατηροῦνται ὑπερβάσεις καί παραβάσεις. Ἐσεῖς πρέπει νά κρατεῖτε τήν ἰσορροπία τῆς ἐκκλησιαστικῆς ἱεροπρέπειας.

Ἡ ὡς ἄνω σύστασή μου δέν εἶναι προτροπή ἤ συμβουλή, ἀλλά εἶναι ἐντολή καί ὀφείλετε νά συμμορφωθεῖτε ἀπολύτως μέ τή νέα πραγματικότητα.

Ὅταν θά ἔρχονται οἱ ἐνδιαφερόμενοι γιά νά κλείσουν ἡμερομηνία τελέσεως τοῦ Μυστηρίου θά τούς ἐνημερώνετε λεπτομερῶς, ὅτι οἱ ἐξεζητημένοι στολισμοί «τέλος», γιά νά μή εὑρεθεῖτε πρό τετελεσμένου γεγονότος. Ἀπό ἐσᾶς τούς ἰδίους ἐξαρτᾶται ἡ ἐφαρμογή τῆς συστάσεώς μου καί τῆς ἐντολῆς μου.      

Μετά πατρικῶν εὐχῶν. 

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ 

† Ο ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Πηγή: lamiareport.gr

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

• Απαντήσεις

• @Stavroula24 όσο μπορείς να ξεκουράζεσαι! @Pinacolada ολα καλά θα είναι με το μωράκι! Απ οτι διαβαζω απο εδω και πέρα έχουν ραγδαία αναπτυξη. Για εμβόλια προς το παρόν εμένα δεν μου έχουν πει κατι...Κοριτσια με καρότσι τι θα κάνετε?  Εχω ξεκινήσει το ψάξιμο και αγχώθηκα με τους χρόνους γιατί όλοι μου λενε να ξεχάσω το διάστημα μεσα Δεκεμβρίου με μεσα Γενάρη γιατί κλείνουν η εταιρείες. Θα πρέπει μεσα στον μηνα να παραγγείλω. Ειχα δει το dovadi atta πολυ ωραιο αλλα ογκώδες για το αυτοκίνητο οποτε ακυρωνεται.Το kikka boo thea μου αρεσε σαν στυλ αλλα δεν μου φαινεται σταθερό σαν σκελετός. Ίσως καταλήξουμε στο cybex balios s lux ελαφρύ μου φάνηκε και με καλες αναρτήσεις. Επίσης δεν εχω αποφασίσει αν θελω 3σε1 ή 2σε1 και αν παρω το 2σε1 αν επιλέξω πορτ μπεμπέ ή αυγο... Για πείτε....🙄
    • Τι κάνετε κορίτσια;; Πως περνάει ο καιρός σας πλέον;;  Ήθελα να ρωτήσω αν συμβαίνει και σε εσάς…αύριο κλείνω την 31η εβδομάδα και έχει δύο μέρες τώρα που την μικρή την νιώθω λιγότερο. Νιώθω κινητικότητα αλλά όχι ξεκάθαρες κινήσεις συχνά, όπως μέχρι πριν 2 μέρες. Έβαλα και το ντοπλερ σήμερα, όλα καλά ακούσαμε καρδούλα, απλά αγχώθηκα λιγάκι και όλο την σκουντάω, της βάζω μουσική και χθες έφαγα κ μια σοκολάτα που είχα αιώνες 🤣 Ευτυχώς την Τρίτη έχω ραντεβού με την μαία και έτσι θα της το πω..
    • @ΜαρίαΔημήτρης λοιπόν εμενα η μεγαλη μου την πρώτη φορα π αρρωστησε επαθε γαστρεντεριτιδα και μετα μολις αρπαζε κατι την χτυπούσε στο στομάχι, ταλαιπωρηθηκε πολυ σαν μωρο. Ρωτα την παιδιατρο μήπως να ζητήσεις γαλα ειδικό χωρις λακτόζη απο τ φαρμακειο. Αν υπάρχει για μωρο 6 μηνων. Κανονικα τ γαλα απαγορεύεται στις στομαχικες διαταραχες αλλα επειδή σαν μωρο ειναι τ κύριο γεύμα του μήπως μπορέσεις να δωσεις γαλα σκόνη χωρις λακτόζη. Μετα στο φαγητό κρατα μονο πατάτα. Άσε τ υπόλοιπα φρούτα κ λαχανικά. Επισης για κανένα λόγο κρεας μέχρι να στρωσεθ τ μωρο. Θα