Μετάβαση σε περιεχόμενο

Στην Βουλή το πρόβλημα με τις δημόσιες μονάδες υποβοηθούμενης παραγωγής


admin

Recommended Posts

Το φλέγον ζήτημα της αργοπορίας στην έκδοση αδειών λειτουργίας της μεγάλης μερίδας των δημόσιων μονάδων ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (Μ.Ι.Υ.Α.), σύμφωνα με τις προβλέψεις του σχετικού νόμου, προβάλλει ο βουλευτής Αττικής με το Ποτάμι, Γιώργος Μαυρωτάς, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό.

Γραφειοκρατικά εμπόδια, και ενέργειες που δεν έχουν γίνει σχετικές με τις προδιαγραφές οι οποίες χρειάζεται να εκπληρούν έχουν αφήσει 7 από τις συνολικά 9 δημόσιες μονάδες οι οποίες λειτουργούν στην επικράτεια μας δίχως άδεια, ενώ αντίθετα όλες οι ιδιωτικές μονάδες έχουν ήδη αποκτήσει άδεια λειτουργίας.

Η συγκεκριμένη κατάσταση των δημόσιων Μ.Ι.Υ.Α. έχει προκαλέσει άγχος και αβεβαιότητα τόσο εντός των ιδιωτικών νοσοκομείων όσο και στα ζευγάρια τα οποία υποχρεώνονται να αλλάξουν μονάδα αφού μαθαίνουν πως εκείνη η οποία είχαν από την αρχή διαλέξει δεν ικανοποιεί όλες τις απαιτούμενες από το νόμο προδιαγραφές!

Συνάμα ο βουλευτής του Ποταμιού δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις δυνατότητες της Ελλάδας να γίνει ελκυστικός προορισμός στον κλάδο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για υπογόνιμα ζευγάρια, κερδίζοντας αξιόλογο μερίδιο στην αναπτυσσόμενη αγορά του ιατρικού τουρισμού. 

Άλλωστε, όπως σημειώνει, η Ελλάδα διαθέτει όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές, αφού οι μονάδες καθώς επίσης και το επιστημονικό δυναμικό είναι ως γνωστό πολύ υψηλού επιπέδου με ιδιαίτερα καλή φήμη διεθνώς, και συνδυάζει πολύ ικανοποιητικά ποσοστά επιτυχίας και φθηνότερες τιμές σε σύγκριση με άλλα κράτη.

BHACu5o.jpg

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Μαυρωτά.

«Προς τον Υπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ: Δημόσιες μονάδες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής λειτουργούν χωρίς άδεια

Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο 25.000 υπογόνιμα ζευγάρια χωρών της Ευρώπης ταξιδεύουν σε άλλες χώρες για να υποβληθούν σε ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Οι βασικότεροι λόγοι της διασυνοριακής κυκλοφορίας των ζευγαριών για την απόκτηση παιδιού αποτελούν η απογοήτευση από τις πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης στον τόπο διαμονής τους αλλά και το περιοριστικό νομικό πλαίσιο το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις δεν δίνει διέξοδο.

Τα κριτήρια βάσει των οποίων επιλέγουν οι υποψήφιοι γονείς μια χώρα είναι η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και το ποσοστό επιτυχίας, η προσβασιμότητα στη θεραπεία, οι εγκαταστάσεις της μονάδας ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (Μ.Ι.Υ.Α.), αλλά και το κόστος των θεραπειών. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) στη Γενεύη, η Ισπανία είναι η πιο ενεργή χώρα στην Ευρώπη στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με 110.000 κύκλους εξωσωματικής ετησίως. Στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι οι μονάδες και το επιστημονικό προσωπικό είναι υψηλού επιπέδου, τα ποσοστά επιτυχίας πολύ ικανοποιητικά, και οι τιμές πιο οικονομικές συγκριτικά με άλλες χώρες, και ενώ και το νομικό πλαίσιο θεωρείται αρκετά προοδευτικό σε ό,τι αφορά τις τεχνικές που επιτρέπονται, τελικά υλοποιείται μόλις το 5% των κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης που υποβάλλονται οι Ευρωπαίες εκτός των συνόρων τους.

