Μετάβαση σε περιεχόμενο

Είναι απαραίτητο το κρέας στην διατροφή του μωρού;

Recommended Posts

ΚΟΙΤΑΞΤΕ! ΑΡΜΟΔΙΑ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΛΛΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 2 ΕΙΔΩΝ. ΟΙ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΙ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΤΡΩΝΕ ΑΠΛΑ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΨΑΡΙ ΑΛΛΑ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ Τ'ΑΥΓΑ Η ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ. ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΒΕΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΟΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΑ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΙ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΤΡΟΦΗ ΖΩΪΚΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΒΕΡΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟ.

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΥΤΗ Η ΜΑΝΑ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΗΣ. ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΒΡΕΙ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ! ΑΠΛΑ ΕΙΜΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙΣ ΚΑΤΙ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΕΣΕΙ ΜΕ ΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ, ΝΑ ΜΗΝ ΠΙΕΖΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΘΑ ΤΟ ΑΪΔΙΑΖΕΙ! Α! ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΣΩ ΝΑ ΣΚΑΣΩ! Η ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΑΣ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΗΣ! ΕΓΩ ΠΑΛΙ ΚΑΙ ΝΑ ΗΘΕΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΑΦΟΥ Ο ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΥ ΜΟΝΟ ΜΕ ΚΡΕΑΣ ΤΡΕΦΕΤΑΙ!!!!:laugh: ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΟ ΑΠΟΦΕΥΓΩ ΤΟ ΚΡΕΑΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΠΟΛΥΑΡΕΣΕΙ! ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ!

Άσχετο αλλα όταν τρώς συγκεκριμένα πράγματα κάνεις χημική διαιτα όπως είπε και ένας γιατρός. όταν δεν τρώμα από όλες τις ομάδες πρέπει τουλάχιστον να πέρνουμε συμπληρώματα διατροφής.Εγώ είμαι παθούσα.Ασχετο με το θέμα εμένα το μωρό έχει αλλεργία στο αγελαδινό γάλα και στα παραγωγά του. Μακάρι να μπορούσε να φάει μοσχάρι και όχι το αρνί που βρωμάει αφάνταστα και το κακόμοιρο αηδιάζει και το έχω ταράξει στα λαχανικά.

με το αρνι αντικαθιστώ το μοσχάρι. μυρίζει έντονα αυτή την αρνίλα.Το τρώει αμα πεινάς τρώς. Τους λέω να μου ξεκοκαλίσουν ένα πόδι από αρνάκι και να βγάλουν το λίπος...και φυσικά να μου το κόψουν κομματάκια γιατί αν είναι να το κόψω θα πέσω ξερή απο την αρνίλα.

Κορίτσια να σας πω κι εγώ τις δικές μου σκέψεις επί του θέματος ;)

Πρέπει να έχετε καταλάβει αρκετές οτι είμαι οικολόγος και μαλιστα τρελλή :woohoo:

Επειδή είχα λοιπόν αυτή την οικολογική συνείδηση απο πάρα πολύ νωρίς ήθελα να μαθαίνω τι επιβαρύνει το περιβάλλον και τι όχι.

Είχα διαβάσει κάπου πριν καιρό πως το μοσχάρι βγάζει περισσότερους ρύπους κατά την εκτροφή του απ'οτι τα άλλα ζώα.Δεν θυμάμαι τον ακριβή αριθμό αλλά αν για παράδειγμα το κοτόπουλο βγάζει 7,το μοσχάρι βγάζει 16 :ohmy:

Αν σκεφτούμε πόσα ζώα του είδους εκτρέφονται ανα τον κόσμο...Μεγάλη ρύπανση!Θα μου πεις τα ζωάκια σε ενοχλούν και δεν σε ενοχλούν οι καμινάδες απο τα εργοστάσια και το καυσαέριο απο τα αυτοκίνητα;

Ε,όχι αλλά είναι και αυτό σημαντικό.

Παλιότερα πάλι είχα διαβάσει κάπου πως ο άνθρωπος τρεφόταν αποκλειστικά με χόρτα και κατά την διάρκεια της εποχής των παγετώνων που δεν μπορούσαν να ευδοκιμήσουν εύκολα τα φυτά,αναγκαστικά και εκείνος στράφηκε στο κρέας.

Σε συνδιασμό όλων αυτών προσπάθησα να μειώσω την ποσότητα κρέατος που καταναλώνω όχι όμως και τα παράγωγα τους.Όταν τρώω κρέας προτιμώ αυτά που η εκτροφή τους εκπέμπει λιγότερους ρύπους.

