Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση
στις πριν 6 ώρες, ο/η Maya_ είπε:

@_piripiri_ωχ περαστικα σας ρε κοριτσι! πώς είναι τώρα ο μικρός;

πόσα δόντια έχει καλέ και κόβει κομμάτια από τα παιχνίδια; καρχαρίας ο μικρός 😂κι εμένα προσπαθεί το ίδιο νομίζω αλλά έχει μόνο δύο δοντάκια και δεν μπορεί να κάνει και πολλά 

τι ωραία που συνήθισε με το σχολείο! πρέπει να σας έφυγε ένα βάρος

@MarMar90για τον αποθηλασμό υπάρχει ένα online σεμινάριο που κάνει μια μαία που έχω σε εκτίμηση. Η λογική είναι αντικαθιστώ τους θηλασμούς με αγκαλιές. Δεν το έκανα εγώ προσωπικά αλλά έκανα ένα για τον ύπνο και μου άρεσε η προσέγγιση της. Δεν ξέρω αν μπορώ να το ανεβάσω εδώ πάντως μπορώ να στο στείλω σε μήνυμα αν θες 

Έχει τώρα 3 πάνω και 3 κάτω και βγαίνουν άλλο ένα πάνω και ένα κάτω, οπότε έχει 3,5 και 3,5 δόντια 😆. Γενικά έχουμε κάτι μεταξύ σκύλου και τρωκτικού... Τρώει κάλτσες, παπούτσια, παντόφλες, σκοινιά, μπάλες, στρώματα γυμναστικής, ο,τι αφρολεξ προστατευτικό έχω βάλει, βιβλία, χαρτιά..., μόνο το φαΐ του δεν τρώει 😆

Ωραίο αυτό με τις αγκαλιές... Το προσπάθησα σήμερα το βράδυ, δεν δούλεψε για πολλή ώρα προφανώς, αλλά με αρκετή δουλειά και υπομονή ελπίζω να σταματήσει να θηλάζει 600 φορές το βράδυ 😩

Δημοσίευση
στις On 6/10/2025 at 3:57 ΜΜ, ο/η Maya_ είπε:

@_piripiri_ωχ περαστικα σας ρε κοριτσι! πώς είναι τώρα ο μικρός;

πόσα δόντια έχει καλέ και κόβει κομμάτια από τα παιχνίδια; καρχαρίας ο μικρός 😂κι εμένα προσπαθεί το ίδιο νομίζω αλλά έχει μόνο δύο δοντάκια και δεν μπορεί να κάνει και πολλά 

τι ωραία που συνήθισε με το σχολείο! πρέπει να σας έφυγε ένα βάρος

@MarMar90για τον αποθηλασμό υπάρχει ένα online σεμινάριο που κάνει μια μαία που έχω σε εκτίμηση. Η λογική είναι αντικαθιστώ τους θηλασμούς με αγκαλιές. Δεν το έκανα εγώ προσωπικά αλλά έκανα ένα για τον ύπνο και μου άρεσε η προσέγγιση της. Δεν ξέρω αν μπορώ να το ανεβάσω εδώ πάντως μπορώ να στο στείλω σε μήνυμα αν θες 

Καλημέρα!!! Θα ήθελα πολύ να μου το στείλεις αν μπορείς!!! Μου φαίνεται τόσο δύσκολο να αποθηλασει αφού κοιμάται μόνο με στήθος…

@_piripiri_ έκλαψα με το μικρό σας τρωκτικό!!! Μια από τα ίδια κι εμείς…

Δημοσίευση
στις πριν 1 ώρα, ο/η MarMar90 είπε:

Καλημέρα!!! Θα ήθελα πολύ να μου το στείλεις αν μπορείς!!! Μου φαίνεται τόσο δύσκολο να αποθηλασει αφού κοιμάται μόνο με στήθος…

Συγνώμη που πετάγομαι. Έτσι ένιωθα τον Μάιο που ο δικός μου 2 χρ και μόνο με στήθος κοιμόταν. 

Να ξέρεις υπάρχουν διάφορες τεχνικές που πρέπει να δεις τι σας ταιριάζει. Προσωπικά με βοήθησε το σε λιγάκι , όπως και όλο έκανα δουλειές κτλ δεν καθόμουν στον καναπέ και αν έλεγε έλεγα σε λιγάκι αγάπη μου να τελειώσω αυτό και πάντα του είχα κάτι να φάει ή να πιεί σε σημείο που έφτανε. Φυσικά βοήθησε και ο μπαμπάς που έτυχε να λειπω ένα απόγευμα τον έβαλε για ύπνο γύρισα κοιμήθηκε με μπιμπερο και εγώ δεν είχα πάει εκείνο το βράδυ στο κρεβάτι δίπλα του . Επί 3 μέρες τα βράδια εξαφανιζομουν. Και αυτό ήταν όμως να θυμάσαι ήταν έτοιμο και το παιδί μου . Όχι μόνο η δική μου θέληση. Προετοιμασία σχεδόν 6 μήνες έκανα με το να λέω τώρα μεγάλωσες το σε λιγάκι κτλ 

Δημοσίευση
στις On 11/10/2025 at 10:43 ΠΜ, ο/η Παρασκευαιδου είπε:

Συγνώμη που πετάγομαι. Έτσι ένιωθα τον Μάιο που ο δικός μου 2 χρ και μόνο με στήθος κοιμόταν. 

Να ξέρεις υπάρχουν διάφορες τεχνικές που πρέπει να δεις τι σας ταιριάζει. Προσωπικά με βοήθησε το σε λιγάκι , όπως και όλο έκανα δουλειές κτλ δεν καθόμουν στον καναπέ και αν έλεγε έλεγα σε λιγάκι αγάπη μου να τελειώσω αυτό και πάντα του είχα κάτι να φάει ή να πιεί σε σημείο που έφτανε. Φυσικά βοήθησε και ο μπαμπάς που έτυχε να λειπω ένα απόγευμα τον έβαλε για ύπνο γύρισα κοιμήθηκε με μπιμπερο και εγώ δεν είχα πάει εκείνο το βράδυ στο κρεβάτι δίπλα του . Επί 3 μέρες τα βράδια εξαφανιζομουν. Και αυτό ήταν όμως να θυμάσαι ήταν έτοιμο και το παιδί μου . Όχι μόνο η δική μου θέληση. Προετοιμασία σχεδόν 6 μήνες έκανα με το να λέω τώρα μεγάλωσες το σε λιγάκι κτλ 

Σε ευχαριστώ πολύ που μοιράστηκες τη δική σου εμπειρία! Μάλλον με αγχώνει περισσότερο που δεν την καταφέρνει και ο μπαμπάς της με κάποιον άλλο τρόπο… αλλά μικρή είναι ακόμα! Θα το βρούμε… 

Όσο αρχίζει να καταλαβαίνει.. θα το ξεκινήσω κι εγώ αυτό το «σε λιγάκι» για να το χτίσουμε… 🙏

Δημοσίευση
στις πριν 21 ώρες, ο/η MarMar90 είπε:

Σε ευχαριστώ πολύ που μοιράστηκες τη δική σου εμπειρία! Μάλλον με αγχώνει περισσότερο που δεν την καταφέρνει και ο μπαμπάς της με κάποιον άλλο τρόπο… αλλά μικρή είναι ακόμα! Θα το βρούμε… 

Όσο αρχίζει να καταλαβαίνει.. θα το ξεκινήσω κι εγώ αυτό το «σε λιγάκι» για να το χτίσουμε… 🙏

Θέλει υπομονή. 6 μήνες προσπαθούσα με το σε λιγάκι συν ούτε σε εμάς κατάφερνε ο μπαμπάς.  Έχεις δοκιμάσει να λείπεις να μη σε δει πριν τον ύπνο; Πάντως θέλει χρόνο μην πιέσεις καταστάσεις 💪🏻💪🏻💪🏻καλή δύναμη 

Δημοσίευση
στις πριν 20 ώρες, ο/η Παρασκευαιδου είπε:

Θέλει υπομονή. 6 μήνες προσπαθούσα με το σε λιγάκι συν ούτε σε εμάς κατάφερνε ο μπαμπάς.  Έχεις δοκιμάσει να λείπεις να μη σε δει πριν τον ύπνο; Πάντως θέλει χρόνο μην πιέσεις καταστάσεις 💪🏻💪🏻💪🏻καλή δύναμη 

Μια φορά έλειψα που υπήρχε ανάγκη και κοιμήθηκε μετά από πολύ και σπαρακτικό κλάμα από ότι μου είπε ο άντρας μου… δεν είναι λύση…  

Φυσικά θα δώσω χρόνο! Σε ευχαριστώ πολύ πολύ 🙏

Δημοσίευση

Κορίτσια έφτιαξα αυτή τη λίστα με τα πρώτα φαγητά που θα ήθελα να δοκιμάσουμε με τη μικρή (με τη βοήθεια του τζιπιτι). όποια θέλει μπορεί να τη χρησιμοποιήσει, είναι αρχείο εξελ αλλά μπορείτε να το ανοίξετε και με το google spreasheets αν δεν το έχετε

Λίστα τροφών.xlsx

Δημοσίευση

Αχχ βρε κορίτσια μου!! Έχω τόσο καιρό που θέλω να μπω να σας γράψω και ούτε αυτό δεν προλαβαίνω.. 8+ μηνών που τη μέτρησε η παιδίατρος τελευταία φορά 7.690γρ και 73εκ ύψος φτου φτου φτου!! 

Κλεισμένα πλέον 9 μηνών.. ταρζανιτσα κανονική.. ταλιμπανακι την φωνάζω.. σε χλωρό κλαρί δεν κάθεται.. σκαρφαλώνει σχεδόν με άνεση.. τρέχει κιόλας.. έχει πολύ γέλιο ειδικά όταν τρέχει είναι σα να το βλέπεις σε "καρέ" όπως κάνει.. από την άλλη και η καρδιά μου κοντεύει να σπάσει από όσα κάνει.. πριν κάποιες μέρες την βρήκα όρθια στο καρεκλακι του φαγητού της!! 😱😱😱 Την είχα αφήσει για λίγο να καθαρίσω τη ποδιά της, με την ζώνη 5 σημείων της καρέκλας+ το δίσκο κουμπωμενο μπροστά.. πόσο έκανα;!! 2-3' μετά την βρίσκω όρθια παρακαλώ πολύ πάνω στη καρέκλα και πήγαινε να ανέβει πάνω στο δίσκο!! Σήμερα κατάφερε χτύπησε με το σαγόνι.. τη Κυριακή έφαγε μισή σελίδα χαρτόνι από το βιβλίο της.. γενικά κορίτσια μου, ζωή να έχει φτου φτου φτου πραγματικά, αλλά με έχει βγάλει off.. από εγκεφαλικό σε εγκεφαλικό με έχει κάθε μέρα!! Τι αυτοκτονικές τάσεις είναι αυτές που έχει;!! 🥴

Anyway, πολύ χαίρομαι που διαβασα νέα σας!! Θα προσπαθήσω να σας γράψω σε όσα έχετε πει.. όσα προλάβω.! 

Δημοσίευση
στις On 1/10/2025 at 9:34 ΜΜ, ο/η MarMar90 είπε:

Έχω δύο αποριες…

1) πως τα καταφέρατε με τα κομμάτια ; Ότι και αν της δώσω να φάει, κόβει τεράστιο κομμάτι, δε μασάει και πνίγεται. Και πέρα από γκαγκινγκ δηλαδή. Τις προάλλες είχε κοκκινίσει ολοκληρη. Χεστηκα πάνω μου. Μήπως δεν είναι έτοιμη; Να μείνω μόνο στα αλεσμένα και πατημένα; 

2) Με τον αποθηλασμο τι γίνεται; Και πώς γίνεται; Έχετε συζητήσει με τον γιατρό σας; Θα πάρετε χάπι; Ξέρω ότι αυτό με το δέσιμο τους στήθους είναι ξεπερασμένο… αλλά το ακούω συχνά! 

1) Το κάθε παιδί είναι έτοιμο για κομμάτια από 6+ μηνών.. οι γονείς είναι αυτοί που δεν είναι "έτοιμοι" ψυχολογικά κυρίως και μετά από θέμα ενημέρωσης. Σου είχα ξανά γράψει λεπτομερώς σχετικά.. κάνε το σεμινάριο που σου είχα στείλει, δωρεάν είναι! Κατέβασε και την εφαρμογή που σου είχα στείλει..

2) Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας συστήνει τον αποθηλασμο μετά τα 2 έτη τουλάχιστον του μωρού και αν μπορείς και παραπάνω. Φυσικά αυτό είναι το δικό μας σώμα και αν νοιώθει μια γυναίκα την ανάγκη να αποθηλασει νωρίτερα είναι απόλυτα σεβαστό! Όσο και αν έχει θηλάσει ένα μωράκι μόνο κέρδος είναι! Στο γράφω όμως για να μην πιέσεις καταστάσεις αν δεν είστε έτοιμοι να αποθηλασετε.. δεν είναι δηλαδή ότι στο έτος πρέπει να αποθηλασεις.. έχει σημασία όμως εσύ τι νοιώθεις αλλά και το μωράκι σου. Ιδανικά θέλω να κρατήσω το θηλασμό μέχρι τουλάχιστον τα 2ετη και μετά βλέπουμε.. θα εξαρτηθεί βέβαια και από το εργασιακό/οικονομικό αν θα τα καταφέρουμε.. 

Το δέσιμο του στήθους δεν είναι ότι είναι ξεπερασμένο είναι απαγορευμένο και επικίνδυνο! Σε παραπέμπω σε μια άλλη συζήτηση σχετικά με χάπι/δέσιμο στήθους για αποθηλασμο που τα γράφαμε.. γενικά απέφυγε να ακούς απο εδώ και από εκεί ότι σου λένε.. 

στις On 15/10/2025 at 7:27 ΜΜ, ο/η Παρασκευαιδου είπε:

Να ξανατονισουμε ότι ήταν και 2χρ. ο μικρός.. δηλαδή 8 μηνών τώρα είναι απόλυτα φυσιολογικό να θέλει το στήθος τόσο πολύ ακόμα..

στις On 11/10/2025 at 9:37 ΠΜ, ο/η MarMar90 είπε:

Για αρχή αυτό είναι που πρέπει να περιορίσετε.. το θηλασμός=ύπνος. Δεν χρειάζεται να αποθηλασετε για να γίνει αυτό.. εμείς το κόψαμε τον Αύγουστο με την άδεια του συζύγου που τον είχα σπίτι 20μερουλες.. και ακόμα θηλάζουμε φουλ 6-10/φορές την ημέρα..

Την θήλαζα σε άβολες στάσεις για την ίδια για να κοιμηθεί, δηλαδή καθιστή στο πόδι μου χωρίς να στηρίζω το κεφάλι της για να μπορέσει να αποκοιμηθεί.. όταν πλέον ήταν έτοιμη να αποκοιμηθεί το άφηνε, την έπαιρνα αγκαλιά και της έλεγα "ώρα για ύπνο αγάπη μου" και της έκανα λευκό ήχο "σσσσσσσσσ" με το στόμα μου.. μπορεί να χρειαζόταν μερικές επαναλήψεις αλλά στο τέλος κοιμόταν μετά από λίγο στην αγκαλιά μου.. την έπαιρνε ο πατέρας της και κοιμόντουσαν μαζί στο κρεβάτι ενώ εγώ έμενα να κοιμηθώ στο καναπέ του σαλονιού.. ε σε πληροφορω σήμερα, την παίρνεις αγκαλιά πάνω σου, της λες ώρα για ύπνο, ξαπλώνει, βάζει δάχτυλο στο στόμα και γυρίζει στο πλάι να κοιμηθεί.. όχι πάντα με τρελή επιτυχία, δεν έχει πάντα τη θέληση να κοιμηθεί.. προτιμά να πάει να παίξει φυσικά.. αλλά δεν την αφήνω.. και μετά από μερικές επαναλήψεις, κοιμάται! Και πλέον μπορεί και ο πατέρας της να την κοιμήσει.. κάθε Σάββατο βράδυ έχω "ρεπό" κοιμάται με τον πατέρα της και σε τυχόν αργίες κτλ πάλι με το πατέρα της.. Αυτό τουλάχιστον δούλεψε στο δικό μου το παιδί.. δεν χάνεις κάτι να το δοκιμάσεις ή και να δοκιμάσετε άλλους τρόπους που μπορεί να δουλέψουν με το δικό σου παιδί..

Αυτό που δεν έχουμε καταφέρει εμείς ακόμα είναι να κοιμάται μόνη της.. αν καταλάβει ότι έχεις φύγει από δίπλα της και δεν σε νοιώθει να σε ακουμπάει δηλαδή ενώ κοιμάται, ξυπνάει αμέσως!! 🥴

στις On 1/10/2025 at 9:29 ΜΜ, ο/η MarMar90 είπε:

Καλησπέρα κορίτσια μου!

Χαίρομαι πολύ που διαβάζω νέα σας!! Μπαίνω ανά τακτά διαστήματα και σας διαβάζω, αλλά εκεί που ξεκινάω να γράψω συνήθως ξυπνάει η μικρή και γεια σας! 😝

Για να σας κάνω ένα κατσαπ που λένε και στο χωριό μου… η μπέμπα μου τώρα είναι 8 μηνών, 9,5 κιλά και 74 πόντους . Θρεφτάρι ολόκληρο. Συνεχίζουμε με φουλ θηλασμό και 2-3 γεύματα τη μέρα στα οποία όμως με το ζόρι τρώει. Ή και να φάει ποσότητα, θέλει μετά και το στήθος της. Έχει βγάλει πάρα πολλά δόντια. Δύο κάτω και σχεδόν όλα τα επάνω. Όχι όμως τραπεζίτες. Το βράδυ συνεχίζει να κάνει ανήσυχο ύπνο με πολλές αφυπνίσεις. Εννοείται κάνουμε συγκοιμηση και είμαι με το στήθος έξω… 2-3 φορές θα ξυπνήσει για φαγητό και τις άλλες το θέλει απλα για παρηγοριά. Έχω διώξει και τον άντρα μου από το κρεβάτι γιατί ροχαλίζει σαν κροταλιας και μου την ξυπνάει!!

Βιώνει τρελό άγχος αποχωρισμού. Δεν τολμάω να κάνω βήμα. Είμαστε παντού αυτοκόλλητες. Ακόμα και στο χαλί δραστηριοτήτων που της έχω κάτω και εννοείται καθόμαστε παρέα, τις τελευταίες μέρες θέλει να κάθεται πάνω μου και να παίζει. Τουαλέτα μαζί… παντού μαζί.
Δεν μπουσουλάει ακόμα. Μέχρι τώρα δεν έδειχνε και διάθεση να προσπαθήσει… βέβαια αρχίζει και τουμπαρει και κάνει κάτι βουτιές στα ξαφνικά αλλά όχι κάτι φοβερό. 
Έχουμε ξεκινήσει και baby swimming. Έχει πολλή πλάκα και δείχνει να της αρέσει.

Φτου φτου φτου!! Υγεία να έχει η κούκλα σας!! Φυσιολογικοτατα μου φαίνονται πάντως όσα μας αναφέρεις.. Ακόμα και το διωξιμο του συζυξ από το κρεβάτι..🤪😆😆 πόσα δίνεις για το baby swimming;

Για το μπουσουλημα μην σκας! Μίας φίλης μου η κόρη, έτσι θρεφταρακι και αυτή, ίσως και μεγαλύτερη από τη δικιά σας, μισελεν την φώναζε (ξέρεις το σήμα των ελαστικών μισελεν 🤣) δεν μπουσουλισε ποτέ και 1+ ετών περπάτησε απευθείας, η παιδίατρος τής είχε πει ότι λόγω βάρους ίσως δυσκολεύονται παραπάνω τα μωράκια να μπουσουλησουν και πως είναι φυσιολογικό..

Δημοσίευση
στις On 3/10/2025 at 3:55 ΜΜ, ο/η Maya_ είπε:

Καλησπέρα κορίτσια! 

@Kiddo αυτο που κατεβάζει μούτρα, δαγκώνει κτλ τα κάνει και η δικιά μας. Δεν είναι πολύ χαριτωμένο είναι η αλήθεια όταν σου μπίγει το δάχτυλο στο μάτι 6 το πρωί 😂 εγώ απλά προσπαθώ να μην δίνω μεγάλες αντιδράσεις για να μην την ενθαρρύνω πχ να λέω αουτς και τέτοια... και απλά ελπίζω πως όταν αρχίσει να έχει ενσυναίσθηση θα το κόψει... Οι ψυχολόγοι τι σου είπαν να κάνεις;

Για εμάς το ξεκίνημα δεν πήγε πολύ καλά γιατί η πρώτη μέρα επιστροφής στη δουλειά βρήκε τη μικρή με την πρώτη της ίωση. Την πέρασα πρώτα εγώ και μετά εκείνη, δεν είχε πυρετο κτλ απλα είχε πάρα πολύ μπούκωμα και δυσκολευόταν να θηλάσει, να κοιμηθεί κτλ. Στεναχωρήθηκα η αλήθεια είναι που δεν μπορούσα να τη φροντίζω εγώ εκείνες τις μέρες. Μετά από καμιά εβδομάδα υποχώρησε όμως.

Τώρα περνάμε ίωση νο2, γαστρεντερίτιδα, πρώτα εγώ και τώρα ο μπαμπάς της, εκείνη δείχνει να το περνάει πιο light από όλους μέχρι τώρα. Πραγματικά δεν ξέρω τι γκαντεμιά είναι αυτή γιατί δουλεύουμε και οι δύο από το σπίτι, πως τα κολλάμε;

Κατα τ'άλλα, παραδόξως, μου έχει πάει καλά η επιστροφή στη δουλειά. Με ξεκουράζει νομίζω που για 6 ώρες τη μέρα ασχολούμαι με κάτι άλλο και μετά έχω περισσότερη όρεξη να ασχοληθώ με τη μικρή. Ώρες ώρες νιώθω βέβαια και ενοχές και μου τη δίνει λίγο που δεν μπορούν να γίνονται ακριβώς όπως τα θέλω πχ το τάισμα της αλλά δεν μπορείς να τα έχεις και όλα δικά σου. 

@MarMar90 έτσι μου έκανε και εμένα και σταμάτησα για λίγο καιρό. Μετά ξανάρχισα δειλά δειλά με κάνα βραστό λαχανικό πολύ μαλακό τύπου κολοκυθάκι ή γλυκοπατάτα και τώρα δείχνει ότι το βρίσκει. Πάντως και το κοκκίνισμα αν δεν κάνω λάθος είναι στα πλαίσια του φυσιολογικού, αν και τρομακτικό. 

Για τον αποθηλασμό γιατί χάπι κορίτσι μου; Νομίζω το χάπι είναι μόνο για σοβαρές περιπτώσεις τύπου πρέπει να κόψεις τον θηλασμό απότομα. Σε αυτή τη φάση που είμαστε αν θες να αποθηλάσεις μειώνεις σταδιακά τους θηλασμούς για να έρθει ομαλά και στο μωρό και στο σώμα σου.

Ελπίζω να ήταν εύκολα περαστικό και να μην σας βρήκε και τίποτα άλλο.. ίσως η γιαγιά που την προσέχει να έρχεται σε επαφή με αρκετό κόσμο και να σας φέρνει τις ιώσεις; Γιατί αν δεν βγαίνετε και ιδιαίτερα και παίρνετε μέτρα προστασίας.. πως αλλιώς;! 🤷 Βέβαια οκ μωράκι είναι.. αρπάζουν εύκολα ότι βρεθεί..🥴 τώρα πως είστε;

Καλώς ή κακώς έχει τα θετικά έχει και τα αρνητικά του η επιστροφή στη δουλειά.. νομίζω όσα λες είναι όσα με φοβίζουν και το οικονομικό αλλά και η ψυχική υγεία μου (με το να ασχοληθώ με κάτι άλλο) ο λόγος που θέλω να επιστρέψω..😅

Για τις "κακές συμπεριφορές" και οι δύο ψυχολόγοι μου είπαν να μην το δέχομαι και να σταματάω τη συμπεριφορά αυτή. Και εγώ αυτό έκανα, δεν έδινα αντίδραση για να μην το βρίσκει αστείο και το συνεχίζει αλλά δεν έβλεπα και να το σταματάει.. έτσι λοιπόν μετά την συζήτηση με τις ψυχολόγους, επιανα το χέρι της και της το απομακρυνα λέγοντας "όχι αυτό πονάει" πχ ή "μη αυτό" η διαφορά μεταξύ των ψυχολόγων ήταν στη λέξη "μη ή όχι" η δεύτερη μου είπε να μην το λέω γιατί προκαλεί να το ξανακάνει.. παρόλα αυτά, καμία προσέγγιση δεν βοήθησε.. ίσα ίσα που είδα επιδείνωση στη συμπεριφορά της.. Πλέον τα πάμε πολύ καλύτερα όμως!! Ακολούθησα την μοντεσσοριανη προσέγγιση που λέει ουσιαστικά αντί να μαλώνουμε να διορθώνουμε.. δηλαδή, όταν τραβάει μαλλί αντί να της απομακρύνω το χέρι και να της λέω μη αυτό πονάει, να της δείχνω πως να χαϊδεύει λέγοντας της "δεν τραβάμε, χαϊδεύουμε τη μανούλα" να της δείχνω ουσιαστικά την επιθυμητή συμπεριφορά και ταυτόχρονα να κάνω την κίνηση του χαιδεματος με το χέρι της.. για το δάγκωμα, να έχω κοντά μου αντικείμενα που μπορεί να δαγκώνει και όταν με δαγκώνει να λέω "δεν δαγκώνουμε τη μανούλα, τη μανούλα τη φιλάμε, το παιχνίδι δαγκώνουμε" δίνοντας της το παιχνίδι. Το ίδιο και με τα σκυλιά.. απλά θέλει πολύ πολύ πολύ επανάληψη και υπομονή.. να μην αφήνεις ούτε μια φορά που κάνει την κακη συμπεριφορά χωρίς διόρθωση αλλά και όσοιείναι φροντιστές του παιδιού να κρατάνε την ίδια στάση (πχ ο μπαμπάς.. η γιαγιά κτλ).. αλλά όλοι συμφωνούν ότι δεν πρέπει να αφήνουμε τη κακή συμπεριφορά χωρίς διόρθωση γιατί δίνουμε το μάθημα ότι είναι επιτρεπτές τέτοιες συμπεριφορές..

