Μετάβαση σε περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσίευση
Ψυχοπροφυλακτική ή αλλιώς Ψυχοπροφύλαξη: λέξη σύνθετη και καθαρά ελληνική. Μέθοδος με τη βοήθεια της οποίας η εγκυμονούσα γυναίκα συνθέτει πληροφορίες εκπαίδευσης όσον αφορά το σώμα της, τις ικανότητές της, τη διαχείριση της αναπνοής της, την χαλάρωση και την αποδοχή του εαυτού της στο καινούριο της ρόλο κατά την διάρκεια της κύησης καθώς επίσης και μετά από αυτή, με στόχο να προστατεύσει τον εαυτό της από πιθανούς ψυχικοσωματικούς πόνους.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται εδώ και 13 χρόνια εθελοντικά από τις Μαίες του Τμήματος Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας, στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η προσπάθεια προστασίας και φροντίδας της μητρότητας με την εφαρμογή μαθημάτων Ανώδυνου Τοκετού - Ψυχοπροφυλακτικής.

Αξίζει να τονίσουμε πως η δράση αυτή, μοναδική Πανελλαδικά σε Δ/νση Δημόσιας Υγείας, συνεχίζεται αμισθί, μετά από την ουσιαστική συνεπικουρία της Περιφερειακής Αρχής, για όλες όσες θέλουν να τα παρακολουθήσουν και είναι μια σημαντική προσφορά στη μέλλουσα μητέρα και στο κοινωνικό σύνολο.

Οι εγκυμονούσες λαμβάνοντας μέρος στα μαθήματα προετοιμάζονται τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά.

Συγκεκριμένα:

Ψυχολογικά υποστηρίζονται οργανωμένα και ενεργά, ώστε κάθε γυναίκα να εμπεδώσει ότι η κύηση, ο τοκετός και η λοχεία είναι μια περίοδος στη ζωή της που επιβάλλεται να την περνά συνειδητά, λογικά και ψύχραιμα.

Στόχος είναι η απόκτηση αυτοπεποίθησης, σιγουριάς, ηρεμίας, ασφάλειας και αποτελεσματικής συνεργασίας με το γιατρό τους και τις μαίες.

Αντίθετα έχει επισημανθεί και εξακριβωθεί ότι η παθητική άβουλη συμμετοχή προκαλεί ανασφάλεια, φόβο, στενοχώρια και κάποιες φορές ψυχική κατάπτωση στην χρονική περίοδο της κύησης, του τοκετού και της λοχείας.

Το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οργανώνει συνεχόμενες ομάδες συμμετοχής διαρκώς με γνώμονα την 28η - 30η εβδομάδα της εγκυμοσύνης βασιζόμενη σε 8 κύκλους μαθημάτων.

Αναλυτικότερα:

Οι γυναίκες λαμβάνουν ενημέρωση για τη φυσιολογία των γεννητικών οργάνων τους, του αναπαραγωγικού κύκλου μέχρι τη σύλληψη, με προβολή διαφανειών. Ακολουθεί ενημέρωση για την πρόοδο της κύησης, σχετικά με τις μεταβολές του σώματος καθώς και τις αλλεπάληλες φάσεις της ανάπτυξης του εμβρύου.

Τα μαθήματα συνεχίζουν με ειδικό πρόγραμμα ασκήσεων εγκυμοσύνης. Οι ασκήσεις πραγματοποιούνται, ώστε να ξεκουράσουν τους μύες από την αδράνεια και την λάθος στάση του σώματος, με στόχο να ελαττώνονται οι κράμπες και η έγκυος να μαθαίνει να ελέγχει και να εξουσιάζει τη λειτουργία των μυών της, που έχουν ιδιαίτερη συμμετοχή κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Παράλληλα μαθαίνουν μερικούς τρόπους ειδικών αναπνοών, που χρησιμοποιούν στα στάδια του τοκετού, ενώ την ίδια στιγμή εξασκούνται να χαλαρώνουν και να αυτοσυγκεντρώνονται, ώστε να ανακτούν δυνάμεις.

Επιπλέον γαλουχούνται ως πρωταγωνίστριες στην πίστη του δικού τους προσωπικού και μοναδικού τοκετού, επιβραβεύοντας τον εαυτό τους με το πολύτιμο δώρο του θαύματος της νέας ζωής η οποία έρχεται στον κόσμο.

Συμπληρωματικά δίδονται ολοκληρωμένες υποδείξεις και συμβουλές όσον αφορά την διατροφή της εγκύου, της λεχωίδας, και την φροντίδα του νεογέννητου.

Με τη συνδρομή οπτικοακουστικών μέσων και προσομοίωσης οι μελλοντικοί γονείς μαθαίνουν ό,τι έχει να κάνει με την περιποίηση του βρέφους η οποία απαιτεί προσοχή, υπομονή και αγάπη.

Κλείνοντας, επισημαίνεται επισταμένα η σπουδαιότητα του μητρικού θηλασμού, παρέχοντας έντυπο υλικό και κυρίως πρακτική άσκηση της σωστής και σύγχρονης προσέγγισης και εφαρμογής του.

