Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση
Ενισχυμένη παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια η ανάγκη παροχής ψυχιατρικής φροντίδας στο περιβάλλον του ασθενούς, όπως επισημαίνει το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων (Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.), το επιστημονικό σωματείο που με την καθοδήγηση και τη διδασκαλία του Καθηγητή Ψυχιατρικής-Παιδοψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλου εισήγαγε στην Ελλάδα τη μέθοδο της Ψυχιατρικής Περίθαλψης στο Σπίτι του Ασθενούς (Ψ.Π.Σ.Α.).

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου, περισσότερες από 500 κατ’ οίκον συνεδρίες/παρεμβάσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Αθήνα, με υψηλά ποσοστά επιτυχίας (διαχρονικά περίπου 70% των θεραπευομένων παρουσιάζουν βελτίωση)και ιδιαίτερα αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια.

Με την αφορμή της συμπλήρωσης 20 ετών λειτουργίας και δραστηριότητάς του, το Ι.Ψ.Υ.Π.Ε. επισημαίνει τα πολλαπλά πλεονεκτήματα της παροχής ψυχιατρικής φροντίδας στο περιβάλλον του ασθενούς, που περιλαμβάνουν:

-Αποφυγή των νοσηλειών και των τραυματικών συνεπειών τους.

-Πρόληψη υποτροπών της νόσου και μείωση της έντασης, της διάρκειας και της σοβαρότητας της συμπτωματολογίας.

-Βελτίωση στην ποιότητα ζωής και καθημερινή δραστηριότητα του θεραπευόμενου.

-Οικονομικά οφέλη, καθώς το κόστος της περίθαλψης στο περιβάλλον του ασθενούς είναι  πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με το κόστος  των ημερησίων νοσηλίων μιας ιδιωτικής ψυχιατρικής κλινικής.

-Καταπολέμηση του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας.

«Αποτελεί για εμάς μόνιμη πρόκληση ο συνδυασμός μεθόδων που διασφαλίζουν την άμεση και ομαλή κοινωνική επανένταξη των ασθενών, με τον πλέον οικονομικά προσιτό τρόπο για τους ίδιους. Η εμπειρία των 20 χρόνων της λειτουργίας του Ι.Ψ.Υ.Π.Ε. και η σωρευμένη πείρα του επιστημονικού μας προσωπικού έχουν δείξει ότι πράγματι η Ψυχιατρική Περίθαλψη στο Σπίτι του Ασθενούς ανταποκρίνεται και στις δύο αυτές αρχές με πολύ θετικά αποτελέσματα για μια ευρεία κατηγορία περιστατικών», δηλώνει η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.Δρ.Αθηνά Φραγκούλη.

"Η ανάγκη αλλά και η ανταπόκριση της κοινότητας δίνει μεγάλο κουράγιο και δύναμη να συνεχίζουμε το έργο μας παρά τις σοβαρές δυσκολίες", συμπληρώνει η Δρ. Φραγκούλη.

Το Ι.Ψ.Υ.Π.Ε.  επιχειρεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες  ψυχολογικής βοήθειας και ψυχιατρικής περίθαλψης που υπάρχουν και «σε  αυτή την προσπάθεια αναγκαζόμαστε να ισορροπούμε ανάμεσα στις ανάγκες των ανθρώπων που φροντίζουμε και σε αυτές της κοινότητας, στις αντοχές των θεραπευτών και στους περιορισμούς που θέτει η ίδια η πραγματικότητα.

Σε αυτό το εγχείρημα η στήριξη των ιδιωτών χορηγών είναι υψίστης σημασίας", συμπλήρωσε ο κοινωνικός ανθρωπολόγος και Υπεύθυνος της Νομικής Υπηρεσίας του Ι.Ψ.Υ.Π.Ε., κ. Λούντζης, αναφερόμενος στην πρόσφατη χορηγία της DiorHellas, η οποία στηρίζει ενεργά το Ινστιτούτο στο πλαίσιο δράσεων κοινωνικής υπευθυνότητας της εταιρείας.