Δημοσίευση
στις On 20/10/2025 at 1:07 ΜΜ, ο/η Maya_ είπε:

Κορίτσια έφτιαξα αυτή τη λίστα με τα πρώτα φαγητά που θα ήθελα να δοκιμάσουμε με τη μικρή (με τη βοήθεια του τζιπιτι). όποια θέλει μπορεί να τη χρησιμοποιήσει, είναι αρχείο εξελ αλλά μπορείτε να το ανοίξετε και με το google spreasheets αν δεν το έχετε

Λίστα τροφών.xlsx 57.12 kB · 9 downloads

Έριξα μια γρήγορη ματιά έτσι από περιέργεια γιατί έχω και εγώ μια λίστα από το σεμινάριο που μου έδωσαν.. μια διόρθωση μόνο.. σβήσε το μέλι και ελπίζω να μην το έχεις δώσει ήδη.. είναι επικίνδυνο για τα μωρά κάτω του έτους.. μπορεί να επιφέρει μέχρι και θάνατο..!!

Κατά τα άλλα σε ευχαριστούμε πολύ!! Αν και εμείς έχουμε καλύψει αυτή τη λίστα + έξτρα που δεν αναφέρονται.. 🤭 πλέον έχουμε περάσει σε πιο ασυνήθιστα.. πχ και για να δώσω και κάποιες ιδέες από λαχανικά φινοκιο, γογγύλια, παστινακι.. φρούτα dragon fruit, κουμκουάτ και φυσαλίδες.. δημητριακά καμουτ, όλυρα και σόργο.. κρέας ζαρκάδι, αγριογούρουνο, κουνέλι.. σήμερα πχ το πρόγραμμα έχει ροβίτσα (όσπριο).. γενικά από ότι διάβασα μετά το έτος -1,5 ετών περίπου, τα παιδιά αναπτύσσουν το λεγόμενο picky eating και πως όσο περισσότερες γεύσεις γνωρίσει ως μωράκι τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να το περάσουμε έντονα.. στο Μαρτ βρίσκω πολλά και στα βιολογικά μαγαζιά μετά.. ελπίζω να μην ακουγομαι πολύ ξιπασμενη.. 🫣

Σε εκείνο το σεμινάριο που είχα γράψει τότε και στην ΜαρΜαρ μας, τα αναφέρει όλα αυτά + δίνει μια λίστα 100 τροφίμων για εισαγωγή.. αν θες από περιέργεια παρακολούθησε το.. ή πες μου αν σε ενδιαφέρει να σου στείλω ιδέες για τρόφιμα να προσθέσετε στη λίστα σου! 

Δημοσίευση
στις On 4/10/2025 at 10:32 ΠΜ, ο/η _piripiri_ είπε:

Αχ βρε κορίτσια... Είναι τόσος καιρός που θέλω να γράψω, αλλά επειδή θέλω να γράψω πολλά δεν βρίσκω το χρόνο... Τέλος πάντων... 

@Maya_ περαστικά σας!! Κι εμάς το μωρό τώρα 3 μέρες με 38,5 πυρετό ήταν που ανεβοκατεβαίνει... 😩 Πολύ αγχωτικό να έχει κάτι το μωρό, έχει γατζωθει κιόλας πάνω μου πάλι... 

Κορίτσια κι εμένα με τρομάζει όταν τρώει κομμάτια... Είναι φορές που πνίγεται και κάνει διάφορους ήχους με τους οποίους δεν θα συμφιλιωθω και 50 χρονών να πάει 😆 αλλά εδώ άρχισε να κόβει κομμάτια από διάφορα παιχνίδια ή χαρτιά που προλαβαίνει κι αρπάζει και πνίγεται, τι να λέμε τώρα... Καλύτερα έστω να είναι φαγητό μπας και το μάθει. Εμάς είναι πλέον στη φάση, που δαγκώνει, κόβει κομμάτι και το φτύνει 🥲 @MarMar90 νταξει, το κοκκίνισμα τρομαχτικό... Αλλά ο,τι είπε και η μαγια, ίσως μαλακότερα κομμάτια που να γλιστράει εύκολα ή να ξεκινήσεις με το να της δίνεις ένα μεγάλο κομμάτι στο χέρι να το κόβει εκείνη ύστερα με τα δόντια της, να μαθαίνει κιόλας. 

@MarMar90 Κι εμένα είχε πάθει μια προσκόλληση σε εκείνη την ηλικία. Πλέον είναι λιγότερο κολλημένος σε γενικές γραμμές, μόνο τώρα που είναι άρρωστος εντάθηκε. Εκτός από τον ύπνο, που είναι ακόμα βεντουζωμενος πάνω μου. Στην κούνια του ξυπνάει κάθε 45 λεπτά... Ε την 3η φορά θα τον πάρω στο κρεβάτι, δεν γίνεται... Για τον αποθηλασμο σταδιακά μειώνουμε θηλασμους, μαθαίνει και το σώμα και δεν παράγει γάλα. Το δέσιμο είναι βάρβαρη πρακτική ρε συ... έχει απαγορευτεί υποτίθεται... Κι εγώ για το χάπι δεν έχω θετική άποψη... Μόνο άμα είναι αναγκαία περίπτωση... Το μόνο δύσκολο για μένα στον αποθηλασμο είναι να λες το όχι στο μωρό όταν κλαίει με λυγμούς για να θηλάσει και να βρίσκεις εναλλακτικές 😅 

Στα δικά μας νέα, το μωρό είναι 76,5 εκ και 9 κιλά... Δεν παίρνει πολύ βάρος αλλά τουλάχιστον ψηλώνει! Τα πάει και καλά με το σχολείο, άρχισε να προσπαθεί να πει λέξεις. Καλά τα πάμε νομίζω ☺️

Αχχ βρε κοριτσάκι μου!! Έτσι και εγώ..

Καταρχήν πως είναι τώρα τα μωρά σου; Ελπίζω να ήταν εύκολα περαστικό και για εσάς η ίωση.. 
Πολύ χαίρομαι που προσαρμόζεται στο σχολείο του!! Αυτό με την ομιλία είναι ένα από τα πολύ θετικά του σχολείου.. βοηθάει πολύ τα μωράκια στην ομιλία και στην κοινωνικοποίηση..! Οι ιώσεις βέβαια είναι...🥴

Φτου φτου φτου ζωή να έχει!! Σούπερ μου ακούγεται εμένα η αγορίνα σας!! Στις καμπύλες πως είναι; Ή εσύ αγχώνεσαι μόνη σου με το βάρος όπως εγώ;! 🤭

Εμείς περάσαμε στα μικρά κομμάτια τώρα.. άλλο άγχος εκεί.. ενώ είχα αναθαρρησει άντε τώρα με τα blueberry ή τον αρακά να την βλέπεις..🥴🫣 ρε συ ο παιδίατρος τι σας λέει όταν τρώει διάφορα αντικείμενα; Μου έφαγε που σας έγραψα μισή σελίδα χαρτόνι από βιβλίο της και ήμουν οριακά να τρέχω νοσοκομείο.. με καθησύχασε η παιδίατρος ότι θα διαλυθεί στο στομάχι της αλλά όσο και να έχει "τρελαίνομαι" κάθε φορά που βάζει διάφορα και τα τρώει.. 

στις On 4/10/2025 at 12:21 ΜΜ, ο/η _piripiri_ είπε:

Κι εγώ το ίδιο "άγχος" έχω με τον αποθηλασμο. Έλεγα μέχρι τον χρόνο να θηλάσω, πιο πολύ για να μπορέσω να κοιμηθώ και λίγο. Την ημέρα τον έχουμε σταματήσει επειδή πάει σχολείο, αλλά τώρα που είναι σπίτι λόγω της ίωσης, ζητάει με σπαρακτικό κλάμα να θηλάσει, δεν ηρεμεί ούτε με αγκαλιά. Οπότε του δίνω και την ημέρα 😕 νιώθω μεν ότι πάει πίσω ο αποθηλασμος, αλλά από τη στιγμή που τον βλέπω ότι το ζητάει τόσο έντονα δεν μου πάει η καρδιά να τον αφήσω έτσι 😥... Υπάρχει και το "θηλάζω μόνο όταν το ζητήσει το παιδί", που λέω να ακολουθήσω μετά τον χρόνο, που υποτίθεται εδραιώνεται καλύτερα η σίτιση με στέρεες τροφές 🤷

Ότι έγραψα και στην ΜαρΜαρ για τον αποθηλασμο.. γενικότερα χωρίς άγχος ή πίεση είτε σε εσένα είτε στο μωρό όλα θα γίνουν στην ώρα τους! Το ζητούμενο για αρχή είναι να περιορίσετε το στήθος=ύπνος και θα είστε και οι δύο καλύτερα! 

στις On 6/10/2025 at 11:01 ΜΜ, ο/η _piripiri_ είπε:

Έχει τώρα 3 πάνω και 3 κάτω και βγαίνουν άλλο ένα πάνω και ένα κάτω, οπότε έχει 3,5 και 3,5 δόντια 😆. Γενικά έχουμε κάτι μεταξύ σκύλου και τρωκτικού... Τρώει κάλτσες, παπούτσια, παντόφλες, σκοινιά, μπάλες, στρώματα γυμναστικής, ο,τι αφρολεξ προστατευτικό έχω βάλει, βιβλία, χαρτιά..., μόνο το φαΐ του δεν τρώει 😆

Ωραίο αυτό με τις αγκαλιές... Το προσπάθησα σήμερα το βράδυ, δεν δούλεψε για πολλή ώρα προφανώς, αλλά με αρκετή δουλειά και υπομονή ελπίζω να σταματήσει να θηλάζει 600 φορές το βράδυ 😩

Έκλαψα!! 🤣🤣 Καρχαριακι κανονικό!! Χαρά στη ψυχραιμία σου!! 😆😆

Δημοσίευση

Κορίτσια μου! Εδώ και τρεις μέρες γράφω σβήνω και δεν έχω καταφέρει να στείλω το ρημαδι το μήνυμα!! 