Επίσης η αναγκαιότητα του θηλασμού ως θεμελιώδη αρχή, ακόμη και σε κείνες τις περιπτώσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα γαλουχίας (υπερφόρτωση, τραυματισμός θηλών, τράπεζα μητρικού γάλακτος κ.α.) και στις οποίες οι μητέρες βρίσκουν στήριξη και συμπαράσταση από τις Μαίες του Τμήματος.

Το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας καταβάλλει προσπάθεια σταθερά, αδιαλείπτως, εθελοντικά και υπερασπιζόμενο την πρωτοβουλία του με στόχο την προάσπιση από τα αρχικά στάδια δημιουργίας της ζωής, της θεμέλιας σχέσης με την μητρότητα, της υποστήριξης του θαύματος αυτού κατά την λοχεία αλλά και οποιαδήποτε στιγμή η ενδιαφερόμενη χρήζει ουσιαστικής συμπαράστασης.

Επικοινωνία: Γεωργία Ντέλλα
Μαία MSc Δημόσιας Υγείας - Προϊσταμένη του Τμήματος,
Τηλέφωνο: 2413506290-192
e.mail: g.ntella@thessaly.gov.gr

 


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

  • Απαντήσεις

    • Είσαι πολύ μικρή και το πιθανότερο είναι ότι έχεις πολλά υγιή ωάρια! Είναι κρίμα να πας σε εξωσωματική σε τέτοια ηλικία, αλλά αφού υπάρχει θέμα καρυοτυπου ίσως είναι το καλύτερο. Απ' την άλλη πιστεύω ότι αν πας θα πετυχετε εύκολα και θα αυξήσεις και τις πιθανότητες για απόθεμα. Σπερμοδιάγραμμα έχετε κανει; Και γενικά τον αντρικό παράγοντα, σε ανδρολόγο- ουρολόγο, τον έχετε ελέγξει;  Γιατρό ναι, εννοείται ότι μπορώ να σου προτείνω, κι εγώ και άλλα κορίτσια, για να κάνετε την έρευνά σας. Αθήνα βέβαια, αν ενδιαφέρεσαι. Ο δικός μου ήταν στο Ιασώ, όμως υπάρχουν κι άλλα κέντρα. Δες αν θα κατασταλάξετε στην απόφαση και θα σου πω, ευχαρίστως. Για τις εξετάσεις μόνο ο γιατρός μπορεί να σου πει τι να κάνεις. Συνήθως πριν την εξωσωματική σου κάνουν πολλά, ακόμη κι εξετάσεις που διαφορετικά θα έκανες στην αρχή της εγκυμοσύνης. Μην τρομάζεις, οι περισσότερες είναι αίματος, απλά αρκετές δεν συνταγογραφούνται και κοστίζουν. Η σαλπιγγογραφία δεν είναι απαραίτητη για να κάνεις εξωσωματική, γιατί υποτίθεται ότι παρακάμπτει τις σάλπιγγες. Όμως την χρειάζεσαι αν περάσεις από Επιτροπή για τα ακριβά φάρμακα. Η υστεροσκόπηση γίνεται αν κρίνει ο γιατρός ότι πρέπει να καθαρίσει την μήτρα από πολυποδάκια, κυστούλες, συμφύσεις... ό,τι μπορεί να εμποδίσει την εμφύτευση. Γίνεται με μέθη, το ξέρεις πιστεύω. Εφόσον είχατε δύο συλλήψεις και προσπαθείτε ήδη για παιδάκι, πιστεύω ότι θα το είχε δει ο γιατρός σου, αν υπήρχε κάτι. Ό,τι άλλο θέλεις, ρώτα με.
    • @Sotiria_94 και γω μονη μ τ εκανα με ξυράφι όπως μπορούσα, κυριως με την αφη χαχα. Τις 2 προηγ φορες π οηγα να γεννησω κάνεις δ ασχολήθηκε, ήμουν ξυρισμένη αλλά φαντάζομαι όχι τέλεια. 
    • Καλησπέρα κορίτσια μου και καλή εβδομάδα!! Αντε να φεύγει ο Μάρτης σιγά σιγά γιατι ενω μας μπηκε καλα με θετικα τεστακια μετα τις υπόλοιπες μας εγδαρε κανονικά!! 🤣 Σάββατο που λέτε 25η μερα περιόδου, ξημερώματα είχα κάτι πονακια, και λίγο καφέ- ροζ μεσα στην μερα και μεχρι το μεσημεράκι....και όχι δεν παίρνουμε θάρρος δεν ήταν εμφύτευσης!! 🤣 Χθες το βράδυ παλι παλι τα ίδια, μέχρι που σήμερα το πρωί μ ηρθε κανονικά! 27η μέρα σημερα δεν το λες και νωρίς αλλά και πάλι τι ήταν αυτά το Σκ !! ?? Προετοιμασία για το τι θα ακολουθήσει? 🤔🤔
    • Μην τρελεναισε με την ευαίσθητη περιοχή, σε ξυρίζουν και στο μαιευτήριο. Εγω στον γιο μου είχα πάει ξυρισμένη και με ξαναέκαναν.  Τώρα ξυρίζομαι ανά τακτά διαστήματα αλλά κόβομαι οπότε μου είπε η μαία μου πως θα με κάνει αυτή. 
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...