Μετάβαση σε περιεχόμενο

Το εμβρυϊκό DNA παίζει ρόλο στον κίνδυνο προεκλαμψίας κατά την κύηση


admin

Recommended Posts

Μεγάλη διεθνής μελέτη αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι ορισμένα χαρακτηριστικά στο εμβρυϊκό DNA μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο της μητέρας να εκδηλώσει προεκλαμψία, μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση για την έγκυο και το παιδί.

Πρόκειται για στοιχεία από τη μελέτη InterPregGen, που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Nature Genetics, η οποία διεξάγεται από επιστήμονες στη Μ. Βρετανία, την Ισλανδία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Η προεκλαμψία επηρεάζει περίπου το 5% των κυήσεων και εκδηλώνεται συνήθως κατά το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης όταν η μητέρα έχει υπέρταση. Ευθύνεται για σοβαρές επιπλοκές, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, ηπατικά και αιματολογικά προβλήματα και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και θάνατο της γυναίκας και του εμβρύου.

Στο πλαίσιο της πενταετούς μελέτης οι επιστήμονες ανέλυσαν το DNA 4.380 βρεφών που είχαν γεννηθεί από γυναίκες με προεκλαμψία και το συνεκριναν με το DNA 300.000 υγιών ατόμων.

Όπως εξηγεί η Δρ Λίντα Μόργκαν από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, που συντόνισε τη μελέτη, «για πολλά χρόνια πιστεύαμε ότι η μητέρα είναι πιθανότερο να εκδηλώσει προεκλαμψία αν η μητέρα της ή η αδερφής της είχε ανάλογο ιστορικό. Πρόσφατα μελέτες έδειξαν ότι η πάθηση είναι κληρονομική.

Ξέρουμε ακόμα ότι ο ελαττωματικός σχηματισμός του πλακούντα εμπλέκεται στην προεκλαμψία. Και καθώς τα γονίδια του εμβρύου παράγουν τον πλακούντα θελήσαμε να δούμε αν υπάρχει σχέση μεταξύ του εμβρυϊκού DNA και της προεκλαμψίας. Και πράγματι υπάρχουν χαρακτηριστικά στο εμβρυϊκό DNA που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο προεκλαμψίας».

aYX8byZ.jpg

Εργαστηριακές και στατιστικές αναλύσεις που έγιναν στο Ινστιτούτο Sanger στη Μ. Βρετανία και το deCODE Genetics στην Ισλανδία εντόπισαν το σημείο στο εμβρυϊκό DNA που αυξάνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας. Η τοποθεσία επιβεβαιώθηκε και από άλλους ερευνητές της μελέτης InterPregGen.

Όπως είναι γνωστό το DNA του παιδιού απαρτίζεται από τα γονίδια της μητέρας και του πατέρα. Οι αλλαγές στο DNA που σχετίζονται με την προεκλαμψία είναι συχνές, καθώς πάνω από το 50% των ανθρώπων είναι φορείς της συγκεκριμένης αλληλουχίας στο DNA τους. Έτσι οι κληρονομικές αυτές μεταλλάξεις δεν είναι επαρκείς από μόνες τους να προκαλέσουν την πάθηση, αλλά αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης προεκλαμψίας.

IbBKaKA.jpg

Οι ερευνητές εντόπισαν μεταλλάξεις DNA κοντά στο γονίδιο που παράγει την πρωτεΐνη sFlt-1, με σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα βρέφη που είχαν γεννηθεί από μητέρες με προεκλαμψία και την ομάδα ελέγχου. Όταν τα υψηλά επίπεδα της sFlt-1 από τον πλακούντα περνούσαν στο αίμα της μητέρας, τότε μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία της, προκαλώντας υπέρταση και επιπλοκές στους νεφρούς, το ήπαρ και τον εγκέφαλο, χαρακτηριστικά συμπτώματα προεκλαμψίας. Αν το έμβρυο ήταν φορέας των γενετικών αυτών μεταλλάξεων αυξανόταν ο κίνδυνος για προεκλαμψίας κατά την κύηση.  

Ο Δρ Ραλφ Μακ Γκιννις από το Ινστιτούτο Sanger επισημαίνει ότι «η προεκλαμψία είναι γνωστό από την Αρχαία Ελλάδα ότι αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή της μητέρας και του παιδιού. Και τα ευρήματά μας ενδεχομένως να μας δώσουν στο μέλλον τη δυνατότητα να προβλέψουμε ποιες γυναίκες θα εκδηλώσουν προεκλαμψία ώστε να πάρουμε τα αναγκαία μέτρα».


Δείτε ολόκληρο το άρθρο

Σύνδεσμος σε αυτό το σχόλιο
Κοινοποίησε σε άλλα sites

  • Απαντήσεις

    • Και εμένα στο μήνα πάνω πηρε 550γρ και εγώ περίμενα πάρα πάνω 😂 θύμισε μου θηλάζεις ; Και εμένα καλά μου είπε η παιδίατρος πως ειναι
    • @KiddoΠού έχεις χαθεί;;;; Ελπίζω να είναι όλα καλά!! 😊
    • Κι εγώ παθούσα με κληρονομική χοληστερίνη! Γενικά οι γιατροί δε δίνουν τόση σημασία... ναι μεν το 370 φαίνεται εξτρίμ, αλλά πρ΄ώτον έχει να κάνει με το ότι από πριν είχες τσιμπημένη τιμή και δεύτερον όπως σου ειπαν δικαιολογείται φουλ λόγω εγκυμοσύνης.  Και΄ για την τρανσαμινάση μου που βγήκε πάνω απο το φυσιολογικό που ρώτησα μου είπαν να μην ασχοληθώ καν... Μετά που θα γεννήσουμε με το καλό, θα περάσει ο απαιτούμενος χρόνος και θα τις επαναλάβουμε τις εξετάσεις με πιο αξιόπιστα αποτελέσματα.
    • χαχαχα Καλή απορία! Κι αφού πιάσαμε 💩συζήτηση... κλύσμα κάνουν πάντα;;; Τα έχω τόσο μπλεγμένα στο κεφάλι μου... Κι αν ναι, σε ποια φάση στο πλάνο τοκετού μπαίνει; Φαντάζομαι με το που φτάνεις στο μαιευτήριο.... 
    • Άσε άσε...κι εμείς έχουμε ξενερώσει φουλ... Είχα ήδη κάποια red flags από πριν, αλλά έκανα ότι δεν τα βλέπω λόγω του καλού ονόματος που έχει... Τελικά άμα κάτι σε χαλάει, δεν πρέπει να το αφήνεις. Δεν κάνουν όλοι για όλους! Τίποτα δεν έχουμε κάνει μέχρι στιγμής. Μεθαύριο έχουμε τον επανέλεγχο κι εκεί θα κριθούν όλα. Κοντός ψαλμός αλληλούια.... Θα δούμε αν έχει αυξηθεί η τιμή και πόσο... θα ακούσουμε τη γνώμη του εμβρυομητρικού που είχε μιλήσει μόνο για μαγνητική και βλέποντας και κάνοντας... Φυσικά και θα αναζητήσω δεύτερη γνώμη αν δεν τα βρει καλά τα πράγματα, αλλά δε θέλω να το σκέφτομαι. Στείλτε μου όλη τη θετική σας ενέργεια!!
  • Νέες συζητήσεις

×
×
  • Προσθήκη...