Ο μπέμπης εμάς είναι πλέον 11 μηνών. 9250γρ 78,5εκ. Γενικά είναι ψηλόλιγνος (σίγουρα δεν το πήρε από μένα αυτό 🤣), όχι ότι με χαλάει γιατί η μέση μου τα τραβάει όλα 😆. Δεν αγχώνομαι γενικά με το βάρος (45% στην καμπύλη) από τη στιγμή που το παιδί ψηλώνει και είναι στο 90%. Απλώς ρε παιδί μου πιο πολύ διατροφικά το σκέφτομαι, μήπως δεν απορροφάει καλά τα συστατικά ή είναι θέμα διατροφής το ότι δεν παίρνει κιλά, αλλά μάλλον τα καίει, ξέρω γω 😆

@Kiddo peaky eater... Να σου γνωρίσω τον μεγάλο μου γιο που από τους 12 μήνες μέχρι λίγο πριν αυτό το καλοκαίρι (3 χρόνων κοντά) έτρωγε αγγούρι, πεπόνι, ψωμί, κριτσινια και φυστικοβουτυρο (με το κουτάλι) στο σπίτι. Γιατί στο σχολείο έτρωγε τα πάντα και λέγανε ότι το παιδί είναι πολύ συνεργάσιμο και εύκολο στο φαγητό (άλλο παιδί μάλλον βλέπανε 😆). Να πω επίσης ότι μερικά τρόφιμα που δίνεις στην κόρη σου δεν τα ξέρω καν σα λέξεις... Δεν θυμόμουν καν να τις γράψω και τις έκανα copy paste. Φίλη, αυτά δεν τα έχω δει καν μπροστά μου: φυσαλίδες, δημητριακά καμουτ, όλυρα και σόργο. Τι είναι;🤣🤣 

Κορίτσια, εμείς έχουμε θέμα με τον θηλασμό και τον ύπνο. Ενώ ο μεγάλος στον χρόνο τον έκοψε πολύ εύκολα μόνος του (ήδη είχα μειώσει πολύ εύκολα στον ένα θηλασμό πριν κοιμηθεί το βράδυ από τους 10 μήνες) ο μικρός φρικαρει και κλαίει σπαρακτικά... Ο παιδίατρος που τον είδε είπε ότι είναι φαύλος κύκλος. Κλαίει γιατί ξέρει κι έχει μάθει να παίρνει αυτό που θέλει με αυτόν τον τρόπο, και όσο δεν το παίρνει φρικαρει κιόλας, οπότε δεν ξέρω τι να κάνω... Να "ενδώσω" και να του μάθω ότι το να ζητάει με αυτόν τον τρόπο είναι οκ ή να τον ηρεμήσω με θηλασμό; Προσπαθούμε με αγκαλιά, τραγουδάκια, διάσπαση προσοχής, αλλά δεν είναι εύκολο... Θέλει εκμάθηση από την αρχή γιατί έχει μάθει να ζητάει με σπαρακτικό τρόπο αυτό που θέλει 😩😩. Επίσης, το βράδυ μπορεί να κοιμηθεί και με τον θηλασμό και με νανούρισμα/αγκαλιά/κούνημα, αλλά με το που τον αφήσεις κάτω στο κρεβάτι, πάει! Τέλος! Κουνιέται, φωνάζει στον ύπνο του και αν τον χαϊδεψεις σηκώνεται όρθιος και πέφτει πάνω σου με ελεύθερη πτώση... Και η φωνή δεν είναι χαριτωμένου μωρού, σα γέρος φωνάζει που έχει σπάσει τη λεκάνη του ξερωγω... Και ρε σεις, δεν είναι ότι δεν ηρεμεί χωρίς θηλασμό, αλλά τι δέσιμο είναι αυτό με την αγκαλιά; Αυτό πώς το μαθαίνουμε; Κοιμάται ανάμεσα μας για να μας νιώθει κοντά του (κι εμάς στην κούνια μας αναζητάει και ξυπνάει πιο γρήγορα, οπότε κοιμάται μαζί μας) αλλά δεν την παλεύω εγώ άλλο, να φοβάμαι στον ύπνο μου μη τυχόν και κουνηθώ και ξυπνήσει ο πασάς! 

Έτοιμη να αποθηλασω δεν είμαι, βλέπω ότι το παιδί το θέλει ακόμα, αλλά ιδανικά ήθελα μέχρι τον χρόνο, άντε στον ενάμιση. Θα προτιμούσα να κοιμάται στην κούνια του, στο δωμάτιο με τον αδερφό του για να μην νιώθει κι ο μεγάλος αποξενωμένος από μας κι από κείνον. Και πλέον ο ύπνος για μας είναι βασανιστήριο. Ο σύζυγος ναι μεν είναι πολύ υποστηρικτικός και προσπαθεί πολύ να τον κοιμίσει το βράδυ, αλλά κάπως θεωρεί ότι φταίει το δέσιμο με το στήθος και ότι το έχει ηρεμιστικό και ότι είναι junkie με το πιπιλισμα και μου λέει "μήπως να το κόψεις κτλ...". Υποκατάστατα, πιπίλες, μπιμπερο δε θέλει με τίποτα. Το γάλα μου να πιει από ποτήρι επίσης με τίποτα. Θέλω να αντικαταστήσω την ανάγκη του θηλασμού, του δεσίματος με αγκαλιά και χάδια και κάπως δεν με αφήνει 😕 και πλέον νιώθω πίεση, αντί για αγάπη και στοργή και προδερμ... 

Για την ώρα το βράδυ πριν κοιμηθεί θηλάζω 5 λεπτά, τον βγάζω μετά κι αν γκρινιάζει τον κάνω βόλτα πάνω κάτω. Μετά θα ξαναθηλασω ύστερα από 4 ώρες πάλι για 5 λεπτά. Αν ξυπνήσει στο ενδιάμεσο προσπαθούμε με αγκαλιά να τον κοιμισουμε. Αν είναι πάρα πολύ ανήσυχος θα τον ξαναβάλω στο στήθος. Δεν ξέρω αν θα δουλέψει... Δεν ξέρω αν τα κάνουμε καλα... Ελπίζω να δούμε λίγη προκοπή. 

Νιώθω ότι το μήνυμα μου βγάζει απλά ένα άγχος!! Να πω επίσης ότι στο σχολείο του δεν κλαίει, είναι ήρεμος, δεν μας αναζητάει, ούτε το στήθος. Μήπως βγάζει και σπίτι τα άγχη του το μωρό; Δεν ξέρω...

Δημοσίευση
στις πριν 16 ώρες, ο/η Kiddo είπε:

Ελπίζω να ήταν εύκολα περαστικό και να μην σας βρήκε και τίποτα άλλο.. ίσως η γιαγιά που την προσέχει να έρχεται σε επαφή με αρκετό κόσμο και να σας φέρνει τις ιώσεις; Γιατί αν δεν βγαίνετε και ιδιαίτερα και παίρνετε μέτρα προστασίας.. πως αλλιώς;! 🤷 Βέβαια οκ μωράκι είναι.. αρπάζουν εύκολα ότι βρεθεί..🥴 τώρα πως είστε;

Καλώς ή κακώς έχει τα θετικά έχει και τα αρνητικά του η επιστροφή στη δουλειά.. νομίζω όσα λες είναι όσα με φοβίζουν και το οικονομικό αλλά και η ψυχική υγεία μου (με το να ασχοληθώ με κάτι άλλο) ο λόγος που θέλω να επιστρέψω..😅

Για τις "κακές συμπεριφορές" και οι δύο ψυχολόγοι μου είπαν να μην το δέχομαι και να σταματάω τη συμπεριφορά αυτή. Και εγώ αυτό έκανα, δεν έδινα αντίδραση για να μην το βρίσκει αστείο και το συνεχίζει αλλά δεν έβλεπα και να το σταματάει.. έτσι λοιπόν μετά την συζήτηση με τις ψυχολόγους, επιανα το χέρι της και της το απομακρυνα λέγοντας "όχι αυτό πονάει" πχ ή "μη αυτό" η διαφορά μεταξύ των ψυχολόγων ήταν στη λέξη "μη ή όχι" η δεύτερη μου είπε να μην το λέω γιατί προκαλεί να το ξανακάνει.. παρόλα αυτά, καμία προσέγγιση δεν βοήθησε.. ίσα ίσα που είδα επιδείνωση στη συμπεριφορά της.. Πλέον τα πάμε πολύ καλύτερα όμως!! Ακολούθησα την μοντεσσοριανη προσέγγιση που λέει ουσιαστικά αντί να μαλώνουμε να διορθώνουμε.. δηλαδή, όταν τραβάει μαλλί αντί να της απομακρύνω το χέρι και να της λέω μη αυτό πονάει, να της δείχνω πως να χαϊδεύει λέγοντας της "δεν τραβάμε, χαϊδεύουμε τη μανούλα" να της δείχνω ουσιαστικά την επιθυμητή συμπεριφορά και ταυτόχρονα να κάνω την κίνηση του χαιδεματος με το χέρι της.. για το δάγκωμα, να έχω κοντά μου αντικείμενα που μπορεί να δαγκώνει και όταν με δαγκώνει να λέω "δεν δαγκώνουμε τη μανούλα, τη μανούλα τη φιλάμε, το παιχνίδι δαγκώνουμε" δίνοντας της το παιχνίδι. Το ίδιο και με τα σκυλιά.. απλά θέλει πολύ πολύ πολύ επανάληψη και υπομονή.. να μην αφήνεις ούτε μια φορά που κάνει την κακη συμπεριφορά χωρίς διόρθωση αλλά και όσοιείναι φροντιστές του παιδιού να κρατάνε την ίδια στάση (πχ ο μπαμπάς.. η γιαγιά κτλ).. αλλά όλοι συμφωνούν ότι δεν πρέπει να αφήνουμε τη κακή συμπεριφορά χωρίς διόρθωση γιατί δίνουμε το μάθημα ότι είναι επιτρεπτές τέτοιες συμπεριφορές..

Έχω διαβάσει και συζητήσει άπειρα για τις συμπεριφορές... Είχαμε καιρό θέμα με τον μεγάλο... Μέχρι τα 3-4 χρόνια να μην ελπίζεις ότι θα πάψεις να τα λες αυτά... 🥲 Πολύ καλά τα καταφέρνετε, αλλά βλέπω κι απ' τον μεγάλο μου ότι είναι μεγάλη η πίστα αυτή. Κι εγώ θεωρώ ότι η σχολή Μοντεσσόρι είναι η καλύτερη. Να διορθώσεις την κίνηση, να δείξεις τι είναι επιτρεπτό και πώς το κάνεις, γιατί με λόγια δεν καταλαβαίνει. Είτε κρατήσεις σταθερή έκφραση και πεις όχι, είτε φωνάξεις (από τη δική μου εμπειρία κι όχι από μελέτες που έχω κάνει δηλαδή 😆) δεν θα καταλάβει και πολλά. Επίσης κάποιοι λένε ότι το "μη" δεν το ακούνε κι άμα είναι να διορθώσεις με λόγια να πεις κάτι θετικό κι όχι κάτι αρνητικό με "μη". Δηλαδή, αντί για "μην τρέχεις" να πεις "περπατάμε σιγά", ή "όχι δυνατά" να πεις "ήρεμα" κτλ κτλ... Επίσης, σημαντικό είναι να κρατήσεις όμορφο μεν αλλά σταθερό ύφος, κάπως πιο κοφτό και σοβαρό όταν οριοθετείς. Να δείξεις ότι σε ενόχλησε κι ότι είναι το όριο σου, αλλά όχι ότι μαλώνεις. Γενικά πολύ δύσκολα όλα, θέλει μονίμως να είσαι σε μια ζεν κατάσταση, χωρίς νεύρα, χωρίς κούραση και να σκέφτεσαι ότι το μωρό απλά δεν μπορεί και πρέπει να μάθει από σένα. Δύσκολο μιας και δεν είμαστε ρομπότ! 

Πάντως μέχρι τα 2 έτη σίγουρα ακούει και βλέπει αλλά δεν μπορεί να τιθασεύσει την ανάγκη να κινηθεί χωρίς να καταλαβαίνει συνέπειες. Εξετάζει τα όρια σε αυτήν την ηλικία. Ύστερα, 2 χρονων διεκδικεί με τα χέρια και το σώμα, οριοθετεί με το σώμα αυθόρμητα (δαγκώνει, τραβάει, χτυπάει) γιατί ναι μεν μιλάει, αλλά δεν έχει την ικανότητα να χρησιμοποιήσει τον λόγο. Οπότε από τα 3 και μετά θα δεις προκοπή δεδομένου ότι δεν θα νυστάζει/πεινάει/ζηλεύει 😆. Το βλέπω γενικά και από τον γιο μου κι από άλλα παιδιά, και το συζητούσαμε και με τις δασκάλες του στο σχολείο, που ευτυχώς κάνανε πολύ καλή δουλειά σε αυτό το κομμάτι.

Δημοσίευση
στις πριν 16 ώρες, ο/η Kiddo είπε:

1) Το κάθε παιδί είναι έτοιμο για κομμάτια από 6+ μηνών.. οι γονείς είναι αυτοί που δεν είναι "έτοιμοι" ψυχολογικά κυρίως και μετά από θέμα ενημέρωσης. Σου είχα ξανά γράψει λεπτομερώς σχετικά.. κάνε το σεμινάριο που σου είχα στείλει, δωρεάν είναι! Κατέβασε και την εφαρμογή που σου είχα στείλει..

2) Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας συστήνει τον αποθηλασμο μετά τα 2 έτη τουλάχιστον του μωρού και αν μπορείς και παραπάνω. Φυσικά αυτό είναι το δικό μας σώμα και αν νοιώθει μια γυναίκα την ανάγκη να αποθηλασει νωρίτερα είναι απόλυτα σεβαστό! Όσο και αν έχει θηλάσει ένα μωράκι μόνο κέρδος είναι! Στο γράφω όμως για να μην πιέσεις καταστάσεις αν δεν είστε έτοιμοι να αποθηλασετε.. δεν είναι δηλαδή ότι στο έτος πρέπει να αποθηλασεις.. έχει σημασία όμως εσύ τι νοιώθεις αλλά και το μωράκι σου. Ιδανικά θέλω να κρατήσω το θηλασμό μέχρι τουλάχιστον τα 2ετη και μετά βλέπουμε.. θα εξαρτηθεί βέβαια και από το εργασιακό/οικονομικό αν θα τα καταφέρουμε.. 

