Μετάβαση σε περιεχόμενο

«Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού» από 24 έως 30 Απριλίου


admin

Recommended Posts

Με αφορμή την «Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμού», που γιορτάζεται από σήμερα ( 24 ) έως τις 30 Απριλίου 2017, το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του:


«Ο στόχος της επετείου είναι να προωθήσει ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία που διαθέτει η ανθρωπότητα απέναντι στα λοιμώδη νοσήματα που είναι ο εμβολιασμός.

Είναι γεγονός ότι ο εμβολιασμός έχει κάνει πολλά λοιμώδη νοσήματα να εμφανίζονται σπάνια ή ακόμη και να εξαφανιστούν από κάποιες χώρες. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας εφησυχάζει και να θεωρούμε τον εμβολιασμό ως μη απαραίτητο. Τα νοσήματα αυτά εμφανίζονται συνεχώς ως αναδυόμενα σε χώρες όπου υπάρχουν εμβολιαστικά κενά και ο εμβολιασμός είναι ανεπαρκής.

Επί πλέον, λόγω των αυξημένων μετακινήσεων και της παγκοσμιοποίησης του εμπορίου είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός των ταξιδιωτών ανάλογα με την χώρα προορισμού. Για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το υψηλό επίπεδο εμβολιασμού παγκοσμίως αποτελεί και στόχο της Αειφόρου Ανάπτυξης που πρέπει να επιτευχθεί έως το 2030.

Το αποτέλεσμα του εμβολιασμού ονομάζεται ανοσοποίηση. Η ανοσοποίηση αποτρέπει ασθένεια, αναπηρία και θάνατο από νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Τα γνωστότερα από αυτά τα νοσήματα είναι η διφθερίτιδα, η ηπατίτιδα Β, η ιλαρά, η παρωτίτιδα, ο κοκκύτης, η πνευμονία, η πολιομυελίτιδα, η διάρροια από ροταιούς, η ερυθρά και ο τέτανος.

Σε γενικές γραμμές και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:

• Η ανοσοποίηση υπολογίζεται ότι αποτρέπει 2 έως 3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο και επιπλέον 1,5 εκατομμύρια θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, αν η παγκόσμια κάλυψη εμβολιασμού ήταν πιο βελτιωμένη.

• H παγκόσμια εμβολιαστική κάλυψη εμφανίζεται σταθερή τα τελευταία χρόνια.

• Η εφαρμογή των νέων εμβολίων και η αξιοποίησή τους βαίνει αυξανόμενη.

• Υπολογίζεται ότι 19,4 εκατομμύρια βρέφη σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να μην έχουν εμβολιαστεί με τα βασικά εμβόλια.

Η αποτελεσματικότητα της εμβολιαστικής κάλυψης εξαρτάται από πέντε (5) παράγοντες:

  1. Την ποιότητα και τη χρήση των δεδομένων
  2. Την εμπλοκή της κοινότητας στον εμβολιασμό
  3. Την καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας για την ανοσοποίηση των περιθωριοποιημένων και των εκτοπισμένων πληθυσμών
  4. Το ισχυρό σύστημα υγείας και
  5. Την πρόσβαση σε εμβόλια ανά πάσα στιγμή.

Όπως ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι χώρες πρέπει να έχουν ως στόχο να πετύχουν την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού σε ποσοστό τουλάχιστον 90% σε εθνικό επίπεδο και 80% σε κάθε περιοχή μέχρι το 2020.

Το Παγκόσμιο Σχέδιο Δράσης για τα Εμβόλια είναι να επιταχυνθεί ο έλεγχος όλων των ασθενειών που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό με πρώτο ορόσημο την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας. Στοχεύει, επίσης, στο να ενισχύσει την έρευνα και την ανάπτυξη των εμβολίων της επόμενης γενεάς.

Τα εμβόλια συμβάλλουν σε μια υγιή παιδική ηλικία και μια παραγωγική και ικανοποιητική ενήλικη ζωή προστατευμένη από ασθένειες που προλαμβάνονται με εμβολιασμό. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μείωση του ποσοστού της εμβολιαστικής κάλυψης ενός πληθυσμού μπορεί να οδηγήσει στην επανεμφάνιση και εξάπλωση μεταδοτικών νοσημάτων, όπως η ιλαρά, ο κοκκύτης, η διφθερίτιδα ή ακόμα και η πολιομυελίτιδα.

Η λανθασμένη και ελλιπής πληροφόρηση είναι δυστυχώς η αιτία για την δημιουργία μιας επικίνδυνης αντί-εμβολιαστικής κουλτούρας. Εδώ ο ρόλος των υπηρεσιών υγείας είναι καθοριστικός. Οι πολίτες πρέπει να πληροφορηθούν και να εκπαιδευτούν στα θέματα πρόληψης και αγωγής υγείας για να αλλάξουν τις λανθασμένες και πολλές φορές επικίνδυνες για τη Δημόσια Υγεία αντιλήψεις.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με τις δράσεις των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας και με τους επαγγελματίες υγείας που διαθέτει συμμετέχει στις δράσεις μαζικού εμβολιασμού σε έκτακτες περιπτώσεις όπως επιδημίες, παράλληλα με την ενημέρωση του πληθυσμού.

