Μετάβαση σε περιεχόμενο

Σχολικός εκφοβισμός: Μορφές, ενδείξεις και χαρακτηριστικά ότι το παιδί είναι θύμα bullying


admin

Recommended Posts

Το φαινόμενο του «σχολικού εκφοβισμού» (School Bullying) αποτελεί μέρος του ευρύτερου φάσματος των μορφών βίας στα σχολεία, που τα τελευταία χρόνια φαίνεται να βρίσκονται σε έξαρση στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Ο σχολικός εκφοβισμός ορίζεται ως η βία και η επαναλαμβανόμενη φυσική και ψυχολογική καταπίεση που ασκείται από και σε βάρος μαθητών ηλικίας μέχρι 12 ετών.

Οι μορφές του σχολικού εκφοβισμού

Σωματικός εκφοβισμός: εκδηλώνεται με τη σωματική βία, όπως κλωτσιές, μπουνιές, σπρωξίματα, ξυλοδαρμοί, κλπ.

Λεκτικός  εκφοβισμός: κοροϊδία, βρίσιμο, λεκτικές προσβολές, διάδοση αρνητικών ή ψευδών φημών, φραστικές επιθέσεις και απειλές, ρατσιστικά σχόλια, κλπ.

Συναισθηματικός  εκφοβισμός  και  κοινωνική απομόνωση: εσκεμμένος αποκλεισμός του παιδιού – θύματος από παρέες και ομάδες, καταστροφή προσωπικών του αντικειμένων, κρύψιμο των βιβλίων του, εκβιασμός για χρήματα, κλπ.

Σεξουαλικός  εκφοβισμός: ανεπιθύμητα αγγίγματα, προσβλητικά μηνύματα, γράμματα και εικόνες, απειλές και άσεμνες πράξεις, λεκτική παρενόχληση, κλπ.

Ηλεκτρονικός  εκφοβισμός (κυβερνο-εκφοβισμός «cyber bullying», ψηφιακός εκφοβισμός «digital bullying»): γελοιοποίηση του παιδιού από συνομηλίκους του μέσω e-mail, site ή chat room στο Διαδίκτυο, διαδίδοντας φήμες, στέλνοντας απειλητικά μηνύματα, ή και φωτογραφίες και videos εξευτελισμού και ταπείνωσης του παιδιού, τα οποία μπορεί να έχουν απαθανατίσει οι εκφοβιστές με τα κινητά τους εντός ή εκτός του σχολικού χώρου

Πολλές φορές τα παιδιά δε θέλουν να μιλήσουν για τον εκφοβισμό που δέχονται, επειδή φοβούνται μήπως μιλώντας ή «καρφώνοντας τους εκφοβιστές» η κατάσταση γίνει χειρότερη. Επομένως, αντί ο γονέας να πιέζει το παιδί να μιλήσει, μπορεί να παρατηρήσει κάποιες αρχικές ενδείξεις στη συμπεριφορά, τη στάση και την εμφάνισή του.

4eVUJ65.jpg

Ενδείξεις και Χαρακτηριστικά ότι το παιδί είναι θύμα εκφοβισμού από συμμαθητές του:

✓ Είναι ανήσυχο, επιθετικό, παράλογο.
✓ Φοβάται να χρησιμοποιήσει το κινητό του ή να σερφάρει στο διαδίκτυο και να δει τα e-mail του. Τρομάζει και είναι αμήχανο όταν χτυπά το κινητό του.
✓ Δε θέλει να πάει σχολείο, ή φοβάται να περπατήσει μόνο του για το σχολείο  και  θέλει  να  το  πάρουν  οι  γονείς  με  το  αυτοκίνητο.  Αν  πάει μόνο του σχολείο, αλλάζει διαδρομή για ασφάλεια.
✓ Κλαίει ή αισθάνεται άρρωστο στις σχολικές μέρες.
✓ Πιθανόν να αρχίσει να τραυλίζει.
✓ Βλέπει εφιάλτες στον ύπνο του ή κλαίει πριν κοιμηθεί.
✓ Δε θέλει να φάει.
✓ Αρχίζει να κάνει απουσίες και κοπάνες από το σχολείο.
✓ Μειώνεται η σχολική του επίδοση.
✓ Αρνείται να συμμετέχει σε δραστηριότητες ή κοινωνικές εκδηλώσεις με άλλους μαθητές.
✓ Επιστρέφει από το σχολείο με σχισμένα ρούχα, κατεστραμμένα αντικείμενα και βιβλία, ή του λείπουν χρήματα ή προσωπικά αντικείμενα.
✓ Χάνει το κολατσιό του και επιστρέφει σπίτι πεινασμένο.
✓ Ζητά ή κλέβει χρήματα για να τα δώσει στο συμμαθητή που το εκβιάζει.
✓ Έχει ανεξήγητες μελανιές και χτυπήματα.
✓ Εκφοβίζει άλλα παιδιά ή τα αδέρφια του.
✓ Δίνει εξηγήσεις για τα πιο πάνω που δεν βγάζουν νόημα ή είναι απίθανες.


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

×
×
  • Προσθήκη...