Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση

Τα προβλήματα των δοντιών στα παιδιά, που συνήθως εκδηλώνονται με έντονο πόνο, μπορεί να επηρεάσουν ακόμη και τις σχολικές επιδόσεις τους, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Σε κάθε περίπτωση, ο προληπτικός έλεγχος πριν από τη νέα σχολική χρονιά κρίνεται αναγκαίος. Η παιδοδοντίατρος Τζένη Χαρτά, λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι, μας δίνει χρήσιμες οδηγίες για υγιή δόντια και χαρούμενα παιδιά!

- κ. Χαρτά, πολλοί γονείς αναρωτιούνται για το πότε πρέπει να ξεκινήσουν να βουρτσίζουν τα δόντια των παιδιών τους. Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία;

Το συχνό και σωστό βούρτσισμα είναι απαραίτητο για μια ζωή με υγιή δόντια και ούλα. Τα δόντια των παιδιών πρέπει να βουρτσίζονται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά με κατάλληλη φθοριούχο οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα πάντα μετά το γεύμα  (πρωινό ή μεσημεριανό) και οπωσδήποτε πριν πάνε για ύπνο (μετά το βραδινό).

Ξεκινάμε το βούρτσισμα αμέσως μόλις εμφανιστεί το πρώτο δόντι και βοηθάμε το παιδί μέχρι την ηλικία των 7-8 ετών. Το βούρτσισμα  είναι πολύ σημαντικό, γιατί αφαιρεί την πλάκα από την επιφάνεια των δοντιών. Τα οξέα, που παράγονται από τα βακτήρια τα οποία συσσωρεύονται στην οδοντική πλάκα, μπορεί να οδηγήσουν στην έναρξη τερηδόνας. Η μη επαρκής στοματική υγιεινή μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή των ούλων, την κοινώς ονομαζόμενη ουλίτιδα.

–Ποιο ρόλο παίζει η διατροφή στη σωστή ανάπτυξη και στην υγεία των δοντιών;

Η διατροφή του παιδιού είναι πολύ σημαντική. Όλοι γνωρίζουμε πόσο απαραίτητο είναι το ασβέστιο για τη σωστή διάπλαση των οστών και των δοντιών. Και ενώ όλοι ξέρουμε πόσο βλαπτική είναι η μεγάλη ποσότητα πρόσληψης ζάχαρης, συχνά αγνοούμε πόσο σημαντική είναι η συχνότητα ως προς την κατανάλωσή της.

Αποφεύγουμε τροφές και ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Προτιμάμε υγιεινά σνακ, όπως φρούτα και λαχανικά. Αν καταναλώσουμε κάποιο γλυκό, αμέσως μετά βουρτσίζουμε τα δόντια μας και δεν το μοιράζουμε σε πολλά μικρά μέρη κατά τη διάρκεια της ημέρας.

– Έχουν γίνει τελευταία πολλές συζητήσεις για τη φθορίωση και κυρίως για το πόσο ασφαλές είναι το φθόριο για τα παιδιά. Τι ισχύει τελικά;

Εμείς οι παιδοδοντίατροι δίνουμε μεγάλη σημασία στην πρόληψη, αφού η παιδική και η εφηβική ηλικία είναι οι πιο επικίνδυνες ηλικίες για τερηδόνα. Οι γονείς πρέπει να ενημερώνονται έγκαιρα σχετικά με τη στοματική φροντίδα των παιδιών τους.

Στην ηλικία των 3,5 ετών, περίπου, ξεκινάνε τα παιδιά τις φθοριώσεις, που είναι προληπτικές εργασίες ευχάριστες και εντελώς ανώδυνες, οι οποίες βοηθούν στο να έρθουν για πρώτη φορά τα παιδιά σε επαφή με τον χώρο του ιατρείου, αλλά και με τον ίδιο τον οδοντίατρο, κάνοντας κάτι εύκολο και διασκεδαστικό.

office-fluoride.jpg

Το φθόριο, ύστερα από πολυάριθμες και πολυετείς μελέτες, έχει επιστημονικά τεκμηριωθεί πως είναι απόλυτα ασφαλές για την υγεία των παιδιών και πολύ αποτελεσματικό ως προς τον έλεγχο της τερηδόνας. Κατά τη διάρκεια της φθορίωσης, η αδαμαντίνη, που είναι το εξωτερικό στρώμα του δοντιού, απορροφά το φθόριο και γίνεται πιο ανθεκτική στην τερηδόνα, ενώ ευνοείται η επαναμεταλικοποίηση της σε αρχόμενες βλάβες.

