Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση
Με αφορμή την «Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού», που γιορτάζεται από σήμερα ( 24 ) έως τις 30 Απριλίου 2017, το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

«Ο στόχος της επετείου είναι να προωθήσει ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που διαθέτει η ανθρωπότητα απέναντι στα λοιμώδη νοσήματα που είναι ο εμβολιασμός.

Είναι γεγονός ότι ο εμβολιασμός έχει κάνει πολλά λοιμώδη νοσήματα να εμφανίζονται σπάνια ή ακόμη και να εξαφανιστούν από κάποιες χώρες. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας εφησυχάζει και να θεωρούμε τον εμβολιασμό ως μη απαραίτητο. Τα νοσήματα αυτά εμφανίζονται συνεχώς ως αναδυόμενα σε χώρες όπου υπάρχουν εμβολιαστικά κενά και ο εμβολιασμός είναι ανεπαρκής.

Επί πλέον, λόγω των αυξημένων μετακινήσεων και της παγκοσμιοποίησης του εμπορίου είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός των ταξιδιωτών ανάλογα με την χώρα προορισμού. Για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το υψηλό επίπεδο εμβολιασμού παγκοσμίως αποτελεί και στόχο της Αειφόρου Ανάπτυξης που πρέπει να επιτευχθεί έως το 2030.

Το αποτέλεσμα του εμβολιασμού ονομάζεται ανοσοποίηση. Η ανοσοποίηση αποτρέπει ασθένεια, αναπηρία και θάνατο από νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Τα γνωστότερα από αυτά τα νοσήματα είναι η διφθερίτιδα, η ηπατίτιδα Β, η ιλαρά, η παρωτίτιδα, ο κοκκύτης, η πνευμονία, η πολιομυελίτιδα, η διάρροια από ροταιούς, η ερυθρά και ο τέτανος.

Σε γενικές γραμμές και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:

• Η ανοσοποίηση υπολογίζεται ότι αποτρέπει 2 έως 3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο και επιπλέον 1,5 εκατομμύρια θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν η παγκόσμια κάλυψη εμβολιασμού ήταν πιο βελτιωμένη.

• H παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη εμφανίζεται σταθερή τα τελευταία χρόνια.

• Η εφαρμογή των νέων εμβολίων και η αξιοποίησή τους βαίνει αυξανόμενη.

• Υπολογίζεται ότι 19,4 εκατομμύρια βρέφη σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να μην έχουν εμβολιαστεί με τα βασικά εμβόλια.

Η αποτελεσματικότητα της εμβολιαστικής κάλυψης εξαρτάται από πέντε (5) παράγοντες:

1. Την ποιότητα και τη χρήση των δεδομένων
  2. Την εμπλοκή της κοινότητας στον εμβολιασμό
  3. Την καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για την ανοσοποίηση των περιθωριοποιημένων και των εκτοπισμένων πληθυσμών
  4. Το ισχυρό σύστημα υγείας και
  5. Την πρόσβαση σε εμβόλια ανά πάσα στιγμή.

Όπως ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι χώρες πρέπει να έχουν ως στόχο να πετύχουν την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού σε ποσοστό τουλάχιστον 90% σε εθνικό επίπεδο και 80% σε κάθε περιοχή μέχρι το 2020.

Το Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για τα Εμβόλια είναι να επιταχυνθεί ο έλεγχος όλων των ασθενειών που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό με πρώτο ορόσημο την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας. Στοχεύει, επίσης, στο να ενισχύσει την έρευνα και την ανάπτυξη των εμβολίων της επόμενης γενεάς.

Τα εμβόλια συμβάλλουν σε μια υγιή παιδική ηλικία και μια παραγωγική και ικανοποιητική ενήλικη ζωή προστατευμένη από ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβολιασμό. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μείωση του ποσοστού της εμβολιαστικής κάλυψης ενός πληθυσμού μπορεί να οδηγήσει στην επανεμφάνιση και εξάπλωση μεταδοτικών νοσημάτων, όπως η ιλαρά, ο κοκκύτης, η διφθερίτιδα ή ακόμα και η πολιομυελίτιδα.

