Μετάβαση σε περιεχόμενο

Θηλασμός και διατροφή της μαμάς – Τι πρέπει πραγματικά να προσέχουμε;

Recommended Posts

Δημοσίευση

Γεια σας μανούλες,

Διανύω μια περίοδο αποκλειστικού θηλασμού με το μικρό μου και έχω πολλές απορίες σχετικά με τη δική μου διατροφή. Συχνά ακούμε ότι «πρέπει να τρώμε σωστά» για να έχουμε ποιοτικό γάλα, αλλά θα ήθελα να καταλάβω τι σημαίνει αυτό στην πράξη, μέσα στην καθημερινότητά μας που είναι γεμάτη κούραση και έλλειψη χρόνου.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιες από εσάς έχουν παρατηρήσει άμεσα αποτελέσματα της διατροφής τους:

• Υπάρχουν τροφές που αποφύγατε λόγω πόνων στην κοιλίτσα, αερίων, κολικών κ.λπ.;

• Έχετε κάποιες εύκολες αλλά θρεπτικές ιδέες για γεύματα;

• Πώς διαχειρίζεστε τις λιγούρες ή την έλλειψη όρεξης τους πρώτους μήνες;

Κάθε εμπειρία είναι ευπρόσδεκτη, γιατί πολλές φορές οι γενικές συμβουλές δεν καλύπτουν την πραγματικότητα που βιώνουμε.

Επίσης, βρήκα αυτό το άρθρο πολύ χρήσιμο και ξεκάθαρο, που με βοήθησε να κατανοήσω καλύτερα τη σχέση διατροφής και θηλασμού:

https://naitreetgrandir.com/fr/etape/0_12_mois/alimentation/naitre-grandir-alimentation-pendant-allaitement

Ευχαριστώ πολύ όσες αφιερώσουν λίγο χρόνο να απαντήσουν, και καλή δύναμη σε όλες μας σ’ αυτό το όμορφο ταξίδι 

Δημοσίευση

Το γάλα είναι ποιοτικό ανεξαρτήτως του τι θα φας να το ξέρεις αυτό! Αλλά είναι σημαντικό να θρέφεσαι καλά για τον ίδιο σου τον εαυτό κυρίως! 

Ολα μπορείς να τα τρως ενώ θηλαζεις εννοείται αλλά αν δεις ότι κάτι ενοχλεί το μωρό τότε το περιορίζεις! 

λίγο προσοχή θέλει μόνο με την καφεΐνη/κακαο κτλ γενικά με τροφές που έχουν καφεΐνη ώστε να μην υπερβαίνεις την ημερίσια δόση (για να μην είναι κ το μωρό αναστατωμένο) 

αλκοόλ μπορείς ν καταναλώσεις αρκεί να τηρήσεις το διάστημα αποχής από το θηλασμό (το διάστημα κυμαίνεται ανάλογα με το βάρος που έχεις κ το πόσο αλκοόλ θα πιεις γιατί το βάρος παίζει ρόλο στο χρόνο μεταβολισμού του αλκοόλ) 🍸 το μέσο όρο είναι περίπου 2 ώρες (όσο πιο λεπτή είναι η γυναίκα τόσο περισσότερος χρόνος αποχής χρειάζεται) θα σου βάλω πινακάκι!!! 

για οποιαδήποτε απορία ή καθοδήγηση όσοι είναι πιστοποιημένοι σύμβουλοι IBCLC μπορούν να σου δώσουν εμπεριστατωμένες απαντήσεις! Ούτε οι απλές μαίες ούτε οι παιδίατροι ούτε οι διατροφολόγοι. Εκτός ΑΝ οι ίδιοι (παιδίατροι,μαίες κτλ)  το έχουν ψάξει κ έχουν εμπεριστατωμένες πηγές να σου παραθέσουν. Οι IBCLC δίνουν εξετάσεις πολύ συχνά κ περνούν συνέχεια τη διαδικασία της πιστοποίησης οπότε έχουν ολες τις τελευταίες πληροφορίες πάνω στα θέματα του θηλασμού κ είναι η ειδικότητά τους.  

μπορείς να μπεις  κ στο πανελλήνιο δίκτυο εθελοντικών ομάδων στο φβ (υπάρχει ομάδα για κάθε πόλη/νομό της Ελλάδας) στη σελίδα του δικτύου υπάρχουν όλες οι ομάδες ανάλογα τον τοπο κατοικίας! Έχουμε πολύ υλικό βασισμένο σε πηγές ☺️

IMG_2920.jpeg

Δημοσίευση

Για τους κολικούς λέγεται ότι ο περιορισμός των γαλακτοκομικών κ των οσπρίων μπορεί να βοηθήσει αλλά αυτά είναι μόνο θεωρία προς το παρόν. Δεν υπάρχει επίσημη έρευνα που να το πιστοποιεί. Γι αυτό κ πρέπει να παρατηρείς το μωράκι σου κ ν δεις αν το ενοχλεί κάτι ή όχι 

αυτό που είναι σημαντικό να γνωρίζουμε στους κολικούς είναι ότι το γαστρεντερικό είναι ανώριμο άρα μπορεί να έχει πονάκια κ το πιο σημαντικό ότι εγκλωβίζεται αέρας άρα παρότι τα αποκλειστικά θηλάζοντα βρέφη δεν χρειάζονται ρέψιμο, βοηθάει πολύ ένα μωρό να ρεύεται κ να έχει όσο το δυνατόν καλύτερη προσκόλληση στο στήθος! 