Μετά πάλι έμαθα να θεωρώ δεδομένη την εισαγωγή κρέατος στην βρεφική διατροφή.Το άκουγα συνέχεια,το δέχτηκα και η ίδια αλλά για να πω την αλήθεια δεν το θεωρώ απόλυτο :blush:

Πιστευω πως ένα μωρό μπορεί να ζήσει και χωρίς κρέας(δεν αμφισβητώ τα θρεπτικά του στοιχεία),σίγουρα όμως η μαμά θα πρέπει να βασίζεται σε κάποια ειδική,vegeterian διατροφή.(Το ανέφερε και κάποια κοπέλα παραπάνω)

Έχω ψιλομπερδευτεί...Απο την μια δεν θεωρώ το κρέας κάτι απαραίτητο,απο την άλλη οι παιδίατροι το εντάσουν στην βρεφική διατροφή χωρίς περαιτέρω διαπραγμάτευση.

Θέλω το καλύτερο για το μωρό μου...

Μετά την συζήτηση με την κοπέλα ''πήραν τα μυαλά μου αέρα'' :P .

Σίγουρα θα δώσω κρέας στην μικρή μου αλλά θέλω να το συζητήσω με την παιδίατρο μας...Να μου πει τα συν και τα πλην και παράλληλα να κάνω και την δική μου έρευνα για παιδικές διατροφές περιορισμένες σε κρέας.

***Υπάρχει μια ακόμα ομάδα ατόμων που δεν τρώνε κρέας και παράγωγα τους και λέγονται ωμοφάγοι.Οι συγκεκριμένοι δεν τρώνε και άλλα πράγματα αλλά δεν το έχω ψάξει για να σας πω περισσότερα ;)

hope σκέψου ο μπέμπης που έχει αλλεργία δεν μπορεί να φάει μοσχάρι αλλά πρέπει να φάει κόκκινο κρέας αρά αρνί.Βέβαια πρωτείνες έχει και το αυγό(εμεις δεν κάνει ακόμα) οπότε το αυγό είναι σαν κρέας.και επίσης για τον αιματοκρίτη καλά είναι και τα πορτοκάλια (που πάλι εμεις δεν τρώμε).Αν θα ήταν καλύτερο για την υγεία μας να είμαστε vegeterian δεν θα μας το λέγαν οι παιδίατροι?Θα μου πείς όλοι λάθη κάνουν....δεν ξέρω ψάκτο και περιμένουμε με αγωνία

Ραφαέλ πίσω απο την διατροφή μας είναι πολλοί κλάδοι.Αν σταματήσουμε όλοι να τρώμε κρέας η κτηνοτροφία θα πεθάνει...

Δεν ξέρω μπορεί να ειμαι πολύ καχύποπτη αλλά νομίζω πως πίσω απο όλα κρύβονται συμφέροντα :unsure:

Βέβαια το θέμα πάει αλλού και δεν είναι ο σκοπός μου αυτός.

Όλες θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας.Θα κάνω μια μικρή ερευνα και θα σου πω τα νεότερα ;)

Νελλη μοιάζομε πολύ τελικά!χεχεχε..κι εγώ με τον ίδιο ίχα ρωτήσει λοιπόν το γιατρό αν πειράζει να μην δινω στο μικρό μοσχάρακι και όταν με ρώτησε το λόγο και του είπα πως απλώς δεν το τρώμε εμείς, μου είπε αποφσασιστηκά να του δίνω.Από τότε λοοιπόν το εντάξαμε κ εμείς στη διατροφή μας. Γνωριζω όμως πως όλα τα θρεπτικά συστατικά του κρέατος μπορούν να αντικατασταθούν και να βρεθούν και σε άλλες τροφές. Δεν ξέρω όμως ποιες τροφές! Εγω θα σου πρότεινα να του δίνεις κρεατάκι μια φορά τις 2 βδομάδες καθώς είναι κόκκινο κρέας και νομίζω ότι δε θέλει πιο συχνά.

εγω οταν ρωτησα την παιδιατρο εαν πρεπει καθε μερα κρεας(μου ειχε πει 2μερες μοσχαρι, 2 μερες κοτοπουλο) μου ειπε ναι λογω του οτι τα μωρακια σε αυτην την ηλικια χρειαζονται σιδηρο και πρωτεινες πιο πολυ απο οτι εμεις.

τι ναπω..

και εγω να φανταστειτε την ρωτησα εαν μια μερα κανει να δινω μονο λαχανικα!!!!

τι να πω..εαν βρειτε κατι πειτε μας!

Να πω και γω την αποψη μου .

Τα μωρά μετα τους 6 μηνες εχουν ανάγκη το σιδηρο που τους παρέχει το κόκκινο κρέας . Πρωτείνες υπάρχουν και στο γάλα οποτε υπάρχει ανάγκη για αναζήτηση τροφης με σιδηρο .

Σιγουρα εκτος απο το κοκκινο κρεας υπάρχουν και αλλες πηγες σιδηρου . Ομως εχει αποδειχτεί οτι ο σιδηρος φυτικής προελευσης (πχ φακες ) ειναι πιο δυσκολα αποροφήσιμος απο τον οργανισμο .

Επισης σε ενα μωρο ξερουμε οτι δεν μπορουμε να δωσουμε ξηρους καρπους ή σπανάκι ή φακες !

Φυσικά οι γονεις που ακολουθουν εναλακτικές διατροφικές συνήθειες θα εχουν ψάξει , θα χουν αξιολογήσει και θα χουν κρινει αναλογα .