Μπορεί, δηλαδή, να αναχαιτιστεί η τερηδόνα, εφόσον βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο. Επίσης, μαζί με τη φθορίωση συνδυάζουμε και το check up, τον έλεγχο δηλαδή όλων των δοντιών ανά εξάμηνο, ώστε αν προκύψει κάποια τερηδόνα, να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο νωρίς, άρα πιο εύκολα και αποτελεσματικά.

Επίσης, σημαντικό όπλο στην πρόληψη της τερηδόνας των μασητικών επιφανειών των πρώτων και δεύτερων μόνιμων γομφίων είναι τα sealants ή αλλιώς οι προληπτικές εμφράξεις οπών και σχισμών. Οι μασητικές επιφάνειες των πίσω δοντιών είναι αυτές που πλήττονται από τερηδόνα στο μεγαλύτερο ποσοστό και μάλιστα από μικρή ηλικία.

Με τη βοήθεια των sealants μπορούμε να εξαλείψουμε την τερηδόνα στις συγκεκριμένες επιφάνειες σε σημαντικό βαθμό, ενεργώντας και πάλι με τρόπο ασφαλή και αποδεκτό από την πλειοψηφία των παιδιών.

Τέλος, σημαντικό είναι να πληροφορήσουμε τους γονείς για την σημασία της έγκαιρης αντιμετώπισης του οδοντικού τραύματος, που δυστυχώς είναι συχνό και που τις περισσότερες φορές η επιτυχής αντιμετώπισή του εξαρτάται από την έγκαιρη προσέλευση του παιδιού στο ιατρείο και την επακόλουθη διενέργεια των απαραίτητων διαδικασιών.

H Τζένη Χαρτά είναι παιδοδοντίατρος, Master of Science University of Liverpool.

Δείτε το Video της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας που απευθύνεται σε παιδιά και γονείς για την εξοικείωση με τον οδοντιατρικό χώρο αλλά και τις οδοντιατρικές πράξεις.

 


