Μετάβαση σε περιεχόμενο
admin
admin

Χρήσιμες οδηγίες από τους ειδικούς για τα δόντια των παιδιών μας

    Τα προβλήματα των δοντιών στα παιδιά, που συνήθως εκδηλώνονται με έντονο πόνο, μπορεί να επηρεάσουν ακόμη και τις σχολικές επιδόσεις τους, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Σε κάθε περίπτωση, ο προληπτικός έλεγχος πριν από τη νέα σχολική χρονιά κρίνεται αναγκαίος. Η παιδοδοντίατρος Τζένη Χαρτά, λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι, μας δίνει χρήσιμες οδηγίες για υγιή δόντια και χαρούμενα παιδιά!

- κ. Χαρτά, πολλοί γονείς αναρωτιούνται για το πότε πρέπει να ξεκινήσουν να βουρτσίζουν τα δόντια των παιδιών τους. Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία;

Το συχνό και σωστό βούρτσισμα είναι απαραίτητο για μια ζωή με υγιή δόντια και ούλα. Τα δόντια των παιδιών πρέπει να βουρτσίζονται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά με κατάλληλη φθοριούχο οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα πάντα μετά το γεύμα  (πρωινό ή μεσημεριανό) και οπωσδήποτε πριν πάνε για ύπνο (μετά το βραδινό).

Ξεκινάμε το βούρτσισμα αμέσως μόλις εμφανιστεί το πρώτο δόντι και βοηθάμε το παιδί μέχρι την ηλικία των 7-8 ετών. Το βούρτσισμα  είναι πολύ σημαντικό, γιατί αφαιρεί την πλάκα από την επιφάνεια των δοντιών. Τα οξέα, που παράγονται από τα βακτήρια τα οποία συσσωρεύονται στην οδοντική πλάκα, μπορεί να οδηγήσουν στην έναρξη τερηδόνας. Η μη επαρκής στοματική υγιεινή μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή των ούλων, την κοινώς ονομαζόμενη ουλίτιδα.

–Ποιο ρόλο παίζει η διατροφή στη σωστή ανάπτυξη και στην υγεία των δοντιών;

Η διατροφή του παιδιού είναι πολύ σημαντική. Όλοι γνωρίζουμε πόσο απαραίτητο είναι το ασβέστιο για τη σωστή διάπλαση των οστών και των δοντιών. Και ενώ όλοι ξέρουμε πόσο βλαπτική είναι η μεγάλη ποσότητα πρόσληψης ζάχαρης, συχνά αγνοούμε πόσο σημαντική είναι η συχνότητα ως προς την κατανάλωσή της.

Αποφεύγουμε τροφές και ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Προτιμάμε υγιεινά σνακ, όπως φρούτα και λαχανικά. Αν καταναλώσουμε κάποιο γλυκό, αμέσως μετά βουρτσίζουμε τα δόντια μας και δεν το μοιράζουμε σε πολλά μικρά μέρη κατά τη διάρκεια της ημέρας.

– Έχουν γίνει τελευταία πολλές συζητήσεις για τη φθορίωση και κυρίως για το πόσο ασφαλές είναι το φθόριο για τα παιδιά. Τι ισχύει τελικά;

Εμείς οι παιδοδοντίατροι δίνουμε μεγάλη σημασία στην πρόληψη, αφού η παιδική και η εφηβική ηλικία είναι οι πιο επικίνδυνες ηλικίες για τερηδόνα. Οι γονείς πρέπει να ενημερώνονται έγκαιρα σχετικά με τη στοματική φροντίδα των παιδιών τους.

Στην ηλικία των 3,5 ετών, περίπου, ξεκινάνε τα παιδιά τις φθοριώσεις, που είναι προληπτικές εργασίες ευχάριστες και εντελώς ανώδυνες, οι οποίες βοηθούν στο να έρθουν για πρώτη φορά τα παιδιά σε επαφή με τον χώρο του ιατρείου, αλλά και με τον ίδιο τον οδοντίατρο, κάνοντας κάτι εύκολο και διασκεδαστικό.

office-fluoride.jpg

Το φθόριο, ύστερα από πολυάριθμες και πολυετείς μελέτες, έχει επιστημονικά τεκμηριωθεί πως είναι απόλυτα ασφαλές για την υγεία των παιδιών και πολύ αποτελεσματικό ως προς τον έλεγχο της τερηδόνας. Κατά τη διάρκεια της φθορίωσης, η αδαμαντίνη, που είναι το εξωτερικό στρώμα του δοντιού, απορροφά το φθόριο και γίνεται πιο ανθεκτική στην τερηδόνα, ενώ ευνοείται η επαναμεταλικοποίηση της σε αρχόμενες βλάβες.

Μπορεί, δηλαδή, να αναχαιτιστεί η τερηδόνα, εφόσον βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο. Επίσης, μαζί με τη φθορίωση συνδυάζουμε και το check up, τον έλεγχο δηλαδή όλων των δοντιών ανά εξάμηνο, ώστε αν προκύψει κάποια τερηδόνα, να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο νωρίς, άρα πιο εύκολα και αποτελεσματικά.

Επίσης, σημαντικό όπλο στην πρόληψη της τερηδόνας των μασητικών επιφανειών των πρώτων και δεύτερων μόνιμων γομφίων είναι τα sealants ή αλλιώς οι προληπτικές εμφράξεις οπών και σχισμών. Οι μασητικές επιφάνειες των πίσω δοντιών είναι αυτές που πλήττονται από τερηδόνα στο μεγαλύτερο ποσοστό και μάλιστα από μικρή ηλικία.

Με τη βοήθεια των sealants μπορούμε να εξαλείψουμε την τερηδόνα στις συγκεκριμένες επιφάνειες σε σημαντικό βαθμό, ενεργώντας και πάλι με τρόπο ασφαλή και αποδεκτό από την πλειοψηφία των παιδιών.

Τέλος, σημαντικό είναι να πληροφορήσουμε τους γονείς για την σημασία της έγκαιρης αντιμετώπισης του οδοντικού τραύματος, που δυστυχώς είναι συχνό και που τις περισσότερες φορές η επιτυχής αντιμετώπισή του εξαρτάται από την έγκαιρη προσέλευση του παιδιού στο ιατρείο και την επακόλουθη διενέργεια των απαραίτητων διαδικασιών.

H Τζένη Χαρτά είναι παιδοδοντίατρος, Master of Science University of Liverpool.

Δείτε το Video της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας που απευθύνεται σε παιδιά και γονείς για την εξοικείωση με τον οδοντιατρικό χώρο αλλά και τις οδοντιατρικές πράξεις.

 




Σχόλια Χρηστών

Recommended Comments

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο


×
×
  • Προσθήκη...