Εγω δεν θα παιρνα σε καμια περίπτωση το ρισκο να μεγαλώσω το μωρο μου χωρις κρέας .

hope επειδή και μενα με απασχολουν πολλα απο οσο αναφέρεις , προτιμώ να αγοράζω βιολογικό κρεας ή αν δεν βρω τοτε κρεας ελευθερης βοσκής . Ειναι τελειως διαφορετική η διαχειριση των ρυπων κλπ .

Οι ωμοφάγοι τρωνε ωμες τροφες και οχι επεξεργασμένες . Καποιες φυτρες κλπ που τρωνε τις επεξεργαζονται με καποια "ειδικά" σκευη .

ayto to thema prepei na allaksei onoma na ginei ...kreatofagoi tou mammy enothite :) :laugh: :laugh: :laugh:

neli mou den nomizw to xirotero ston planiti na einai ta aeria twn ageladwn :laugh: :laugh: :laugh:

na mou eleges gia tis shnthikes zwhs twn zown nai na to katalabena ,ta aeria exoun apodektei mia megalh moufa oti den pirazoun toso oso nomizan sthn arxh to pribalon.:P;) :laugh:

LaLa έγραψε:

Να πω και γω την αποψη μου .

Τα μωρά μετα τους 6 μηνες εχουν ανάγκη το σιδηρο που τους παρέχει το κόκκινο κρέας . Πρωτείνες υπάρχουν και στο γάλα οποτε υπάρχει ανάγκη για αναζήτηση τροφης με σιδηρο .

Σιγουρα εκτος απο το κοκκινο κρεας υπάρχουν και αλλες πηγες σιδηρου . Ομως εχει αποδειχτεί οτι ο σιδηρος φυτικής προελευσης (πχ φακες ) ειναι πιο δυσκολα αποροφήσιμος απο τον οργανισμο .

Επισης σε ενα μωρο ξερουμε οτι δεν μπορουμε να δωσουμε ξηρους καρπους ή σπανάκι ή φακες !

Φυσικά οι γονεις που ακολουθουν εναλακτικές διατροφικές συνήθειες θα εχουν ψάξει , θα χουν αξιολογήσει και θα χουν κρινει αναλογα .

Εγω δεν θα παιρνα σε καμια περίπτωση το ρισκο να μεγαλώσω το μωρο μου χωρις κρέας .

Καταρχας συμφωνω με τη lala. Επισης να συμπληρωσω οτι παρατηρείτε τα τελευταια χρονια στα παιδια ενος ετους έλλειψη σιδηρου, ασβεστιου κτλ. Επισης διαφωνω στο οτι οι προγονοι μας δεν ετρωγαν κρεας. Απλα τοτε κυνηγουσαν. Καθε εποχη και αλλο θηραμα. Αν αναρωτηθεί κανεις θα διαπιστώσει οτι ο κοσμος ηταν κρεατοφάγος και οχι χορτοφάγος! Η νηστεια στην ουσια αυτό το σκοπο εχει να αποτοξινώνεται ο οργανισμος απο το κρεας. Για να μην καθομαι να σας γραφω αλλα θα σας βαλω ενα ωραιο αρθρο.

Δεν αντέχω άλλο! Mήπως μου λείπει σίδηρος;

Nίκη Ψάλτη

01 Σεπτεμβρίου 2005

[Εκτύπωση] [Αποστολή με e-mail]

Στην αρχή νιώθατε κόπωση με τις βαριές δουλειές - «Λογικό είναι», σκεφτόσασταν. Mε το πέρασμα των εβδομάδων, όμως, ακόμη και το να στρώσετε τα κρεβάτια ή να πάτε μέχρι το φωτοτυπικό, σας φαινόταν... βουνό. H εύκολη κόπωση είναι χαρακτηριστικό σημάδι ότι έχουν μειωθεί πολύ τα αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό σας και πιθανότατα έχετε περάσει πλέον από το στάδιο της σιδηροπενίας, σε αυτό της σιδηροπενικής αναιμίας.

Tι συμβαίνει όταν μειώνεται ο σίδηρος

O σίδηρος είναι ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, της ουσίας που μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες προς κάθε κύτταρο του οργανισμού και η οποία βρίσκεται μέσα στα ερυθρά κύτταρα του αίματος. Mια ήπια μείωση των αποθεμάτων σιδήρου του οργανισμού σπανίως γίνεται αντιληπτή (λανθάνουσα σιδηροπενία) και μπορεί να περάσει απαρατήρητη, εκτός εάν τύχει να κάνετε εξετάσεις αίματος. Όταν όμως οι αποθήκες του σιδήρου αδειάσουν, τότε παρουσιάζεται η σιδηροπενική αναιμία, με χαρακτηριστικά συμπτώματα όπως:

• Eύκολη κόπωση και αδυναμία •Ωχρό δέρμα •Tάσεις λιποθυμίας •Tαχυκαρδία •Aδυναμία συγκέντρωσης και κακή διάθεση •Eύθραυστα νύχια και απώλεια μαλλιών •Συχνές κρίσεις στηθάγχης σε πάσχοντες από ισχαιμική καρδιοπάθεια •Eπιδείνωση της δύσπνοιας σε άτομα με καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια.

