Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση

«Πώς να πειράξω τη μητέρα να κάμω εγώ να λυπηθεί, που όλη νύχτα κι όλη μέρα για το καλό μου προσπαθεί;» Απόσπασμα από ποίημα του Γεώργιου Βιζυηνού: Η μητέρα.

Μάνα, μανούλα, μαμά. Μας έδωσε μονάχα μία ο Θεός. Να μας φέρει στον κόσμο, να μας μεγαλώσει, να στέκεται δίπλα μας αγόγγυστα σε δυσκολίες, να ζητωκραυγάζει πρώτη στις χαρές, να περνάει ώρες ατέλειωτες να βρει ό,τι καλύτερο μπορεί να μας προσφέρει.

Έχω σπουδάσει έξω, έχω φίλους από το εξωτερικό και μπορώ με περισσή βεβαιότητα να σας πω πως: σαν την Ελληνίδα μαμά δεν είναι καμιά. Καμιά μάνα - Γάλλου, Άγγλου, Νορβηγού - δεν τρέχει πίσω από το παιδί της να φωνάξει : «Βάλε παιδί μου το μπουφάν σου, έχει ψύχρα».

Είναι πια ένας αστικός μύθος η «Ελληνίδα μαμά» και κανένας δεν ψάχνει να τον εξηγήσει. Γιατί; Επειδή ό,τι επάγγελμα κι αν ακολουθήσαμε, ό,τι μουσικά γούστα κι αν προτιμούμε, ό,τι οικογένεια κι αν ονειρευόμαστε να «κάνουμε», όποιους ηθικούς κανόνες κι αν ακολουθούμε, περιέργως όλες οι μανούλες μας έχουν έναν κοινό τρόπο έκφρασης της προστασίας τους προς εμάς. Κι έτσι πρέπει να μείνει.

Η Ελληνίδα μαμά πρέπει να «οριστεί» σιωπηλά ως ένα «ελληνικό προϊόν» που θέλει στήριξη, προστασία, αγάπη και… πολλά τηλεφωνήματα μέσα στην ημέρα.

Γιατί;

Γιατί έρχεται ο καιρός όπου η μάνα γίνεται γιαγιά και η κόρη γίνεται μάνα. Και εκεί όλες οι συμβουλές, όλες οι αναμνήσεις γίνονται εξήγηση στα ερωτήματα που συνεχώς προκύπτουν.

Ευτυχώς όμως πάει από γενιά σε γενιά η γνώση. Κι όσα κάναμε πως δεν ακούγαμε μεγαλώνοντας, τώρα έρχονται «μαγικά» στο μυαλό μας ως ενστικτώδεις απαντήσεις.

Ξέρεις τι να κάνεις όταν το παιδί κλαίει χωρίς λόγο, όχι γιατί σπούδασες ιατρική αλλά γιατί η Ελληνίδα μαμά ξέρει κι αν δεν ξέρει θα κινήσει γη και ουρανό να μάθει. Θα ρωτήσει τη δική της μαμά, θα ψάξει, θα διαβάσει, θα τρέξει και στο τέλος θα κάνει αυτό ακριβώς που χρειάζεται το μωρό της για να ηρεμήσει.

Στηρίζουμε λοιπόν τις Ελληνίδες μανούλες, τις καταλαβαίνουμε και τις αγαπάμε.

Το καλό με την Ελληνίδα μαμά είναι πως δεν ζητάει πολλά. Ό,τι κι αν της προσφέρετε θα την κάνει να φουσκώσει από χαρά σαν παγώνι.

Ένα τηλέφωνο στη γιορτή της μητέρας της είναι αρκετό. Αν δε, μετά τα χρόνια πολλά, τη ρωτήσετε πώς ανοίγει αυτό το φύλλο στη σπανακόπιτα, η οποία είναι η καλύτερη που έχετε δοκιμάσει (όσο πιο έντονα χαρακτηρίσετε τη σπανακόπιτα ως την «καλύτερη», τόσο περισσότερο θα χαρεί) θα την κάνετε να αισθανθεί ξανά χρήσιμη στη ζωή σας.