πάρεις ρυζαλευρο τ κλασικό τ σκέτο π ειναι απο τον 5ο μηνα. Βράζεις πατάτα ρίχνεις κ μια κουταλιά της σούπας αλέθεις κ δινεις. Ταλαιπωρείται η καημενη σου παρα πολυ. Δ υπάρχει χειρότερο απο τ στομαχι. Μακαρι να συνελθει πολυ πολυ γρήγορα. @Elenaki12 ναι μωρέ δ αγχώνομαι ειναι μικρή ακόμα. Αν κ εχει μερικές μέρες που ξεκίνησε να τρώει καλουτσικα. Τι ωραια π θα πάτε ταξιδάκι! Να περάσετε όμορφα. Εγω της πατάω λιγη πατάτα η λιγξ μπανάνα με τ χερι κ της δίνω αλλα ίσα ίσα για να απασχοληθει.  Κοιτά αν θες να τρώει μια νορμαλ ποσότητα, δινεις αλεσμένα και σιγά σιγά τους επομενους μηνες λιωμένα με πιρούνι. Δεν αλέθεις τον τραχανά πχ η το αστρακι. Το δινεις κανονικα. Σκέψου 7 8 μηνων θα μπορείς να τ δινει ατο χερι κουλουρι θεσσαλονικης η μπισκότα βρεφικά κτλ οπότε θα αρχίσει να τα επεξεργαζεται. Σιγα σιγα μεχρι τον χρόνο θα αρχίσει τ περισσότερα να τ τρώει κανονικά. Εγω ετσι εκανα στα κορίτσια ετσι θα κανω κ σ αυτήν. Αν πεις αα εγω θα δίνω κομματια κ οσο φαει ε δ θα χορταίνει σίγουρα. Θα τρώει λίγο θα κουράζεται κ θα θέλει γαλα. Αργα η γρήγορα θα μάθει να τρώει κ μόνος του. Στο χρόνο περίπου πανω κάτω οι μεγάλες μ ετρωγαν σχεδον τα πάντα κανονικα. Στους 6 κ στους 7 μηνες εδινα αλεσμένα. 
    • @Pinacolada @Stavroula24 εμβόλια διαβάζω... κι εγώ τόσο καιρό έψαχνα και ρωτούσα στο site αν τα σύστησε σε καμία ο γιατρός της ή μόνο σε μένα τα σύστησε ή δική μου. Τελικά βλέπω πως είμαστε σε αυτό το δρόμο οι περισσότερες. Και εγώ 21 του μήνα που θα πάω για υπέρηχο θα κάνω τις γρίπης, τα υπόλοιπα αργότερα φαντάζομαι.  Όσο για το σαλοσπίρ, εγώ το σταμάτησα γιατί που έφερε μεγάλη αποκόλληση και αιμορραγία οπότε δεν το παίρνω πια. Δόξα τω Θεώ για την ώρα η μικρή μας αναπτύσσεται καλά.!
    • Καλά έτσι γίνεται όταν το περνάς η ίδια ο καιρός αργεί πολύ να περάσει εμένα μου φάνηκε πολύ καιρός μέχρι να φτάσω στην αυχενική αστα και έχω πολυυυ δρόμο μπροστά μου ακόμα αλλά τουλάχιστον έφτασα στο πρώτο βασικό μαξιλαράκι της αυχενικής.. και εγώ έτσι σαν εσένα δεν μπορώ να ηρεμήσω αν το δεν πάρω στα χέρια μου  Ααα πολύ ωραία είχες φυσιολογικούς θα πας πάλι φυσιολογικά εύχομαι μια εύκολη γέννα να έχεις κορίτσι μου  Εμένα η μεγάλη μου κόρη θέλει αγοράκι (η μικρή ακόμα δεν καταλαβαίνει) αλλά την λέω είναι αν κοριτσάκι πειράζει ; Μου λέει δεν πειράζει 🥹 εντάξει επειδή ήμουν πολύ τυχερή αυτήν την φορά και δεν είχα συμπτώματα μπορώ να πω πως κουράζομαι αλλά όχι κάτι φοβερό κοιμούνται το μεσημέρι οπότε βρίσκω ενα 2 ωρο να ξεκουραστώ .. τώρα όταν φουσκώσω και βαρύνω εκεί δεν ξέρω πως θα πάει.. αλλά για την ώρα είμαι οκ 🙂 ΥΓ γέλασα που λες μέχρι να παίξει ps5 θα έχετε πάει φαντάροι 😂
  • Νέες συζητήσεις

• Προσθήκη...