Το δέσιμο του στήθους δεν είναι ότι είναι ξεπερασμένο είναι απαγορευμένο και επικίνδυνο! Σε παραπέμπω σε μια άλλη συζήτηση σχετικά με χάπι/δέσιμο στήθους για αποθηλασμο που τα γράφαμε.. γενικά απέφυγε να ακούς απο εδώ και από εκεί ότι σου λένε.. 

Να ξανατονισουμε ότι ήταν και 2χρ. ο μικρός.. δηλαδή 8 μηνών τώρα είναι απόλυτα φυσιολογικό να θέλει το στήθος τόσο πολύ ακόμα..

Για αρχή αυτό είναι που πρέπει να περιορίσετε.. το θηλασμός=ύπνος. Δεν χρειάζεται να αποθηλασετε για να γίνει αυτό.. εμείς το κόψαμε τον Αύγουστο με την άδεια του συζύγου που τον είχα σπίτι 20μερουλες.. και ακόμα θηλάζουμε φουλ 6-10/φορές την ημέρα..

Την θήλαζα σε άβολες στάσεις για την ίδια για να κοιμηθεί, δηλαδή καθιστή στο πόδι μου χωρίς να στηρίζω το κεφάλι της για να μπορέσει να αποκοιμηθεί.. όταν πλέον ήταν έτοιμη να αποκοιμηθεί το άφηνε, την έπαιρνα αγκαλιά και της έλεγα "ώρα για ύπνο αγάπη μου" και της έκανα λευκό ήχο "σσσσσσσσσ" με το στόμα μου.. μπορεί να χρειαζόταν μερικές επαναλήψεις αλλά στο τέλος κοιμόταν μετά από λίγο στην αγκαλιά μου.. την έπαιρνε ο πατέρας της και κοιμόντουσαν μαζί στο κρεβάτι ενώ εγώ έμενα να κοιμηθώ στο καναπέ του σαλονιού.. ε σε πληροφορω σήμερα, την παίρνεις αγκαλιά πάνω σου, της λες ώρα για ύπνο, ξαπλώνει, βάζει δάχτυλο στο στόμα και γυρίζει στο πλάι να κοιμηθεί.. όχι πάντα με τρελή επιτυχία, δεν έχει πάντα τη θέληση να κοιμηθεί.. προτιμά να πάει να παίξει φυσικά.. αλλά δεν την αφήνω.. και μετά από μερικές επαναλήψεις, κοιμάται! Και πλέον μπορεί και ο πατέρας της να την κοιμήσει.. κάθε Σάββατο βράδυ έχω "ρεπό" κοιμάται με τον πατέρα της και σε τυχόν αργίες κτλ πάλι με το πατέρα της.. Αυτό τουλάχιστον δούλεψε στο δικό μου το παιδί.. δεν χάνεις κάτι να το δοκιμάσεις ή και να δοκιμάσετε άλλους τρόπους που μπορεί να δουλέψουν με το δικό σου παιδί..

Αυτό που δεν έχουμε καταφέρει εμείς ακόμα είναι να κοιμάται μόνη της.. αν καταλάβει ότι έχεις φύγει από δίπλα της και δεν σε νοιώθει να σε ακουμπάει δηλαδή ενώ κοιμάται, ξυπνάει αμέσως!! 🥴

Φτου φτου φτου!! Υγεία να έχει η κούκλα σας!! Φυσιολογικοτατα μου φαίνονται πάντως όσα μας αναφέρεις.. Ακόμα και το διωξιμο του συζυξ από το κρεβάτι..🤪😆😆 πόσα δίνεις για το baby swimming;

Για το μπουσουλημα μην σκας! Μίας φίλης μου η κόρη, έτσι θρεφταρακι και αυτή, ίσως και μεγαλύτερη από τη δικιά σας, μισελεν την φώναζε (ξέρεις το σήμα των ελαστικών μισελεν 🤣) δεν μπουσουλισε ποτέ και 1+ ετών περπάτησε απευθείας, η παιδίατρος τής είχε πει ότι λόγω βάρους ίσως δυσκολεύονται παραπάνω τα μωράκια να μπουσουλησουν και πως είναι φυσιολογικό..

Αχ, κάπως έτσι νιώθω κι εγώ με τον ύπνο. Θα δοκιμάσω κι αυτά που γράφεις να δω!!! 

@MarMar90 ούτε με το μπουσουλημα ούτε γενικά μη σκας! Έχω φίλη που η κόρη της από 12 μηνών ήξερε να περπατάει, αλλά βαριοταν κι απλά έμενε στο πάτωμα. Δεν κουνούσε ρε! Τίποτα!! Απλά την βάζανε στο καρότσι και πήγαινε... Δεν κουνιόταν ρουπι. Κάποια στιγμή εκεί 16-17 μηνών κάπου μάλλον ήθελε να πάει και το πήρε απόφαση και άρχισε να κινείται... 😆 Κάθε παιδί έχει τα δικά του ψυχολογικά 😆

Δημοσίευση
στις πριν 15 ώρες, ο/η Kiddo είπε:

Αχχ βρε κοριτσάκι μου!! Έτσι και εγώ..

Καταρχήν πως είναι τώρα τα μωρά σου; Ελπίζω να ήταν εύκολα περαστικό και για εσάς η ίωση.. 
Πολύ χαίρομαι που προσαρμόζεται στο σχολείο του!! Αυτό με την ομιλία είναι ένα από τα πολύ θετικά του σχολείου.. βοηθάει πολύ τα μωράκια στην ομιλία και στην κοινωνικοποίηση..! Οι ιώσεις βέβαια είναι...🥴

Φτου φτου φτου ζωή να έχει!! Σούπερ μου ακούγεται εμένα η αγορίνα σας!! Στις καμπύλες πως είναι; Ή εσύ αγχώνεσαι μόνη σου με το βάρος όπως εγώ;! 🤭

Εμείς περάσαμε στα μικρά κομμάτια τώρα.. άλλο άγχος εκεί.. ενώ είχα αναθαρρησει άντε τώρα με τα blueberry ή τον αρακά να την βλέπεις..🥴🫣 ρε συ ο παιδίατρος τι σας λέει όταν τρώει διάφορα αντικείμενα; Μου έφαγε που σας έγραψα μισή σελίδα χαρτόνι από βιβλίο της και ήμουν οριακά να τρέχω νοσοκομείο.. με καθησύχασε η παιδίατρος ότι θα διαλυθεί στο στομάχι της αλλά όσο και να έχει "τρελαίνομαι" κάθε φορά που βάζει διάφορα και τα τρώει.. 

Ότι έγραψα και στην ΜαρΜαρ για τον αποθηλασμο.. γενικότερα χωρίς άγχος ή πίεση είτε σε εσένα είτε στο μωρό όλα θα γίνουν στην ώρα τους! Το ζητούμενο για αρχή είναι να περιορίσετε το στήθος=ύπνος και θα είστε και οι δύο καλύτερα! 

Έκλαψα!! 🤣🤣 Καρχαριακι κανονικό!! Χαρά στη ψυχραιμία σου!! 😆😆

Αχ, ξέχασα να σχολιάσω για το φαγητό. Έφαγε εμάς blackberry τώρα και το έλιωσε πρώτα με το χερι και το φάγε... Έγινε μωβ παντού, χάλια 🥲 μαντεψτε τι δε θα ξαναφάει 😆 εγώ αυτά τα μπαλάκια τα κόβω στη μέση. Αν και μπορεί να τα φάει γιατί εμένα τα λιώνει με το δάχτυλο... Τέλος πάντων... Και με το μήλο φρικαρω λίγο γιατί και αυτό πνίγει εύκολα... Τι να πω... Μια ζωή στο άγχος θα είμαι. Δεν θα συνηθίσω κι αυτόν τον ήχο του gagging και 10 παιδιά να κάνω... 😁😅

Εμάς είναι το δεύτερο παιδί ρε συ... 🫣🫢😆 Δεν προλαβαίνουμε κιόλας να του βγάλουμε ο,τι τρώει... Βρήκαμε στα κακά του πλαστικό κομμάτι σακουλέ συσκευασίας... Ξέρεις σακουλάκι από λεγκο πχ. Το είχε κόψει με τα δόντια του και το φάγε το παλικάρι... Βγήκε ολόκληρο... Οπότε ναι, και χαρτί να φάει, θα λιώσει, θα το χωνέψει, κάτι θα γίνει. Είμαστε σε φάση "αρκεί να μην πνιγεί ή να καταπιεί βίδα", έχει πέσει κατά πολύ το όριο φρίκης 😆

Δημοσίευση
στις πριν 20 ώρες, ο/η Kiddo είπε:

Έριξα μια γρήγορη ματιά έτσι από περιέργεια γιατί έχω και εγώ μια λίστα από το σεμινάριο που μου έδωσαν.. μια διόρθωση μόνο.. σβήσε το μέλι και ελπίζω να μην το έχεις δώσει ήδη.. είναι επικίνδυνο για τα μωρά κάτω του έτους.. μπορεί να επιφέρει μέχρι και θάνατο..!!

Κατά τα άλλα σε ευχαριστούμε πολύ!! Αν και εμείς έχουμε καλύψει αυτή τη λίστα + έξτρα που δεν αναφέρονται.. 🤭 πλέον έχουμε περάσει σε πιο ασυνήθιστα.. πχ και για να δώσω και κάποιες ιδέες από λαχανικά φινοκιο, γογγύλια, παστινακι.. φρούτα dragon fruit, κουμκουάτ και φυσαλίδες.. δημητριακά καμουτ, όλυρα και σόργο.. κρέας ζαρκάδι, αγριογούρουνο, κουνέλι.. σήμερα πχ το πρόγραμμα έχει ροβίτσα (όσπριο).. γενικά από ότι διάβασα μετά το έτος -1,5 ετών περίπου, τα παιδιά αναπτύσσουν το λεγόμενο picky eating και πως όσο περισσότερες γεύσεις γνωρίσει ως μωράκι τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να το περάσουμε έντονα.. στο Μαρτ βρίσκω πολλά και στα βιολογικά μαγαζιά μετά.. ελπίζω να μην ακουγομαι πολύ ξιπασμενη.. 🫣

Σε εκείνο το σεμινάριο που είχα γράψει τότε και στην ΜαρΜαρ μας, τα αναφέρει όλα αυτά + δίνει μια λίστα 100 τροφίμων για εισαγωγή.. αν θες από περιέργεια παρακολούθησε το.. ή πες μου αν σε ενδιαφέρει να σου στείλω ιδέες για τρόφιμα να προσθέσετε στη λίστα σου! 