Η λανθασμένη και ελλιπής πληροφόρηση είναι δυστυχώς η αιτία για την δημιουργία μιας επικίνδυνης αντί-εμβολιαστικής κουλτούρας. Εδώ ο ρόλος των υπηρεσιών υγείας είναι καθοριστικός. Οι πολίτες πρέπει να πληροφορηθούν και να εκπαιδευτούν στα θέματα πρόληψης και αγωγής υγείας για να αλλάξουν τις λανθασμένες και πολλές φορές επικίνδυνες για τη Δημόσια Υγεία αντιλήψεις.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τις δράσεις των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας και με τους επαγγελματίες υγείας που διαθέτει συμμετέχει στις δράσεις μαζικού εμβολιασμού σε έκτακτες περιπτώσεις όπως επιδημίες, παράλληλα με την ενημέρωση του πληθυσμού.

Επί πλέον, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργεί γραφείο-ιατρείο ταξιδιωτικής ιατρικής όπου εφαρμόζονται ειδικά εμβόλια στους ταξιδιώτες και χορηγούνται τα Διεθνή Πιστοποιητικά Εμβολιασμού, όπως προβλέπει ο Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός.

Ο εμβολιασμός είναι από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις της Δημόσιας Υγείας και τα εμβόλια αποτελούν την αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη λύση για την πρόληψη και προστασία της υγείας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