Δημοσίευση

Μην αγχώνεσαι και κυρίως μην πιέζεσαι να τρως πάντα με βάση το πρόγραμμα ή πάντα υγιεινά επειδή θηλάζεις. Το γάλα σου είναι το κατάλληλο κάθε στιγμή ανεξαρτήτως. 

Στο αναφέρω λόγω εμπειρίας γιατί θηλάζω ήδη 6 χρόνια συνεχόμενα (3 παιδιά) Κ μάλιστα ταυτόχρονα. Εχω ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μου γιατί το τρίτο μου παιδάκι είναι μόνο 5 μηνών. 

Όχι πίεση όχι άγχος 🩷🩷🩷🩷 Κ μόνο που θηλάζεις ήδη έχεις κάνει το καλύτερο δώρο στο μωράκι σου ν πίνει το γαλατάκι σου 🩷🩷🩷🩷

Δημοσίευση
στις On 1/8/2025 at 3:38 ΠΜ, ο/η tristanbailly83 είπε:

Γεια σας μανούλες,

Διανύω μια περίοδο αποκλειστικού θηλασμού με το μικρό μου και έχω πολλές απορίες σχετικά με τη δική μου διατροφή. Συχνά ακούμε ότι «πρέπει να τρώμε σωστά» για να έχουμε ποιοτικό γάλα, αλλά θα ήθελα να καταλάβω τι σημαίνει αυτό στην πράξη, μέσα στην καθημερινότητά μας που είναι γεμάτη κούραση και έλλειψη χρόνου.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιες από εσάς έχουν παρατηρήσει άμεσα αποτελέσματα της διατροφής τους:

• Υπάρχουν τροφές που αποφύγατε λόγω πόνων στην κοιλίτσα, αερίων, κολικών κ.λπ.;

• Έχετε κάποιες εύκολες αλλά θρεπτικές ιδέες για γεύματα;

• Πώς διαχειρίζεστε τις λιγούρες ή την έλλειψη όρεξης τους πρώτους μήνες;

Κάθε εμπειρία είναι ευπρόσδεκτη, γιατί πολλές φορές οι γενικές συμβουλές δεν καλύπτουν την πραγματικότητα που βιώνουμε.

Επίσης, βρήκα αυτό το άρθρο πολύ χρήσιμο και ξεκάθαρο, που με βοήθησε να κατανοήσω καλύτερα τη σχέση διατροφής και θηλασμού:

https://naitreetgrandir.com/fr/etape/0_12_mois/alimentation/naitre-grandir-alimentation-pendant-allaitement

Ευχαριστώ πολύ όσες αφιερώσουν λίγο χρόνο να απαντήσουν, και καλή δύναμη σε όλες μας σ’ αυτό το όμορφο ταξίδι 

Κορίτσι μου προσωπικά θήλασα το πρώτο μου παιδί 7.5 μήνες και το δεύτερο 6 μήνες. Ο γυναικολόγος με είχε συμβουλέψει να παίρνω συμπλήρωμα ασβεστίου και σιδήρου όσο θηλάζω. Ο παιδίατρος με είχε συμβουλέψει να αποφεύγω πίτες και γλυκά διότι έφτιαχνα συχνά πίτες, είχα βάλει πολλά κιλά συνολικα και θεωρούσε ότι αυτό θα βοηθούσε και για το δικό μου καλό. Προσωπικά έτρωγα τα πάντα αλλά επειδή είχε έντονους κολικούς η μεγάλη μου ένα μεγάλο διάστημα είχα κόψει να πίνω γάλα. Απέφευγα το αλκοόλ πέρα από μπύρες χωρίς οινοπνευμα και τις σαλάτες από έξω. Θυμάμαι πως δεν είχα χρόνο για πολλά μαγειρέματα και έφτιαχνα συχνά μακαρόνια το οποίο με είχε πειράξει εκείνο το διάστημα στο στομάχι. Είχα δυσκοιλιοτητα έντονη. Νομίζω ότι αν το ξαναζουσα θα είχα ζητήσει συμβουλή από διατροφολόγο. Πήρα κιλά στους θηλασμούς τα οποία χάνω σταδιακά. Καλή δύναμη σου εύχομαι ολόψυχα και να ρωτάς, να ψάχνεις αυτό το διάστημα. 

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Προσθήκη...