Το μη κερδοσκοπικό επιστημονικό σωματείο Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων ιδρύθηκε το 1996 και διατηρεί Κέντρο Ημέρας για παιδιά, εφήβους και ενήλικες με ψυχικές διαταραχές στην Καλλιθέα. Αυτά τα 20 χρόνια, το Ινστιτούτο πρωτοστατεί στην εξάπλωση και εδραίωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Είναι στελεχωμένο με  ψυχιάτρους, ψυχολόγους, παιδοψυχιάτρους, λογοπεδικούς, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς παιδαγωγούς, εργοθεραπευτές, δραματοθεραπευτές, μουσικοθεραπευτές και άλλους επαγγελματίες της ψυχικής υγείας, ενώ στις δομές του παρέχονται υπηρεσίες σε περισσότερους από 400 ασθενείς τον μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

• Απαντήσεις

• Εφόσον πας με καισαρική η θέση ευτυχώς δεν σας αγχώνει ειδικά αφού άλλαξε. ☺️ τώρα για την αναισθησία δεν έχω ιδέα για το πόσο επηρεάζει το χειρουργείο μέσης ωστόσο η πρόληψη σε τέτοιο θέμα δεν είναι ποτέ κακή 🙏🏼💪🏽  καλύτερα για το μωράκι όσο πιο πολύ χρόνο πάρει μέσα στην κοιλίτσα τόσο το καλύτερο! 🙏🏼❤️   για τα κιλά μήπως έχεις κ κατακράτηση έντονη τώρα τελευταία;; 2 κιλά σε 10 μέρες όντως είναι περίεργο.. στο πρώτο μου παιδί που είχα κατακράτηση κ υψηλή πίεση είχα πρηστεί κ ας είχα πάρει μόνο 12 κιλά. Στο δεύτερο ήμουν λιγότερο πρησμένη γιατί δν είχα πίεση κ είχα πάρει τα ίδια κιλά. Τώρα έχω πάρει 9 κιλά μόνο κ δν έχω πρηστεί καθόλου. Θεωρώ παίζει ρόλο κ η κατακράτηση κ η πίεση στο βάρος & στο πρήξιμο.    για το βάρος του μωρού εντάξει εγώ το είπα η ομάδα έχει μπαμπατσικα μωράκια! 🎈🎈🎈🎈   
    • Μπράβο κορίτσι μου!! Για τα φρούτα δεν μπορώ να βοηθήσω αλλά για τα χεράκια σου που υποφέρουν συμπάσχω..! Και πλέον και στην αγκαλιά δεν κάθεται ήσυχα γέρνει μπρος να πιάσει πράγματα...λέω καμία ώρα θα μου φύγει από τα χέρια έτσι όπως κάνει... Πόσο είναι εσένα;  
    • Εμείς κάνουμε ωραία πράγματα.. δραστηριότητες  έχω πάρα πολλά εκπαιδευτικά παιχνίδια.. κ κάνω rotation δλδ εναλλάσσω τα κουτιά με τα παιχνίδια κάθε 2-3 μέρες άρα δν βαριούνται. Βγαίνουμε έξω παρότι έχει μείον.. είναι συνηθισμένα τ παιδιά στο κρύο κ στα χιόνια πια.    Κ λόγω επαγγέλματος (είμαι εκπαιδευτικός) έχω άπειρο υλικό κ ιδέες.    Επίσης πολύ σημαντικό που θα το δεις κ εσύ όταν μεγαλώσουν τα αδέρφια είναι ότι έχουν παρέα το ένα το άλλο. Έχουν 2μιση χρόνια διαφορά που δεν είναι κάτι τρελό άρα παίζουν πολλή ώρα μαζί.   το θέμα μας όμως είναι η επαφή με την γλώσσα που δεν πρέπει ν χαθεί γιατί του χρόνου θα πάει δημοτικό κ ζορίζουν τα πράγματα κ γι αυτό κ δν την σταμάτησα όταν μπήκα στο μήνα μου  😊🙄
    • Κοίτα στην πρώτη έτυχε και βρήκα, γιατί ήταν ένα. Και μαλιστα δεν υπήρχε επιπλέον χρέωση. Τώρα στο Έλενα μου είπε ο γιατρός μου ότι έχουν φτιάξει αρκετά μονοκλινα, υπάρχουν τα απλά και τα λουξ, με πληρωμή όλα, δεν ξέρω πόσο αλλά ξέρω ότι παλιότερα τα απλά ήταν 50€ τη μέρα. Θα ρωτήσω. Αλλά σίγουρα θα ζητήσω γιατί θέλω την ησυχία μου. Στην πρώτη λόγω περιστατικού κοβιντ που επρεπε να απομονωθεί με έβαλαν σε άλλο δωμάτιο για το τελευταίο βράδυ και πραγματικά μαρτυρησα, ήταν μια κοπέλα που την ενοχλούσε μέχρι και το κλάμα του παιδιού μου, μαζί με τη μαμά της, η οποία ήταν αγενεστατη. Βέβαια τώρα που τα σκέφτομαι γελάω, αλλά εκείνο το βράδυ δεν θα το ξεχάσω!😂😂😂
  • Νέες συζητήσεις

• Προσθήκη...