• Απαντήσεις

• Καλή σας ημέρα , έχω και εγώ θετική χοριακή μετά από χρόνια εξωσωματικής και διανύω τον τρίτο μήνα . Θα γεννήσω Αύγουστο . Δεν μπορώ να το πιστέψω ακόμη είμαι πολύ φοβισμένη και σχεδόν ΄δεν μπορώ να χαρώ . Είχα πάρα πολλές ναυτίες και βάρος στο στομάχι από το μεσημέρι και έπειτα και ακόμη παιδεύομαι κυρίως με βάρος στο στομάχι και επιπλέον με έχουν βάλει να προσέχω πάρα πολύ την διατροφή μου εξ' αιτίας του ζάχαρου νηστείας που ήταν λίγο αυξημένο στο 98 , ενώ η καμπύλη ζαχάρου που μου έκαναν ήταν εντάξει . Οπότε έχω περιορίσει πάρα πολύ τι τρώω και αυτό είναι δύσκολο γιατί με τόσο βάρος στο στομάχι  που έχω και πάρα πολύ φαγητά που με πειράζουν δυσκολεύομαι . Εύχομαι σε όλες μας μια καλή αυχενική 
    • Και γω με καισαρική θα πάω, για τον ίδιο λόγο @eva96.  @melitiniღ, βάλε προτεραιότητες. Ας πούμε το ριλάξ δεν νομίζω πως θα το χρησιμοποιήσεις άμεσα. Εγώ δηλαδή τον έβαλα τον μικρό μας στο ριλάξ όταν ήταν 3 μηνών περίπου. Όταν δεν ήταν στην κούνια του (ή στην αγκαλιά μας!) ήταν στην καλαθούνα/πορτ μπεμπέ αραχτός και λάιτ! Σωστή σκέψη από νωρίς ο αποστειρωτής. Εγώ η έξυπνη πίστευα πως θα κάνω αποκλειστικό θηλασμό και δεν είχα πάρει αποστειρωτή. Όταν λοιπόν επιστρέψαμε σπίτι έφαγα φρίκη με την κατσαρόλα και την αποστείρωση και μήπως κάνω κάποιο λάθος στην αποστείρωση και πάρει κανένα μικρόβιο το παιδί. Ευτυχώς αυτό κράτησε πολύ λίγο. Τον αγαπημένο μου αποστειρωτή δεν τον έχω αποχωριστεί καθόλου. Παρόλο που ο μικρός πια είναι 2 ετών, που και που του αποστειρώνω τα μπιμπερό του κυρίως για την αποφυγή των οσμών που (νομίζω) πως έχουν τα μπουκάλια. Να κάνετε καλή επιλογή και στα αφρόλουτρα και τις κρέμες (αλλαγής και ενυδατικές). Εγώ είχα γεννήσει ιδιωτικά και μας έδωσαν πολλά δείγματα από διάφορες εταιρείες. Προτίμησα τα φαρμακευτικά και μέχρι στιγμής έχω μείνει ευχαριστημένη.
    • Ναι από την αρχή φαινόταν ότι θα είναι μικρό μωρό οπότε έπαιξε κ αυτό τον ρόλο του. Αχ αυτές τις λίγες μέρες περιμένω κ γω να περάσουν.. Θέλει υπομονή!  Δεν ξέρω να σου πω για τις συσπάσεις γτ από την αρχή είχα 2 στο 10λεπτο δηλαδή 2:00 το μεσημέρι. Στη γιατρό πήγα 6 το απόγευμα κ ήταν ήδη 3λεπτες. Δεν ξέρω πως μετράνε τη διαστολή πάντως η μαία μου έβαλε 3 δάχτυλα. Δεν μου είπε αν έχω διαστολή μ είπε ότι εξαληφθηκε ο τράχηλος. Όταν πήγα ιασω μου βάλανε όρο και ήταν σαν να μην είχα μετά δλδ 7:30 - 8 το απόγευμα λες κ οι συσπάσεις είχαν φύγει. Ή τουλάχιστον εγώ δεν τις μετρούσα! Δεν ξέρω πως έγινε. Έπρεπε να πάει 9 το βράδυ γτ είχα φάει στις 3 και δεν γινόταν νωρίτερα η επισκληριδιος. 
    • Ευχαριστώ πάρα πολύ! Διάβασα και τα δικά σου πως περνάς και πως σκέφτεσαι ώρες ώρες και να ξέρεις ταυτίστηκα με κάποιες σκέψεις σου... Δεν είσαι μόνη! θα σου πω πως όλα γίνονται σιγά σιγά.. Όλοι θέλουμε να έχουμε τη Σειρά μας, να είναι όλα έτοιμα, τακτοποιημενα, ρυθμισμένα, "ιδανικά" με άλλα λόγια και να γεννήσουμε χωρίς σκοτούρες αλλά δεν βγαίνει πάντα και δεν είναι κακό. Είναι απλά διαφορετικό. Εγώ τον πρώτο στο αυτοκίνητο τον έχω από την πρώτη μέρα στη θέση του συνοδηγού με κλειστό αερόσακο όπως προβλέπει ο νόμος. Οπότε ένας ενήλικας με 4 παιδιά χωράνε σε ένα αμάξι έστω κ έτσι αν χρειαστεί να τους πας κάπου.  Μόνο τη χάρη μου έκανε! Ευτυχώς είχε 26 ο μήνας κ είναι όντως ωραία!   
    • Ναι μωρέ λίγο πρόωρο αλλά οριακά! Μια μέρα μετά αν γενναγες θα θεωρούνταν τελειομηνο σκέψου! Οπότε για λίγο θα μείνει θερμοκοιτίδα, όλα καλά θα είναι σε λιγες μέρες θα την έχετε μαζί σας ☺️ Βγήκε και λίγο μικρούλι στα κιλά ε, ίσως παίζει ρόλο κι αυτό! Σε λίγες μέρες θα πάρει τα πάνω της και θα την έχετε σπιτάκι❤️ Εγώ ένα πράγμα αναρωτιέμαι μόνο, από το μεσημέρι που είχαν φτάσει στο 3λεπτο πώς καθυστέρησες τη γέννα μέχρι τις 9 το βράδυ;; Γίνεται αυτό;;
  • Νέες συζητήσεις

• Προσθήκη...