Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση

Το φαινόμενο του «σχολικού εκφοβισμού» (School Bullying) αποτελεί μέρος του ευρύτερου φάσματος των μορφών βίας στα σχολεία, που τα τελευταία χρόνια φαίνεται να βρίσκονται σε έξαρση στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Ο σχολικός εκφοβισμός ορίζεται ως η βία και η επαναλαμβανόμενη φυσική και ψυχολογική καταπίεση που ασκείται από και σε βάρος μαθητών ηλικίας μέχρι 12 ετών.

Οι μορφές του σχολικού εκφοβισμού

Σωματικός εκφοβισμός: εκδηλώνεται με τη σωματική βία, όπως κλωτσιές, μπουνιές, σπρωξίματα, ξυλοδαρμοί, κλπ.

Λεκτικός  εκφοβισμός: κοροϊδία, βρίσιμο, λεκτικές προσβολές, διάδοση αρνητικών ή ψευδών φημών, φραστικές επιθέσεις και απειλές, ρατσιστικά σχόλια, κλπ.

Συναισθηματικός  εκφοβισμός  και  κοινωνική απομόνωση: εσκεμμένος αποκλεισμός του παιδιού – θύματος από παρέες και ομάδες, καταστροφή προσωπικών του αντικειμένων, κρύψιμο των βιβλίων του, εκβιασμός για χρήματα, κλπ.

Σεξουαλικός  εκφοβισμός: ανεπιθύμητα αγγίγματα, προσβλητικά μηνύματα, γράμματα και εικόνες, απειλές και άσεμνες πράξεις, λεκτική παρενόχληση, κλπ.

Ηλεκτρονικός  εκφοβισμός (κυβερνο-εκφοβισμός «cyber bullying», ψηφιακός εκφοβισμός «digital bullying»): γελοιοποίηση του παιδιού από συνομηλίκους του μέσω e-mail, site ή chat room στο Διαδίκτυο, διαδίδοντας φήμες, στέλνοντας απειλητικά μηνύματα, ή και φωτογραφίες και videos εξευτελισμού και ταπείνωσης του παιδιού, τα οποία μπορεί να έχουν απαθανατίσει οι εκφοβιστές με τα κινητά τους εντός ή εκτός του σχολικού χώρου

Πολλές φορές τα παιδιά δε θέλουν να μιλήσουν για τον εκφοβισμό που δέχονται, επειδή φοβούνται μήπως μιλώντας ή «καρφώνοντας τους εκφοβιστές» η κατάσταση γίνει χειρότερη. Επομένως, αντί ο γονέας να πιέζει το παιδί να μιλήσει, μπορεί να παρατηρήσει κάποιες αρχικές ενδείξεις στη συμπεριφορά, τη στάση και την εμφάνισή του.

4eVUJ65.jpg

Ενδείξεις και Χαρακτηριστικά ότι το παιδί είναι θύμα εκφοβισμού από συμμαθητές του:

✓ Είναι ανήσυχο, επιθετικό, παράλογο.
✓ Φοβάται να χρησιμοποιήσει το κινητό του ή να σερφάρει στο διαδίκτυο και να δει τα e-mail του. Τρομάζει και είναι αμήχανο όταν χτυπά το κινητό του.
✓ Δε θέλει να πάει σχολείο, ή φοβάται να περπατήσει μόνο του για το σχολείο  και  θέλει  να  το  πάρουν  οι  γονείς  με  το  αυτοκίνητο.  Αν  πάει μόνο του σχολείο, αλλάζει διαδρομή για ασφάλεια.
✓ Κλαίει ή αισθάνεται άρρωστο στις σχολικές μέρες.
✓ Πιθανόν να αρχίσει να τραυλίζει.
✓ Βλέπει εφιάλτες στον ύπνο του ή κλαίει πριν κοιμηθεί.
✓ Δε θέλει να φάει.
✓ Αρχίζει να κάνει απουσίες και κοπάνες από το σχολείο.
✓ Μειώνεται η σχολική του επίδοση.
✓ Αρνείται να συμμετέχει σε δραστηριότητες ή κοινωνικές εκδηλώσεις με άλλους μαθητές.
✓ Επιστρέφει από το σχολείο με σχισμένα ρούχα, κατεστραμμένα αντικείμενα και βιβλία, ή του λείπουν χρήματα ή προσωπικά αντικείμενα.
✓ Χάνει το κολατσιό του και επιστρέφει σπίτι πεινασμένο.
✓ Ζητά ή κλέβει χρήματα για να τα δώσει στο συμμαθητή που το εκβιάζει.
✓ Έχει ανεξήγητες μελανιές και χτυπήματα.
✓ Εκφοβίζει άλλα παιδιά ή τα αδέρφια του.
✓ Δίνει εξηγήσεις για τα πιο πάνω που δεν βγάζουν νόημα ή είναι απίθανες.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