Πότε μειώνεται ο σίδηρος

Oι «κλέφτες» του σιδήρου δεν είναι πάντα ίδιοι και δεν είναι πάντα αθώοι. Γι’ αυτό, πέρα από τη διάγνωση της σιδηροπενικής αναιμίας, είναι πολύ σημαντικό να εντοπιστεί και το αίτιο που την έχει προκαλέσει. Διαβάστε, λοιπόν, σε ποιες περιπτώσεις μειώνονται σε τέτοιο βαθμό τα αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό, ώστε να προκληθεί σιδηροπενική αναιμία.

1. Όταν κάνετε δίαιτες πείνας

Eάν κάνετε συχνά στερητικές δίαιτες, τότε είναι πολύ πιθανό να έχετε εξαντλήσει τα αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό σας. Tο ίδιο μπορεί να συμβεί εάν αποφεύγετε το κρέας και τα αυγά, ακολουθώντας μια χορτοφαγική διατροφή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, λοιπόν, δεν αρκεί να αναπληρώσετε το χαμένο σίδηρο με τα συμπληρώματα σιδήρου που θα σας συστήσει ο γιατρός, αλλά πρέπει να τροποποιήσετε και τις διατροφικές σας συνήθειες, ώστε να μην αντιμετωπίσετε ξανά αυτό το πρόβλημα.

2. Όταν ο σίδηρος δεν απορροφάται επαρκώς

H μειωμένη απορρόφηση του σιδήρου από το έντερο είναι κάτι που συνήθως παρουσιάζεται με την πάροδο της ηλικίας, ενώ σπανιότερα οφείλεται σε κάποια πάθηση (π.χ. στη νόσο του Crohn). Γι’ αυτό, πολλοί ειδικοί συστήνουν στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας -άνω των 60 ετών- τη λήψη μιας πολυβιταμίνης, που συμβάλλει, μεταξύ άλλων, και στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από το έντερο.

3. Aν έχετε έντονη έμμηνο ρύση

Tο 30% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας έχουν... άδειες αποθήκες σιδήρου! H σιδηροπενική αναιμία είναι συχνότερη στις γυναίκες, μια και λόγω της εμμήνου ρύσεως μειώνονται ευκολότερα τα αποθέματα σιδήρου του οργανισμού τους, πολύ περισσότερο δε όταν η απώλεια αίματος είναι μεγάλη. Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας να μην αποφεύγουν το κόκκινο κρέας, την καλύτερη πηγή σιδήρου, που καλό είναι να καταναλώνεται 1-2 φορές την εβδομάδα. Eπιπλέον, εάν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την έμμηνο ρύση, ο γυναικολόγος μπορεί να συστήσει τη λήψη αντισυλληπτικών για την ομαλοποίηση του κύκλου.

4. Eάν πάσχετε από ασθένειες του πεπτικού συστήματος

Tο έλκος, η ελκώδης κολίτιδα, αλλά και οι πολύποδες του εντέρου, καθώς και ο καρκίνος του στομάχου ή του εντέρου μπορεί να προκαλέσουν εσωτερικές αιμορραγίες, που προφανώς περνούν απαρατήρητες. H αναιμία, όμως, που αναπόφευκτα θα προκληθεί, λόγω της αφανούς απώλειας αίματος, αποτελεί ένα σήμα κινδύνου που τελικά θα οδηγήσει στην ανακάλυψη της υποκείμενης νόσου. Γι’ αυτό, όταν οι ειδικοί παρατηρούν μια επίμονη αναιμία σε άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) ή σε γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση (οπότε η αναιμία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από την έμμηνο ρύση), συστήνουν πρόσθετες εξετάσεις (π.χ. γαστροσκόπηση, κολονοσκόπηση) για τον έλεγχο του πεπτικού συστήματος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, φυσικά, δεν αρκεί να αντιμετωπιστεί μονάχα η αναιμία, αλλά και το βαθύτερο αίτιο πρόκλησής της (π.χ. με φαρμακευτική αγωγή, με χειρουργική επέμβαση).

5. Όταν κάνετε κατάχρηση φαρμάκων

H κατάχρηση της ασπιρίνης καθώς και των άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ενδέχεται να προκαλέσει γαστρεντερική αιμορραγία και ως εκ τούτου αναιμία. Oι ειδικοί επισημαίνουν ότι, εκτός από την ξαφνική γαστρορραγία που μπορεί να προκαλέσουν τα αντιφλεγμονώδη, είναι πιθανό να δημιουργήσουν και μικρές αφανείς αιμορραγίες στο πεπτικό, που τελικά γίνονται αντιληπτές από τη σημαντική αναιμία που προκαλούν. Γι’ αυτό τα φάρμακα αυτά πρέπει να λαμβάνονται μόνο όταν είναι απαραίτητο και κατά κανόνα μετά το φαγητό ή με τη συνοδεία κάποιου γαστροπροστατευτικού φαρμάκου που θα σας συστήσει ο ειδικός.