Αν θέλετε να της δωρίσετε κάτι συμβολικό αλλά με νόημα, τότε επιλέξετε λουλούδια ή μπισκότα ΜΙΡΑΝΤΑ.

Είναι ο πιο οικονομικός τρόπος για να της δείξετε πως έχετε μεγαλώσει αλλά μέσα στην καρδιά σας οι αναμνήσεις της ζωής σας είναι έντονα χαραγμένες.

Η μυρωδιά της γαρδένιας στο μπαλκόνι, η εικόνα της μητέρας σας τριγύρω και η γεύση των ΜΙΡΑΝΤΑ που πάντα ήταν σε ένα πιάτο για όλη την οικογένεια.

Πιστέψτε μας είναι δώρα που θα της φέρουν δάκρυα και ικανοποίηση πως σας μεγάλωσε όσο καλύτερα μπορούσε.

Αυτό δε που θα κάνει το δώρο σας ακόμη πιο «μαμαδίσιο» είναι τα χαραγμένα με τη λέξη ΜΑΜΑ μπισκότα ΜΙΡΑΝΤΑ.

Image 5.jpg

Φέτος, όπως κάθε χρονιά, τα ΜΙΡΑΝΤΑ βρίσκουν έναν μοναδικό τρόπο για να ευχηθούν στις μανούλες κι έτσι θα βρείτε σε σημεία πώλησης τα ακόμη πιο «μαμαδίσια» αγαπημένα μας μπισκότα που γράφουν «ΜΑΜΑ».

Ακόμη διεξάγουν τον πιο γλυκό διαγωνισμό «ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΜΑΜΑ» στον οποίο μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή (http://mothersday.biskotakimou.gr/ ) για ακόμη περισσότερα δώρα χρησιμοποιώντας τον μοναδικό κωδικό που θα βρείτε στη συσκευασία.

Και κάπως έτσι και φέτος γιορτάζουμε όλοι τις Ελληνίδες μανούλες μας γιατί είναι μοναδικές.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