καλησπερα σε ολες , διαβαζα τη συζητηση σας και θα ηθελα απλα να σημειωσω πως δεν ειναι θεμα «ξιπασιας» το τι τροφιμα θα εισαγεις, αλλα διατροφικων συνηθειων της οικογενειας σας που θα διατηρησετε στη συνεχεια. Δηλαδη αν μια οικογενεια δεν τρωεει ποτε φυσαλιδες, καμουτ και αγριογουρουνα, δεν εχει ιδιαιτερο νοημα το να τα εισαγεις απλα για να τα εισαγεις και να μην τα επαναφερεις ποτε στο τραπεζι σας. Εσεις εφοσον τα τρωτε οι ιδιοι, καλα κανετε και τα δινετε και στο παιδι, αλλα μια αλλη οικογενεια μπορει να μην τα φερνει ποτε στο τραπεζι της για χ/ψ λογους, οποτε δεν υπαρχει λογος να αγχωθει η μαμα να τρεχει να βρει να εισαγει καμουτ στο παιδι. Οπως πχ αντιστοιχα δεν θα εισαγουμε ευκολα κινεζικες σπεσιαλιτε, αν δεν ειμαστε Κινεζοι και δεν τις σερβιρουμε ποτε σπιτι μας η τρομερα καρυκευματα οπως οι Ινδοι, εφοσον δεν υπαρχουν ποτε στο ντουλαπι μας, η εμεις που τρωμε κρεας θα το προσφερουμε στα παιδια μας, ενω μια οικογενεια βιγκαν πιθανοτατα οχι. Εννοειται πρεπει να γινουν οι βασικες εισαγωγες των ομαδων τροφιμων αλλα απο εκει κι επειτα, το ευρος και τα ειδη διαφοροποιουνται βασει της καθε οικογενειας και των συνηθειων που εχει τη δυνατοτητα να διατηρησει σε βαθος χρονου. 🙏🏼🩷 

Δημοσίευση
στις πριν 5 ώρες, ο/η _piripiri_ είπε:

Αχ, ξέχασα να σχολιάσω για το φαγητό. Έφαγε εμάς blackberry τώρα και το έλιωσε πρώτα με το χερι και το φάγε... Έγινε μωβ παντού, χάλια 🥲 μαντεψτε τι δε θα ξαναφάει 😆 εγώ αυτά τα μπαλάκια τα κόβω στη μέση. Αν και μπορεί να τα φάει γιατί εμένα τα λιώνει με το δάχτυλο... Τέλος πάντων... Και με το μήλο φρικαρω λίγο γιατί και αυτό πνίγει εύκολα... Τι να πω... Μια ζωή στο άγχος θα είμαι. Δεν θα συνηθίσω κι αυτόν τον ήχο του gagging και 10 παιδιά να κάνω... 😁😅

Εμάς είναι το δεύτερο παιδί ρε συ... 🫣🫢😆 Δεν προλαβαίνουμε κιόλας να του βγάλουμε ο,τι τρώει... Βρήκαμε στα κακά του πλαστικό κομμάτι σακουλέ συσκευασίας... Ξέρεις σακουλάκι από λεγκο πχ. Το είχε κόψει με τα δόντια του και το φάγε το παλικάρι... Βγήκε ολόκληρο... Οπότε ναι, και χαρτί να φάει, θα λιώσει, θα το χωνέψει, κάτι θα γίνει. Είμαστε σε φάση "αρκεί να μην πνιγεί ή να καταπιεί βίδα", έχει πέσει κατά πολύ το όριο φρίκης 😆

Πωπω.. εγκεφαλικό έτσι;!! 😱😱😱 Αγχώθηκα μόνο που το διάβασα.. δεν έχω να σχολιάσω κάτι... Χαρά στη ψυχραιμία σας ειλικρινά.. θα είχα φάει πολύ χειρότερη φρίκη από όση έχω ως τώρα... Ε ρε τι μας περιμένει....😱😱😱😱 Ίσως επειδή είναι πρωτότοκη ναι..

Τα μπαλάκια αν είναι λίγο πιο μεγάλα ναι και εγώ θα τα κόψω στη μέση.. τα πιο μικρά όμως πχ αρακά και blueberry θα τα πατήσω με το δάχτυλο και θα της τα δώσω.. ως τώρα τα πάει εξαιρετικά πάντως.. φτου φτου φτου το παιδί!! Περισσότερο είναι η δική μου φρίκη.. κατά τα άλλα αυτή.. φεεεεεεέτα!! Είναι όντως πολύ τρομακτικό το gagging.. θέλει τρομερή ψυχραιμία.. 

Έκλαψα με το blackberry 😆😆 που να δείς το ρόδι και η κράνα τι χρώμα βγάζουν..🤣🤣

στις πριν 6 ώρες, ο/η _piripiri_ είπε:

Κορίτσια μου! Εδώ και τρεις μέρες γράφω σβήνω και δεν έχω καταφέρει να στείλω το ρημαδι το μήνυμα!! 

Ο μπέμπης εμάς είναι πλέον 11 μηνών. 9250γρ 78,5εκ. Γενικά είναι ψηλόλιγνος (σίγουρα δεν το πήρε από μένα αυτό 🤣), όχι ότι με χαλάει γιατί η μέση μου τα τραβάει όλα 😆. Δεν αγχώνομαι γενικά με το βάρος (45% στην καμπύλη) από τη στιγμή που το παιδί ψηλώνει και είναι στο 90%. Απλώς ρε παιδί μου πιο πολύ διατροφικά το σκέφτομαι, μήπως δεν απορροφάει καλά τα συστατικά ή είναι θέμα διατροφής το ότι δεν παίρνει κιλά, αλλά μάλλον τα καίει, ξέρω γω 😆

@Kiddo peaky eater... Να σου γνωρίσω τον μεγάλο μου γιο που από τους 12 μήνες μέχρι λίγο πριν αυτό το καλοκαίρι (3 χρόνων κοντά) έτρωγε αγγούρι, πεπόνι, ψωμί, κριτσινια και φυστικοβουτυρο (με το κουτάλι) στο σπίτι. Γιατί στο σχολείο έτρωγε τα πάντα και λέγανε ότι το παιδί είναι πολύ συνεργάσιμο και εύκολο στο φαγητό (άλλο παιδί μάλλον βλέπανε 😆). Να πω επίσης ότι μερικά τρόφιμα που δίνεις στην κόρη σου δεν τα ξέρω καν σα λέξεις... Δεν θυμόμουν καν να τις γράψω και τις έκανα copy paste. Φίλη, αυτά δεν τα έχω δει καν μπροστά μου: φυσαλίδες, δημητριακά καμουτ, όλυρα και σόργο. Τι είναι;🤣🤣 

Κορίτσια, εμείς έχουμε θέμα με τον θηλασμό και τον ύπνο. Ενώ ο μεγάλος στον χρόνο τον έκοψε πολύ εύκολα μόνος του (ήδη είχα μειώσει πολύ εύκολα στον ένα θηλασμό πριν κοιμηθεί το βράδυ από τους 10 μήνες) ο μικρός φρικαρει και κλαίει σπαρακτικά... Ο παιδίατρος που τον είδε είπε ότι είναι φαύλος κύκλος. Κλαίει γιατί ξέρει κι έχει μάθει να παίρνει αυτό που θέλει με αυτόν τον τρόπο, και όσο δεν το παίρνει φρικαρει κιόλας, οπότε δεν ξέρω τι να κάνω... Να "ενδώσω" και να του μάθω ότι το να ζητάει με αυτόν τον τρόπο είναι οκ ή να τον ηρεμήσω με θηλασμό; Προσπαθούμε με αγκαλιά, τραγουδάκια, διάσπαση προσοχής, αλλά δεν είναι εύκολο... Θέλει εκμάθηση από την αρχή γιατί έχει μάθει να ζητάει με σπαρακτικό τρόπο αυτό που θέλει 😩😩. Επίσης, το βράδυ μπορεί να κοιμηθεί και με τον θηλασμό και με νανούρισμα/αγκαλιά/κούνημα, αλλά με το που τον αφήσεις κάτω στο κρεβάτι, πάει! Τέλος! Κουνιέται, φωνάζει στον ύπνο του και αν τον χαϊδεψεις σηκώνεται όρθιος και πέφτει πάνω σου με ελεύθερη πτώση... Και η φωνή δεν είναι χαριτωμένου μωρού, σα γέρος φωνάζει που έχει σπάσει τη λεκάνη του ξερωγω... Και ρε σεις, δεν είναι ότι δεν ηρεμεί χωρίς θηλασμό, αλλά τι δέσιμο είναι αυτό με την αγκαλιά; Αυτό πώς το μαθαίνουμε; Κοιμάται ανάμεσα μας για να μας νιώθει κοντά του (κι εμάς στην κούνια μας αναζητάει και ξυπνάει πιο γρήγορα, οπότε κοιμάται μαζί μας) αλλά δεν την παλεύω εγώ άλλο, να φοβάμαι στον ύπνο μου μη τυχόν και κουνηθώ και ξυπνήσει ο πασάς! 

Έτοιμη να αποθηλασω δεν είμαι, βλέπω ότι το παιδί το θέλει ακόμα, αλλά ιδανικά ήθελα μέχρι τον χρόνο, άντε στον ενάμιση. Θα προτιμούσα να κοιμάται στην κούνια του, στο δωμάτιο με τον αδερφό του για να μην νιώθει κι ο μεγάλος αποξενωμένος από μας κι από κείνον. Και πλέον ο ύπνος για μας είναι βασανιστήριο. Ο σύζυγος ναι μεν είναι πολύ υποστηρικτικός και προσπαθεί πολύ να τον κοιμίσει το βράδυ, αλλά κάπως θεωρεί ότι φταίει το δέσιμο με το στήθος και ότι το έχει ηρεμιστικό και ότι είναι junkie με το πιπιλισμα και μου λέει "μήπως να το κόψεις κτλ...". Υποκατάστατα, πιπίλες, μπιμπερο δε θέλει με τίποτα. Το γάλα μου να πιει από ποτήρι επίσης με τίποτα. Θέλω να αντικαταστήσω την ανάγκη του θηλασμού, του δεσίματος με αγκαλιά και χάδια και κάπως δεν με αφήνει 😕 και πλέον νιώθω πίεση, αντί για αγάπη και στοργή και προδερμ... 

Για την ώρα το βράδυ πριν κοιμηθεί θηλάζω 5 λεπτά, τον βγάζω μετά κι αν γκρινιάζει τον κάνω βόλτα πάνω κάτω. Μετά θα ξαναθηλασω ύστερα από 4 ώρες πάλι για 5 λεπτά. Αν ξυπνήσει στο ενδιάμεσο προσπαθούμε με αγκαλιά να τον κοιμισουμε. Αν είναι πάρα πολύ ανήσυχος θα τον ξαναβάλω στο στήθος. Δεν ξέρω αν θα δουλέψει... Δεν ξέρω αν τα κάνουμε καλα... Ελπίζω να δούμε λίγη προκοπή. 

Νιώθω ότι το μήνυμα μου βγάζει απλά ένα άγχος!! Να πω επίσης ότι στο σχολείο του δεν κλαίει, είναι ήρεμος, δεν μας αναζητάει, ούτε το στήθος. Μήπως βγάζει και σπίτι τα άγχη του το μωρό; Δεν ξέρω...

Έλα ρε συ!! Είναι εξαιρετικά το αγόρι σας!!! Φτου φτου φτου!!! Η δικιά μου είναι στην 26η.. και ευτυχώς που σταθεροποιήθηκε δηλαδή γιατί το Σεπτέμβρη αν έβλεπα ότι συνεχίζει να πέφτει στις καμπύλες θα τη πήγαινα σε παιδοενδοκρινολογο μήπως έχει κάτι που δεν παίρνει βάρος.. γιατί κατά τα άλλα τρώει φουλ! Και στέρεες και στήθος.. ε.. πήρα την απόφαση ότι αυτό είναι το σκαρί της και κάπως ηρέμησα.. και τον Οκτώβρη στη μέτρηση έμεινε σταθερή οπότε απλά έχω το νου μου και αν χρειαστεί θα την πάω.. Σίγουρα για τη μέση μας ότι καλύτερο!! 😆😆 Που ήδη ήδη δυσκολεύομαι πολύ.. 🥴 Αλλά ένα άγχος στο πίσω μέρος του μυαλού υπάρχει..

Εντωμεταξυ ρε συ γράφεις έφτασε 11 μηνών και συγκινήθηκα..🥹 κοντεύουν να χρονισουν τα κουτσουνια μας... ακόμα δεν το πιστεύω... Πότε ανταλλάσσαμε κοιλουμπες και πότε έφτασαν να χρονίζουν..🥹🥹🥹

Να κάτι τέτοια ελπίζω να αποφύγω..😆😆 που δεν θα το αποφύγουμε δηλαδή... απλά ελπίζω να το περάσουμε πιο ήπια.. ήδη το μπρόκολο μου το πέταξε στη μούρη μόνο που το μύρισε..🤣🤣 ρε ούτε καν να το δοκιμάσει σου λέω!! Κατά τα άλλα τρώει αρκετά για την ώρα.. για να δούμε και μετά το έτος πως θα πάει.. φυσαλίδες που λες βρήκα στο Μαρτ! Δεν ξέρω αν έχετε κάτω Κρήτη.. σου επισυνάπτω φωτογραφίες μια που είχα τώρα σπίτι.. 1,60€ είχαν.. καμουτ θα έχω την επόμενη εβδομάδα, θα μου φέρουν από το μαγαζί με τα βιολογικά.. πολύ φίλοι μας έγιναν αυτοί!! 🤭 Τα δημητριακά αυτά είναι σα να λέμε σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι κλπ.. υπάρχουν και στο ίντερνετ να τα παραγγείλεις πχ και Σκρουτζ ακόμα αν μπεις, θα τα βρεις! Απλά δεν είμαστε συνηθισμένοι σε αυτά εμείς..