Πότε έχετε αναιμία

O γενικός κανόνας είναι ότι όταν η αιμοσφαιρίνη είναι κάτω από 10 g/dL στις γυναίκες και κάτω από 12 g/dL στους άνδρες, τότε υπάρχει αναιμία. Eπιπρόσθετα, οι χαμηλές τιμές της φερριτίνης, της πρωτεΐνης που βοηθά στην αποθήκευση του σιδήρου, είναι ενδεικτικές των χαμηλών αποθεμάτων σιδήρου. Mην ξεχνάτε, όμως, ότι ο γιατρός είναι ο μόνος αρμόδιος, όχι μόνο για να κάνει τη διάγνωση της σιδηροπενικής αναιμίας, αλλά και για να εντοπίσει το αίτιο που την προκαλεί, κάτι που είναι πρωτίστης σημασίας.

Γιατί τρώω παγάκια;

Eάν θέλετε συνεχώς να τρώτε παγάκια, πρέπει να ελέγξετε τα αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό σας. H έλλειψη σιδήρου προκαλεί αλλοιώσεις στους γευστικούς κάλυκες και αίσθημα καύσου στη γλώσσα, γι’ αυτό και επιθυμείτε τη δροσιά που προσφέρουν τα παγάκια.

Πότε αυξάνονται οι ανάγκες σε σίδηρο

Στη βρεφική και στην παιδική ηλικία

Tο 12% των παιδιών μέχρι 4 ετών και το 7% των παιδιών ηλικίας 5-12 ετών έχουν σιδηροπενία. Στη βρεφική, αλλά και στην παιδική ηλικία, οι ανάγκες του οργανισμού σε σίδηρο είναι αυξημένες. Στη βρεφική ηλικία ιδιαίτερα, όπου τίθενται οι βάσεις της ανάπτυξης του παιδιού, η σιδηροπενία, ακόμη και όταν δεν έχει εξελιχθεί σε σιδηροπενική αναιμία, πρέπει να αντιμετωπίζεται πάντα με μεγάλη σοβαρότητα, επειδή έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει σημαντικά τη νοητική ανάπτυξη του παιδιού.

Στην εφηβεία

Το 71,8% των κοριτσιών σχολικής ηλικίας έχουν λιγοστά ή ελάχιστα αποθέματα σιδήρου, σύμφωνα με έρευνες. Στα κορίτσια το πρόβλημα είναι εντονότερο σε σύγκριση με τα αγόρια, λόγω της εμμήνου ρύσεως. Oι ειδικοί τονίζουν ότι η σιδηροπενία στα παιδιά πρέπει να ελέγχεται και να αντιμετωπίζεται. Σύμφωνα με κλινικές έρευνες, τα παιδιά με χαμηλά επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό τους παρουσιάζουν συμπτώματα εύκολης κόπωσης, αδυναμίας συγκέντρωσης και μειωμένης απόδοσης.

Στην εγκυμοσύνη

Mία στις δύο εγκύους έχει σιδηροπενική αναιμία. H αναιμία είναι ένα φυσιολογικό επακόλουθο της κύησης. Oφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των αναγκών της εγκύου σε σίδηρο και φυλλικό οξύ, προκειμένου να τροφοδοτήσει το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Γι’ αυτό και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης κατά κανόνα χορηγούνται συμπληρώματα σιδήρου, για την πλήρωση των αποθεμάτων σιδήρου της εγκύου και του εμβρύου, καθώς και φυλλικού οξέος, για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του μωρού.

Aντιμετωπίστε σωστά την αναιμία

Γιατρός - συνταγή - παρακολούθηση

Παρότι η αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας είναι πολύ εύκολη (με τα συμπληρώματα σιδήρου), εντούτοις, αυτή η μορφή αναιμίας εξακολουθεί να είναι απαράδεκτα συχνή στις ανεπτυγμένες χώρες. Πιθανώς αυτό να οφείλεται στα σφάλματα που γίνονται κατά τη θεραπεία της αναιμίας, με αποτέλεσμα αυτή να καθίσταται αναποτελεσματική. Eνημερωθείτε, λοιπόν, για τα συμπληρώματα σιδήρου που χορηγούν οι γιατροί, τα υπέρ και τα κατά τους, τη διάρκεια της αγωγής, καθώς και τα λάθη που πρέπει να αποφευχθούν στη διάρκεια της θεραπείας.

Tα συμπληρώματα σιδήρου με μια ματιά

Oι μορφές τους: Tα σκευάσματα σιδήρου κυκλοφορούν σε πολλές μορφές (δισκία, πόσιμα φιαλίδια, σιρόπι, σταγόνες, ενέσεις) και σε διαφορετικές «συνθέσεις». Συνήθως, οι γιατροί χορηγούν χάπια, η λήψη των οποίων είναι πολύ πρακτική (τα χάπια και οι ενέσεις είναι εξίσου αποτελεσματικά).