Συνεπώς καθίσταται αναγκαία η κατάρτιση ενός στρατηγικού σχεδίου από την Πολιτεία με σκοπό να καταστήσει τη χώρα δημοφιλή προορισμό για παροχή υπηρεσιών ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, κατακτώντας έτσι σημαντικό μερίδιο της αγοράς του ιατρικού τουρισμού και αποφέροντας ανάλογα σημαντικά έσοδα.

Ο εφοδιασμός με άδεια λειτουργίας όλων των δημόσιων Μ.Ι.Υ.Α. είναι ένα πρώτο βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την προσέλκυση υπογόνιμων ζευγαριών από το εξωτερικό, μιας και η άδεια λειτουργίας είναι ταυτόσημη με τη διασφάλιση της τήρησης βασικών ποιοτικών κριτηρίων.

Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Ε.Α.Ι.Υ.Α.) αποτελεί τον αρμόδιο κρατικό φορέα με αποστολή να θέτει και να ελέγχει τα επιστημονικά, τα νομικά και τα ηθικά πλαίσια της λειτουργίας όσων παρέχουν υπηρεσίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Συστάθηκε με το άρθρο 19 του ν.3305/2005 (ΦΕΚ 17/Α΄/2005) αλλά μετά την πολυετή απαξίωσή της από την Πολιτεία, ανεστάλη η λειτουργία της. Η επαναλειτουργία της τον Μάρτιο του 2014 ήταν ένα θετικό βήμα, καθώς αποτυπώνει την πρόθεση της Πολιτείας για την εποπτεία και τον έλεγχο του συγκεκριμένου κλάδου.

Σε συνέχεια της έκδοσης του Π.Δ.10/2016 που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας Μ.Ι.Υ.Α, υπέβαλαν αίτηση στην Ε.Α.Ι.Υ.Α για χορήγηση άδειας λειτουργίας και οι 44 Μ.Ι.Υ.Α. που λειτουργούν στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και εννέα δημόσιες (τέσσερις σε Αθήνα, και από μία σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Ιωάννινα και Κρήτη). Σύμφωνα όμως με τον πρόεδρο της Ε.Α.Ι.Υ.Α., Καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας, Αριστείδη Αντσακλή, μέχρι σήμερα έχουν αδειοδοτηθεί όλες, πλην επτά δημόσιων, οι οποίες προς το παρόν δεν πληρούν ορισμένους όρους. Πρόσφατα δημοσιεύματα πάντως υποστηρίζουν ότι η Μ.Ι.Υ.Α. του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων είναι θέμα χρόνου να πιστοποιηθεί κατά ISO 9001, που είναι και προϋπόθεση για την λήψη της άδειας λειτουργίας, καθώς έχουν ξεπεραστεί τα γραφειοκρατικά εμπόδια. Όπως είναι φυσικό η κατάσταση αυτή των δημόσιων Μ.Ι.Υ.Α. έχει δημιουργήσει ανησυχία και ανασφάλεια τόσο εντός των κλινικών όσο και στα ζευγάρια που αναγκάζονται να αλλάξουν μονάδα, καθώς ενημερώθηκαν ότι αυτή που είχαν αρχικά επιλέξει δεν πληροί όλες τις προϋποθέσεις.

Τα προβλήματα και οι ελλείψεις όμως δεν σταματούν εδώ. Μέχρι σήμερα δεν υφίσταται ηλεκτρονική διασύνδεση μεταξύ όλων των αδειοδοτημένων μονάδων και της Ε.Α.Ι.Υ.Α., προκειμένου να αναφέρονται σε πραγματικό χρόνο οι θεραπευτικές διαδικασίες στις οποίες υποβάλλονται τα υπογόνιμα ζευγάρια, η έκβαση της εγκυμοσύνης, οι δότες, τα ανεπιθύμητα συμβάντα κ.ο.κ. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε ούτε επίσημη καταγραφή των κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Η πρώτη καταγραφή έγινε πέρυσι και αφορούσε τα στοιχεία του 2013, για τη συλλογή των οποίων από την Ε.Α.Ι.Υ.Α. χρειάστηκαν έξι μήνες, καθώς το προσωπικό είναι περιορισμένο.

