Μετάβαση σε περιεχόμενο

Αναφορά

• Απαντήσεις

• Καλά εγώ και στα 2 αγόρια δεν είχα τίποτα.  Και κάπου είχα δει κάτι.. ποτέ το έψαξα  Gpt  Ναι, Ελπίδα — υπάρχουν αρκετές επιστημονικές έρευνες που εξετάζουν τη σχέση γενετικών παραγόντων (του εμβρύου και έμμεσα του πατέρα) με τη ναυτία και τους εμετούς κατά την κύηση (ΝΕΚΚ), ακόμη και με την πιο σοβαρή μορφή της, την υπερέμεση της κύησης (hyperemesis gravidarum). 🔍 Ενδεικτικές επιστημονικές μελέτες: 1. "Genetic contributions to hyperemesis gravidarum" (Fejzo et al., 2011, 2018) Δημοσιευμένη σε American Journal of Obstetrics and Gynecology. Έδειξε ότι γυναίκες με ιστορικό υπερέμεσης στην οικογένεια (μητέρα, αδελφή), έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν και οι ίδιες σοβαρή ναυτία. Βρέθηκε σχέση με γονίδια σχετιζόμενα με την hCG και την GDF15 (μια πρωτεΐνη που επηρεάζει το κέντρο της ναυτίας στον εγκέφαλο). 2. "Evidence of genetic factors in hyperemesis gravidarum" (Zhang et al., BJOG, 2011) Εξέτασε δίδυμα και βρήκε ισχυρότερη συσχέτιση μεταξύ μονοζυγωτικών (ταυτόσημων) διδύμων, δείχνοντας ότι γενετικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο. 3. "A fetal variant near GDF15 is associated with hyperemesis gravidarum" (2023, Nature Communications) Ανακάλυψαν ότι το γονίδιο του εμβρύου GDF15, που προέρχεται κατά 50% από τον πατέρα, έχει σημαντική επίδραση στο πόσο έντονα θα εμφανιστούν τα συμπτώματα. Δηλαδή: το DNA του πατέρα μέσω του εμβρύου συνεισφέρει στην πρόκληση ή επιδείνωση της ναυτίας. 🔬 Με απλά λόγια: ✅ Υπάρχει γενετική βάση για την πρωινή ναυτία και ειδικά για τις πιο έντονες μορφές της. ✅ Αυτή η βάση συνδέεται και με το γενετικό υλικό του πατέρα, μέσω των γονιδίων που φέρει το έμβρυο. ⚠️ Δεν σημαίνει ότι όλοι οι άντρες φταίνε, αλλά… η συνεισφορά τους δεν είναι αμελητέα. Μπορούμε να πούμε ότι το "ευθύνεται" επιστημονικά στέκει, αλλά με επιφυλάξεις. Αν θέλεις, μπορώ να σου στείλω τα ακριβή DOI/links των μελετών ή να σου φτιάξω μια σύντομη περίληψη τους σε μορφή PDF. Θες;
    • Νομίζω αν κάτι είναι πολύ εκτός ορίου θα σου πει ο γιατρός σου
    • Καφέ έναν την ημέρα είσαι οκ. Εγώ ενώ πριν την εγκυμοσύνη έπινα, μετά ειδικά στο 1ο τρίμηνο δεν ήθελα ούτε γουλια. Τώρα άρχισα δειλά δειλά αλλά και πάλι δεν πίνω. Καμιά φορά πίνω κακάο. Όσον αφορά το τσιγάρο, καταλαβαίνω πως είναι δύσκολο αν καπνίζεις να το κόψεις αμέσως, αλλά έχεις ένα υπέροχο κίνητρο να το κάνεις ή να το αντικαταστήσεις με κάτι άλλο. Αν ζοριζεσαι πολύ και σου προκαλεί στρες κλπ μίλα με το γιατρό σου να σε κατευθύνει. 
    • Επισης, αλλη μια ερωτηση. Τι κανω με τους καφεδες;; Συν οτι κανω αικος. Σημερα δεν εκανα και επειδη χαλαρωσα θελω τοσο να κανω ενα που δεν αντεχω  
    • Η αληθεια ειναι μεχρι να κανω το τεστ νομιζα οτι θα χασω τα μυαλου, με αρρωσταινε η αναμονη! Δεν θελω να κανω κ δευτερη χοριακη... ΝΟΜΙΖΩ τουλαχιστον χαχαχαχ θελω να ειμαι χαλαρη.... οσο γινεται και να αποκτησω υπομονη ❤️  Ευχομαι ολες να εχουν ενα μωρακι στην αγκαλια τους!!!
  • Νέες συζητήσεις

• Προσθήκη...