Μετάβαση σε περιεχόμενο

Γεννά στο σπιτι

Recommended Posts

Νέες μανούλες που είτε περιμένετε είτε θέλετε να αποκτήσετε παιδί. Θα ήθελα την γνώμη σας. Είμαι 25 ετών και ολοκληρώσαμε με τον άντρα μου τον 8η μέρα του κύκλου. Δεν ξέρω αν είμαι τυχερή και περιμένω νινί αλλά σίγουρα σκέφτομαι θετικά με μηδενικό άγχος. Ο κύκλος μου είναι 28 ημερών σταθερός αλλά κατέβηκε το τελευταίο μήνα 26 ημερών πιθανών λόγου ζέστης και καλοκαιριού. Όπως κάθε κορίτσι κάνω και εγώ τα όνειρα μου, είμαι θετική στην άποψη να γεννήσω στο σπίτι μου. Έχετε κάποια εμπειρία αρνητικά ή θετικά;  
❤️❤️❤️❤️

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

Κορίτσι μου σου εύχομαι να είσαι έγκυος όπως το επιθυμείς! Κ αν δεν είσαι ήδη θα είσαι σύντομα γιατί είσαι κ 25 ετων μπουμπούκι 😉

Τωρα στο θέμα... Έχω γνωστή που γέννησε σπίτι κ οκ πήγαν όλα καλά. Όμως αυτό απαιτεί τύχη! Αν συμβεί το παραμικρό;;; οι γέννες στο σπίτι γίνονται από μαιες (από όσο ξέρω) κ αν γίνει κάτι δεν θα έχουν τα μέσα να κάνουν τίποτα! Φίλη μου(που γέννησε σε νοσοκομείο) που όλα ήταν τέλεια έπαθε ξαφνικά στη γέννα ρίξη μήτρας κ μπήκε χειρουργείο όπου ο χρόνος για να σωθούν δεν ξεπερνάει τα 10 λεπτά!!! Γενικά θεωρώ ότι η ιατρική μας προσφέρει πλέον τόσα μέσα κ ασφάλεια που είναι κρίμα να παίρνουμε τέτοια ρίσκα χωρίς λόγο! Μακάρι να γεννήσεις με ένα πόνο που λένε, αλλά εγώ (είμαι έγκυος) δεν ρισκάρω τη ζωή τη δική μου κ του μωρού μου για κανένα λόγο κ εναλλακτική εμπειρία! 

Σου εύχομαι ό, τι καλύτερο! 

Βρήκα αυτό αν σε ενδιαφέρει, απαντάει γιατρός σε μία γυναίκα σχετικά με τον τοκετό στο σπίτι. Λέει ξεκάθαρα πως για πρώτο παιδί δεν ενδείκνυται.. η μαιευτική είναι απρόβλεπτη.. 
Να προσθέσω πως και η προσωπική μου άποψη είναι: Ο Χ Ι .. 
Κατακτήσαμε ως ένα βαθμό την ιατρική επιστήμη για να αισθανόμαστε ασφαλείς..
Εγώ είχα δύσκολη γέννα που απαίτησε καισαρική στο τέλος γιατί έπεφταν οι σφυγμοί του μωρού επικίνδυνα από το ζόρι.. Προσωπικά το θεωρώ τραγικό λαθος!!

Ο παρακάτω γιατρός όμως τα εξηγεί πιο αναλυτικά.. 