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντήσεις

    • Κορίτσια μου διάβασα τα νέα σας και βλέπω ότι είστε μια χαρά όλες και τα νινακια σας το ίδιο! @Xrisa95 όλα θα πάνε μια χαρά κορίτσι μου! Βλέπω ότι έχετε πλάνο και καλούς γιατρούς δίπλα σας!  Εμείς κορίτσια είμαστε καλά! Έχουμε πολύ καλή ανάπτυξη στο ύψος! Στο βάρος το ίδιο αλλά σε φυσιολογικά πλαίσια! Το παιδί συνεχίζει να κοιμάται πολύ καλά την νύχτα αλλά μου βγάζει την πίστη την ημέρα μιας και δεν του αρέσει ο ύπνος 🤣 μάτι γαρίδα και θέλει όλη μέρα να του μιλάω!! Σε 10 μέρες θα γίνουμε 2 μηνών! Ακόμα δεν το πιστεύω! Τον θηλασμό τον σταμάτησα εδώ και αρκετό καιρό και δίνω μόνο ξενο πλέον και είμαστε και οι δύο χαρούμενοι! Οι κολικοί μας σταμάτησαν εντελώς με ένα φανταστικό σκεύασμα που μου έστειλε η φίλη μου από Γερμανία (sab Simplex) και έτσι μαγικά εξαφανίστηκαν! Χρειάζονται 2-3 μέρες για να δράσουν οι σταγόνες αλλά στο μωράκι μου έκανε θαύματα! Κατά τα άλλα μεγαλώνουμε γελάμε λέμε αγκου ξέρετε τα κλασικά που κάνουν τα μωρά και μας παίρνουν τα μυαλά 🥰♥️♥️
    • Καλησπέρα Ιωάννα μου!! Είμαστε πολύ καλά!! Ο μικρός όλο κ βελτιώνεται στο κάθισμα. Τον βάζω στο πάτωμα να καθήσει κ στέκεται όλο κ περισσότερο σε χρόνο χωρίς να πέφτει κ παίζει τέλεια!! Το βράδυ μου κοιμάται 11ωρο σερί κ το μεσημέρι έχω καταφέρει να μην κοιμάται στην αγκαλιά μου, αλλά στο κρεβάτι δίπλα μου να μου κρατάει το δάχτυλο 🤣. Πλέον ο ύπνος του είναι 3 μισάωρο τη μέρα. Το πρώτο με τη μαμά μου το πρωί, το δεύτερο με εμένα το μεσημέρι κ το τρίτο το απόγευμα με την πεθερά μου. Για τα δοντακια που λες πονάνε μέχρι να σκίσει το δόντι το ούλο, μετά ηρεμούν! Είναι θέμα κάποιων ημερών!! Τον παιδίατρο που ρώτησα εγώ για το τι μπορώ να βάλω στα δόντια του μου είπε από τζελ τίποτα, παρά μόνο λίγο ντεπον για να ηρεμήσει αν βλέπω ότι υποφέρει. Επίσης, λόγω των ούλων που είναι πρησμένα το ζεστό το φαγητό τον ερεθίζει κ κλαίει, οπότε του το κρυώνω και το δίνω και το τρώει μια χαρά! Πάντως για τον ύπνο είναι δύσκολο να μην κοιμάσαι κι εσύ. Μετά σέρνεσαι όλη μέρα. Πιπίλα σου παίρνει;; Μου κάνει μεγάλη εντύπωση που σου κοιμάται τόσο λίγο το βράδυ και σου ξυπνάει. Τουλάχιστον να σου κοιμόταν ένα 3ωρο σερί. Η φίλη μου που θηλάζει κι αυτή αποκλειστικά ο μπέμπης της επίσης κοιμάται στο στήθος και είναι από τα δικά μας ένα μήνα μικρότερος κοιμάται όλο το βράδυ σαν τον δικό μου μόνο με θηλασμό. Σου είπε πως μπορείς να το αλλάξεις;;
    • Κι εγω ψιλοπεθανα απ τον πονο αλλα καποιες κοπελες οντως δεν πονανε! 
    • Κορίτσι μου να σου ζήσει το μωράκι!  Επειδή είναι μεταχειρισμένο ίσως χρειάζεται να αλλαχτούν κάποια ανταλλακτικά.   Επίσης έχει σημασία το μέγεθος χοανης!  Τέλος να ξέρεις ότι τα οικιακά θήλαστρο (ακόμα και τα καλά τυπου medela) έχουν κάποια διάρκεια ζωής. Επειδή το μοτερακι που έχουν κάποια στιγμή εξασθενει..Αν δηλαδή η προηγούμενη ιδιοκτήτρια έκανε συχνές αντλήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί πλέον αυτά τα θηλαστρα να είναι "αδυναμα". Αν έχεις κάποιο κατάστημα medela κοντά μπορείς να πας για να σε κατατοπισουν και να δουν το θήλαστρο αν είναι εντάξει.  Πάντως για να θηλάζεις αποκλειστικά και να έχεις ένα μωρό που μεγαλώνει κανονικά εννοείται δεν είναι αυτή η παραγωγή σου αν αυτό σε αγχώνει!   
    • @Sotiria_94 εγω παλι σκέφτομαι εκεί αρχές Μαΐου να πάω να κάνω χέρια πόδια νυχια, μη σ πω κ μια βαφή τ μαλλι να είμαι έτοιμη. Να μην τ σκέφτομαι μετά. 
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...