• Απαντήσεις

• Σ'ευχαριστώ πολυ κορίτσι μου! Θα στείλω ξανα το έμβρυο για βιοψία να καταλάβουμε τι πηγε λαθος, γτ πολλα διαβασα και άκουσα..
    • @Elk όχι,δεν την έκανα..μου είπε ο γιατρός την άλλη εβδομάδα που θα πάω εμβρυολογο,μόνο αν δείξει κάτι η εξέταση για την καρδιά να μιλήσουμε.. βέβαια δεν θα είναι πολύ αργά;θα είμαι την άλλη Τετάρτη ακριβώς 17 εβδομάδων.. τέλος πάντων..εγώ με το νηστείας έχω το ζήτημα...πάντα δλδ...η καμπύλη τότε είχε βγει μια χαρά ..δεν πρέπει να περάσει το 93..ε είχα 94 στην καμπύλη κ με έβαλε σε διατροφή στην Κωνσταντίνα ενώ όλες οι άλλες τιμές ήταν φυσιολογικες..είχα νευριάσει τότε γτ Μ έλεγε συνέχεια ότι έχεις σακχαρώδη διαβήτη κλπ για μία τιμή...λέει ότι στην εγκυμοσύνη ότι κ ένα να είσαι πάνω από το όριο θεωρείται ότι έχεις διαβήτη...κ με ζαλιζε...κ έτρωγα εγώ τις μακαρονάδες 🍝 🍝 🍝...😄..τόσο πρόσεχα... @Nannan εγώ σε αυτό με την αγάπη δεν ξέρω να σ απαντήσω γτ άργησα πολύ να συνδεθώ με την κόρη μου...δλδ μου πήρε εντυπωσιακα πολύ θεωρώ....τώρα είναι τέλεια αλλά δεν ένιωθα έτσι από την αρχή ..ήμουν περίεργα...είχα κ επιλοχειο θλιψη για αρκετούς μήνες...
    • Τέλεια νέα! Μπαμπάτσικο μωράκι! ❤️ Εγώ 8 κιλά παίρνω μετά από κάθε γιορτινό τραπέζι! 😂
    • @Rena92 φτου φτου 3400 ο κοριτσαρος κ εχεις πάρει μονο 8 συγχαρητήρια θα πω😁😁 τελεια νέα κ ναι αντε περνάνε οι μερες επιτέλους,να την κανω αυτή την αρχή πια,θα σκασω🤣
    • Γεια σας κορίτσια!! Γυρίσαμε από τον γιατρό, όλα καλά!! Η μικρή έχει πάρει θέση και είναι αρκετά χαμηλά, είναι κοντά μου είπε αλλά όχι και πολύ άμεσα. Άρα Ελενα, εσύ θα ξεκινήσεις το νέο έτος!! 🩷 3.400 την βγάζει, αλλά μου είπε ότι ο υπέρηχος έχει απόκλιση, ειδικά όσο περνάνε οι εβδομάδες. Το nst πολύ καλό, έχει κινητικότητα η μήτρα και είναι φυσιολογικό.  Από κιλά εγώ έχω πάρει 8 μέχρι τώρα. Στην μεγάλη μου είχα πάρει 9, οπότε κάπου εκεί με κόβω πάλι.
  • Νέες συζητήσεις

• Προσθήκη...