"Προκειμένου να γίνει ένας τοκετός στο σπίτι με ασφάλεια και να ελλατωθούν οι κίνδυνοι επιπλοκών πρέπει να υπάρχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Να είναι η γυναίκα απόλυτα υγιής και να έχει μια φυσιολογική κύηση χωρίς επιπλοκές. (όχι δίδυμη κύηση)
  2. Το παιδί να είναι κεφαλικό και όχι ισχιακό (με το κεφάλι προς τα κάτω)
  3. Να μην υπάρχει προηγούμενη καισαρική τομή.
  4. Να έχει μεγάλη εμπειρία η μαία που πρόκειται να αναλάβει τον τοκετό – τόσο στην αντιμετώπιση επιπλοκών όσο και στην ανάνηψη του νεογνού. Αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο στοιχείο. Στην Ελλάδα τοκετοί στο σπίτι συμβαίνουν σπάνια και είναι ελάχιστες οι μαίες που έχουν την κατάλληλη εμπειρία και τις κατάλληλες πιστοποιήσεις.
  5. Να υπάρχει  κατάλληλος εξοπλισμός.
  6. Να είναι κατάλληλος ο χώρος του σπιτιού, προκειμένου να επιτρέπει ελευθερία κινήσεων.
  7. Είναι προτιμότερο να βρίσκεται το σπίτι σχετικά κοντά σε μαιευτήριο που εφημερέυει καθημερινά (το πολύ εντός 15 λεπτών). Στο μήνυμα σου γράφεις πως θα κατευθυνθείς στο νοσοκομείο αν προκύψει κάποια επιπλοκή. Πρέπει να ξέρεις όμως ότι υπάρχει πιθανότητα να μην προλάβεις να φτάσεις εγκαίρως στο νοσοκομείο, και ότι μια επιπλοκή μπορεί να εξελιχθεί ταχύτατα.
  8. Επίσης να είναι εύκολα προσβάσιμο το διαμέρισμα σε περίπτωση που χρειαστεί να έρθει το ΕΚΑΒ (ευρύχωρη είσοδος, μεγάλο κλιμακοστάσιο/ασανσέρ). Αρκετές παλιές πολυκατοικίες έχουν πολύ μικρά ασανσέρ και στενά κλιμακοστάσια. Σχεδόν οι μισές γυναίκες που γεννούν για πρώτη φορά (πρωτοτόκες) και 1 στις 10 γυναίκες που γεννούν δεύτερη/τρίτη φορά (δευτερο- τριτο-τόκες) θα χρειαστούν μεταφορά σε νοσοκομείο στη διάρκεια του τοκετού. Έιναι απαραίτητο να έχει μελετηθεί κάθε σενάριο.

Ακόμα και όταν όλες αυτές οι προϋποθέσεις τηρούνται, όταν η γυναίκα είναι πρωτοτόκος, ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών (θάνατος ή νευρολογικές βλάβες) στο παιδί αυξάνεται κατά τρεις φορές στον τοκετό στο σπίτι σε σύγκριση με τον τοκετό στο νοσοκομείο. Σε γυναίκες όπως εσύ, που πρόκειται να γεννήσουν το δεύτερο (ή και το τρίτο) παιδί, ο τοκετός στο σπίτι θεωρείται εξίσου ασφαλής με τον τοκετό στο νοσοκομείο, αν και μόνο αν τηρούνται απόλυτα ΌΛΕΣ οι παραπάνω προϋποθέσεις.

Έτσι, στην πράξη το ποσοστό των προγραμματισμένων τοκετών στο σπίτι είναι εξαιρετικά χαμηλό. Π.χ. σε ένα από τα μεγαλύτερα μαιευτήρια της Αγγλίας (στο οποίο έχω τη χαρά να βρίσκομαι – Birmingham Women’s Hospital) με 8.500 τοκετούς το χρόνο γίνονται περίπου 100 με 120 προγραμματισμένοι τοκετοί στο σπίτι (1-1.5%).

Οι γυναίκες που επιλέγουν τοκετό στο σπίτι, συνήθως το κάνουν γιατί προτιμούν να βρίσκονται σε οικείο περιβάλλον. Επιπλέον, υπάρχει μικρότερη πιθανότητα για ιατρικές παρεμβάσεις, και η όλη εμπειρία τείνει να είναι πιο ευχάριστη και πιο φυσική.

Απ’ ότι φαίνεται, η βασική σου ανησυχία είναι η πιθανότητα λοίμωξης από τον nCov19. Η πιθανότητα αυτή είναι αρκετά μικρή σε ένα μαιευτήριο, και όχι σε γενικό νοσοκομείο. Φαντάζομαι ότι με τις παρούσες συνθήκες δεν θα υπάρχει κοσμοσυρροή από επισκέπτες στα μαιευτήρια. Επίσης, σε μια δευτεροτόκο ο τοκετός κρατάει ελάχιστες ώρες. Είναι μια λογική λύση να περάσεις τις πρώτες ώρες της λανθάνουσας φάσης του τοκετού στο σπίτι (όπως άλλωστε είναι και η διεθνής πρακτική) και να μεταβείς στο μαιευτήριο μόνο για τις λίγες ώρες που κρατάει ο τοκετός.

