Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση
Έχει διαπιστωθεί ότι ο χρόνος παρακολούθησης τηλεοπτικών προγραμμάτων αυξάνει τα τελευταία χρόνια και είναι ιδιαιτέρως αυξημένος στις μικρότερες ηλικίες.

Οι επιστήμονες υγείας (παιδίατροι, διαιτολόγοι και λοιποί) κρούουν πολλές φορές τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις πολύπλευρες αρνητικές επιδράσεις που έχει η πολύωρη παθητική παρακολούθηση της τηλεόρασης για την υγεία των παιδιών. Μια πτυχή αυτών αποδίδεται στο τι «χάνουν» τα παιδιά όσο προσκολλώνται στην τηλεόραση.

Έχετε αλήθεια σκεφτεί ποτέ τι δεν κάνουν τα παιδιά σας όλες αυτές τις ώρες που περνάνε μπροστά από την τηλεόραση, παρακολουθώντας παθητικά εκπομπές και τηλεοπτικά προγράμματα το ένα μετά το άλλο; Όταν ένα παιδί στέκεται με τις ώρες μπροστά από την οθόνη, ουσιαστικά χάνει σημαντικές ευκαιρίες για να γίνει πιο δραστήριο πνευματικά, συναισθηματικά, καλλιτεχνικά και κυρίως σωματικά.

Αντί,δηλαδή, τα παιδιά να παίζουν και να ασκούνται εκτός του σπιτιού, να περνούν την ώρα τους διαβάζοντας ένα βιβλίο, να συζητάνε ή να έρχονται σε επαφή με άλλα συνομήλικα παιδιά, αναπτύσσοντας την κοινωνικότητά τους και τη συνεργασία, ή ακόμα και να μελετάνε για την επόμενη ημέρα στο σχολείο, «αιχμαλωτίζονται» επί μακρόν μπροστά σε μία οθόνη.

Έτσι, σε γενικές γραμμές, όταν ένα παιδί παρακολουθεί τηλεόραση το πιο πιθανό είναι ότι δεν αναπτύσσει δεξιότητες και συμπεριφορές σημαντικές για τη συνολική διαπαιδαγώγησή του, όπως:

• Δεν κάνει ερωτήσεις
  • Δεν λύνει προβλήματα
  • Δεν γίνεται δημιουργικό
  • Δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες
  • Δεν εξασκεί τον συντονισμό ματιού-χεριού
  • Δεν αναπτύσσει κινητικές δεξιότητες
  • Δεν χρησιμοποιεί κριτική σκέψη, και δεν σκέφτεται λογικά και αναλυτικά
  • Δεν αναπτύσσει επικοινωνιακές ικανότητες
  • Δεν παίζει ούτε συνδιαλέγεται με άλλα παιδιά ή ενήλικες

Ας σημειωθεί, βεβαίως, ότι η τηλεθέαση δεν έχει μόνο αρνητικά: είναι ένα εργαλείο που αδιαμφισβήτητα συμβάλλει στη νοητική ανάπτυξη του παιδιού και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης ζωής. Το πόσο και πώς θα το χρησιμοποιήσουμε είναι που θα καθορίσει εάν υπερισχύσουν τα θετικά ή τα αρνητικά, όπως, άλλωστε συμβαίνει με κάθε τεχνολογικό επίτευγμα.

Οι γονείς έχουν κύριο ρόλο στον καλύτερο έλεγχο της τηλεθέασης των παιδιών τους, τόσο από την άποψη του πόσο θα βλέπουν, θέτοντας κάποια όρια και βρίσκοντας εναλλακτικές για έναν πιο δραστήριο τρόπο ζωής, όσο και του τι θα παρακολουθούν, βοηθώντας τα να γίνουν επιλεκτικοί τηλεθεατές.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο

• Απαντήσεις

• Καλημέρα κορίτσια μου, τι κάνετε;;    @Sia A μου καλά αποτελέσματα κοριτσάκι μου!! Θα αναμένουμε νέα σου!! Εύχομαι μια τεράστια χοριακη αγάπη μου γλυκιά!!!🤞🏻🙏🏻💪🏻
    • καλημέρα κορίτσια, καλή εβδομάδα σε όλες!!  @melitiniღ μου αν και καθυστερημένα, πολλά πολλά συγχαρητήρια κορίτσι μου!! όλα να πάνε καλά αυτή τη φορά!! πας για δεύτερη χοριακή σήμερα;; @Sia A καλή επιτυχία σήμερα!! περιμ΄ένουμε τα ευχάριστα νέα, να κλείσει όμορφα ο Ιούνης!! 
    • Καλημέρα...αααα κατάλαβα! Αυτές τις αντιπηκτικες μου είπε η γιατρός να τις πάρω κ εγώ μόλις δούμε θετικό τέστ!!!
    • @Sotiria_94 καλα αποτέλεσματα κορίτσι μου! Μεγάλο ταξίδι με το μπεμπακο.  Εμεις καλα είμαστε. Τα πρωινά τα πάμε τέλεια, τα απογεύματα γκρινια. Άλλοτε περισσότερο άλλοτε λιγότερο. Χθες ας πούμε με τεντωσε. Μεχρι τις 11 π κοιμηθηκε πολύ γκρινια κ κλαμα. Τουλ κοιμάται σχετικα καλα τ βραδυ κ εδω κ 2 μερες μεγαλωσε τ 1ο υπνο της. Χθες εκανε ενα ωραίο 6ωρο, τωρα ενα 4ωρο. Συνήθως στο διωρο ξυπνούσε. Ωρες ωρες νομίζω ότι περνανε οι μέρες νερο κ βλέπω κάθε μερα ενα αλλο μωρο, ωρες ωρες μ φαίνεται βουνό τ διαστημα μέχρι να ξεπεταχτει. @ΜαρίαΔημήτρης θυμησε μου π ειναι τ πεθερικα. Μακαρι να τα καταφερετε κ να πατε.
    • Καλησπερα κοριτσι μου! Δεν επηρεζεται η ΑΜΗ απο αυτη τη διαδικασια... σε καθε κυκλο μας υπαρχει το ενα ωαριο που επικρατει κ πολλα αλλα ακομα που απλα δεν αναπτυσσονται αλλα χανονται με την περιοδο μας..με την διεγερση λοιπον και τα φαρμακα που παιρνεις προσπαθεις να εκμεταλλευτεις και τα αλλα ωαρια αυτου του κυκλου που υπο αλλες συνθηκες πανε χαμενα..ειναι οι καταβολες αν εχεις ακουσει...στην αρχη του κυκλου υπερηχογραφικα ο γιατρος μπορει να εχει μια εκτίμηση των ωαρίων που μπορεις να μαζέψεις..μπορεις να πας σε 2-3 κυκλους να κανεις παρακολουθηση να δεις αν εχεις διακυμανσεις κ περιπου ποσες καταβολες βλεπει ο γιατρος.. Για το κομματι της διέγερσης δεν σου καλυπτει κατι το κρατος αρα πρεπει να πληρωσεις μονη σου τα φαρμακα..αρα υπολογισε το κεντρο, ο γιατρος, τα φαρμακα και η καταψυξη πως θα σου κοστισουν τουλαχιστον 3.000 Σου ευχομαι καλη επιτυχια σε ο,τι αποφαση και να παρεις! Κοιτα μπροστα και συνέχισε την ζωη σου
  • Νέες συζητήσεις

• Προσθήκη...