Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση

Ο όρος «Μαθησιακές Δυσκολίες» χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στο σχολικό περιβάλλον. Είναι ένας όρος που χαρακτηρίζει ένα ποσοστό παιδιών τα οποία παρουσιάζουν κάποιες δυσκολίες όσον αφορά την επίδοσή τους στα μαθήματα του σχολείου.

Παρουσιάζεται δυσκολία στη χρήση του γραπτού και του προφορικού λόγου, στους μαθηματικούς υπολογισμούς, στη διατήρηση προσοχής. Αν και ενδείξεις των μαθησιακών δυσκολιών υπάρχουν ακόμη και από την προσχολική  ηλικία, οι διαταραχές συνήθως αναγνωρίζονται όταν το παιδί έχει πλέον φτάσει στην σχολική ηλικία.

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν μία Μαθησιακή Δυσκολία ενώ άλλοι έναν συνδυασμό Μαθησιακών Δυσκολιών που η μία επικαλύπτει την άλλη.

Αίτια

Τα αίτια των Μαθησιακών Δυσκολιών δεν είναι συγκεκριμένα. Εκτός από τις εγγενείς διαταραχές, το περιβάλλον όπου ζει και μεγαλώνει ένα παιδί καθώς και η ίδια η οικογένεια επηρεάζουν άμεσα την εμφάνιση και την ανάπτυξη των Μαθησιακών Δυσκολιών. 

Για παράδειγμα, όταν ένα παιδί ηλικίας 8 ετών παρουσιάζει δυσκολία στην ευχέρεια λόγου ή στην ανάγνωση και οι γονείς αδιαφορούν ή απλώς το θεωρούν «τεμπέλη», αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην απευθύνονται σε κάποιο ειδικό, και να «επιτρέπουν» τη διαιώνιση αυτής της δυσκολίας.

Βέβαια, και ο τρόπος εκπαίδευσης αλλά και ο ίδιος ο εκπαιδευτικός επηρεάζουν την διαιώνιση ή μη των Μαθησιακών Δυσκολιών.

mathisiakes-dyskolies.jpg

Συμπτώματα

Τα πιο συχνά συμπτώματα των Μαθησιακών Δυσκολιών είναι η διάσπαση προσοχής, η φτωχή μνήμη, η δυσκολία στην ακολουθία οδηγιών, η δυσκολία στο διαχωρισμό γραμμάτων, αριθμών, ήχων. 

Επίσης, παρουσιάζεται περιορισμένη αναγνωστική ικανότητα, πρόβλημα στον οπτικο-κινητικό συντονισμό, αποδιοργάνωση, φτωχή αντίληψη, δυσκολία στην λήψη κι επεξεργασία πληροφοριών και ερεθισμάτων, καθυστερημένη γλωσσική ανάπτυξη, δυσκολία στην οργάνωση του χρόνου και στο συντονισμό ενεργειών για την επίτευξη των στόχων, καθυστέρηση στην γλωσσική και κινητική ανάπτυξη. 

Κάποια από τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε κάποιο στάδιο εξέλιξης σε οποιοδήποτε παιδί.

Τα συμπτώματα αυτά όμως μετατρέπονται σε Μαθησιακές Δυσκολίες όταν δεν εξαφανίζονται με το πέρασμα του χρόνου κατά την ανάπτυξη του παιδιού.