Επιπλέον, ακόμα και τώρα υπάρχουν μονάδες που δεν αναφέρουν πόσες γυναίκες που έλαβαν τις υπηρεσίες τους γέννησαν, το ποσοστό δηλαδή επιτυχίας, ενώ δεδομένου ότι δεν τηρείται μητρώο δοτών δεν ελέγχεται εάν μια δότρια έχει ξεπεράσει ή όχι το όριο των 10 ωαρίων που επιτρέπεται να προσφέρει –«για να μη γεμίσει η Ελλάδα με αδέλφια» όπως επεσήμανε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Ε.Α.Ι.Υ.Α.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Ισχύει ότι σήμερα μόνο δύο δημόσιες Μ.Ι.Υ.Α. είναι αδειοδοτημένες από τις συνολικά εννιά που λειτουργούν στη χώρα;

2) Ποιοι οι λόγοι για τους οποίους έχουν καθυστερήσει να αδειοδοτηθούν αρκετές δημόσιες Μ.Ι.Υ.Α.;

3) Με ποιους τρόπους σκοπεύετε να στηρίξετε τις μονάδες των δημόσιων νοσοκομείων προκειμένου να προχωρήσουν σε διαδικασία αδειοδότησης; Πώς θα καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης;

4) Πότε προβλέπεται να υπάρξει ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των αδειοδοτημένων Μ.Ι.Υ.Α. με την Εθνική Αρχή προκειμένου να αναφέρονται σε πραγματικό χρόνο οι θεραπευτικές διαδικασίες, ο αριθμός τους, η έκβαση τους και όλες οι απαραίτητες πληροφορίες;

5) Πότε προβλέπεται να δημιουργηθεί μητρώο δοτών ώστε να ελέγχεται ότι τηρούνται τα προβλεπόμενα όρια δωρεάς γενετικού υλικού;

6) Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να στηρίξετε στην πράξη τη λειτουργία της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής; Ισχύουν οι πληροφορίες που αναφέρουν ότι είναι υποστελεχωμένη;»