Όσον αφορά το εξιτήριο, υπάρχουν μαιευτήρια που υποστηρίζουν τον τοκετό ημέρας. Σε αυτές τις περιπτώσεις η παραμονή στο μαιευτήριο είναι ακόμα και μικρότερη από 24 ώρες. Είναι απαραίτητο να τονιστεί ότι στη περίπτωση ενός απόλυτα φυσιολογικού τοκετού, η μητέρα “αναρρώνει” εντός ελάχιστων ωρών. Μπορεί δε να φύγει από το μαιευτήριο με απόλυτη ασφάλεια, μόλις επιβεβαιωθεί ότι το νεογνό είναι σε καλή κατάσταση και αρχίσει να τρέφεται. Ειδικά μια δευτεροτόκος που έχει εμπειρία στη διαχείριση του νεογνού, αν όλα είναι καλά μπορεί σχετικά εύκολα να επιστρέψει σπίτι την ίδια ημέρα. Αυτός είναι άλλωστε ο κανόνας στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Από εκεί και πέρα το πλάνο για τον δικό σου τοκετό μπορείς να το συζητήσεις με τον γιατρό και την μαία σου προκειμένου να λάβεις τις αποφάσεις σου. Το homebirth είναι μια επιλογή σχετικά ασφαλής για δευτεροτόκες γυναίκες σε κυήσεις χωρίς επιπλοκές αρκεί αυτός/ή που το κάνει να έχει κατάλληλη εμπειρία/εξοπλισμό και να τηρούνται απαρέγκλιτα ολες οι ανωτέρω προϋποθέσεις. Ελπίζω να βοήθησα εγκαίρως.

Υ.Γ.: Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον τοκετό στο σπίτι μπορείτε να ανατρέξετε εδώεδώ, και εδώ. (επίσημες πηγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο).

Υ.Γ.2: Υπάρχουν δυστυχώς “συνάδελφοι” που υπόσχονται τοκετούς στο σπίτι ενώ δεν τηρείται καμία από τις βασικές προϋποθέσεις ασφαλείας. Χρειάζεται προσοχή στους αυτοαποκαλούμενους έμπειρους και ειδικούς που υπόσχονται ότι έχουν εμπειρία"

πηγή: https://ampa.lifo.gr/koinotita/einai-o-toketos-sto-spiti-asfalis/

Συμμετοχή στη συζήτηση

Μπορείτε να γράψετε τώρα το μήνυμά σας και να εγγραφείτε μετά. Αν έχετε ήδη λογαριασμό, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε το μήνυμα με το ψευδώνυμό σας.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Απαντήστε σε αυτή τη συζήτηση...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Απαντήσεις