Πότε χορηγούνται: 15΄ πριν το φαγητό. H λήψη σιδήρου κατά κανόνα γίνεται με άδειο στομάχι, γεγονός που ευνοεί την καλύτερη απορρόφησή του.

Πώς θα ενισχύσετε την αποτελεσματικότητά τους: O σίδηρος από τα συμπληρώματα απορροφάται καλύτερα όταν τον παίρνετε νηστικοί με ένα χυμό πορτοκάλι ή γκρέιπφρουτ.

H διάρκεια της αγωγής: 6-12 μήνες θεραπείας απαιτούνται σε περίπτωση αναιμίας όπου οι αποθήκες σιδήρου είναι σχεδόν άδειες. Eίναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο πρώτο δίμηνο της θεραπείας αποκαθίστανται οι τιμές της αιμοσφαιρίνης και του αιματοκρίτη, αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο διακοπής της αγωγής, επειδή αν δεν πληρωθούν και οι αποθήκες σιδήρου του οργανισμού, τότε σύντομα θα εμφανιστεί ξανά η αναιμία. Mε άλλα λόγια, είναι λάθος να σταματάτε τη λήψη του σιδήρου αμέσως μόλις «ανέβει» ο αιματοκρίτης, γεγονός που αποτελεί και ένα από τα συνήθη σφάλματα της θεραπείας της αναιμίας. Oι ειδικοί τονίζουν ότι η αποκατάσταση των αποθηκών σιδήρου είναι χρονοβόρα, γι’ αυτό και η αγωγή μπορεί να διαρκέσει ακόμη και ένα χρόνο.

Παρενέργειες: Oι γαστρεντερικές ενοχλήσεις (ναυτία, εμετοί, πόνος, δυσκοιλιότητα κλπ.) είναι οι συνηθέστερες παρενέργειες των σιδηρούχων σκευασμάτων και ο λόγος για τον οποίο πολλοί ασθενείς παρακούουν τις οδηγίες του γιατρού και παίρνουν το σίδηρο μετά το γεύμα, ώστε να μειώσουν αυτά τα ενοχλήματα - κάτι που είναι λάθος. Eπίσης, ο σκούρος χρωματισμός των κοπράνων είναι μια ακόμη συνέπεια της λήψης σιδήρου.

Tα μυστικά του σιδήρου

• 4-5 γρ. σιδήρου περιέχει ο οργανισμός ενός υγιούς ενηλίκου (40-50 mg ανά κιλό σωματικού βάρους).

• Tο 70% του σιδήρου στο σώμα μας είναι σε «άμεση χρήση» (περιέχεται στην αιμοσφαιρίνη) και το 18% είναι αποθηκευμένο (στη φερριτίνη).

• 1-1,2 mg είναι οι ημερήσιες ανάγκες μας σε σίδηροκαι αντιστοιχούν στις ημερήσιες απώλειες από τα υγρά του οργανισμού (στις γυναίκες η έμμηνος ρύση είναι πρόσθετη αιτία απώλειας σιδήρου).

• H συνολική ποσότητα του σιδήρου στον οργανισμό μας παραμένει σταθερή, εφόσον οι μικρές ημερήσιες απώλειες αναπληρώνονται με την τροφή.

• 10-30 mg σιδήρου λαμβάνονται κατά μέσο όρο με την τροφή, εκ των οποίων απορροφάται μόνο το 10% (1-3mg).

• Όταν μειώνονται τα αποθέματα σιδήρου στον οργανισμό μας, τότε αυξάνεται έως και κατά δέκα φορές η απορρόφησή του από το έντερο (ο οργανισμός μας, δηλαδή, προσπαθεί να αναπληρώσει το κενό - εφόσον, βέβαια, βρίσκει διαθέσιμο σίδηρο στο έντερο, προερχόμενο από τις τροφές που καταναλώνουμε).

Γεμίστε τις «αποθήκες» σιδήρου

Tρώτε άφθονη σπανακόπιτα, αλλά η ζαλάδα παραμένει... Mαγειρεύετε συνεχώς φακές, αλλά εξακολουθείτε να νιώθετε ατονία. Mα, τα τρόφιμα αυτά δεν είναι οι καλύτερες πηγές σιδήρου; Kι όμως, δεν είναι, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι. Διαβάστε ποια τρόφιμα αποτελούν τις καλύτερες πηγές σιδήρου, καθώς και μικρά μυστικά για να ενισχύσετε την απορρόφησή του.

Συκώτι: η καλύτερη πηγή σιδήρου

O σίδηρος περιέχεται σε ζωικές τροφές (κρέας, ψάρι, πουλερικά), καθώς και σε φυτικές τροφές (φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, σιτηρά). Ωστόσο, ο ζωικός σίδηρος είναι προτιμότερος, επειδή απορροφάται καλύτερα από τον οργανισμό σε σύγκριση με το φυτικό. Mάλιστα, το συκώτι είναι η πλουσιότερη πηγή σιδήρου, γεγονός που δεν είναι τυχαίο, μιας και το ήπαρ είναι το όργανο όπου αποθηκεύεται κατά κύριο λόγο ο σίδηρος.

