Μετάβαση σε περιεχόμενο

Χρήσιμες οδηγίες από τους ειδικούς για τα δόντια των παιδιών μας


admin

Recommended Posts

Τα προβλήματα των δοντιών στα παιδιά, που συνήθως εκδηλώνονται με έντονο πόνο, μπορεί να επηρεάσουν ακόμη και τις σχολικές επιδόσεις τους, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Σε κάθε περίπτωση, ο προληπτικός έλεγχος πριν από τη νέα σχολική χρονιά κρίνεται αναγκαίος. Η παιδοδοντίατρος Τζένη Χαρτά, λίγο πριν χτυπήσει το κουδούνι, μας δίνει χρήσιμες οδηγίες για υγιή δόντια και χαρούμενα παιδιά!

- κ. Χαρτά, πολλοί γονείς αναρωτιούνται για το πότε πρέπει να ξεκινήσουν να βουρτσίζουν τα δόντια των παιδιών τους. Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία;

Το συχνό και σωστό βούρτσισμα είναι απαραίτητο για μια ζωή με υγιή δόντια και ούλα. Τα δόντια των παιδιών πρέπει να βουρτσίζονται τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά με κατάλληλη φθοριούχο οδοντόκρεμα και οδοντόβουρτσα πάντα μετά το γεύμα  (πρωινό ή μεσημεριανό) και οπωσδήποτε πριν πάνε για ύπνο (μετά το βραδινό).

Ξεκινάμε το βούρτσισμα αμέσως μόλις εμφανιστεί το πρώτο δόντι και βοηθάμε το παιδί μέχρι την ηλικία των 7-8 ετών. Το βούρτσισμα  είναι πολύ σημαντικό, γιατί αφαιρεί την πλάκα από την επιφάνεια των δοντιών. Τα οξέα, που παράγονται από τα βακτήρια τα οποία συσσωρεύονται στην οδοντική πλάκα, μπορεί να οδηγήσουν στην έναρξη τερηδόνας. Η μη επαρκής στοματική υγιεινή μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή των ούλων, την κοινώς ονομαζόμενη ουλίτιδα.

–Ποιο ρόλο παίζει η διατροφή στη σωστή ανάπτυξη και στην υγεία των δοντιών;

Η διατροφή του παιδιού είναι πολύ σημαντική. Όλοι γνωρίζουμε πόσο απαραίτητο είναι το ασβέστιο για τη σωστή διάπλαση των οστών και των δοντιών. Και ενώ όλοι ξέρουμε πόσο βλαπτική είναι η μεγάλη ποσότητα πρόσληψης ζάχαρης, συχνά αγνοούμε πόσο σημαντική είναι η συχνότητα ως προς την κατανάλωσή της.

Αποφεύγουμε τροφές και ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα. Προτιμάμε υγιεινά σνακ, όπως φρούτα και λαχανικά. Αν καταναλώσουμε κάποιο γλυκό, αμέσως μετά βουρτσίζουμε τα δόντια μας και δεν το μοιράζουμε σε πολλά μικρά μέρη κατά τη διάρκεια της ημέρας.

– Έχουν γίνει τελευταία πολλές συζητήσεις για τη φθορίωση και κυρίως για το πόσο ασφαλές είναι το φθόριο για τα παιδιά. Τι ισχύει τελικά;

Εμείς οι παιδοδοντίατροι δίνουμε μεγάλη σημασία στην πρόληψη, αφού η παιδική και η εφηβική ηλικία είναι οι πιο επικίνδυνες ηλικίες για τερηδόνα. Οι γονείς πρέπει να ενημερώνονται έγκαιρα σχετικά με τη στοματική φροντίδα των παιδιών τους.

Στην ηλικία των 3,5 ετών, περίπου, ξεκινάνε τα παιδιά τις φθοριώσεις, που είναι προληπτικές εργασίες ευχάριστες και εντελώς ανώδυνες, οι οποίες βοηθούν στο να έρθουν για πρώτη φορά τα παιδιά σε επαφή με τον χώρο του ιατρείου, αλλά και με τον ίδιο τον οδοντίατρο, κάνοντας κάτι εύκολο και διασκεδαστικό.

office-fluoride.jpg

Το φθόριο, ύστερα από πολυάριθμες και πολυετείς μελέτες, έχει επιστημονικά τεκμηριωθεί πως είναι απόλυτα ασφαλές για την υγεία των παιδιών και πολύ αποτελεσματικό ως προς τον έλεγχο της τερηδόνας. Κατά τη διάρκεια της φθορίωσης, η αδαμαντίνη, που είναι το εξωτερικό στρώμα του δοντιού, απορροφά το φθόριο και γίνεται πιο ανθεκτική στην τερηδόνα, ενώ ευνοείται η επαναμεταλικοποίηση της σε αρχόμενες βλάβες.

Μπορεί, δηλαδή, να αναχαιτιστεί η τερηδόνα, εφόσον βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο. Επίσης, μαζί με τη φθορίωση συνδυάζουμε και το check up, τον έλεγχο δηλαδή όλων των δοντιών ανά εξάμηνο, ώστε αν προκύψει κάποια τερηδόνα, να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν πιο νωρίς, άρα πιο εύκολα και αποτελεσματικά.

Επίσης, σημαντικό όπλο στην πρόληψη της τερηδόνας των μασητικών επιφανειών των πρώτων και δεύτερων μόνιμων γομφίων είναι τα sealants ή αλλιώς οι προληπτικές εμφράξεις οπών και σχισμών. Οι μασητικές επιφάνειες των πίσω δοντιών είναι αυτές που πλήττονται από τερηδόνα στο μεγαλύτερο ποσοστό και μάλιστα από μικρή ηλικία.