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντήσεις

    • Ααα ωραία έκανες και την καμπύλη μια χαρά ξεμπέρδεψες  Μια χαρά είσαι +4 κιλά εγω στις προηγούμενες εγκυμοσύνες έπαιρνα συνολικά 11-12 κιλά μέχρι να γεννήσω και είμαι ήδη +8 και έχω ακόμα δρόμο μπροστά μου μέχρι να γεννήσω αρχές Μαΐου  Και εμένα τα κορίτσια ήταν «μικρότερες» αλλά όλα καλά .. επειδή έκανα και αργά ωορρηξία συνήθως ήταν μια βδομάδα πίσω η ανάπτυξη τους αλλά και εγώ με τον άντρα μου είμαστε μικρόσωμοι 😂
    • Ναι αυριο θα παω το πρωί για β επιπέδου θα σας στείλω και αύριο τα νέα μου  Άσε εγώ δυσκολεύομαι πολύ με την διατροφή στην εγκυμοσύνη.. το ζάχαρο νηστείας μου το πρωί είναι πολύ καλό 83-86 εκεί μέσα είναι αλλά οι καμπύλες ζαχαρου στις προηγούμενες εγκυμοσύνες δεν ήταν καλές έχω θέμα με το ζάχαρο μετά φαγητού εκεί αν φάω όσο θέλω φεύγει  Συμπάσχω και εγώ στα ίδια είμαι  ένα σπίτι που δεν μπορώ να το κάνω σπίτι και το βράδυ η μικρή τον τελευταίο 2μηνο που μου σταμάτησε τον σερί ύπνο  Εντάξει η αλήθεια είναι πως η μετάβαση από το 1 παιδάκι στα 2 στην αρχή θα είναι λίγο κάπως δύσκολη (φαντάζομαι  και από τα 2 στα 3 που είμαι εγώ 😅) μέχρι να προσαρμοστεί και τον πρώτο παιδάκι στην νέα κατάσταση αλλά λίγο μετά από ένα διάστημα θα βρείτε τα πατήματα σας.. 🥰 το πρώτο σου παιδάκι τι ηλικία έχει ; Συγγνώμη αν το είχες ξανά πει και δεν το θυμάμαι  
    • Το doppler είναι ένα διαφορετικό είδος υπερήχου, που τσεκάρουν  τη ροή του αίματος πχ στον λώρο, στον πλακούντα, σε όργανα του μωρού (ξεχωρίζει γιατί βλέπεις τη ροή του αίματος με μπλε, κόκκινο χρώμα). Κάθε φορά που πηγαίνω κάνουμε και τύπου doppler εμείς. Αλλά στις 21 θα κάνουμε τον πιο αναλυτικό.  Και μένα το RSV μου έχει μείνει. Μόλις μπω στην 33η θα το κάνω.
    • Πλησιάζει η β επιπέδου σου κορίτσι μου εε? Να μας στείλεις να μας πεις τα νεα σου! Αχ αυτες οι γιορτές με τα γλυκά..κ εγω τα πήγαινα πολυ καλα με τα κιλα κ στις γιορτές καταστροφή 😂 εφαγα παρα πολλά γλυκά. Κ τωρα προσπαθώ να μαζευτώ, τα εχω μειώσει αρκετά αλλα προσπαθώ για ακομα περισσότερο.. θύμισε μου, ειχες καποιο θεμα με την καμπύλη εσυ? Αυτή την κούραση που λες νιώθω κ εγω κ ας εχω μονο αλλο 1 😛 αισθανομαι οτι ολη μερα κανω δουλειές κ οτι ποτέ δεν τελειώνουν. Συν καποια βράδια που δεν κοιμόμαστε καλα ή καποιες μερες που εχει περισσότερη γκρίνια κ είναι πιο κουραστικός. Δε σου κρύβω οτι εχω αρχίσει να αγχώνομαι αρκετά για το πως θα ειναι με 2 κ σκέφτομαι οτι δε θα τα βγάζω περα.
    • Καλησπέρα κορίτσια! Εκανα κ εγω την καμπύλη πριν 2 εβδομάδες περίπου,  ολα καλα! Κ αυτη τη φορα μάλιστα δεν καταλαβα κ τίποτα ολη τη διάρκεια, δε με ενόχλησε με ζαλάδα κ τάση για εμετο οπως την προηγούμενη φορά.  Απο κιλα εγω είμαι στα +4 περίπου, σχετικά καλα δηλαδή πιστεύω. Μια χαρά ειναι νομίζω τα 900γρ για την εβδομάδα αυτή. Εμένα ειναι πολυ μικρότερος αλλα μαλλον ειναι αναμενόμενο γιατί ειμαστε γενικα μικροσωμοι κ ο πρώτος μου γεννήθηκε μικρούλης.
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...