• Απαντήσεις

• Καλή σας ημέρα , έχω και εγώ θετική χοριακή μετά από χρόνια εξωσωματικής και διανύω τον τρίτο μήνα . Θα γεννήσω Αύγουστο . Δεν μπορώ να το πιστέψω ακόμη είμαι πολύ φοβισμένη και σχεδόν ΄δεν μπορώ να χαρώ . Είχα πάρα πολλές ναυτίες και βάρος στο στομάχι από το μεσημέρι και έπειτα και ακόμη παιδεύομαι κυρίως με βάρος στο στομάχι και επιπλέον με έχουν βάλει να προσέχω πάρα πολύ την διατροφή μου εξ' αιτίας του ζάχαρου νηστείας που ήταν λίγο αυξημένο στο 98 , ενώ η καμπύλη ζαχάρου που μου έκαναν ήταν εντάξει . Οπότε έχω περιορίσει πάρα πολύ τι τρώω και αυτό είναι δύσκολο γιατί με τόσο βάρος στο στομάχι  που έχω και πάρα πολύ φαγητά που με πειράζουν δυσκολεύομαι . Εύχομαι σε όλες μας μια καλή αυχενική 
    • Και γω με καισαρική θα πάω, για τον ίδιο λόγο @eva96.  @melitiniღ, βάλε προτεραιότητες. Ας πούμε το ριλάξ δεν νομίζω πως θα το χρησιμοποιήσεις άμεσα. Εγώ δηλαδή τον έβαλα τον μικρό μας στο ριλάξ όταν ήταν 3 μηνών περίπου. Όταν δεν ήταν στην κούνια του (ή στην αγκαλιά μας!) ήταν στην καλαθούνα/πορτ μπεμπέ αραχτός και λάιτ! Σωστή σκέψη από νωρίς ο αποστειρωτής. Εγώ η έξυπνη πίστευα πως θα κάνω αποκλειστικό θηλασμό και δεν είχα πάρει αποστειρωτή. Όταν λοιπόν επιστρέψαμε σπίτι έφαγα φρίκη με την κατσαρόλα και την αποστείρωση και μήπως κάνω κάποιο λάθος στην αποστείρωση και πάρει κανένα μικρόβιο το παιδί. Ευτυχώς αυτό κράτησε πολύ λίγο. Τον αγαπημένο μου αποστειρωτή δεν τον έχω αποχωριστεί καθόλου. Παρόλο που ο μικρός πια είναι 2 ετών, που και που του αποστειρώνω τα μπιμπερό του κυρίως για την αποφυγή των οσμών που (νομίζω) πως έχουν τα μπουκάλια. Να κάνετε καλή επιλογή και στα αφρόλουτρα και τις κρέμες (αλλαγής και ενυδατικές). Εγώ είχα γεννήσει ιδιωτικά και μας έδωσαν πολλά δείγματα από διάφορες εταιρείες. Προτίμησα τα φαρμακευτικά και μέχρι στιγμής έχω μείνει ευχαριστημένη.
    • Ναι από την αρχή φαινόταν ότι θα είναι μικρό μωρό οπότε έπαιξε κ αυτό τον ρόλο του. Αχ αυτές τις λίγες μέρες περιμένω κ γω να περάσουν.. Θέλει υπομονή!  Δεν ξέρω να σου πω για τις συσπάσεις γτ από την αρχή είχα 2 στο 10λεπτο δηλαδή 2:00 το μεσημέρι. Στη γιατρό πήγα 6 το απόγευμα κ ήταν ήδη 3λεπτες. Δεν ξέρω πως μετράνε τη διαστολή πάντως η μαία μου έβαλε 3 δάχτυλα. Δεν μου είπε αν έχω διαστολή μ είπε ότι εξαληφθηκε ο τράχηλος. Όταν πήγα ιασω μου βάλανε όρο και ήταν σαν να μην είχα μετά δλδ 7:30 - 8 το απόγευμα λες κ οι συσπάσεις είχαν φύγει. Ή τουλάχιστον εγώ δεν τις μετρούσα! Δεν ξέρω πως έγινε. Έπρεπε να πάει 9 το βράδυ γτ είχα φάει στις 3 και δεν γινόταν νωρίτερα η επισκληριδιος. 
    • Ευχαριστώ πάρα πολύ! Διάβασα και τα δικά σου πως περνάς και πως σκέφτεσαι ώρες ώρες και να ξέρεις ταυτίστηκα με κάποιες σκέψεις σου... Δεν είσαι μόνη! θα σου πω πως όλα γίνονται σιγά σιγά.. Όλοι θέλουμε να έχουμε τη Σειρά μας, να είναι όλα έτοιμα, τακτοποιημενα, ρυθμισμένα, "ιδανικά" με άλλα λόγια και να γεννήσουμε χωρίς σκοτούρες αλλά δεν βγαίνει πάντα και δεν είναι κακό. Είναι απλά διαφορετικό. Εγώ τον πρώτο στο αυτοκίνητο τον έχω από την πρώτη μέρα στη θέση του συνοδηγού με κλειστό αερόσακο όπως προβλέπει ο νόμος. Οπότε ένας ενήλικας με 4 παιδιά χωράνε σε ένα αμάξι έστω κ έτσι αν χρειαστεί να τους πας κάπου.  Μόνο τη χάρη μου έκανε! Ευτυχώς είχε 26 ο μήνας κ είναι όντως ωραία!   
    • Ναι μωρέ λίγο πρόωρο αλλά οριακά! Μια μέρα μετά αν γενναγες θα θεωρούνταν τελειομηνο σκέψου! Οπότε για λίγο θα μείνει θερμοκοιτίδα, όλα καλά θα είναι σε λιγες μέρες θα την έχετε μαζί σας ☺️ Βγήκε και λίγο μικρούλι στα κιλά ε, ίσως παίζει ρόλο κι αυτό! Σε λίγες μέρες θα πάρει τα πάνω της και θα την έχετε σπιτάκι❤️ Εγώ ένα πράγμα αναρωτιέμαι μόνο, από το μεσημέρι που είχαν φτάσει στο 3λεπτο πώς καθυστέρησες τη γέννα μέχρι τις 9 το βράδυ;; Γίνεται αυτό;;
  • Νέες συζητήσεις

• Προσθήκη...