• ειμαι 26...ναι πάρα πολύ χάρηκε! ακομα και τώρα προσπαθεί να παιξει μαζί του να τον κανει να γελάει.. γενικα τα αγαπαει πολύ τα παιδάκια 😂  
    • Νόμιζα πως ήταν στάνταρ ότι πρέπει να κάνεις...  Κάπου διάβασα ότι γίνεται για να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος και να βγει το μωράκι πιο εύκολα! Θα το συζητήσω σίγουρα με τη μαία να δω τι θα μου πει.. Σε ευχαριστώ πολύ!😊  
    • Ακριβώς αυτό που έγραψες έγινε και σε μενα. Εμένα με το που μου κάνανε εισαγωγή (4 διαστολή), μου βάλανε την επισκληριδιο (τον καθετήρα) στην πλάτη. Και όταν θα ήταν να μπω στο χειρουργείο (8-9 διαστολή) μου έκαναν έγχυση την αναισθησία, η οποία θα κρατούσε μου είπε 2 ώρες. Εάν χρειαζόταν θα μου κάνανε επανάληψη. Μου έβαλε τόσο φάρμακο (6 mg) ώστε να μουδιάσει η κοιλιά και τα πόδια και να νιώθω ένα μυρμήγκιασμα στο δέρμα. Αλλά μπορούσα να κουνήσω πόδια και να νιώσω την πίεση στη λεκάνη μου, απλά χωρίς να πονάω. Μέσα στην αίθουσα τοκετού, μου έλεγαν πότε πέτρωνε η κοιλιά και να κάνω εξωθήσεις. Ενώ όταν δεν είχα κάνει επισκληριδιο τους έλεγα εγώ ότι τώρα νιώθω σύσπαση και ξεκινάμε τις εξωθήσεις.  Γενικά Κακα δεν κάνει το μωρό μέσα στη μητρα. Άμα σπάσουν τα νερά όμως και έχουν πράσινο χρώμα ή γενικά δουν κάπως ότι έχει κάνει κακά στη μήτρα πάει να πει ότι έχει στρεσσαριστει το μωρό και χρειάζεται άμεση επέμβαση (καισαρική συνήθως) επειδή μπορεί να πάνε μικρόβια από το μολυσμένο αμνιακό υγρό στους πνεύμονες. Γενικά, είναι ένδειξη στρες του μωρού.  Κορίτσια, νιώθω πιο καλά από την πρώτη φορά, ίσως επειδή ξέρω τι μου γίνεται ή είμαι πιο συνειδητοποιημένη και θυμάμαι μερικά πράγματα. Με έχουν παρατήσει και μόνη μου στο δωμάτιο, το μωρό κοιμάται, ο άντρας μου πήγε να πάρει τον μεγάλο μου (πλέον) γιο από το σχολείο και να κάτσουν σπίτι. Οπότε τελικά έχω πιο πολύ χρόνο εδώ στο μαιευτήριο απ' όσο πίστευα 🤣🤣 Ήταν μαζί στο μαιευτήριο ο μεγάλος όταν γέννησα γιατί δεν είχαμε πού να τον αφήσουμε. Μας παραχώρησαν ένα δωμάτιο για να κάτσει ο άντρας μου μαζί του κι όταν γέννησα τον έφεραν εκεί που ήμουν και έλεγε "ήρθε το μωρό, ήρθε το μωρό". Πήγε, τον είδε στην κούνια του, δεν έδωσε καμία σημασία κι έφυγε 🤣 Την επόμενη μέρα κάναμε βιντεοκλήση, του λέω θες να δεις το μωρό; Λέει ναι και τον χαιρετάει. Του λέω μετά, θέλεις να το φέρουμε το μωρό σπίτι; Και απαντάει έντονα ΟΧΙ! 🤣🤣🤣 
    • Απίστευτο μου φαίνεται ότι τον έχεις εκεί δίπλα σου! Να του δώσεις ένα μεγάλο φιλί απο μας ❤️ Έκατσα και διάβασα από το πρωί για την καθυστερημένη απολίνωση. Είναι τρομερό το πόσα μπορεί να δώσει σε ένα βρεφάκι και δεν το είχα ξανακούσει καν. Θα το συζητήαω με τον γιατρό μου.  Χαίρομαι που είναι καλά το ζουζούνι σου και με γερά πνευμόνια... Τέλος καλο, όλα καλά! 
    • @Barbiee @Christi.D. δεν ξέρω γτ το κάνουν! Τρίβει το πρόσωπο με τα χέρια του και πολλές φορές γυρνάει και τρίβεται στο σεντόνι..Εμένα τώρα τελευταία γρατσουνίζεται κιόλας, είναι τα νύχια ξυράφι, και κομμένα γδέρνουν...θα το δω για υπνόσακο! Άσχετο! Χθες πήγα και έκανα μανικιούρ 🤗δίπλα από το σπίτι..έκανε γρήγορα η κοπέλα..ο άντρας μου ήταν απέξω τριγύρω με τον μάρσιπο!  @Barbiee ωω πόσο μικρό αδερφάκι έχεις! Τι ηλικία έχεις αν επιτρέπεται; Χαρές που θα έκανε ο μικρός με τον μπέμπη Ε;
  • Νέες συζητήσεις

• Προσθήκη...