Στα υπόλοιπα τώρα.. εγώ διαφωνώ με το παιδίατρο σας.. δηλαδή δεν θεωρώ ότι το παιδί σας κάνει τερτιπια για να πάρει αυτό που θέλει.. είναι μωράκι ρε συ.. ο μόνος τρόπος που ξέρει για να εκφράσει τα συναισθήματα του (δυσαρέσκεια, κούραση, αγανάκτηση κτλ) είναι το κλάμα.. το ότι το ένα παιδί ήταν πολύ διαφορετικό από το άλλο είναι δεδομένο ότι θα ίσχυε.. το να συγκρίνεις μόνο περισσότερη αγανάκτηση θα σου φέρνει.. "αποψαρα" μου πάντα.. είναι ότι πρέπει να το δεις διαφορετικά.. το παιδί έχει μια ανάγκη και την εκφράζει.. εσύ είσαι εκεί για να καλύπτεις τις ανάγκες του.. αν βλέπεις ότι δεν ηρεμεί με αγκαλιά και στοργή στα πρώτα λεπτά, δώσε στήθος να ηρεμήσει εφόσον αυτό έχει ανάγκη.. και άστον να θηλάσει όσο θέλει.. θα το φτύσει κάποια στιγμή θα ηρεμήσει.. και μετά παρ'τον αγκαλίτσα πάλι.. δεν είναι ότι υποκύπτεις.. είναι ότι καλύπτεις την ανάγκη που νοιώθει το παιδί.. 

Όχι δεν βγάζει άγχος το μήνυμα σου.. ανθρωπιά βγάζει.. γιατί άνθρωποι είμαστε και εμείς και όλες σε καταλαβαίνουμε απόλυτα εδώ μέσα! Να μας λες ότι χρειάζεται να εξωτερικευσεις και εμείς εδώ είμαστε.. σε νοιωθουμε απόλυτα!! Έστω και με τις αποψαρες μας η κάθε μια.. ότι σε βοηθάει το κρατάς, ότι όχι το πετάς! 

στις πριν 5 ώρες, ο/η _piripiri_ είπε:

Αχ, κάπως έτσι νιώθω κι εγώ με τον ύπνο. Θα δοκιμάσω κι αυτά που γράφεις να δω!!! 

@MarMar90 ούτε με το μπουσουλημα ούτε γενικά μη σκας! Έχω φίλη που η κόρη της από 12 μηνών ήξερε να περπατάει, αλλά βαριοταν κι απλά έμενε στο πάτωμα. Δεν κουνούσε ρε! Τίποτα!! Απλά την βάζανε στο καρότσι και πήγαινε... Δεν κουνιόταν ρουπι. Κάποια στιγμή εκεί 16-17 μηνών κάπου μάλλον ήθελε να πάει και το πήρε απόφαση και άρχισε να κινείται... 😆 Κάθε παιδί έχει τα δικά του ψυχολογικά 😆

Ναι να το δοκιμάσετε!! Σκέψου τώρα* κοιμάται με τον πατερα της, αυτός την έβαλε για ύπνο.. εγώ την θήλασα και την πήρε ο πατέρας της αγκαλίτσα και κοιμήθηκε!! Αχχ και πως περιμένω το τριήμερο τώρα να "ξεκουραστώ" λίγο.. να δω καμία σειρά στη τηλεόραση με την ησυχία μου.. 🤫🤭🤭

Απλά στην αρχή ειδικά έχε υπόψη σου ότι θα χρειαστεί να σηκωθείς αρκετές φορές.. δηλαδή εμάς τουλάχιστον, το βράδυ ξύπναγε κάθε λίγο και έκλαιγε.. ο πατέρας της δεν μπορούσε να την κάνει καλά με τίποτα!! Οπότε σηκωνομουν και πήγαινα την έπαιρνα αγκαλίτσα.. αν έβλεπα ότι δεν ηρεμεί, τη ξαναεβαζα στήθος, πάλι σε άβολη στάση, ίσα που στηριζόταν στο πόδι μου.. συνήθως ήθελε απλά πιπιλισμα το στήθος και σε 5-10' το έφτυνε, την έπαιρνα αγκαλίτσα και κοιμόταν στον ώμο μου.. μόλις κοιμόταν την ξαναεδινα στον συζυξ και κοιμόταν μαζί του.. σιγά σιγά μετά από περίπου 10-15 μέρες άρχισε να καταφέρνει και ο πατέρας της να την ηρεμεί.. φυσικά την άκουγα που έκλαιγε αλλά τους έδινα μερικά λεπτά μήπως και ηρεμήσει και ξανακοιμηθεί με τον πατέρα της.. αν έβλεπα ότι δεν ηρεμούσε, ξανά το ίδιο.. πήγαινα έπαιρνα αγκαλίτσα, στήθος αν χρειαζόταν, αγκαλιά και "σσσσσσσ" και μόλις κοιμόταν ξανά στο πατέρα της και έφευγα!! 

Ελπίζω να σας βοηθήσει.. 

Και εγώ έτυχε κάπου το διάβασα (δεν θυμάμαι που) ότι με το καιρό και μέχρι τουλάχιστον τους 12 μήνες, η προσκόλληση κορυφώνεται.. και καλό είναι να διαχωρίσουμε το στήθος από τον ύπνο γιατί μετά θα έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα όσο μεγαλώνει.. και εκεί κάπου με την άδεια του συζύγου το βρήκα ευκαιρία να προσπαθήσουμε αλλά και γιατί ήθελα και εγώ να νοιώσω λίγο άνθρωπος.. να πάω μια φορά τουαλέτα το βράδυ χωρίς τον φόβο ότι θα ξυπνήσει.. ή να κάτσω να καθαρίσω λίγο ή απλά να κάτσω στο καναπέ χωρίς το μαιμουδι μου πάνω μου..🥴🤭

IMG_20251024_143623895_AE.jpg

IMG_20251024_143808487_AE~2.jpg

Δημοσίευση
στις πριν 7 ώρες, ο/η _piripiri_ είπε:

Έχω διαβάσει και συζητήσει άπειρα για τις συμπεριφορές... Είχαμε καιρό θέμα με τον μεγάλο... Μέχρι τα 3-4 χρόνια να μην ελπίζεις ότι θα πάψεις να τα λες αυτά... 🥲 Πολύ καλά τα καταφέρνετε, αλλά βλέπω κι απ' τον μεγάλο μου ότι είναι μεγάλη η πίστα αυτή. Κι εγώ θεωρώ ότι η σχολή Μοντεσσόρι είναι η καλύτερη. Να διορθώσεις την κίνηση, να δείξεις τι είναι επιτρεπτό και πώς το κάνεις, γιατί με λόγια δεν καταλαβαίνει. Είτε κρατήσεις σταθερή έκφραση και πεις όχι, είτε φωνάξεις (από τη δική μου εμπειρία κι όχι από μελέτες που έχω κάνει δηλαδή 😆) δεν θα καταλάβει και πολλά. Επίσης κάποιοι λένε ότι το "μη" δεν το ακούνε κι άμα είναι να διορθώσεις με λόγια να πεις κάτι θετικό κι όχι κάτι αρνητικό με "μη". Δηλαδή, αντί για "μην τρέχεις" να πεις "περπατάμε σιγά", ή "όχι δυνατά" να πεις "ήρεμα" κτλ κτλ... Επίσης, σημαντικό είναι να κρατήσεις όμορφο μεν αλλά σταθερό ύφος, κάπως πιο κοφτό και σοβαρό όταν οριοθετείς. Να δείξεις ότι σε ενόχλησε κι ότι είναι το όριο σου, αλλά όχι ότι μαλώνεις. Γενικά πολύ δύσκολα όλα, θέλει μονίμως να είσαι σε μια ζεν κατάσταση, χωρίς νεύρα, χωρίς κούραση και να σκέφτεσαι ότι το μωρό απλά δεν μπορεί και πρέπει να μάθει από σένα. Δύσκολο μιας και δεν είμαστε ρομπότ! 

Πάντως μέχρι τα 2 έτη σίγουρα ακούει και βλέπει αλλά δεν μπορεί να τιθασεύσει την ανάγκη να κινηθεί χωρίς να καταλαβαίνει συνέπειες. Εξετάζει τα όρια σε αυτήν την ηλικία. Ύστερα, 2 χρονων διεκδικεί με τα χέρια και το σώμα, οριοθετεί με το σώμα αυθόρμητα (δαγκώνει, τραβάει, χτυπάει) γιατί ναι μεν μιλάει, αλλά δεν έχει την ικανότητα να χρησιμοποιήσει τον λόγο. Οπότε από τα 3 και μετά θα δεις προκοπή δεδομένου ότι δεν θα νυστάζει/πεινάει/ζηλεύει 😆. Το βλέπω γενικά και από τον γιο μου κι από άλλα παιδιά, και το συζητούσαμε και με τις δασκάλες του στο σχολείο, που ευτυχώς κάνανε πολύ καλή δουλειά σε αυτό το κομμάτι.

Α να και αυτό ήθελα να σχολιάσω.. καταρχήν σ' ευχαριστώ πολύ!! Θα προσπαθήσω να το κάνω και αυτό με τη θετικοτητα των λέξεων..

Όντως θέλει πολύ ψυχραιμία.. και ακόμα περισσότερη επανάληψη και υπομονή.. ακριβώς έτσι όπως τα περιγράφεις είναι.. αλλά τουλάχιστον βλέπω κάποια βελτίωση στο παιδί με τη Montessori και εγώ καταλήγω με λιγότερα νεύρα όταν το βλέπω έτσι.. φυσικά δυστυχώς έχω φωνάξει και εγώ.. δεν έχω πάντα τη ψυχραιμία βρε κορίτσια μου.. προσπαθώ αλλά δεν τα καταφέρνω πάντα.. και να πω την "αμαρτία" μου και τηλεόραση της έχω βάλει να δεί.. δεν έχω συνέχεια 100% την ενέργεια που απαιτείται.. και μετά νοιωθω τύψεις.. και της ζητάω συγνώμη.. και την παίρνω αγκαλίτσα και την φιλάω... και σκέφτομαι ότι δεν είμαι καλή μαμά και θα έπρεπε να προσπαθώ περισσότερο... Το δουλεύω βέβαια να μην νοιωθω τόσες ενοχές..

Μέχρι τα 2-3 λες ε...;! 😰 😶‍🌫️ Όχι σε λίγους μήνες..;;;! 🥴 Ήλπιζα και εγώ... Ευτυχώς που μου το είπες να ρίξω τις προσδοκίες μου..🥴😅😅