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • Απαντήσεις

    • χαχαχα Καλή απορία! Κι αφού πιάσαμε 💩συζήτηση... κλύσμα κάνουν πάντα;;; Τα έχω τόσο μπλεγμένα στο κεφάλι μου... Κι αν ναι, σε ποια φάση στο πλάνο τοκετού μπαίνει; Φαντάζομαι με το που φτάνεις στο μαιευτήριο.... 
    • Άσε άσε...κι εμείς έχουμε ξενερώσει φουλ... Είχα ήδη κάποια red flags από πριν, αλλά έκανα ότι δεν τα βλέπω λόγω του καλού ονόματος που έχει... Τελικά άμα κάτι σε χαλάει, δεν πρέπει να το αφήνεις. Δεν κάνουν όλοι για όλους! Τίποτα δεν έχουμε κάνει μέχρι στιγμής. Μεθαύριο έχουμε τον επανέλεγχο κι εκεί θα κριθούν όλα. Κοντός ψαλμός αλληλούια.... Θα δούμε αν έχει αυξηθεί η τιμή και πόσο... θα ακούσουμε τη γνώμη του εμβρυομητρικού που είχε μιλήσει μόνο για μαγνητική και βλέποντας και κάνοντας... Φυσικά και θα αναζητήσω δεύτερη γνώμη αν δεν τα βρει καλά τα πράγματα, αλλά δε θέλω να το σκέφτομαι. Στείλτε μου όλη τη θετική σας ενέργεια!!
    • ααα και εγώ νόμιζα οτι μόνο ο δικος μου το κάνει 😂😂 τι στο καλο; γιατι το κάνουν αυτο;😂😂 εγω κορίτσια δεν πάω πουθενά εκτος απο την πεθερά μου ( ουτε στη μαμα μου τοσο συχνά γιατί ο αδερφός μου παει Πέμπτη Δημοτικού και φοβάμαι μην φερει καμία ίωση) και οταν τυχει σε κανένα γιατρό και πίσω 🤷 ο νονός έρχεται εκει στο σπίτι της πεθεράς και βλέπει τον μικρούλη... αυτές είναι οι συναναστροφές μας... μέχρι τώρα μόνο 2 φιλες μου εχουν έρθει στο σπίτι...
    • Σήμερα έχω ραντεβού μαζί του για να του δείξω τον τελευταίο υπέρηχο που κάναμε με τον εμβρυομητρικό στις αρχές του μήνα, να συζητήσουμε το πλάνο τοκετού που ετοίμασα και λογικά θα μου γράψει το τεστ για τον στρεπτόκοκκο και το παραπεμπτικό για τον τοκετό. Είναι κάτι διαδικαστικά... Επίσης! Ξέχασα να σας πω ότι έκανα και τις εξετάσεις του 3τριμηνου και σοκαρίστηκα 😬 Θυρεοειδής μια χαρά Σίδηρος παρόλο που αυξήσαμε τη δόση σε δεύτερο χάπι καθημερινά από 20 έπεσε στο 18 😒 αλλά τλχ αιματοκρίτης και αιμοσφαιρίνη είναι στα κατώτατα φυσιολογικά  Ουρά όλα κομπλέ, καθαρά  Και τώρα το τρελό της υπόθεσης 🥁🥁🥁 Μου έβαλε και χοληστερίνη που λέτε γιατί είχα να κάνω απ' τον πρώτο τρίμηνο... Τότε ήταν 220 - ανεβασμένο μεν αλλά χαμηλότερο δε απ' τις προηγούμενες εξετάσεις μιας και έκανα ειδική διατροφή λόγω του ότι έχω κληρονομικά αυξημένη χοληστερίνη. Και τώρα.... 370!!!! Έπαθα σοκ! Ο γιατρός στο τηλ μου είπε περιληπτικά ότι στο 3ο τρίμηνο είναι αναμενόμενο να ανέβει η χοληστερίνη σε υψηλά επίπεδα γιατί το μωρό τη χρειάζεται για να πάρει βάρος και να χτίσει λίπος όσο προετοιμάζεται για τη γέννα... Αλλά και πάλι οι φυσιολογικές τιμές είναι 200-300. Είπε θα το συζητήσουμε σήμερα 😬😬😬 με βλέπω σε διαιτα πάλι.... Αλλά δε ξέρω ρε κορίτσια, ειλικρινά δεν άλλαξα κάτι στη διατροφή μου, εντάξει τρωω τη φέρουσα μου δε λέω, αλλά 370... Στα πέναλτι είμαι 🤣🤣🤣🤣
    • Αφήστε κορίτσια, αυτό το ντοπλερ εγώ θα το κάνω στις 35 εβδ (σήμερα είμαι 33+1)! 😂😂  Είναι επειδή έχω κάνει ήδη 2 υπερήχους που παρακολουθήσαμε την ανάπτυξη του εμβρύου, μητριαιες κτλ οπότε μας παίρνει είπε ο γιατρός να το βάλουμε λίγο πιο μακριά. Τώρα τι να πω, απλά ανυπομονώ να τον δω κι εγώ ξανά 3/4D που λέτε να δούμε την πρόοδο ως προς τα χαρακτηριστικά! Πάλι καλά είχα κάνει σ εκείνο το ο ιδιωτικό κέντρο στις 21 εβδ 😅 απλά έχω την περιέργεια να δω πως εξελίχθηκαν τα χαρακτηριστικά του προσώπου από τότε, αλλά θα μου πείτε σε λίγο καιρό θα τον δω και λάιβ 😂😂 @Kiddo μου εσύ πως είσαι; Είδα ότι σε προβλημάτισαν οι μετρήσεις στις μητριαιες αλλά πραγματικά πιστεύω με την αύξηση του σαλοσπιρ που σου έδωσε όλα θα πάνε καλά ! Σε μένα πάντως το "πρόβλημα" εξαλείφθηκε, πλέον είναι εντός ορίων 🙏🏻 @MarMar90κορίτσι μου με προβλημάτισε κι εμένα η αντίδραση του γιατρού σας και ήθελα να σου γράψω ότι συμφωνώ απόλυτα Μ αυτά που προείπαν όλα τα κορίτσια εδώ! Δε μου άρεσε καθόλου αυτό το "εγώ σα γιατρός δε θα ανησυχούσα, αλλά σα πατέρας θα το έψαχνα"! Δλδ τι πάει να πει αυτό; Επίσης η αμνιο σ αυτή τη φάση που βρίσκεσαι δλδ τι θα προσφέρει; Μόνο παραπάνω άγχος + το ρίσκο προωρότητας.... Τελικά που καταλήξατε; Πήρατε δεύτερη γνώμη;  Εύχομαι να πάνε όλα καλα ♥️♥️♥️
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...