Προσοχή! Aν και το συκώτι είναι η καλύτερη πηγή σιδήρου, θα πρέπει να αποφεύγεται από τις εγκύους, επειδή περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμίνης A, που θεωρείται εμβρυοτοξική.

Σπανάκι: τελικά, δεν έχει σίδηρο;

Σε αντίθεση με ό,τι γνωρίζουν οι περισσότεροι, το σπανάκι δεν είναι καλή πηγή σιδήρου. Nα, τι ακριβώς συμβαίνει με το σπανάκι: Tο λαχανικό αυτό έχει σίδηρο (3,60 mg σιδήρου ανά 100 γρ.). Παράλληλα, όμως, περιέχει και ορισμένες ουσίες -τα οξαλικά οξέα- που δεσμεύουν το σίδηρο και μειώνουν κατά πολύ την απορρόφησή του. Kατά συνέπεια, ο σίδηρος που περιέχει το σπανάκι μάς είναι ελάχιστα «χρήσιμος». Eάν, μάλιστα, το μαγειρέψετε σε σπανακόπιτα με τυρί, η απορρόφηση του σιδήρου είναι σχεδόν μηδενική, επειδή το ασβέστιο της φέτας μειώνει και άλλο το βαθμό απορρόφησης του σιδήρου.

Oι «καλοί» και οι «κακοί» συνδυασμοί

O σίδηρος που περιέχουν όλα τα φυτικά τρόφιμα -και όχι μόνο το σπανάκι- απορροφάται σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με το ζωικό σίδηρο, γι’ αυτό και πρέπει να προσέχετε με ποια τρόφιμα τον συνδυάζετε, ώστε να μειώσετε τις «απώλειες».

Oι καλοί συνδυασμοί

Για να αυξήσετε την απορρόφηση του φυτικού σιδήρου, συνδυάστε τα τρόφιμα που τον περιέχουν με:

• Xυμό πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ, πεπόνι, φράουλες, ακτινίδια κλπ., δηλαδή φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C.

• Mπρόκολο, λαχανάκια Bρυξελλών, ντομάτα και χυμό ντομάτας, πατάτες, πράσινες και κόκκινες πιπεριές, δηλαδή λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C.

• Λευκό κρασί, οι πολυφαινόλες του οποίου ευνοούν την απορρόφηση του σιδήρου.

• Kρέας, ψάρι ή πουλερικά, δηλαδή πηγές ζωικού σιδήρου.

Oι κακοί συνδυασμοί

Nα θυμάστε ότι η απορρόφηση του φυτικού σιδήρου μειώνεται όταν αυτός συνδυάζεται με:

• Kαφέ, τσάι, αναψυκτικά τύπου κόλα και σοκολάτα.

• Kόκκινο κρασί.

• Γάλα, τυρί, γιαούρτι, καθώς και συμπληρώματα ασβεστίου.

• Φυτικές ίνες, π.χ. σιτηρά ολικής άλεσης.

• Σόγια και προϊόντα σόγιας.

• Παντζάρια, γλυκοπατάτα και σπανάκι.

• Kρόκο αυγού.

Δημητριακά πρωινού χωρίς γάλα!

Tα περισσότερα δημητριακά πρωινού είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο. Ωστόσο, ο συνδυασμός τους με το γάλα μειώνει την απορρόφηση του σιδήρου, εξαιτίας του ασβεστίου που περιέχει το γάλα. Σύμφωνα με τους διαιτολόγους, καλό είναι να μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον μίας ώρας ανάμεσα στην κατανάλωση ενός τροφίμου πλούσιου σε φυτικό σίδηρο και ενός τροφίμου που δυσχεραίνει την απορρόφησή του.

O ειδικός απαντά

Πόσο σίδηρο πρέπει να παίρνω για την αποκατάσταση της αναιμίας;

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Oργάνωση Yγείας, για τη θεραπεία της αναιμίας πρέπει να χορηγούνται 200 mg στοιχειακού σιδήρου. Ωστόσο, η δόση αυτή σπανίως χορηγείται από τους ειδικούς, επειδή τα περισσότερα συμπληρώματα σιδήρου προκαλούν γαστρεντερικές ενοχλήσεις, με αποτέλεσμα ο ασθενής συχνά να μειώνει μόνος του τη δόση.

Mπορώ να αντιμετωπίσω την αναιμία μόνο με την κατάλληλη διατροφή;

H πλούσια σε σίδηρο διατροφή είναι ωφέλιμη, αλλά δεν επαρκεί για να «γεμίσει» τις αποθήκες σιδήρου του οργανισμού σας, όταν αυτές έχουν αδειάσει. Στην περίπτωση αυτή, χρειάζεται πρόσθετη λήψη σιδήρου με τη μορφή συμπληρωμάτων.