Επί πλέον, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας λειτουργεί γραφείο-ιατρείο ταξιδιωτικής ιατρικής όπου εφαρμόζονται ειδικά εμβόλια στους ταξιδιώτες και χορηγούνται τα Διεθνή Πιστοποιητικά Εμβολιασμού, όπως προβλέπει ο Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός.

Ο εμβολιασμός είναι από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις της Δημόσιας Υγείας και τα εμβόλια αποτελούν την αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη λύση για την πρόληψη και προστασία της υγείας».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • Απαντήσεις

    • Ωορρηξία ξέρεις πότε έκανες όμως ακριβώς πότε εμφυτεύτηκε δεν το γνωριζεις. Εδώ σε εξωσωματική δεν το ξέρουμε. Εδώ με υπερήχους και στο πρώτο μου παιδί μετά την β επιπέδου καταλάβαμε ότι ήταν μεγαλύτερος 1 εβδ.  Κάνε λιγάκι υπομονή . Ξέρω πως νιώθεις αλλά σκέψου τίποτα δεν μπορείς να αλλάξεις παρά μόνο να οπλιστείτε με υπομονή
    • Αχ σαν νερό παίρνει ο καιρός.. ο χρόνος . Αχ και αυτός ο χρόνος. Όταν θηλαζω συνήθως έχω πιο ελευθερία 🤫🤫 όχι με τίποτα 3 , ξεκίνησα αντισυλληπτικά χάπια. Ο μικρός αποδεικνύεται θηρίο και εγώ μεγάλωσα για 3 😅 ο δε πρώτος έχει την ζήλια του λογικο αλλά τρελαίνεται για τον αδελφό του.  Εσύ πώς είσαι κοριτσάκι μου. Ξεχνάς τα δικά σου στηρίγματα.. εκεί βράχος δίπλα μου 
    • Ναι βρε συ... εννοειται δν επιλεγουμε εμεις...😊 απλα φευγαμε χθες απο τους κουμπαρους μας κ λεγαμε γ τα κουκουνια μας (εχουμε ξετρελαθει κ λογικο ειναι...) κ του ανεφερα οτι σκεφτομαι κι αυτο π παλευει να εξελιχθει κ του πηρε παραπανω χρονο. Κ γνκ ο αντρας μου αν δει εναν ανθρωπο πιο "αδυναμο" η "ντροπαλο" παντα τον στηριζει, ειναι ετσι σαν ανθρωπος, κ πανω εκει το ειπε..  Οσο γ την ετ, ναι μπορει να αναθαρρυσαμε κ να αφεθηκαμε, αλλα σιγουρα δν εχουμε "δεσει" κατι... ισα ισα, μεχρι τωρα νομιζαμε οτι εχουμε θεμα στη συλληψη (γτ περυσι ειχα παλινδρομη με κενο σακο π σημαινει οτι το εμβρυακι "διαλυθηκε" σε πολυ πρωιμο σταδιο) κ λογω του οτι δν ξερουμε τι φταιει τοσα χρονια π προσπαθουμε, φοβαμαι ολα τα σταδια... Ακομα κ θετικη χοριακη ν δω θα τρεμω.. γτ κ περυσι η χοριακη μου υπερδιπλασιαζοταν σε 48 ωρες κ δν ειδαμε ποτε λεκιθικο ασκο κ εμβρυικα στοιχεια στον 1ο υπερηχο....😢 (6+1 ημουν) Σε ευχαριστω πολυ. ❤️🥰 Μιλαμε τοσο καιρο κ ξερω οτι μου τα λες γ να ειμαι προετοιμασμενη για ολα!! Αλλωστε το εχουμε πει πολλες φορες οτι μετριες βλαστοκυστες εχουν δωσει υγιη μωρακια κ αριστες δυστυχως δν εχουν προχωρησει σε κυηση... Ειναι κι αυτο μια ενδειξη! Ας ελπισουμε οτι θα ειναι υπερ μας! 🙏
    • Ευχαριστω Γιαννα μου!!! ❤️ Να το χαιρεσαι το αντρακι σου!!! Να ειναι γερο κ καλοτυχο!!🙏💙🥰
    • Σώπα ρε!!!! Τι λες τώρα!!! Πάει ένας χρόνος.. Φτου φτου φτου φτου το παιδάκι!!! Μπράβο!! Πως πέρασε έτσι ο καιρός;;! Έλα βρε αγάπη, μπράβο!! Να τον χαίρεσαι!! Να τους χαίρεστε και τους δύο βασικά, υγιεστατους πάνω από όλα στη ζωή τους πάντα!!!  Δεν θες ένα ακόμα καλέ;; Μπορεί να έρθει και η κόρη επιτέλους;! 😝🤣🤣🤣 Όχι, πέρα από τη πλάκα, το ξέρω και μπράβο που συνεχίζεις να στηρίζεις τα κορίτσια! Απορώ που βρίσκεις το χρόνο βέβαια..!!! 😄😄  
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...