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Απαντήσεις

• Α να και αυτό ήθελα να σχολιάσω.. καταρχήν σ' ευχαριστώ πολύ!! Θα προσπαθήσω να το κάνω και αυτό με τη θετικοτητα των λέξεων.. Όντως θέλει πολύ ψυχραιμία.. και ακόμα περισσότερη επανάληψη και υπομονή.. ακριβώς έτσι όπως τα περιγράφεις είναι.. αλλά τουλάχιστον βλέπω κάποια βελτίωση στο παιδί με τη Montessori και εγώ καταλήγω με λιγότερα νεύρα όταν το βλέπω έτσι.. φυσικά δυστυχώς έχω φωνάξει και εγώ.. δεν έχω πάντα τη ψυχραιμία βρε κορίτσια μου.. προσπαθώ αλλά δεν τα καταφέρνω πάντα.. και να πω την "αμαρτία" μου και τηλεόραση της έχω βάλει να δεί.. δεν έχω συνέχεια 100% την ενέργεια που απαιτείται.. και μετά νοιωθω τύψεις.. και της ζητάω συγνώμη.. και την παίρνω αγκαλίτσα και την φιλάω... και σκέφτομαι ότι δεν είμαι καλή μαμά και θα έπρεπε να προσπαθώ περισσότερο... Το δουλεύω βέβαια να μην νοιωθω τόσες ενοχές.. Μέχρι τα 2-3 λες ε...;! 😰 😶‍🌫️ Όχι σε λίγους μήνες..;;;! 🥴 Ήλπιζα και εγώ... Ευτυχώς που μου το είπες να ρίξω τις προσδοκίες μου..🥴😅😅
    • Πωπω.. εγκεφαλικό έτσι;!! 😱😱😱 Αγχώθηκα μόνο που το διάβασα.. δεν έχω να σχολιάσω κάτι... Χαρά στη ψυχραιμία σας ειλικρινά.. θα είχα φάει πολύ χειρότερη φρίκη από όση έχω ως τώρα... Ε ρε τι μας περιμένει....😱😱😱😱 Ίσως επειδή είναι πρωτότοκη ναι.. Τα μπαλάκια αν είναι λίγο πιο μεγάλα ναι και εγώ θα τα κόψω στη μέση.. τα πιο μικρά όμως πχ αρακά και blueberry θα τα πατήσω με το δάχτυλο και θα της τα δώσω.. ως τώρα τα πάει εξαιρετικά πάντως.. φτου φτου φτου το παιδί!! Περισσότερο είναι η δική μου φρίκη.. κατά τα άλλα αυτή.. φεεεεεεέτα!! Είναι όντως πολύ τρομακτικό το gagging.. θέλει τρομερή ψυχραιμία..  Έκλαψα με το blackberry 😆😆 που να δείς το ρόδι και η κράνα τι χρώμα βγάζουν..🤣🤣 Έλα ρε συ!! Είναι εξαιρετικά το αγόρι σας!!! Φτου φτου φτου!!! Η δικιά μου είναι στην 26η.. και ευτυχώς που σταθεροποιήθηκε δηλαδή γιατί το Σεπτέμβρη αν έβλεπα ότι συνεχίζει να πέφτει στις καμπύλες θα τη πήγαινα σε παιδοενδοκρινολογο μήπως έχει κάτι που δεν παίρνει βάρος.. γιατί κατά τα άλλα τρώει φουλ! Και στέρεες και στήθος.. ε.. πήρα την απόφαση ότι αυτό είναι το σκαρί της και κάπως ηρέμησα.. και τον Οκτώβρη στη μέτρηση έμεινε σταθερή οπότε απλά έχω το νου μου και αν χρειαστεί θα την πάω.. Σίγουρα για τη μέση μας ότι καλύτερο!! 😆😆 Που ήδη ήδη δυσκολεύομαι πολύ.. 🥴 Αλλά ένα άγχος στο πίσω μέρος του μυαλού υπάρχει.. Εντωμεταξυ ρε συ γράφεις έφτασε 11 μηνών και συγκινήθηκα..🥹 κοντεύουν να χρονισουν τα κουτσουνια μας... ακόμα δεν το πιστεύω... Πότε ανταλλάσσαμε κοιλουμπες και πότε έφτασαν να χρονίζουν..🥹🥹🥹 Να κάτι τέτοια ελπίζω να αποφύγω..😆😆 που δεν θα το αποφύγουμε δηλαδή... απλά ελπίζω να το περάσουμε πιο ήπια.. ήδη το μπρόκολο μου το πέταξε στη μούρη μόνο που το μύρισε..🤣🤣 ρε ούτε καν να το δοκιμάσει σου λέω!! Κατά τα άλλα τρώει αρκετά για την ώρα.. για να δούμε και μετά το έτος πως θα πάει.. φυσαλίδες που λες βρήκα στο Μαρτ! Δεν ξέρω αν έχετε κάτω Κρήτη.. σου επισυνάπτω φωτογραφίες μια που είχα τώρα σπίτι.. 1,60€ είχαν.. καμουτ θα έχω την επόμενη εβδομάδα, θα μου φέρουν από το μαγαζί με τα βιολογικά.. πολύ φίλοι μας έγιναν αυτοί!! 🤭 Τα δημητριακά αυτά είναι σα να λέμε σιτάρι, καλαμπόκι, κριθάρι κλπ.. υπάρχουν και στο ίντερνετ να τα παραγγείλεις πχ και Σκρουτζ ακόμα αν μπεις, θα τα βρεις! Απλά δεν είμαστε συνηθισμένοι σε αυτά εμείς.. Στα υπόλοιπα τώρα.. εγώ διαφωνώ με το παιδίατρο σας.. δηλαδή δεν θεωρώ ότι το παιδί σας κάνει τερτιπια για να πάρει αυτό που θέλει.. είναι μωράκι ρε συ.. ο μόνος τρόπος που ξέρει για να εκφράσει τα συναισθήματα του (δυσαρέσκεια, κούραση, αγανάκτηση κτλ) είναι το κλάμα.. το ότι το ένα παιδί ήταν πολύ διαφορετικό από το άλλο είναι δεδομένο ότι θα ίσχυε.. το να συγκρίνεις μόνο περισσότερη αγανάκτηση θα σου φέρνει.. "αποψαρα" μου πάντα.. είναι ότι πρέπει να το δεις διαφορετικά.. το παιδί έχει μια ανάγκη και την εκφράζει.. εσύ είσαι εκεί για να καλύπτεις τις ανάγκες του.. αν βλέπεις ότι δεν ηρεμεί με αγκαλιά και στοργή στα πρώτα λεπτά, δώσε στήθος να ηρεμήσει εφόσον αυτό έχει ανάγκη.. και άστον να θηλάσει όσο θέλει.. θα το φτύσει κάποια στιγμή θα ηρεμήσει.. και μετά παρ'τον αγκαλίτσα πάλι.. δεν είναι ότι υποκύπτεις.. είναι ότι καλύπτεις την ανάγκη που νοιώθει το παιδί..  Όχι δεν βγάζει άγχος το μήνυμα σου.. ανθρωπιά βγάζει.. γιατί άνθρωποι είμαστε και εμείς και όλες σε καταλαβαίνουμε απόλυτα εδώ μέσα! Να μας λες ότι χρειάζεται να εξωτερικευσεις και εμείς εδώ είμαστε.. σε νοιωθουμε απόλυτα!! Έστω και με τις αποψαρες μας η κάθε μια.. ότι σε βοηθάει το κρατάς, ότι όχι το πετάς!  Ναι να το δοκιμάσετε!! Σκέψου τώρα* κοιμάται με τον πατερα της, αυτός την έβαλε για ύπνο.. εγώ την θήλασα και την πήρε ο πατέρας της αγκαλίτσα και κοιμήθηκε!! Αχχ και πως περιμένω το τριήμερο τώρα να "ξεκουραστώ" λίγο.. να δω καμία σειρά στη τηλεόραση με την ησυχία μου.. 🤫🤭🤭 Απλά στην αρχή ειδικά έχε υπόψη σου ότι θα χρειαστεί να σηκωθείς αρκετές φορές.. δηλαδή εμάς τουλάχιστον, το βράδυ ξύπναγε κάθε λίγο και έκλαιγε.. ο πατέρας της δεν μπορούσε να την κάνει καλά με τίποτα!! Οπότε σηκωνομουν και πήγαινα την έπαιρνα αγκαλίτσα.. αν έβλεπα ότι δεν ηρεμεί, τη ξαναεβαζα στήθος, πάλι σε άβολη στάση, ίσα που στηριζόταν στο πόδι μου.. συνήθως ήθελε απλά πιπιλισμα το στήθος και σε 5-10' το έφτυνε, την έπαιρνα αγκαλίτσα και κοιμόταν στον ώμο μου.. μόλις κοιμόταν την ξαναεδινα στον συζυξ και κοιμόταν μαζί του.. σιγά σιγά μετά από περίπου 10-15 μέρες άρχισε να καταφέρνει και ο πατέρας της να την ηρεμεί.. φυσικά την άκουγα που έκλαιγε αλλά τους έδινα μερικά λεπτά μήπως και ηρεμήσει και ξανακοιμηθεί με τον πατέρα της.. αν έβλεπα ότι δεν ηρεμούσε, ξανά το ίδιο.. πήγαινα έπαιρνα αγκαλίτσα, στήθος αν χρειαζόταν, αγκαλιά και "σσσσσσσ" και μόλις κοιμόταν ξανά στο πατέρα της και έφευγα!!  Ελπίζω να σας βοηθήσει..  Και εγώ έτυχε κάπου το διάβασα (δεν θυμάμαι που) ότι με το καιρό και μέχρι τουλάχιστον τους 12 μήνες, η προσκόλληση κορυφώνεται.. και καλό είναι να διαχωρίσουμε το στήθος από τον ύπνο γιατί μετά θα έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα όσο μεγαλώνει.. και εκεί κάπου με την άδεια του συζύγου το βρήκα ευκαιρία να προσπαθήσουμε αλλά και γιατί ήθελα και εγώ να νοιώσω λίγο άνθρωπος.. να πάω μια φορά τουαλέτα το βράδυ χωρίς τον φόβο ότι θα ξυπνήσει.. ή να κάτσω να καθαρίσω λίγο ή απλά να κάτσω στο καναπέ χωρίς το μαιμουδι μου πάνω μου..🥴🤭
    • @Sia A Κι εγώ είχα κάνει υστεροσκόπηση μαζί με την πρώτη μου ωοληψία. Είχε δει όμως ένα πολυποδάκι στον υπέρηχο και μου είπε μαζί με την νάρκωση της ωοληψίας να μου κάνει και την υστεροσκόπηση δύο σε ένα, για να μη με ξανακοιμίζει. Δεν θα σου πω ότι μετά δεν πόνεσα καθόλου. Είχα πονο, υποφερτό, για 2-3 ημέρες κι έπαιρνα αντιφλεγμονώδη. Και αντιβίωση. Αλλά ήμουν λειτουργική, έκανα τα πάντα. Ως διαδικασία κράτησε πολύ λίγο (αν η ωοληψία κρατάει 10 λεπτά, αυτό μισάωρο...). Απλά την ημέρα εκείνη, επειδή ήμουν η μόνη απ' τις κοπέλες που είχα και υστεροσκόπηση, εκτός από ωοληψία,  με έβαλε τελευταία και περίμενα αναμονή ως τις 11. Ό,τι αφαίρεσε το έστειλε για βιοψία. Και μου έδωσε dvd με την διαδικασία, για να δω τι αφαίρεσε (!!). Μετά από αυτό, έκανα άλλες δύο ωοληψίες και μία ετ. Όλα σε διάστημα τεσσάρων μηνών. @Ngsofia μου, χαίρομαι πολύ που έφτασες στην ετ! ❤️ Καλά αποτελε΄σματα κοριτσάκι μου, καλή επιτυχία και με μια μεγάλη χοριακή!! 🙏🙏🥰
    • Κορίτσια μου καλησπέρα.! Σήμερα κάναμε και τη β' επιπέδου μας.!! Όλα πολύ καλά δόξα τω Θεώ..!!! Το μωράκι μας μεγαλώνει πολύ καλά και το αιμάτωμα έχει υποχωρίσει αρκετά! Υπάρχουν βέβαια ακόμη κάποια υπολείμματα αλλά η γιατρός μας είπε ότι δεν είναι ανησυχητικά. Θα πάμε ξανά για υπέρηχο σε ένα μήνα και θα κάνουμε τότε και την καμπύλη ζαχάρου.  Μου είπε ότι μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης θα χρειαστεί να κάνω τρία εμβόλια. Ένα για τη γρίπη, ένα αντιτετανικό και ένα rsv γιατί το συστήνουν οι εμβρυολόγοι. Λέει ότι αν γεννηθεί υο μωρό και κολλήσει κάτι τέτοιο δεν μπορούνε να του προσφέρουν τπτ, ούτε στη μονάδα εντατικής θεραπείας.  Εγώ με τα εμβόλια δεν τα πάω καλά! Μετά του covid που δεν το έκανα ποτέ, όλα κου φαίνονται ύποπτα και δεν θέλω να τα κάνω.. αλλά σε αυτή την περίπτωση νομίζω δεν θα μπορέσω να το αποφύγω. Εσάς σας έχουν μιλήσει οι δικοί σας γιατροί για εμβολιασμό;
    • καλησπερα σε ολες , διαβαζα τη συζητηση σας και θα ηθελα απλα να σημειωσω πως δεν ειναι θεμα «ξιπασιας» το τι τροφιμα θα εισαγεις, αλλα διατροφικων συνηθειων της οικογενειας σας που θα διατηρησετε στη συνεχεια. Δηλαδη αν μια οικογενεια δεν τρωεει ποτε φυσαλιδες, καμουτ και αγριογουρουνα, δεν εχει ιδιαιτερο νοημα το να τα εισαγεις απλα για να τα εισαγεις και να μην τα επαναφερεις ποτε στο τραπεζι σας. Εσεις εφοσον τα τρωτε οι ιδιοι, καλα κανετε και τα δινετε και στο παιδι, αλλα μια αλλη οικογενεια μπορει να μην τα φερνει ποτε στο τραπεζι της για χ/ψ λογους, οποτε δεν υπαρχει λογος να αγχωθει η μαμα να τρεχει να βρει να εισαγει καμουτ στο παιδι. Οπως πχ αντιστοιχα δεν θα εισαγουμε ευκολα κινεζικες σπεσιαλιτε, αν δεν ειμαστε Κινεζοι και δεν τις σερβιρουμε ποτε σπιτι μας η τρομερα καρυκευματα οπως οι Ινδοι, εφοσον δεν υπαρχουν ποτε στο ντουλαπι μας, η εμεις που τρωμε κρεας θα το προσφερουμε στα παιδια μας, ενω μια οικογενεια βιγκαν πιθανοτατα οχι. Εννοειται πρεπει να γινουν οι βασικες εισαγωγες των ομαδων τροφιμων αλλα απο εκει κι επειτα, το ευρος και τα ειδη διαφοροποιουνται βασει της καθε οικογενειας και των συνηθειων που εχει τη δυνατοτητα να διατηρησει σε βαθος χρονου. 🙏🏼🩷 
  • Νέες συζητήσεις

• Προσθήκη...