Με τη βοήθεια των sealants μπορούμε να εξαλείψουμε την τερηδόνα στις συγκεκριμένες επιφάνειες σε σημαντικό βαθμό, ενεργώντας και πάλι με τρόπο ασφαλή και αποδεκτό από την πλειοψηφία των παιδιών.

Τέλος, σημαντικό είναι να πληροφορήσουμε τους γονείς για την σημασία της έγκαιρης αντιμετώπισης του οδοντικού τραύματος, που δυστυχώς είναι συχνό και που τις περισσότερες φορές η επιτυχής αντιμετώπισή του εξαρτάται από την έγκαιρη προσέλευση του παιδιού στο ιατρείο και την επακόλουθη διενέργεια των απαραίτητων διαδικασιών.

H Τζένη Χαρτά είναι παιδοδοντίατρος, Master of Science University of Liverpool.

Δείτε το Video της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας που απευθύνεται σε παιδιά και γονείς για την εξοικείωση με τον οδοντιατρικό χώρο αλλά και τις οδοντιατρικές πράξεις.

 


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • Απαντήσεις

    • Ελπίζω να μην φτάσετε μέχρι την ρήξη κορίτσι μου θα είναι δύσκολο για όλους σας κάτι τέτοιο 
    • Από τιμές πάνω κάτω ο Ενδοκρινολογος τα ίδια μας έδωσε 120 μετά το φαγητό και το νηστείας κάτω από 95 εμένα τώρα τα είπε ο γυναικολογος αυτά γιατί στην πρώτη εγκυμοσύνη δεν πήρε θέση για το ζαχαρο αλλά επειδή είχα θεματάκι και στη πρώτη και το μωρο γεννήθηκε με καλά κιλά το αμνιακό ήταν φυσιολογικό και εγω δεν πήρα πολύ βαρος 12,5 κιλά ούτε είχα παραπανίσια κιλά όταν άρχισε η εγκυμοσύνη τώρα σε αυτήν είπε και λίγο πιο πανω πηγαίνεις μια στο τόσο δεν πειράζει μόνο να μην τρώω κάθε μέρα γλυκά μου λέει πες πχ κάθε Σάββατο θα τρώω ένα παγωτο και τέλος  εμενα το Μηχανάκι μου με τις μετρησεις από την μικροβιολογικό είναι ότι να ναι είχε 16 μονάδες διαφορά πάνω το μηχανάκι από το μικροβιολογικό εχτές πήγα έκανα πάλι εξετάσεις να δω τι θα με στείλουν σήμερα  Αλλά τώρα αλλαξα γυναικολόγο όποτε ο καινούργιος δεν ξέρω τι γνωμη έχει για το ζαχαρο περιμενει την καμπύλη μου 😬
    • Καλημέρα κορίτσια! Ήθελα λίγο την γνώμη σας, σε όσες έχετε γεννήσει. Πριν μείνω έγκυος είχα θετικό τεστ ωορρηξίας 14-15η μέρα. Είχα βέβαια κ πολύ έντονα συμπτώματα, πονάκια και αίμα την ημέρα της ωορρηξίας, οπότε την καταλάβαινα. Τώρα είναι ο πρώτος κύκλος μετά την γεννά κ είμαι 16η μέρα κ δεν έχω νιώσει τίποτα. Έκανα κ τεστ ψηφιακό που έχω κ η γραμμή είναι τρομερά άχνη. Δεν το ρωτάω για να προσπαθήσουμε, αλλά κυρίως για να δω αν υπάρχει περίπτωση να «χάλασε» ο κύκλος μου. Επίσης, ενώ είχα έντονη ροή για 5-6 μέρες, αυτήν την φορά ήταν 4 μέρες. Αλλάζει δλδ ο κύκλος μετά από γέννα;
    • ραφ μου μιλάμε για 2 εντελώς διαφορετικές γνώμες..εκεί τσαντίζομαι δηλ..μιλάμε για εικόνα σε υπέρηχο, ούτε καν για υποκειμενική άποψη σε καποιες εξετάσεις..τι να πω.. Η προλακτίνη μου είναι γύρω στο 45-50..έχω κάνει με τον ενδοκρινολόγο και μια πιο ειδική εξέταση που ονομάζεται μακροπρολακτίνη και από αυτό ουσιαστικά μου είχε πει ότι ακομη και που είναι ανεβασμένη δεν με επηρεάζει κάπου..πήρα ντοστινεξ 2 φορες την εβδομαδα για 3 μήνες, μετά το διέκοψα και σε επανέλεγχο μετά από 2 μήνες είδαμε ότι είχε ανέβει ξανά..έκανα και μαγνητική και ήταν καθαρή! Τώρα παίρνω μισο χάπι την εβδομάδα γιατί είχα παρατηρήσει μια μείωση στη ροή της περιόδου και είπαμε μήπως παίζει ρόλο η προλακτίνη..και ο ενδοκρινολόγος παντως και η νεα γυναικολόγος μου είπαν ότι δεν επηρεάζει την σύλληψη στην περίπτωση μου..
    • δυστυχώς δεν θα σταματήσει..είναι θέμα τύχης καθαρά που θα πέσουμε.. ισχύει αυτό με το ιντερνετ..είναι λίγο δίκοπο αλλά αν ξέρεις πως να χειριστείς τις πληροφορίες νομίζω πως λειτουργεί υπερ μας...
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...