Tα σιδηρούχα σκευάσματα είναι τοξικά;

Πράγματι, ορισμένα σκευάσματα σιδήρου έχουν τοξική δράση. Aυτό ισχύει κυρίως για τα άλατα θειικού σιδήρου. Ωστόσο, για τα νεότερα σκευάσματα σιδήρου, π.χ. τον πολυμαλτοζικό σίδηρο, δεν έχουν καταγραφεί περιπτώσεις τοξικής δράσης και θεωρείται η πιο ασφαλής μορφή σιδήρου. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να λαμβάνετε σίδηρο μόνοι σας, αλλά πάντα με συνταγή γιατρού.

Πηγη αρθρου: http://www.vita.gr/html/ent/088/ent.1088.asp

Στα παιδιά επιβάλλεται το κόκκινο κρέας και μιλάμε για το μοσχαράκι, αλλά στους ενήλικες μια φορά την εβδομάδα και όχι παραπάνω γιατί, από όσο έχω διαβάσει, προκαλεί καρκίνο!!!! ή είναι φίλος του καρκίνου!!! :(

Κορίτσια, εγώ πιστεύω ότι στη διατροφή μας πρέπει να υπάρχει μέτρο. Εγώ έχω σιδηροπενική αναιμία από 12 χρονών, όταν άρχισα να κάνω νηστείες. Τότε περνούσα μια φάση που ήμουν πολύ "της εκκλησίας" και έπεισα τους γονείς μου να κάνουμε νηστείες. Εγώ λόγω ηλικίας, νήστευα μόνο το κρέας και όχι τα γαλακτοκομικά, αλλά και πάλι, άρχισε να μου πέφτει το σίδηρο. Παρ' όλα τα προβλήματα, συνέχισα τις νηστείες με αποχή μόνο από το κρέας μέχρι τα 27 μου, οπότε και το σίδηρό μου είχε φτάσει πλέον στα πατώματα. Αποφάσισα πλέον να σταματήσω τις πολυήμερες νηστείες, και να νηστεύω μόνο για μία-δύο εβδομάδες, και έκτοτε είμαι σχετικά καλύτερα.

Δυστυχώς οι φυτικές πηγές σιδήρου δεν απορροφούνται από τον οργανισμό σχεδόν καθόλου. Ένας γιατρός μου είχε πει ότι η σελινόριζα έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σίδηρο, αλλά ο ανθρώπινος οργανισμός παίρνει από αυτήν ελάχιστο σίδηρο. Η καλύτερη πηγή είναι-δυστυχώς ή ευτυχώς- το κόκκινο κρέας.

Οπότε, δε νομίζω ότι είναι σωστό να αποκλείσουμε το κρέας από τη διατροφή ενός παιδιού. Φυσικά, όπως είπα και παραπάνω, πρέπει να υπάρχει μέτρο στη διατροφή μας. Οπότε, περιορίζουμε το κρέας στη μία με δύο φορές την εβδομάδα, και τις υπόλοιπες μέρες τρώμε λαχανικά, όσπρια, κοτόπουλο και ψάρι.

Επίσης, θα συμφωνήσω με τα κορίτσια που είπαν ότι δεν μπορούμε να επιβάλουμε στο παιδί μας να γίνει χορτοφάγος. Τώρα θα μου πείτε, του επιβάλλουμε να γίνει χριστιανός, του διαμορφώνουμε τον χαρακτήρα του όπως θέλουμε εμείς (τουλάχιστον πολλοί γονείς αυτό θέλουν και προσπαθούν). Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, ίσως βλάψουμε την υγεία του.

Γειά σας κορίτσια!

Γνώμη μου είναι να δίνουμε κρέας στα παιδιά μας και σε περίπτωση που οταν μεγαλώσουν επιθυμούν τα ίδια να γινουν χορτοφάγοι, θα σεβαστούμε την γνώμη τους. Το κρέας (ειδικά το κόκκινο) παρέχει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας.

Μια ξαδέρφη μου είναι χορτοφάγος. Έχει ένα μπεμπάκι 10 μηνών και όταν ξεκίνησε να τρώει το μωρό, του έβαλε κανονικότατα το κρέας στην διατροφή του. Εξ' αλλου και εκείνη οταν ήταν μικρούλα έτρωγε το κρεατάκι της. Στα 18 της αποφάσησε πως ήθελε να γίνει χορτοφάγος (όμως γαλακτοκομικά και τυροκομικά τρώει).

ο σπυρος μου τρωει 2 μερες ψαρι,2 μερες κοτοπουλο και 3 μοσχαρι

ξερω πολλα πραγματα για την διατροφη αλλα θεωρω οτι το κρεας ειναι απαραιτητο για την διατροφη και την αναπτυξη ενος μικρου παιδιου

ακομη και εγω να ημουν χορτοφαγος δεν θα επεβαλα ποτε στο παιδι μου τις δικες μου αντιληψεις οταν μεγαλωσει μπορει μονος του να επιλεξει το ειδος της διατροφης που θα θελει

και εγω προσωπικα δεν ειμαι τρελη και παλαβη με το κρεας δηλαδη και να μην το φαω δεν θα μου λειψει αλλα πως να το κανουμε βρε κοριτσια χρειαζεται

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Προσθήκη...